Феминизам!

• Креатор на темата Креатор на темата Птичји Грип
  • Време на започнување Време на започнување
Јас практикувам да седам сама, некако најубаво ми е. И во Мкд имам седено сама и тоа во кафана. :icon_lol:
Ау браво, обожавам вака некој кога живее on the wild side.
абе ТИ ќути,
еј,
ќути ти,
многу боље ќе си поминеш у животот
ќути
или ако сакаш молчи или не збори ништо
кога ќе те почеша рачето да куцнеш на тастатура земи издркај и ќе ти помине

На болен човек што е спремен да силува некој, не му треба причина, им треба само прилика. Кога ќе го го укапирате ова, после тоа може да се прави друг муабет.
Агда може е во право за она како се работите во пракса. Пример, јас не се фаќам за полов орган кога покрај мене поминува згоден дечко. Ми се случило, а јас кутра во фармерки, патики и најрандом маица, ни деколте, ни бутур. Којзнае што им покажуваат на девојки со поотворен стил на облекување. Тоа на машко не знам дали му се има десено.
Остајте закони и право, основната култура на некои утепани, закржлавени и примитивци не е на ниво. Претежно кај нас вакви работи се дешаваат со дел од шиптараната, па нив јасно ми е дека никој не може да ги поднаучи како треба да се понашаат кон женско.

Според закон и во пракса жените се еднакви т.е. има полова рамноправност.
The end.

Не ми давајте пример за закржљавени примитивци (од било која етничка припадност) исите се однесуваат многу по заебано (криминал, тепачки,, убаиства итн) од домашно восптирание до пичку матер фактори кои немаат врска со феминизмот. Straw man аргумент.

Дури Агда се дрзнува да ни продава муда се бубрези, да се едуцирале мажите :pos:
Немаме тука емигранти од блискиот исток, таму треба феминизам не овде.[DOUBLEPOST=1505820226][/DOUBLEPOST]
не е обид за хумор
Помири се, живееш со мнозинство идиоти.
(види: Груевски беше десетина години на власт)

Знам дека живеам со идиоти, тоа беа неколку коментари и како што гледам пола - пола беше (според етничка припадност), Агда се обиде да протне "мислење на Македонците", чиниш некој институт (Павел Шатев хехехе) испитувал.

Глупости у боја.

Половата рамноправност е загарантирана дури во ОН (ние сме членка) според закони, устави итн.
Не треба феминизам, дај да се насочиме да се среди корупцијата и криминалот тоа е РЕАЛЕН проблем кој го засега СЕКОЈ.

Последно уредено:
Според закон и во пракса жените се еднакви т.е. има полова рамноправност.
The end.

Според закон половите се еднакви. Ако тука завршува темата, се согласувам.
Во секојдневие, не е така. Знаеш, во она секојдневие во кое живееме, она кое не интересира, а не како законот вика.
Ди енд.

Во секојдневие, не е така. Знаеш, во она секојдневие во кое живееме, она кое не интересира, а не како законот вика.
Ди енд.

Кое секојдневие ?

...денешниве мажи во МКД остануваат повеќе на работа поради други причини, ретко поради работообврска, да речеме поради друштвото на колеги, поради згодната колешка, да го допијат вискито со колегата гледајќи фудбал на работно место, поради антипатија кон сопствената жена дома и други причини, тоа се вика повеќе слобода на мажот на работното место за разлика од жената...

Цитатот е показател дека бијонс е осмооделенка.
... кажа гордо @Darling со својот цитат, која прелета како осмоодделенка :pos:[DOUBLEPOST=1505837179][/DOUBLEPOST]
:ROFLMAO::ROFLMAO::ROFLMAO::ROFLMAO::ROFLMAO::ROFLMAO::ROFLMAO::ROFLMAO::ROFLMAO::ROFLMAO::ROFLMAO::ROFLMAO::ROFLMAO::ROFLMAO::ROFLMAO::ROFLMAO::ROFLMAO: Се надевам дека не си озбилна со глупостиве што ги напиша.
... се надевам, дека за неколку години ќе се пронајдеш барем во едно од наведените ;)

Последно уредено:
... кажа гордо @Darling со својот цитат, која прелета како осмоодделенка :pos:[DOUBLEPOST=1505837179][/DOUBLEPOST]
... се надевам, дека за неколку години ќе се пронајдеш барем во едно од наведените ;)
Се надевам дека за неколку години ќе ти дојде памет и нема да лупаш глупости. Али ајде дете си па оправдано ти е.

Tака е, работи мажот на лента во Кромберт и кога му се здосадува си тура чаша виски, си пушта Манчестер - Реал и ги мерка колешките во газот.
... не тие на „ лента“, повисоко малку, ако веќе спомуваме виски и имање ТВ во работни простории, сигурно знаеш кои мажи и на кои работни задачи ...:)[DOUBLEPOST=1505837908][/DOUBLEPOST]
Се надевам дека за неколку години ќе ти дојде памет и нема да лупаш глупости. Али ајде дете си па оправдано ти е.
...доброооо, да речеме дека се глупости !
ајде кажи во што гледаш глупост? или тоа така само збоот фрли го и готово ! м? јас ако некому го речам истото ќе му кажам ,, поради то, то и то ,,, а не така само фрли го само зборот, не знам кој е тука малиот :D
п.с.
ако ти се допаѓа дарлингот тогаш ти е оправдано залагањето ем коментирањето! :aplauz:

... не тие на „ лента“, повисоко малку, ако веќе спомуваме виски и имање ТВ во работни простории, сигурно знаеш кои мажи и на кои работни задачи ...:)[DOUBLEPOST=1505837908][/DOUBLEPOST]
...доброооо, да речеме дека се глупости !
ајде кажи во што гледаш глупост? или тоа така само збоот фрли го и готово ! м? јас ако некому го речам истото ќе му кажам ,, поради то, то и то ,,, а не така само фрли го само зборот, не знам кој е тука малиот :D
п.с.
ако ти се допаѓа дарлингот тогаш ти е оправдано залагањето ем коментирањето! :aplauz:
Пошто не е така. Никој не останува на работа ради глупостите што ги пиша. Имаш работено некад во животот? Остануваат ради поголема плата да земат, да дозавршат што имаа работи или поради газдата што им рекол така. Ама никој не останува ради пиво да пие, да јаде , да седи со колегите и да манијачи колешките.

Ди енд.
Некој те избркал од автобус дека си женско или не те примија на факултет од истата причина,дај дообјасни?

Овај феминизмот ти е стварно комлексна тема и да си кажам право во многу наврати ме збунува, знае толку да биде контрадикторен и тежок за толкување тоа е нешто неверојатно. Исто како женската психа. Знаете, оној момемт кога сакате нешто да кажете, нешто битно а не ви идат зборови и на крај сите ве гледаат онака бледо. Јас имам таков впечаток, тамам ќе си помислам дека сум го сватил целиот концепт и тогаш се уфрла некоја дама да ги замрси работите уште повеќе.
Уствари јас дојдов до заклучок оти феминизмот во основа ти е непишана теорија, секоја припадничка на женскиот пол различно ја толкува и има различни очекувања кои се шират понекогаш и многу подалеку од она што машкиот ум е спремен да го прифати и е во можност да го разбере.
Феминизмот се чини оти е жива материја, одново и одново се преобликува и добива нова форма која често ни припадничките на понежниот пол не можат да ја разберат и ја толкуваат како ќе му дојде. Зависно од пригодата и нивниот внатрешен порив и интерест на феминизмот му даваат различна форма и димензија па ела најди му го крајот.

Што е бре феминизам? Дали некој ќе биде во можност да ми објасне и даде точна дефиниција која нема да биде уште една променлива варијабла и во различни пригоди нема да го менува своето значење.

Се чини оти феминизмот често ги надминува воспоставените норми и начела, принципите на живеење и покрај загарантираните права на жената додава уште некои нови кои прават дисторзија кога станува збор за родовата еднаквост.
Зошто некој само ако се декларира како жена и е припадник на женскиот род би уживал поголеми привилегии само затоа што е припадник на тој род.
Што се случува со вештините, способностите, мотивацијата, искуството...дали сите овие работи во овој случај потпаѓаат во втор план? Истото се однесува и за припадниците на машкиот род.

Мене никогаш не ми било јасно еве овие припаднициве што се залагаат за правата за родова еднаквост, често спомнуваат за недоволна застапеност на жената во политиката, недоволна застапеност на жената во управувачки одбори во фирми, недоволна застапеност на менаџерски позиции...зошто никогаш не спомнуваат за недоволната застапеност на жената пример во рударската индустрија, електро индустријата, машинската индустрија...се нешто се зборува за оваа другава незастапеност.
На факултетите по моја слободна проценка најголемиот број запишани студенти се од женски род.
Вистина е дека се прави одредена родова дискриминација кај одредени професии но сметам дека таа е обострана. Колку само огласи има каде е експлицитно е нагласено оти се бара продавачка. Ова служи исклучиво како за пример оти најзастапено е во услужните дејности кои пак генерираат најголем број на работни места во нашава држава. Всушност услужните дејности во многу држави кои се и поразвиени од нашата земаат најголем дел како процент од БДП.

