Случувања во Македонија (Генерална дискусија)

За кого би го дале вашиот глас на парламентарните избори во април 2020?

• ВМРО-ДПМНЕ

Гласови: 64 19,0%
  • СДСМ

Гласови: 41 12,2%
  • ЛЕВИЦА

Гласови: 58 17,2%
  • БЕСА

Гласови: 1 0,3%
  • ДУИ

Гласови: 8 2,4%
  • АЛИЈАНСА ЗА АЛБАНЦИТЕ

Гласови: 1 0,3%
  • ДПА

Гласови: 0 0,0%
  • МАКЕДОНСКИ КОНЦЕПТ

Гласови: 5 1,5%
  • ИНТЕГРА

Гласови: 8 2,4%
  • ЕДИНСТВЕНА МАКЕДОНИЈА

Гласови: 3 0,9%
  • Некоја друга

Гласови: 9 2,7%
  • Нема да гласам или ќе го поништам ливчето

Гласови: 139 41,2%

• Вкупно гласачи
    337
Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
23 март 2015
Мислења
7.011
Поени од реакции
1.983
Не е точно, прочитај устав па јави се пак овде[DOUBLEPOST=1505757464][/DOUBLEPOST]
Во СФРЈ за 45 години се направени се 162 километри автопатишта, 431 км регионални патишта и 1.537 км локални патишта.
Над 2.000 километри патишта. никогаш во историјата на Македонија не е толку направено на полето на транспорт.
Исто е и со енергетика, отварање на нови фирми и компании, земјоделие, сточарски фонд, туризам..... Бројките кои ги оствари Македонија во време на СФРЈ никогаш не беа достигнати.
За уставот, во право си. Ама, многу пати не си во право. Односно, го користиш како што ти одговара. Или законите.
Прво наброја во СФРЈ колку автопатишта се направени. Ова 162 км ако е за цела СФРЈ, тоа е мизерија. Веројатно автопатишта повеќе има направено. Ама, за Р. Македонија ни беше муабетот. Од Куманово, до Д. Капија.. Секако дека најмногу тогаш се правени. До тогаш веројатно немало ниту еден. После 1990 г. се направени повеќе автопати отколку во златното време во Европа и во СФРЈ, особено во 1970-те.

Џони Вајсмилер

Don't share my food
Член од
15 февруари 2010
Мислења
15.489
Поени од реакции
15.506
Meне искрено малце ми е чудно ова зголемување на минималната од 10.080 денари на 12.000 денари тоа за една година е скок од 12,89% што мислам дека е реално многу за една уништена економија со еден куп долгој и мизерно стопанство каде малите и средни претпријатија преживуваат на работ...минималната плата треба да си дојди природно со обрт на парите меѓу народот а не вака вештачки од државата каде можи да предизвика контра ефект и да следат бркање од работа бидејќи некои неможат да си дозволат да дадат за 12% повисока нето + бруто плата за вработените..

Има некој економист да објасни попрецизно и поконцизно дали нашата економија можи да ја издржи оваа минимална плата?(значи претежно потенцирам на градовите надвор од Скопје бидејќи во Скопје сите земаат поголеми плати)

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.279
За уставот, во право си. Ама, многу пати не си во право. Односно, го користиш како што ти одговара. Или законите.
Прво наброја во СФРЈ колку автопатишта се направени. Ова 162 км ако е за цела СФРЈ, тоа е мизерија. Веројатно автопатишта повеќе има направено. Ама, за Р. Македонија ни беше муабетот. Од Куманово, до Д. Капија.. Секако дека најмногу тогаш се правени. До тогаш веројатно немало ниту еден. После 1990 г. се направени повеќе автопати отколку во златното време во Европа и во СФРЈ, особено во 1970-те.
162 километри автопатишта е само за Македонија, сите податоци се само за Македонија

Член од
23 март 2015
Мислења
7.011
Поени од реакции
1.983
Преку штетни менаџерски договори и договори за закуп претходните раководства му нанеле штета на буџетот од околу 39.000.000 евра, посочи министерот за култура, Роберт Алаѓозовски на денешниот отчет за 100 - те дена влада.
Па ако на Роберт му веруваш без проверка... Тој во себе има само омраза. Од прв ден само тоа работи... „рекла-казала“. Ко баби сеирџивки. Тој заклучил дека се штетни договори? Кој е тој да заклучи. Јас мислам дека е тој штетен министер. И? Ќе дигнеме врева дека Роберт е штетен министер? Зрел си, не ги примај топките на прва. Смири ја малку и согледај ја ситуацијата. Може е така, ама може и не. Или на средина.

Член од
23 март 2015
Мислења
7.011
Поени од реакции
1.983
Нигде устав ни закон не бара потписи на пратеници. Тоа го измисли противуставно Иванов со што сторил кривично дело, а за да некако го спасе груевски од губиток на власта.
И за ова си во право. Ама уставот е фаличен оти не може да се докаже мнозинство во Собранието. Како некој ќе докаже мнозинство? Усно. На прес конференција? И претседателот автоматски да му даде мандат? И Тачи можеше да изјави дека има мнозинство.
Сепак, штом е вака недоречен уставот за ова прашање, испаѓа дека Заев неуставно има добиено мандат. Единствено верификувано мнозинство, согласно изборниот резултат, потврден и верификуван од ДИК има коалицијата на ВМРО ДПМНЕ. Јас уште зимоска велев дека уставот е недоречен и нефункционален во однос на ова прашање. Нема дефинирано мнозинство и докажување на истото.

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.279
И за ова си во право. Ама уставот е фаличен оти не може да се докаже мнозинство во Собранието. Како некој ќе докаже мнозинство? Усно. На прес конференција? И претседателот автоматски да му даде мандат? И Тачи можеше да изјави дека има мнозинство.
Сепак, штом е вака недоречен уставот за ова прашање, испаѓа дека Заев неуставно има добиено мандат. Единствено верификувано мнозинство, согласно изборниот резултат, потврден и верификуван од ДИК има коалицијата на ВМРО ДПМНЕ. Јас уште зимоска велев дека уставот е недоречен и нефункционален во однос на ова прашање. Нема дефинирано мнозинство и докажување на истото.
Уставот беше пишуван за чесни искрени патриоти кои ќе ја водат државата. Да знаеа тие шо го пишеа уставот какви лопужи и преваранти ќе дојдат на власт ќе ставија уште 100 страници детални упатства за доделување на мандат.
Али ќе треба да се смени и тој дел како и деловникот во собрание да не можќе секоја малцинска партија преку злоупотреба да блокира работата на мнозинството во собранието.

Инаку во пракса вака треба да функционира:

Најпосле, (Глигоров), решив да го повикам Бранко Црвенковски на разговор, како новоизбран претседател на СДСМ, му ја изнесов ситуацијата и му реков: „Бранко, ако вие имате сигурна коалиција, тоа може да биде валиден аргумент уште еднаш вам да ви дадам мандат за состав на владата. Тој се согласи

Државнички, одговорно, праведно, поштено... каква што треба да биде и Македонија

Член од
23 март 2015
Мислења
7.011
Поени од реакции
1.983
мнозинство се добива на избори или со коалицирање по избори ( второто изгледа само кај нас го има)
Зошто не објавија сдсм и дуи коалиција пред да го даде Иванов мандатот ??
.
во Демократија гласачот ПРЕД да гласа знае неговата партија со која друга партија ќе коалицира
Не, не е само кај нас второто. Секаде е предвидено. Ама кај нас принципи не важат само кога е ВМРО ДПМНЕ во прашање. ДУИ промовираше „победник со победник“, а сега не важи. И Киро на времето правеше „дубари“ контра Љубчо...

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.279
Па ако на Роберт му веруваш без проверка... Тој во себе има само омраза. Од прв ден само тоа работи... „рекла-казала“. Ко баби сеирџивки. Тој заклучил дека се штетни договори? Кој е тој да заклучи. Јас мислам дека е тој штетен министер. И? Ќе дигнеме врева дека Роберт е штетен министер? Зрел си, не ги примај топките на прва. Смири ја малку и согледај ја ситуацијата. Може е така, ама може и не. Или на средина.
тој е министар и имал увид во документи на министерство неколку месеци. Сигурно видел многу повеќе и од тебе и од мене, сигурно неколку ноќи не е спан од хоророт кој го затекнал.
А министерство за култура и по снимките на странските служби за криминалите на власта беше честа тема на такви разговори.

Член од
23 март 2015
Мислења
7.011
Поени од реакции
1.983
Уставот беше пишуван за чесни искрени патриоти кои ќе ја водат државата. Да знаеа тие шо го пишеа уставот какви лопужи и преваранти ќе дојдат на власт ќе ставија уште 100 страници детални упатства за доделување на мандат.
Али ќе треба да се смени и тој дел како и деловникот во собрание да не можќе секоја малцинска партија преку злоупотреба да блокира работата на мнозинството во собранието.

Инаку во пракса вака треба да функционира:

Најпосле, (Глигоров), решив да го повикам Бранко Црвенковски на разговор, како новоизбран претседател на СДСМ, му ја изнесов ситуацијата и му реков: „Бранко, ако вие имате сигурна коалиција, тоа може да биде валиден аргумент уште еднаш вам да ви дадам мандат за состав на владата. Тој се согласи

Државнички, одговорно, праведно, поштено... каква што треба да биде и Македонија
Сакаш да кажеш дека Глигоров си играл приватна држава. Јасно ми е. Институции мора да функционираат според закон (и устав). Не може Бранко и Киро да си играат „на ти го, дај ми го“. Сакајќи да го издигнеш државникот Глигоров (за кој патем, во глобала имам позитивен став), ти го тресна од земја и покажа дека се поставил над законите. Како некој ќе докаже сигурна коалиција? На жими мајка? Тоа може да важи меѓу пријатели, меѓу соседи... ама институции мора да работат според валиден закон, деловник, устав, итн...
Уставот не може секогаш да предвиди детали. Затоа постојат закони, кои мора да ги следат, да се во рамките на уставните членови. Еве, одговори ми, како Заев на законски начин (пропишан со некој документ) му докажа на Иванов дека има мнозинство? Или кој и да е, да не испадне навивам. Не е дефинирано.[DOUBLEPOST=1505808787][/DOUBLEPOST]
тој е министар и имал увид во документи на министерство неколку месеци. Сигурно видел многу повеќе и од тебе и од мене, сигурно неколку ноќи не е спан од хоророт кој го затекнал.
А министерство за култура и по снимките на странските служби за криминалите на власта беше честа тема на такви разговори.
Има увид, ама јас се сомневам дека тенденциозно ги прави работите. Можеби и подлажува. Јас се сомневам. Реков, можеби е се така, ама јас не му верувам на збор. Со причина.

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.279
Сакаш да кажеш дека Глигоров си играл приватна држава. Јасно ми е. Институции мора да функционираат според закон (и устав). Не може Бранко и Киро да си играат „на ти го, дај ми го“. Сакајќи да го издигнеш државникот Глигоров (за кој патем, во глобала имам позитивен став), ти го тресна од земја и покажа дека се поставил над законите. Како некој ќе докаже сигурна коалиција? На жими мајка? Тоа може да важи меѓу пријатели, меѓу соседи... ама институции мора да работат според валиден закон, деловник, устав, итн...
Уставот не може секогаш да предвиди детали. Затоа постојат закони, кои мора да ги следат, да се во рамките на уставните членови. Еве, одговори ми, како Заев на законски начин (пропишан со некој документ) му докажа на Иванов дека има мнозинство? Или кој и да е, да не испадне навивам. Не е дефинирано.
Зато и ти велам, нба времето значеше нешто даден збор или ветувања. Тоа се највисоки органи на власта, ако меѓу нив има сомненија, лаги, подвали и превари, тогаш нека се воведе од сега да има нотарски заверена изјава за мнозинство.
Али уставот е таков и се до Иванов на никој не му пречело тоа. Секогаш поштено и спрема устав се формирани влади со мандатори.
Проблем немаше ни кога претседател бил Глигоров ни кога беше Црвенковски ни кога беше Трајковски. Проблем се појави со Иванов кој реши да го изигра уставот. Е сега пошто е претседател, тој може да изводи, оди ти пробај да го прекршиш уставот па за 24 сати ќе се најдеш во затвор. Но тој е претседател има имунитет, избран од народот како пример за чесен и паметен чоек но ете ги изневерил тие вербите.
Еден ден ќе одговара за тоа али ко ќе му помине мандатот.

Член од
14 август 2006
Мислења
45.351
Поени од реакции
84.565
Сакаш да кажеш дека Глигоров си играл приватна држава. Јасно ми е. Институции мора да функционираат според закон (и устав). Не може Бранко и Киро да си играат „на ти го, дај ми го“.
Така е. Само господинот Груевски може да е над законот и уставот.

V

viktora

Гостин
не знам дали ти кажаа но терористички убиства на верска основа се една од карактеристики на ИРА каде се убиваат протестанти со католици

А сега ај кажи ми ги племенитостите во следни терористички акции, онака ко шо знаеш ти, паметно и логочно

28 мртви преку 100 повредени (цивили) со поставена бомба во воз од страна на ОАС - француска терористичка организација

напад на хотел Короно во Сарагоса од шпанска ЕТА - загинати 80 цивиили

напад на италијанска АРН на железничка во Болоња, 85 мртви цивили преку 200 цивили повредени

Напад на шопинг центар во Барселона од ЕТА - 21 мртов, 50 сетина повредени

329 мртви цивили во бомба поставена во авион кој падна во Ирска од страна на БКИ

Омаг - северна Ирска бомба поставена од ИРА на улица убила 29 цивили, повредила речиси 300

паб во Биргминген ИРА бомбашки напад 21 мртов 180 повредени

.....................

и уште такви напади по улици хотели ресторани јавни места направени од терористи.
Овие демек имаат твоја подршка пошто носеле порака некаква тие убиства и масакри на цивили??[DOUBLEPOST=1505805653][/DOUBLEPOST]
Ги пријави во обвинителство?
Така демократски и правно направи Заев, сите снимки и документи му ги даде на обвинителството.
Прво не подржувам такви организации.Повеќето не ни постојат и не се активни, него се вклучени во политичкиот живот на нивните земји или се на долга робја.Сите делувале на своја територија односно во засегнатата држава,а не низ цела Европа.
Неделно во Ирак,Сирија,Авганистан гинат над 200 цивили од самоубиствени терористички напади.

Во Ирска се бореја за територија а не поради вера.Северна Ирска да се припои кон Република Ирска.

Член од
23 март 2015
Мислења
7.011
Поени од реакции
1.983
Али дека постои желба кај нас да се спои делот постои.
Само како желба и тагување што историјата друго сторила.
Ние сме лоши што имаме желба, а Грците се добро кои тоа го сториле. Тие во балканските војни имале цел да ги заграбат како дел од заедничкиот колач со другите држави освоен од Турција. И го сториле тоа. И тие се добрите иако воено делувале, освоиле.. а ние само со мечтите и пак лошите. А башка геноцидот врз Македонците. Непочитување на никакви права. Насилно менување на личните имиња, топоними... Насилна забрана за користење на мајчин јазик (ова е рамно на Хитлер). Убиства, прогони...[DOUBLEPOST=1505809339][/DOUBLEPOST]
Така е. Само господинот Груевски може да е над законот и уставот.
Ако така мислиш.. ОК. Јас друго пишував и би те замолил да одговориш на соодветно ниво. Мислам дека аргументи доста дадов. Ако немаш материјал да напишеш нешто, не е во ред вака да го омаловажуваш квалитетот на дискусиите.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom