Случувања во Македонија (Генерална дискусија)

За кого би го дале вашиот глас на парламентарните избори во април 2020?

• ВМРО-ДПМНЕ

Гласови: 64 19,0%
  • СДСМ

Гласови: 41 12,2%
  • ЛЕВИЦА

Гласови: 58 17,2%
  • БЕСА

Гласови: 1 0,3%
  • ДУИ

Гласови: 8 2,4%
  • АЛИЈАНСА ЗА АЛБАНЦИТЕ

Гласови: 1 0,3%
  • ДПА

Гласови: 0 0,0%
  • МАКЕДОНСКИ КОНЦЕПТ

Гласови: 5 1,5%
  • ИНТЕГРА

Гласови: 8 2,4%
  • ЕДИНСТВЕНА МАКЕДОНИЈА

Гласови: 3 0,9%
  • Некоја друга

Гласови: 9 2,7%
  • Нема да гласам или ќе го поништам ливчето

Гласови: 139 41,2%

• Вкупно гласачи
    337
Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
24 април 2008
Мислења
11.087
Поени од реакции
12.643
Јас не живеам во Србија, Словачка или Естонија. Мене не ме интересира естонецот или пољакот. Прво прашање зошто ти да не направиш таква анализа. Второ прашање дали можеш да објасниш зашто посебно последните 5 години миграцијата е најголема од 2000 наваму?
Затоа што тоа е нормална појава во сиромашните и неразвиените држави - ма да и ова не е баш целосно точно, Мексико не е ниту сиромашна, ниту неразвиена држава, па сепак Мексиканците бегаат на север кон границата со САД.

Едноставно младите си ги собираат парталите - како што правеа и пред 2006 година и како што ќе продолжат да прават и после 2017 година - бидејќи има подобри и поубави држави со подобри работодавачи и подобри услови за работење, и се разбира - подобри плати.

LordDragonII

Dr.Strangelove
Член од
15 август 2008
Мислења
10.995
Поени од реакции
5.726
[DOUBLEPOST=1506018687][/DOUBLEPOST]
Зaштo тoлку се рaдувaш зa Игoр Југ?Убaвo му пишувaше нa мaицaтa "ЗА ДOМ СПРЕМНИ" Штo имa лoшo вo тoa чoвекoт штo бил спремен зa Тaткoвинaтa дa се бoри?Тепaл пoлитичaри кoј сигурнo гo зaслужиле ќoтекoт.Не ве рaзбирaм? Се лутите декa јa тепaле Шекеринскa и Зaев.Зaр не зaслужиле дa бидaт тепaни?
Личнo пoдржувaм тепaње нa пoлитичaри и прaтеници без oглед нa кoјa пaртијa припaѓaaт
18742574_10209495774859868_627614074_o.png

Член од
28 март 2006
Мислења
17.848
Поени од реакции
12.374
Затоа што тоа е нормална појава .
прашав зашто енормно се зголемува од 2012-2013 наваму. Дека е нормална појава во сиромашни земји, тоа знам. Дури и да не е сиромашна, миграција е нормална појава од разни причини. Ама индикаторите говорат друго, од 2012 наваму

Сталкерот

Резидентен космонаут
Член од
5 јуни 2012
Мислења
5.762
Поени од реакции
7.594
И до кај е сега со мигрантите? Дојдоа? Ќе градат згради?
Јас не живеам во Србија, Словачка или Естонија. Мене не ме интересира естонецот или пољакот. Прво прашање зошто ти да не направиш таква анализа. Второ прашање дали можеш да објасниш зашто посебно последните 5 години миграцијата е најголема од 2000 наваму?
Зголемен неповолен диспаритет кај општествената состојба меѓу целната и почетната дестинација. Ќе речев дека има и олеснет пристап до целната дестинација во последниве 5 години, ама б'лгарите од 2007 се во ЕУ и некако последниве 2-3 години се пристегнаа со давање пусулчиња.

Е сеа коа ќе видиш дека ЕУ стагнира некое време....

Член од
24 април 2008
Мислења
11.087
Поени од реакции
12.643
прашав зашто енормно се зголемува од 2012-2013 наваму. Дека е нормална појава во сиромашни земји, тоа знам. Дури и да не е сиромашна, миграција е нормална појава од разни причини. Ама индикаторите говорат друго, од 2012 наваму
Е па ете, самиот си одговори на прашањето - миграцијата е нормална појава од разни причини.

Е сега, ако сакаш индивидуални одговори, ќе мораш лично да ги прашаш сите кои си заминуваат од Македонија од прв до последен зошто си заминуваат.

Последно уредено:
Член од
8 јануари 2012
Мислења
10.312
Поени од реакции
15.474
Провладиниот аналитичар Агим Јонуз вели дека ``ќе градиме и песна ќе пееме``, и дека не е тоа наша работа дли ќе градиме или не...бидејќи ``така наредиле од горе``(навикнат човекот на наредби од ЦЕ КА)

Кои сме ние да одлучуваме за нешта што се во една системска група на држави кои мора да прифатат решенија дојдени одозгора. Еве и господинот нека ми објасни мене, ако некој друг одлучи дека ние мора да правиме кампови, кој ќе ги спречи?Има да правиме и песна да пееме
Македонија има еден единствен проблем и никаков друг, а тоа е стравот од демографски промени и никаков друг. Затоа штo за се друго е постојат фондови

Almeida

поет, мрачна сила, гад
Член од
15 февруари 2015
Мислења
7.563
Поени од реакции
19.993
Убаво велиш, пастирот го спушти ковчегот во гробот, а зајко кукурајко почна да ја фрла земјата врз ковчегот. Можеби пастирот му ја продал лопатата, знаеме дека е експерт за лопати. :D

Тоа се вика тимска работа. :D
Така е Јоци Ванковска!
Ти си експертутката овде за релативизација.

Диле Јоргачев

Одделение за заштита на народот
Член од
3 април 2017
Мислења
8.693
Поени од реакции
28.204
Сум нaпрaвил тaквa aнaлизa.Резултaтите се слични,вo некoј случaеви и пoлoши.
Знaчи нa глoбaлнo нивo луѓетo се иселувaaт унaзaд 15-20 гoдини.Мoже тукa и пaртијaтa нa влaст придoнелa зa тoa,aмa не дo тoј степен кaкo ти сaкaш дa прикaжеш.Рoднини мoи oд Итaлијa се преселијa вo Бритaнијa и oд Слoвенијa вo Америкa.

Член од
24 април 2008
Мислења
11.087
Поени од реакции
12.643
Така е Јоци Ванковска!
Ти си експертутката овде за релативизација.
Не не Мирке, тоа е твоето поле, јас сум тука за да те потсетам дека и гнидите и болвите се штетници и паразити.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.848
Поени од реакции
12.374
Сум нaпрaвил тaквa aнaлизa.Резултaтите се слични,вo некoј случaеви и пoлoши.
Знaчи нa глoбaлнo нивo луѓетo се иселувaaт унaзaд 15-20 гoдини.Мoже тукa и пaртијaтa нa влaст придoнелa зa тoa,aмa не дo тoј степен кaкo ти сaкaш дa прикaжеш.Рoднини мoи oд Итaлијa се преселијa вo Бритaнијa и oд Слoвенијa вo Америкa.
Па покажи ја анализата. Прашањето беше-зошто последните 5 години се случува енормно зголемување на иселување од Македонија од по над 20.000 лица годишно. Не знам до кој степен јас тоа сакам да прикажам, едино ако мижиме пред податоците и графиконите.[DOUBLEPOST=1506085715][/DOUBLEPOST]
Е па ете, самиот си одговори на прашањето - миграцијата е нормална појава од разни причини.

Е сега, ако сакаш индивидуални одговори, ќе мораш лично да ги прашаш сите кои си заминуваат од Македонија од прв до последен зошто си заминуваат.
Прашањето беше зашто токму од 2012-2013 наваму. Не да ми објаснуваш што е нормална појава, што е индивидуална. Абе држете фокус малце кога цитирате

Диле Јоргачев

Одделение за заштита на народот
Член од
3 април 2017
Мислења
8.693
Поени од реакции
28.204
Па покажи ја анализата. Прашањето беше-зошто последните 5 години се случува енормно зголемување на иселување од Македонија од по над 20.000 лица годишно. Не знам до кој степен јас тоа сакам да прикажам, едино ако мижиме пред податоците и графиконите.
Тoчнa ти е стaтистикaтa.Причинaтa ти е делумнo тoчнa.

Член од
24 април 2008
Мислења
11.087
Поени од реакции
12.643
Прашањето беше зашто токму од 2012-2013 наваму. Не да ми објаснуваш што е нормална појава, што е индивидуална. Абе држете фокус малце кога цитирате
Затоа што на повеќе луѓе им дошло преку глава од социоекономскиот статус кво и одлучиле да заминат во странство во потрага по подобар живот.

Член од
23 март 2015
Мислења
7.011
Поени од реакции
1.983
Затоа што на повеќе луѓе им дошло преку глава од социоекономскиот статус кво и одлучиле да заминат во странство во потрага по подобар живот.
Со тек на времето еманципацијата на луѓето е драстично зголемена. Пообразованите (поеманципираните) луѓе повеќе бараат од животот. Се повеќе се менува традиционалниот начин на живот. Ако порано луѓето имаа голема почит и чувство за одговорност кон семејството, родителите, па не ги оставаа сами, сега тоа е намалено. Исто така, „апетитите“ на луѓето за подобар живот се зголемуваат. Ова е еден блок на причини. Друг е што луѓето сфатија дека никогаш нема да достигнеме ни приближно живот како во развиените држави.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom