Дискусија за Атеистите, Исламот, Христијанството и останати убедувања

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Не е точно, на форумов сум од 2010-та, тогаш не бев запознаен со тоа што е Телема, а моите ставови и мислења и тогаш и сега се исти. Тоа е разликата помеѓу вашите религии и Телемата, во нашиот случај можеш да кажеш дека си Телемит доколку ги препознаеш сопствените ставови и мислења во симболиката и принципите на Телемата. Во вашиот случај, треба да веруваш дека си грешен, недостоен и слично и да чекаш некој друг да ти кажува како да живееш, што да јадеш, кога да јадеш и слично.
Велиш дека твоите ставови се „пред„ и „потоа„ исти?

Ете, и јас го велам истото; дека пред мојата верска одределба, ми беа одбојни одредени дејанија, особено лажењето, крадењето, насилието, надуеноста и слично, кои мојата вероисповест веќе ги квалификувала како гревовни однесувања, и сега, значи ли тоа дека јас сум Темемит?...:pos:

И зашто никако не се препознавам во Телема, туку ја препознавам како веќе видена?

Ако било кој продуховен лик од Црквата направи проста анализа на друг лик и споредба на состојбите „пред„ и „после„ од анализираниот лик, може многу лесно да дојде до одредени заклучоци.[DOUBLEPOST=1505936954][/DOUBLEPOST]
Не пишувам кинески:
Не мораш кинески, оти е појќе од дволно што во „позајмувањето„ и компилирањето на туѓите доктрини, продолживте и со „позајмувањето„ на речник кој не ви е својствен, а кој (речник) го извртување согласно своите тековни потреби.

Гревот во било кој јазик се квалификува како однесување кое е против одредени востановени и веќе пропишани начини на битисување, а не „ад хок„.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Велиш дека твоите ставови се „пред„ и „потоа„ исти?

Ете, и јас го велам истото; дека пред мојата верска одределба, ми беа одбојни одредени дејанија, особено лажењето, крадењето, насилието, надуеноста и слично, кои мојата вероисповест веќе ги квалификувала како гревовни однесувања, и сега, значи ли тоа дека јас сум Темемит?...:pos:

И зашто никако не се препознавам во Телема, туку ја препознавам како веќе видена?

Ако било кој продуховен лик од Црквата направи проста анализа на друг лик и споредба на состојбите „пред„ и „после„ од анализираниот лик, може многу лесно да дојде до одредени заклучоци
Неможеш да го велиш истото, бидејќи самиот имаш изјавено дека за да бидеш дел од црквата, треба да немаш доверба во сопственото мислење, тоа се твои зборови.
Телемата не кажува никому како треба да живее, туку нуди методи преку кои секој сам ќе открие која е неговата чиста - вистинска волја за да може да живее во склад со неа. Телемата овозможува секој да биде уникатен, свој, посебен, наместо да се обидува сите да ги стави во ,,калап" и на сите да им наметне исти вредности, исти цели. Да не судеше црквата твоја, да не ги прогласуваше останатите за ,,богоборци" неверници, еретици и што уште не, тогаш може и би имал валидност твојов аргумент, но како што може да се види, вие по автоматизам прогласувате за сатанско, одвратно и погрешно се што не е православно! Тој однос во никој случај неможе да биде Телемитски. А што се однесува до лажењето, ни тоа не ви е непознато, многу пати со конкретни примери сум укажувал како лажеш и тоа бесрамно, извртувајќи ја смислата и пораката на одредени фрази. Најомилен начин за тоа ти е ретардираниот портал борба за веру од каде имаш постирано лаги за значењето на реченицата - ,,Прави што ти е волја".
Не мораш кинески, оти е појќе од дволно што во „позајмувањето„ и компилирањето на туѓите доктрини, продолживте и со „позајмувањето„ на речник кој не ви е својствен, а кој (речник) го извртување согласно своите тековни потреби.

Гревот во било кој јазик се квалификува како однесување кое е против одредени востановени и веќе пропишани начини на битисување, а не „ад хок„.
Или си глуп, или стварно незнам како да те дефинирам.... Значи три пати ти нагласувам дека не ми е гајле што значи за вас! Реков дека соодветно звучи! Ти за мене си бил и ќе останеш бедник, без разлика што ви значи ,,бедни по дух" во сектата ваша.

Што се однесува до гревот, тој нема врска со никакви востановени или пропишани начини, од проста причина што никој за никого неможе да одредува што е исправен а што погрешен начин на живот. Секој сам за себе само може да знае што е грешен начин на битисување, а за да дознае, треба да погледне во сопствената душа, да ја осознае сопствената суштина, без тоа ќе има само промашувања, а гревот покрај ограничување, може да се дефинира и како промашување.

D

dARK_ElementaL

Гостин
Да речеме дека мојот брат бил витез и во неволја спасил дама од силеџии. Потоа ако силеџиите сакаат да му се одмаздат и мене како негов брат ме фатат и ми речат да ккажам каде се наоѓа тој за да одат да се одмаздат. Доколку јас знам каде е брат ми и ги излажам силеџиите дека е на некое друго место. Дали тоа што сум излажал за да си го спасам братот е грев? Како на тоа ќе гледа црквата?

redfogv

Царица
Член од
10 мај 2017
Мислења
2.271
Поени од реакции
2.031
Да речеме дека мојот брат бил витез и во неволја спасил дама од силеџии. Потоа ако силеџиите сакаат да му се одмаздат и мене како негов брат ме фатат и ми речат да ккажам каде се наоѓа тој за да одат да се одмаздат. Доколку јас знам каде е брат ми и ги излажам силеџиите дека е на некое друго место. Дали тоа што сум излажал за да си го спасам братот е грев? Како на тоа ќе гледа црквата?
Ne e grev.Ne gledam pricina i crkvata da bi ti zamerila za takvo neshto.Vo takov slucaj,ti bi lazel za da go spasish brat ti,tvojot najblizok koj e od ista krv.Ti ne bi napravil grev,tuku dobro delo od bratska ljubov.Vo takva situacija i jas bi lazela za da si gi spasam brakjata. :)

D

dARK_ElementaL

Гостин
Ne e grev.Ne gledam pricina i crkvata da bi ti zamerila za takvo neshto.Vo takov slucaj,ti bi lazel za da go spasish brat ti,tvojot najblizok koj e od ista krv.Ti ne bi napravil grev,tuku dobro delo od bratska ljubov.Vo takva situacija i jas bi lazela za da si gi spasam brakjata. :)
Прашањево го поставив зошто од така поодамна пред неколку години се деси на 1 април една жена да се јави во утринската на канал 5. Па почна да трола дека 1 април не требало да се слави дека тоа лажењето општо без разлија какво е, било дело на шејтанот. Без разлика што ние сепак тоа лажење го правиме како шега(очигледно таа не го сфаќа тоа) и на крај си признаваме дека е шега. Всушност и знаеме дека е шега но сепак уживаме да се насмееме. Дури и кажа дека нејзините деца не ги маскирала.
Во буквална смисла на зборот женава го прогласи празникот за сатански.

Sent from my SM-G318H using Tapatalk

redfogv

Царица
Член од
10 мај 2017
Мислења
2.271
Поени од реакции
2.031
Прашањево го поставив зошто од така поодамна пред неколку години се деси на 1 април една жена да се јави во утринската на канал 5. Па почна да трола дека 1 април не требало да се слави дека тоа лажењето општо без разлија какво е, било дело на шејтанот. Без разлика што ние сепак тоа лажење го правиме како шега(очигледно таа не го сфаќа тоа) и на крај си признаваме дека е шега. Всушност и знаеме дека е шега но сепак уживаме да се насмееме. Дури и кажа дека нејзините деца не ги маскирала.
Во буквална смисла на зборот женава го прогласи празникот за сатански.

Taa e nekoja ludaca.Da ne cinelo toa,Crkvata bi go osudila praznikot i bi storila se za da go zabrani.No,ne go pravi toa.Eve,da receme deka nekoj koj go poznavash e mnogu tazen,pa i depresiven.Ti zemash nekoja maska,se maskirash,mu kazuvash nekoja shega i toj se oraspolozuva i se smee.Ti so toa pravish dobro delo.Vo bela laga nema zlo.Pa,ponekogash mora da se kazat i 500 lagi,za da se dojde do vistinata. Cel svet,koj e podelen i po religiska i po sekoja druga osnova,go slavi praznikot.Nema nishto losho vo toa nekomu da mu gi isterash tmurnite oblaci od pametot. :pos::pos:

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Taa e nekoja ludaca.Da ne cinelo toa,Crkvata bi go osudila praznikot i bi storila se za da go zabrani.No,ne go pravi toa.Eve,da receme deka nekoj koj go poznavash e mnogu tazen,pa i depresiven.Ti zemash nekoja maska,se maskirash,mu kazuvash nekoja shega i toj se oraspolozuva i se smee.Ti so toa pravish dobro delo.Vo bela laga nema zlo.Pa,ponekogash mora da se kazat i 500 lagi,za da se dojde do vistinata. Cel svet,koj e podelen i po religiska i po sekoja druga osnova,go slavi praznikot.Nema nishto losho vo toa nekomu da mu gi isterash tmurnite oblaci od pametot. :pos::pos:

redfogv,

Црквата веќе го има осудено „празникот„ на лукавиот, но ти, пош‘о не си дел од Црквата, ем доцниш, ем не знаеш.

Само да те потсетам дека до пред пар години, денот 1-ви април се нарекуваше „Ден на лагата„ а е преименуван во поблаг назив како „Ден на шегата„.

Сигурен сум дека таа „промена„ на името на денот е настаната ради доблеста од некој атеист...:pos:

redfogv

Царица
Член од
10 мај 2017
Мислења
2.271
Поени од реакции
2.031
redfogv,

Црквата веќе го има осудено „празникот„ на лукавиот, но ти, пош‘о не си дел од Црквата, ем доцниш, ем не знаеш.

Само да те потсетам дека до пред пар години, денот 1-ви април се нарекуваше „Ден на лагата„ а е преименуван во поблаг назив како „Ден на шегата„.

Сигурен сум дека таа „промена„ на името на денот е настаната ради доблеста од некој атеист...:pos:
A,be,znam deka neshto zborea,no stroga osuda nema(nemaat inicirano ni dekret za oficijalna zabrana za slavenjena praznikot,ni prelog zakon za ova do vlastite).Plus,na TV imaat prikazano i sveshteni lica koi se maskiraat na toj den. :roker:
Plus,da beshe neshto losho,kje imashe osuda od site svetski verski lideri,no,ete,nema.
Samo lagite koi vodat do zlo ne cinat. :)

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
A,be,znam deka neshto zborea,no stroga osuda nema(nemaat inicirano ni dekret za oficijalna zabrana za slavenjena praznikot,ni prelog zakon za ova do vlastite).Plus,na TV imaat prikazano i sveshteni lica koi se maskiraat na toj den. :roker:
Plus,da beshe neshto losho,kje imashe osuda od site svetski verski lideri,no,ete,nema.
Samo lagite koi vodat do zlo ne cinat. :)
redfogv,

како што веќе ти посочив, Црквата веќе го има осудено тој „празник„, а именувањето на таа„ прослава„ веќе е променето.

Ова кое го пишуваш, не е ништо нови, туку обид да изнајдеш дежурен кривец, наведувајќи лични (твои) желби за начинот на кој „празникот„ би требало да биде осуден.

Тешко дека злото може да биде осудено па дури и препознаено од луѓе кои самите битисуваат во злото.

redfogv

Царица
Член од
10 мај 2017
Мислења
2.271
Поени од реакции
2.031
redfogv,

како што веќе ти посочив, Црквата веќе го има осудено тој „празник„, а именувањето на таа„ прослава„ веќе е променето.

Ова кое го пишуваш, не е ништо нови, туку обид да изнајдеш дежурен кривец, наведувајќи лични (твои) желби за начинот на кој „празникот„ би требало да биде осуден.

Тешко дека злото може да биде осудено па дури и препознаено од луѓе кои самите битисуваат во злото.
Ako se potrudat lugjeto,kje go prepoznaat i kje go unishtat zloto.

Член од
3 јуни 2013
Мислења
1.944
Поени од реакции
1.192
Lagata ne e grev ako se laze zaradi pottik na dobro delo,lagata e grev ako covek uziva da laze za da nasteti nekomu.

D

dARK_ElementaL

Гостин
redfogv,

Го промениле во ден на шегата зашто тие лаги служат како цел за луѓето да се насмеат, бидејки луѓето знаат дека тоа се лаги. И вицовите се лага, но се направени за да се насмееме едноставно. Не гледам тука причина да се нарече празникот на лукавиот.

Жити се како дојде до идејата дека е од атеист па уште и дека си сигурен.

Kajgana Shop

На врв Bottom