Дискусија за Атеистите, Исламот, Христијанството и останати убедувања

redfogv

Царица
Член од
10 мај 2017
Мислења
2.271
Поени од реакции
2.031
Па нели Исус(Иса) збори дека ќе има апокалипса. Ама зошто мора да дојде до апокалипса кога едноставно може да ја извади способноста од луѓето за зло. Затоа што и тоа што го јадел Адам е создадено од Бог. Што значи дека како и да е пак Бог му ги ставил тие особини на Адам со некое демек тестирање а бидејќи е сезнаен однапред знаел дека Адам ќе го изеде плодот а сепак го создал плодот што Адам ќе го изеде за кој знаел однапред дека ќе го изеде.

Sent from my SM-G318H using Tapatalk
A,be,da,no ne treba nitu Biblijata,nitu religiskite tekstovi na drugite religii da se sfakjaat vo bukvalna smisla.Ne mozeme da znaeme dali mislel na apokalipsa vo forma na totalno unishtuvanje na ziviot svet ili na apokalipsa vo nekoja druga forma shto nema da znaci totalno unishtuvanje.Zoshto Bog napravil vaka ili onaka,e negova rabota.Cudni se patishtata Bozji.Se moze da se sluci vo idnina.Ne sme dostojni za da gi znaeme Bozjite nameri, i kako shto rece i ti samiot,za seto ova,mozeme samo da nagagjame. :) ;)

D

dARK_ElementaL

Гостин
A,be,da,no ne treba nitu Biblijata,nitu religiskite tekstovi na drugite religii da se sfakjaat vo bukvalna smisla.Ne mozeme da znaeme dali mislel na apokalipsa vo forma na totalno unishtuvanje na ziviot svet ili na apokalipsa vo nekoja druga forma shto nema da znaci totalno unishtuvanje.Zoshto Bog napravil vaka ili onaka,e negova rabota.Cudni se patishtata Bozji.Se moze da se sluci vo idnina.Ne sme dostojni za da gi znaeme Bozjite nameri, i kako shto rece i ti samiot,za seto ova,mozeme samo da nagagjame. :) ;)
Твојата теорија што ја даде претходно дека му е досадно сега за сега држи вода.

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Вистината како и да е, е една, но тоа што некој верува во некоја випа сила не мора да значи дека истата постои. Не можеш ти да кажеш дека Бог постои само затоа што веруваш во него. Ниту јас можам да кажам дека не постои само затоа што не верувам. Бидејки не е докажано ниту дека постои ниту дека не постои. Можеме само да нагаѓаме, но не можеме да кажеме дека тоа е така се додека не докаже некој од нас. Јас немам ништо против верата во Господа. Го почитувам верувањето на туѓиот. Но не сакам некој да ми наметнува да верувам во некоја виша сила. Ниту пак сакам јас да наметнувам на некој друг да не верува во истата.
Затоа немој да кажуваш кој колку леб да јаде.

dARK_ElementaL,

на форумов си дојден потполно бос, без никакво предзнаење, очекуваш дека некој ќе те научи на азбуката во вероисповестите, а твој врвен домет се твоите мислења, засновани на „ништо„, така да не си ласкај...[DOUBLEPOST=1505671384][/DOUBLEPOST]
Што е тоа "духовност"?
Ни самите самонаречени "духовници" не знаат.

Еве, ти знаеш па кажи ни; што е тоа „духовност„?

Не знаеш, така?[DOUBLEPOST=1505671439][/DOUBLEPOST]
Mojata uloga e druga na zemjata.Jas sum za misticnata strana na hristijanstvoto.Za gnosticizmot koj bese unistuvan od pocetokot od dogmaticite,carevite koi bea svestenici,izmislenite zakoni.So zakon go unistija duhot i duhovnosta.
А зашто не почнеш со верувањата кои постоеја уште пред рисјанството...

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.319
Поени од реакции
12.326
И ти го направи божественото како оние од грчкиот пантеон, премногу човечки особини :)
Заради пуста надеж, божественото не го уништува човештвото... без човештво нема богови!
Кога ли ќе разберете, не знам :)

Член од
3 јуни 2013
Мислења
1.944
Поени од реакции
1.192
dARK_ElementaL,

на форумов си дојден потполно бос, без никакво предзнаење, очекуваш дека некој ќе те научи на азбуката во вероисповестите, а твој врвен домет се твоите мислења, засновани на „ништо„, така да не си ласкај...[DOUBLEPOST=1505671384][/DOUBLEPOST]

Еве, ти знаеш па кажи ни; што е тоа „духовност„?

Не знаеш, така?[DOUBLEPOST=1505671439][/DOUBLEPOST]

А зашто не почнеш со верувањата кои постоеја уште пред рисјанството...
Ne tie nemaat nikakva sila vo sporedba so hristijanstvoto.

redfogv

Царица
Член од
10 мај 2017
Мислења
2.271
Поени од реакции
2.031
Твојата теорија што ја даде претходно дека му е досадно сега за сега држи вода.

:) Osamenosta i nemanjeto zanimacija se loshi za covekot,pa mozebi ova se odnesuva i na Bog.Nie postojano barame neshto shto bi ne ispolnilo do maksimum,pa mozebi i nemu mu bilo i mu e taka. ;)

redfogv

Царица
Член од
10 мај 2017
Мислења
2.271
Поени од реакции
2.031
И ти го направи божественото како оние од грчкиот пантеон, премногу човечки особини :)
Заради пуста надеж, божественото не го уништува човештвото... без човештво нема богови!
Nikoj ne znae kako izgleda Bog(dali e starec so bela brada-kako shto e prikazan vo nekoi filmovi,ili nekakov metamorf-sushtestvo shto moze da se pretvora vo razni formi-kako energii i/ili kako fizicki tela).Site vernici nemaat ista percepcija za Bog.I nema nishto losho vo toa na Gospod da mu se pridavaat covecki karakteristiki do odreden stepen.

Член од
3 јуни 2013
Мислења
1.944
Поени од реакции
1.192
Nie go znaeme toa,taka i se odnesuvame,ama ne mozeme da se oslobodime od zborovite koi ni se vrezani vo svesta od najrana vozrast.[DOUBLEPOST=1505672892][/DOUBLEPOST]
Nikoj ne znae kako izgleda Bog(dali e starec so bela brada-kako shto e prikazan vo nekoi filmovi,ili nekakov metamorf-sushtestvo shto moze da se pretvora vo razni formi-kako energii i/ili kako fizicki tela).Site vernici nemaat ista percepcija za Bog.I nema nishto losho vo toa na Gospod da mu se pridavaat covecki karakteristiki do odreden stepen.
Kakvi covecki formi,koga site formi se iluzija.I samata religija e iluzija,kako sto uci Budizmot.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Не е ова збирка на мои лични желби. Туку ако Адам јадел од дрвото на сознанието и сега поради тоа целото човештво е способно да прави зло. Нема потреба и понатаму тој плод да биде во нас. Ете Бог го искушал Адам. Му дал избор да види дали ќе јаде или не. И притоа му рекол дека ќе постапи погрешно ако јаде. И ете видел дека Адам не го испочитувал и јадел. И станал способен за правење зло, а преку него и цело човештво. Зошто Бог не го одземе злото од човештвото. Што е виновно целото човештвото за грешката на Адам. Зошто да страдаат невини луѓе поради грешката на Адам. Ајде да речеме Адам бил глупав ама невините не се должни да плаќаат поради некој глупав.

Таквиот Бог не би бил човекољубец. А човекољубец е тој Бог што и покрај тоа што знае дека некој невин ќе страда од некој злобен. И сепак дозволува невиниот да страда

Не ,,способно да прави зло" туку да спознава добро и зло. Има огромна разлика помеѓу едното и другото.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Апсолутно дека не знам, затоа прашувам, што мислат “духовните“ луѓе со зборот “духовност“?
„Духовните„ луѓе за зборот „духовност„ имаат погрешно мислење.
Духовните луѓе за зборот „духовност„ имаат точно мислење.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Член од
22 јули 2016
Мислења
1.748
Поени од реакции
750
„Духовните„ луѓе за зборот „духовност„ имаат погрешно мислење.
Духовните луѓе за зборот „духовност„ имаат точно мислење.
како и да е.
што е тоа “духовност“ некој знае?

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Не ,,способно да прави зло" туку да спознава добро и зло. Има огромна разлика помеѓу едното и другото.
А токму ти ја знаеш разликата меѓу „доброто„ и „злото„, така?
Дај напиши ја!

Ако знаеш, ама не ја знаеш...

Kajgana Shop

На врв Bottom