Феминизмот како појава не е лош сам посебе но крајниот мој впечаток е дека погрешно се толкува. Приоритетите му се погрешни. Во не можноста да иницира поголеми промени тој се фокусира на работи од типот: стилот на облекување на жената и кога мажот смее да ја погледне, колку долго, каде да гледа, кој тип на маж треба да гледа а кој не...уствари стилот на облекување на жената спаѓа во личните преференции и вкусот и нема врска со феминизмот.
Ако некоја одлучила да се облекува поексплицитно и се шета со подлабоко деколте, тогаш таа треба да биде спремна на погледи од додворувачи.
Никој не може да ме убеди оти некоја се шета полугола и експлицитно облечена затоа што надвор е многу жешко, па одлучила да ги излуфтира баш тие предели од нејзиното тело.
Проблемот тука не е во гледањето и додворувањето туку во тоа кој гледа и кои се потенцијалните додворувачи. Ако некој флертува со нејзе, некој што ни и се допаѓа таа многу лесно лепи етикети, се расфрла со поими како сексист, сељак, шовинист...ако и се пушта некој што и е по мерак тогаш работите се менуваат во обратна насока.
Секако има исклучоци и тука не ми е намерата да генерализирам.
Поентата ми е дека ова се работи маргинални кои феминизмот не треба да ги опфаќа а гледам дека напротив се приоритетни.

Постојат поголеми приоритети затоа што феминизмот како појава е застапен само во делови од светот и не може да се декларира како светска идеја.
Моментот кога феминизмот ќе проговори за правата на жените во државите со муслиманска идеологија, ќе се заложи да ги заштити, тогаш ќе го сватам за сериозно движење. Дотогаш ќе биде само идеологија пропагирана од разглени феминистки кои имаат и повеќе од што му треба па незнаат што да прават со нивното слободно време.
Жените во сиромашните средини се премногу зафатени со преживување за да размисливаат за такви "прогресивни" идеи.

Ди енд
.
Дај примери каде е така во секојдневието во кое живееме денес.

Дај примери каде е така во секојдневието во кое живееме денес.
98% политичари, раководни позиции на приватни и државни институции повеќето се мажи.
СТЕМ (инжинерство, математика, информатика итн) полињата мнозинството се мажи.

ќе речеш дека тоа е до жените, на пример, кој ги тера да не се запишуваат за инжинери.
но кога статистички има редовно поголема разлика, а знаеме дека жените ги бива исто колку и мажите (ако не и повеќе), може да се заклучи дека општеството ги индирекно ги условува жените во клишеа, многу под нивните можности.
пример: она кога уште од мала гледа на телевизија, сите и зборат, (претерувам да ја сватиш поентата) дека на пример жените не се толку интелигентни колку мажите, или дека тие професии не се за жени итн.
Тоа ги условува.
За да разбереш поубаво, размисли дека утре може да имаш керка, во какво општество сакаш да расте таа ќерка?
тоа е феминизмот, и од тоа имаат сите бенефит, жени, мажи и целата економија.

• Ми се допаѓа
Reactions: DL5
98% политичари, раководни позиции на приватни и државни институции повеќето се мажи.
СТЕМ (инжинерство, математика, информатика итн) полињата мнозинството се мажи.

ќе речеш дека тоа е до жените, на пример, кој ги тера да не се запишуваат за инжинери.
но кога статистички има редовно поголема разлика, а знаеме дека жените ги бива исто колку и мажите (ако не и повеќе), може да се заклучи дека општеството ги индирекно ги условува жените во клишеа, многу под нивните можности.
пример: она кога уште од мала гледа на телевизија, сите и зборат, (претерувам да ја сватиш поентата) дека на пример жените не се толку интелигентни колку мажите, или дека тие професии не се за жени итн.
Тоа ги условува.
За да разбереш поубаво, размисли дека утре може да имаш керка, во какво општество сакаш да расте таа ќерка?
тоа е феминизмот, и од тоа имаат сите бенефит, жени, мажи и целата економија.
Да мажи се дека имаат поголеми квалификации па затоа има повеќе мажи него ли жени на такви места. Не не се 98 мажи. Бар кога даваш такви бројки провери информации. Колку и да сакате да го прогурате тој проблем дека е поврзан со полот на човекот нема врска. Ако те бива и си квалификува никој не гледа дали си маж или жена. Не знам како општеството ги условува нигде не пишува дека жена не може да е инженер или па е забрането да учат тоа. Не не знам кај живееш ти ама ја пример ќе ти кажам во фамилија 80% жени ми се. Вклучувам и први братучеди/братучедки во ова. И никогаш ама никогаш никој не им рекол дека жените не се толку интелегентни. НЕ знам зашто измислувате глупости. Жена може што сака да биде никој ништо не и забранил бар во денешно време. Се се сведува што си во животот на личен избор во 90% од случаите а нема никаква врска со полот.

Да мажи се дека имаат поголеми квалификации па затоа има повеќе мажи него ли жени на такви места. Не не се 98 мажи. Бар кога даваш такви бројки провери информации. Колку и да сакате да го прогурате тој проблем дека е поврзан со полот на човекот нема врска. Ако те бива и си квалификува никој не гледа дали си маж или жена. Не знам како општеството ги условува нигде не пишува дека жена не може да е инженер или па е забрането да учат тоа. Не не знам кај живееш ти ама ја пример ќе ти кажам во фамилија 80% жени ми се. Вклучувам и први братучеди/братучедки во ова. И никогаш ама никогаш никој не им рекол дека жените не се толку интелегентни. НЕ знам зашто измислувате глупости. Жена може што сака да биде никој ништо не и забранил бар во денешно време. Се се сведува што си во животот на личен избор во 90% од случаите а нема никаква врска со полот.

не ја зимај цифрата здраво за готово, поготово што не кажав специфично на што се однесува.
земи ја генерално, не е битно дали се 90%, 80% или 70%.
Мажите се многу многу повеќе застапени на сите позиции што ги набројав, и тука нема дилема, тоа е неспорен факт.

“Ако те бива и си квалификува никој не гледа дали си маж или жена.“
Супер, според овој резултат жените редовно ги бива многу помалку од мажите. Како е можно тоа? На што се должи тоа? Науката ни вели дека ги бива исто. Штом се помалку застапени, нешто не штима.

“И никогаш ама никогаш никој не им рекол дека жените не се толку интелегентни.“
Дали не го прочита делот каде пишав дека малку претерувам да ја сватиш поентата?

Директно не им викаат дека се поглупави, фала богу не, иако и тоа има.
Но индиректно, им велат дека “тие професии се машки“, им велат дека “жената најважно е да биде убава“, гледаат на телевизија какви се женските примери. Гледаат уште од мали дека има многу малку или нема воопшто женски примери на високи функции..
Тоа се индиректно ги условува.

11,8 % жени, 88,2% мажи, знаеш колкав е тој дизбаланс?
http://civilmedia.mk/krajno-losha-zastapenost-na-zhenite/

Последно уредено:
  • Ми се допаѓа
Reactions: DL5
не ја зимај цифрата здраво за готово, поготово што не кажав специфично на што се однесува.
земи ја генерално, не е битно дали се 90%, 80% или 70%.
Мажите се многу многу повеќе застапени на сите позиции што ги набројав, и тука нема дилема, тоа е неспорен факт.

“Ако те бива и си квалификува никој не гледа дали си маж или жена.“
Супер, според овој резултат жените ги бива многу помалку од мажите. Како е можно тоа? На што се должи тоа? Науката ни вели дека ги бива исто. Штом се помалку застапени, нешто не штима.

“И никогаш ама никогаш никој не им рекол дека жените не се толку интелегентни.“
Дали не го прочита делот каде пишав дека малку претерувам да ја сватиш поентата?

Директно не им викаат дека се поглупави, фала богу не, иако и тоа има.
Но индиректно, им велат дека “тие професии се машки“, им велат дека “жената најважно е да биде убава“, гледаат на телевизија какви се женските примери. Гледаат уште од мали дека има многу малку или нема воопшто женски примери на високи функции..
Тоа се индиректно ги условува.
Никој ама никој не ги условува ниту па им забранува нешто. И па ќе кажам нема врска тоа со половите него со личниот избор во животот. Не избираат да одат по тој професионален пат и тоа е тоа. Ниту некој им рекол не можат да бидат тоа ниту ги спречил. СЕ е до личен избор во животот барем во денешно време повеќето не гледаат со предрасуди или па полот на човекот за да вработат на таква функција.

Океј супер побројни се. Сеа треба ти ги набројам процентуално кај се мажите малку застапени и да бркаме за права и еднаквост на мажите? Ниту директно ниту индиректно некој им вика дека се глупави ниту неспособни за некои работи. Се разбира има исклучоци ама тие секад ќе ги има и никогаш ама никогаш нема да може да се искоренат без разлика дали има или нема феминизам.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom