Случувања во Македонија (Генерална дискусија)

За кого би го дале вашиот глас на парламентарните избори во април 2020?

• ВМРО-ДПМНЕ

Гласови: 64 19,0%
  • СДСМ

Гласови: 41 12,2%
  • ЛЕВИЦА

Гласови: 58 17,2%
  • БЕСА

Гласови: 1 0,3%
  • ДУИ

Гласови: 8 2,4%
  • АЛИЈАНСА ЗА АЛБАНЦИТЕ

Гласови: 1 0,3%
  • ДПА

Гласови: 0 0,0%
  • МАКЕДОНСКИ КОНЦЕПТ

Гласови: 5 1,5%
  • ИНТЕГРА

Гласови: 8 2,4%
  • ЕДИНСТВЕНА МАКЕДОНИЈА

Гласови: 3 0,9%
  • Некоја друга

Гласови: 9 2,7%
  • Нема да гласам или ќе го поништам ливчето

Гласови: 139 41,2%

• Вкупно гласачи
    337
Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
7 ноември 2011
Мислења
3.402
Поени од реакции
4.266
Не ти вјарвам, нјакакви доказателства имаш ли, или аз да ти покажа какво мисли Иван Михајлов пред којто дјадо ти се е"мочал" "во гаките" само като му чуе името?
Искрено, дедо ми немаше појма кој е Ванчо Михајлов. И оти бил многу оопасен тој твој Ванчо избега во Италија и таму пцовиса како куче што и бил цел негов мочан живот. Незнам какви докази да ти дадам за историјата од дедо ми. Се што имам како доказ е еден орден за храброст или некакви заслуги (а и не сум сигурен дека уште го имам бидејќи можно е дедо ми да го погребавме со него), документација дека е ранет, документација за воена пензија...а и тоа незнам дали стои некаде или е фрлено. За гробовите на твоите можам да ти ги сликам ама не се ништо посебно одбележани, тоа е место на работ од нивата и има нафрлано камења, обраснато со троскот, веднаш до пат во близина на пругара Неготино- Демир Капија.
Можам да раскажам за случките онака како што мене ми беа кажани од дедо ми а немал причина да ме лаже. Првиот пат бил претепан од ,,ослободителите,, кога истите во неговото село правеле грабеж односно им ја земале стоката на селаните. На дедо ми му ги одзеле неколку коња (не се секавам на бројот) и две мазги. Дедо ми само прашал дали може да му остават барем една мазга за да може да изора малку земја за да сее малку жито на што гнасата (еден од погребаните во нивата) се налутил и почнал да го тепа безмилосно и им наредли на другите гнаси да го стрелаат по што дедо ми бил одвлечен на средсело и само секунди го делеле од стрелањето. Кметот на селото кој бил соработник (морал да биде) на гнасите но и подалечен роднина на дедо ми одвај во последен момент ги измолил гнасите да не го стрелаат. Вториот пат е претепан кога работел на нивата и за да си дојде дома морал да го премине вардар кој се минувал со некое скеле. Од другата страна на реката биле твоите гнаси и сите кои тогаш ја минувале реката ги тепале и ги носеле во некој објект од каде ретко кој излегол жив. Дедо ми незнаејќи што се случува се качил на скелето. Скелеџијата го прекорил ,,каде бре дете баш денес најде да минуваш овде,, и му кажал што го чека на другата страна но враќање назад немало оти ке ги убиеле и двајцата. На другата страна бил пречекан од твоите и веднаш бил претепан. Тој што бил таму главен на твоите наредил ,,кој ке го закара шумкарот ув ..... незнам како го викаше дедо ми тој објект каде ги затворале,, по што веднаш се јавил некој војник кој рекол ,,ас ке го закарам мамката негова мрсна,, и го терал пред него тепајќи го со клоци и со кундакот од пушката. Тепањето било толку многу што дедо ми си помислил дека ке биде убиен уште и пред да стигне во тоа станицата. Кога веке не биле во видно поле на гнасите војникот престанал да го тепа и на македонски му рекол да не се плаши оти тој не бил бугарин туку Македонец од Велес и намерно се пријавил да го спроведе оти ако го спроведувал некој од бугарите сигурно ке го убиел и дека морал да мава силно за да гнасите не се посомневаат... по што му рекол на дедо ми дека тој ке почека малку таму а дедо ми да бега по шумата колку може побргу. Така извлекол жива глава. После ги средил тие од нивата покрај пругата После заминал во партизани. Затоа не ве сакаме, затоа се гнасиме од вас.[DOUBLEPOST=1506643121][/DOUBLEPOST]
Може, може иди се запознај кој е бил Иван Михајлов в музејат на ВМРО, може би ште ти објасни директор'т на музеја г-н Светозаревич лично:) След като дјадо ти е бил так'в герој тој в кој музеј се намира- на партизаните или на ВМРО? :)
П.с. Иван Михајлов и тодор александров са демонизирани след 1944 година понеже основно се борели с'с с'рбите.А дјадо ти много добре знаел кој е "паторот" тогава. Груевски по сравнение с неговите методи е бебенце, а и времената са били други:)
Груевски е пичка и тој не е воопшто за овој муабет. Не е тој вмровец ниту комунист туку арамист. И ниту сум бил ниту некогаш ке одам во музејот на срамот кој го изгради груевски. А Иван Михајлов е Бугарин и како таков и пцовиса во Италија. Таквите арамии и убијци од бугарскиот двор како Михајлов за нас не се ништо повеке од кучиња и тој што ги ставил во некој музеј не е ништо повеке од празноглаво куче. Бргу ке дојде денот кога од тој музеј многу работи ке завршат директно во Вардар а многумина малку подоле во една институција во близина на Вардар.

Последно уредено:
Член од
7 ноември 2011
Мислења
3.402
Поени од реакции
4.266
Груевски: Атмосферата во која се одвиваат овие избори е исклучително лоша и непријатна

Се спрема за пораз.
Мислам дека го колне денот кога Заев беше кај него во владата, се би дал да се врати тој ден и да си ја прифати понудата за тивко заминување. Може ке му оставеа и нешто од паричките. Ке се повлечеше под изговор за семејни и здравствени причини и сега безгрижно ке си уживаше во некој тропски рај. Што му требаше тоа со жолти комбиња, сечени, лепени......

Scirea

ZARDOZ
Член од
4 август 2010
Мислења
27.586
Поени од реакции
87.934
Разликата меѓу Ленче и Фатиме е небо и земја...

Еднава живее мирен живот во Лешок, ја сака уметноста, слика во слободно време, слуша џез :backa:, си ја гледа фамилијата, класика модерна жена...

Другава чури бетер од Турчин, признава дека е емотивно нестабилна личност, слуша турбофолк, сака да го наследи Хорхе кога ќе наполни 40 години :vrtioci:

А Катица....

:toe:

Член од
6 април 2005
Мислења
2.959
Поени од реакции
3.099
грчко-македонски тим ќе ги опраал учебниците по историја.
па срамота е да има докази дека земја членка на ЕУ вршела геноцид.
сеа ќе преправат во книгите дека децата своеволно пребегале преку граница.

Член од
2 септември 2010
Мислења
7.148
Поени од реакции
7.516
Груевски: Атмосферата во која се одвиваат овие избори е исклучително лоша и непријатна

Се спрема за пораз.
Не е точно, на митинзите на вмро владее победничка атмосфера како никогаш досега.

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
Ајде под клуч темава, баш да видам дали по паузата ќе се научите да не ги цитирате гомната.[DOUBLEPOST=1506701536][/DOUBLEPOST]Ајде да видам кој си ја научил лекцијата, кој не

Последно уредено:
Член од
21 јуни 2010
Мислења
165
Поени од реакции
39
Правиш голема грешка. СФРЈ беше федерација што значи сојуз на држави. Бевме држава СРМ во составот на Југословенската федерација. Имавме сопствено собрание, влада, полиција, образование, академија на науки, институти за се и сешто, химна, грб, знаме.... држава со сите нишани. На федерацијата во чие раководство имаше од сите републики, беа пренесени надворешната политика, војската, глобалната економија.... и на тој начин имавме силна војска, јака надворешна политика, солидна економија. Сега кога немаме заедничка војска и надворешна политика приметуваш дека сме вејка на ветрот? Бевме рамноправни со сите други републики и директиви од Београд стигаа и во Србија и во Хрватска и во Словенија.... во целата федерација, исто како што од Вашингтон стигаат директиви во Тексас, Калифорнија, Њујорк, Аризона...во сите САД.
Така е, сите директиви, насекаде.
тито.jpg

Almeida

поет, мрачна сила, гад
Член од
15 февруари 2015
Мислења
7.563
Поени од реакции
19.993
Еден евергрин...за крв од уши не одговарам.

Syn

https://www.youtube.com/watch?v=zBkuNpgACH0
Член од
23 декември 2007
Мислења
30.108
Поени од реакции
46.042
кхм, кхм,знааачиии дпмне, гребе, кука, моли кај албанските гласачи, а притоа имаат пратеник у собрание осуден у хаг поради убиство на 6 невооружени албански цивили и уште 10 што биле претепани по негова наредба a еден од нив подоцна починал, и истиот моментално им е кандидат за градоначалник у Кисела Вода.

каков (рас)пад ...

Член од
13 март 2009
Мислења
672
Поени од реакции
284
кхм, кхм,знааачиии дпмне, гребе, кука, моли кај албанските гласачи, а притоа имаат пратеник у собрание осуден у хаг поради убиство на 6 невооружени албански цивили и уште 10 што биле претепани по негова наредба a еден од нив подоцна починал, и истиот моментално им е кандидат за градоначалник у Кисела Вода.

каков (рас)пад ...
Сдс ја догура да се гребе со талата само на власт да дојдат, случајот сопот добро ни е познат, пикаја градоначалници по затвори за истакнување знаме итн, сите се исти по тоа прашање само џабе го прават тоа кога за тоа прашање решава амерот.

Последно уредено:
Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom