Случувања во Македонија (Генерална дискусија)

За кого би го дале вашиот глас на парламентарните избори во април 2020?

• ВМРО-ДПМНЕ

Гласови: 64 19,0%
  • СДСМ

Гласови: 41 12,2%
  • ЛЕВИЦА

Гласови: 58 17,2%
  • БЕСА

Гласови: 1 0,3%
  • ДУИ

Гласови: 8 2,4%
  • АЛИЈАНСА ЗА АЛБАНЦИТЕ

Гласови: 1 0,3%
  • ДПА

Гласови: 0 0,0%
  • МАКЕДОНСКИ КОНЦЕПТ

Гласови: 5 1,5%
  • ИНТЕГРА

Гласови: 8 2,4%
  • ЕДИНСТВЕНА МАКЕДОНИЈА

Гласови: 3 0,9%
  • Некоја друга

Гласови: 9 2,7%
  • Нема да гласам или ќе го поништам ливчето

Гласови: 139 41,2%

• Вкупно гласачи
    337
Статус
Затворена за нови мислења.

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
Ќе има корист во индиректниот финансиски стимул кој тие вработувања односно фабрики ги генерираат.
Парафразирам:
Што ако ви кажам дека работам со Кромберг и Шуберт и носам кифлички за 4000 вработени по 3ден. заработка од парче со 6 испораки неделно ја ги правам 4682€ чисти пари. Мене ми е убавооооо.
Што ако ви кажам дека работам со Ванхул и носам селотејп за пакување на производот. Трошат 4000 ролни месечно што претставува просечна заработка од 48000ден. плус останати репроматеријали како налепници за пакети лабели и останато етикетирање кое ми остварува приход од 2670€. Мене ми е убавооооо.
вкупно сите странски инвеститори зеле милијарда евра државни пари а вкупно набавиле 1% од материјали од домашни (Македонски производители)
ниту се раздвижи економијата нитту се стимулира стопанството.
Ти можеби можеш да продадеш некој жеврек или зашечерено јаболче на вработен во Кромберг и да си имаш 20.000 плата, али батката кој зел по 100.000 евра мито или провизија на 1000 тендери за 10 години си прибрал 100 милиони евра. И нему му е поубоооооо

V

viktora

Гостин
Драго ми е што ти е убаво, ама тоа е ЛИЧНА КОРИСТ. Државата нема никаква корист.
А со Ванхол кај спомна бе торко еден, за ти да имаш корист а и неколку министри ми земате од моите платени даноци и придонеси за вие да се богатите и да плаќате работници. Друг муабет ќе беше да не ги субвенционираа ама битно тебе ти е убаво.
И ти БИЛО убаво, оти благодарејќи што ти го празнеше буџетот со 180.000 администрација сега оној шупакот Бранимир Ј ќе воведе прогресивен данок и ќе ти/ни го земат тоа што си го заработил.

Економија слабо ти иде., се надевам боље си во трговија ;)
Данок плаќа,како државата немала корист.Исто и тие 20.000 вработени плаќаст сметки,данок.Или подобро ќе беше како СДС што направи сите на улица.

B

Bafra

Гостин
Данок плаќа,како државата немала корист.Исто и тие 20.000 вработени плаќаст сметки,данок.Или подобро ќе беше како СДС што направи сите на улица.
Абе економија и математика заебана работа се, затоа ќе ве/не залажуваат.
КОЈ плаќа данок и ОД каде е БИТНОТО.
Си вработил 20.000 во зоните ама државата им плаќа, не странската фирма. За државата да им плати од каде зема.... се задолжува и од другите нас, значи рачунај ги како админстративци тие во зоните.
Ова ти е социјализам а тој знаеме какп завршува.
Плус странците НЕ ПЛАЌААТ даноци на добивка ни ддв, т.е. НИШТО.
Да ги плаќаа самите странци вработените е тоа веќе ќе беше друго.
Администрација НИШТО не создава а се трошат огромни пари за нејзе ПЛУС пензии ќе мора да им платиш.

Држи се до општите работите, ко јазик, шќиптари, чиста македонија имигранти.
Место се да анализираме од економиски аспект :P

Член од
28 март 2006
Мислења
17.784
Поени од реакции
12.255
логика, 20.000 плаќале сметки. Нека ги вработат сите невработени државно па сите ќе плаќаат сметки и даноци.
Перверзија бе

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
Од тие 20.000, 9000 се ново вработени. Останатие веќе биле вработени па само се префрлиле кај “странците“ платени од нас.
Е сега колку даноци треба тие 9.000 да платат за да вратат 40.000 евра дадени за нивно вработување од страна на државата.
Еве месечно да плќаат 150 евра даноци, за 22 години плаќања даноци, ќе го вратат парите кои државата ги даде за да се вработат и плаќаат данок.
Врати се назат во штабот и кажи им “ова со даноци шо ми кажавте е глупо и ми се смејат на кајгана, дајте нешто посериозно“

V

viktora

Гостин
Од тие 20.000, 9000 се ново вработени. Останатие веќе биле вработени па само се префрлиле кај “странците“ платени од нас.
Е сега колку даноци треба тие 9.000 да платат за да вратат 40.000 евра дадени за нивно вработување од страна на државата.
Еве месечно да плќаат 150 евра даноци, за 22 години плаќања даноци, ќе го вратат парите кои државата ги даде за да се вработат и плаќаат данок.
Врати се назат во штабот и кажи им “ова со даноци шо ми кажавте е глупо и ми се смејат на кајгана, дајте нешто посериозно“
Без разлика колку и да е глупо подобро да се вработат тие 9.000 лиѓе него ли да беа под завод.И тие 11.000 што биле префрлени сигурно не биле вишак и на нивно место повторно вработиле други 11.000 што чекале работа.

Сигурно во штабот си правите досетки и смешки за 200.000 одпуштени работници во транзицијата и колку пари државата заштедила што не морала да ги плаќа.

Almeida

поет, мрачна сила, гад
Член од
15 февруари 2015
Мислења
7.563
Поени од реакции
19.993
За темиве што сега ги зборуваме наголемо пишуваа во Фокус, Младенов, Костова - ама џабе. Као сега да ги гледам арогантните фаци на хипо, кумот ставре и паторот со новинариве као „шо к** знаете вие за економија?“ И сеа тој ист патор ги праќа пратеницине да цмиздрат шо немало дебата сеа. Која дебата ја имаше со илче педерчето коа беше на власт, мислеше господ за ташаци дека го држи? Секој е**н ден шо го помина на власт паторот му беа ПР-говна, измислици, кули од карти, потемкинови села...и сега како искачаат тие срања на површина, вморонските мајмуни стануваат се' погласни.

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
Без разлика колку и да е глупо подобро да се вработат тие 9.000 лиѓе него ли да беа под завод.И тие 11.000 што биле префрлени сигурно не биле вишак и на нивно место повторно вработиле други 11.000 што чекале работа.

Сигурно во штабот си правите досетки и смешки за 200.000 одпуштени работници во транзицијата и колку пари државата заштедила што не морала да ги плаќа.
милијарда евра дадени за вработување на 9.000 души ПЛУС газдите на тие странски инвестиции кои се финансиран од нас поставуваат секакви услови на владата на македонија, не плаќаат даноци, давачки царини, не земаат материјали од Македонски производители, и стално уценуваат владата за секоја ситница, последно шо слушнав германска компанија даде ултиматум до влада да не плаќа фирмарина од 8.000 денари годишно инаку ќе си заминеле од тука.
Секој транец кој со 10.000 евра регистрирал фирма овде, за ВМРО стана стратешки партнер иако масовно умираат работници во нивни погони и работаат за 100 евра месечно по 12 сати без право на пауза, годишен одмор, боледување, празник[DOUBLEPOST=1505412625][/DOUBLEPOST]
All Power to the Soviets!
Советскиот сојуз пропадна а совјетите изумреа како диносаурсите

Xibalba

Corona Australis
Член од
24 јануари 2012
Мислења
6.091
Поени од реакции
11.496
Друго е кога си власт, може да си купиш каква сакаш анкета :свиркам:

Рејтингот на СДСМ е за 3,4 процентни поени повисок од оној на ВМРО-ДПМНЕ, покажува новата анекта на Телам и на МЦМС. Доколку утре се одржат избори 24,3% од испитаниците одговориле дека би гласале за СДСМ, додека за ВМРО-ДПМНЕ се определиле 20,9 проценти. Анкетата спроведена телефонски од „М Проспект“, во периодот од 4 до 11 септември, на репрезентативен примерок од 1005 испитаници, покажува драстична промена во рејтинзите на лидерите на партиите. Лидерот на СДСМ, Зоран Заев, има 6,5 процентни поени поголема поддршка од лидерот на ВМРО-ДПМНЕ, Никола Груевски, или изразено во проценти, поддршка за Заев му даваат 26,2 проценти, додека за Груевски се изјасниле 19,7 проценти од испитаниците. Од албанскиот политички кампус највисок рејтинг има Али Ахмети со 6 проценти, пред Зијадин Села со 3,4.

Almeida

поет, мрачна сила, гад
Член од
15 февруари 2015
Мислења
7.563
Поени од реакции
19.993
Тоа се македонскиве партии....кадар у п материну.
Да си гласач у Центар и да треба да бираш меѓу Богдановиќ и Јовановски, најбоља варијанта ти е да се самоубиеш.
Баш ме интересира Јоци овцата што има да сподели од мудрост на темава.

http://fokus.mk/eks-kosharkarot-dejan-jovanovski-ke-bide-kandidat-na-vmro-dpmne-za-tsentar/

Екс кошаркарот Дејан Јовановски ќе биде кандидат на ВМРО-ДПМНЕ за Центар

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.577
Поени од реакции
37.470
Поштуем вака коа се бавите со имотните состојби на политичариве, ама тоа да е со ист аршин. Истите шо се праеа цело време наудрени на оваа тема, сеа под штабски налог дежурни хиени се на темава. На БијонсИ и дале задача да се бави со имотни листови, а кога се праеа истиве муабети за паторот нигде ја немаше.
И нормално, шизикот, му го гледаш имотниот лист и почињаш солзи да лиеш за него од сожалување - возило: косилица за трева (пошо Мајбахот од 630 000 евра со екрани за малите и масажери на ташаци е на име на мвр), недвижен имот: распадната барака (пошо сите станови си ги препиша на име на мајка му Нада, а Љубе наеба пошо лаеше за нив)....нормално имаше некои детаљи што им промакнале на ПР-тимот, као девизни заштеди кои ако ги собереш не се совпаѓаат со сумите на месечните плати - ама кој ти глеа тоа.
... возилото ако не си запознат(мерцедесо) ти го вози твојот лихвар, а све тоа што има паторот во имотот врти сучи лажеш, не лажеш, повеќе од 5 нули не можеш да клајш, за разлика од другите за кои ги насочувам , оти ме потсетија со таму некој коментар, тука без разлика во која партија се се милонери т.е. се 6 нули таканаречени милионери, значи пак да се повторам „една нула една кула“ а за тебе то је свеједно! :D
...то што велиш „ дека ми дале задача“ немој да ме вреѓаш, ако веќе ќе бев во таа циркус партија (оти и во неа како и во овие што се на власт има карикатури од личности ) ЈАС ќе давав задачи и ќе наредував, за твое разочарување нажалост моето ниво е повисоко и сега баш во ниедна ситуација „не примам“ туку „ давам“ наредби и немаше да цимолам на ТВ види ги овие новите власт то прават - ово прават, ЈАС ќе дејствував брзо, ефектно и без галама, со прв чекор МЕНУВАЊЕ НА СИТЕ ЗАКОНИ, каде има ДУПКИ и партиското македонче дури и она македонче од албанско потекло не ќе мрдаја на ваков начин, то да знајш !
- Па, дури и кога бев мала, бев голема! ;)

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom