Можи подобро би билода речиш дури ние се богатиме вие седите дома невработени. Оти така беше пред тоа.
Туку ете не го донесе владата Кромберг. Сам си дојде. Ни чукна на врата и праша да не ви треба фабрика случајно .Со ниет сме да отвораме фабрика па да не сте заинтересирани случајно?
Никако, прво прашале дали тоа најпатриотската партија е на власт, после прашале кој е премиер, после крадоначалник, на крај прашале за тебе, ама коа разбрале дека ептен те бива и сам си го вадиш лебот, немало да дојдат, ама ете за такви како мене шо не не бива дојдоа. Инаку тоа мајче се расплака со субвенции и тие неповратни средства од по неколку илјади евра, нема некој со членска патриотска шо не лапна нешто, ама секоја чест и за тоа, инаку баш во овие десет години некои ликови, посебно во Битола толкав капитал направија, баш богатење на сметка на народот, ама се ќе си дојди овој пат, сакале или не ние.
Не бе од шо мака да вадам членска. Доволно би било и мојот глас и уште неколку како мене .
За националност незнам колку си во тек. Веќе поднесов барање за промена на националност. Ете во мода било Бугарин во последно време..
Во врска со федерализација можи брзам ама не е лошо и да се забрза малце процесот. Не е лошо и ти да почниш да размислуваш неколку чекори нанапред. Како во шахот.
Знамето е мој предлог какво очекувам да биди . Дали ке биди слично на ова или не ке видиме. Во секој случај онака не е лошо, барем подобро од овој вентилаторот од знаме што сега го имаме плус тоа под мојот предлог за знаме можат да се поистоветат двата државотоврни народи . Под ова сега нити еден.
И ке те молам немој да навредуваш на национална база. Ке си ги наречиш припадниците на Бугарскиот народ. Нема тука никакви бугаристанци.
Вакви глупости нема потреба за дискутирање, уште помалку тука.
Јас немам тави информации дека не е повисока од 200 евра, напротив. И тоа збораме за најниската , за најмалце платената.
Не е муабетот што е направено или не во последната декада, конкретно за Кромберг беше муабетот. И ако земиш така за Битола не е направено ништо во последните 30 години, повеќе е растурено од што е направено така да ако гледам од таа гледна точка не да е голем успех туку е единственото нешто што вреди што се направило во последните 30 и кусур години. Ако знаеш ти за нешто друго од таков капацитет слободно сподели. Дај некој пример што толку се направило во последните 30 години тука па за ова да речиме пиххх голема работа. Та бил та не бил.
Просек е 200 евричи, има во администрација и раководни позиции шо земаат и пет до десет пати од тоа, јас ти пишувам за аритметичка средина.
Конкретно муабетот, освен оваа фабрика, од како ДПМНЕ има локална самоуправа, шо друго има?
Не враќај назад кога социјализмот...од како се воеведува закон за локална самоуправа правиме муабет, кога се дава локална власт да носи одлуки и располага со значителен износ на средства, шо има освен оваа фабрика друго направено значително за Битола?
Ми го вртиш муабетот на политика, а тука не беше муабетот за политика туку за Кромберг. Како нечинел, како мали биле платите и такви работи. Како не искористувале за мали пари и незнам што и како. Сврти се малце околу тебе. Дупка сме , дно. И јас би сакал да има тука еден куп индустриски капацитети, да е стандардот Германски или Норвешки, да нема невработеност и секој да можи да бира каде ке работи. Но за жал реалноста е многу поинаква. Факт е дека полошо беше, многу полошо. Дека со фабриката ни процвета градот, далеку од тоа но дека се размрда барата што веќе беше усмрдена не можеш да негираш. Е сега некој што си очекувал германски плати па после се разочарал пошто мислел дека заслужува многу повеќе од 250 евра а во реалноста не е способен ни тие сам да ги заработи па очекува некој да дојди и да му дај 1000 не е мој проблем. Ако се осеќа толку способен нека отвори сам и нека дава не 1000 , 5000 евра плата. Верувам вработените ќе му бидат благодарни, барем повеќето оти пак ке се најди некој кој ќе смета дека малце бил платен и дека заслужува повеќе.
Види, ако зеам јас да вртам нема да биди така едноставно сигурно, има тука сликички и бомбички да ставам, ако терам политика, ама не е тоа, прајме муабет за Битолата,
ПРВО, никогаш не реков ништо од типот мали плати, експлоатација и сл, ти со друг водиш дискусија на таа тема, не со мене, не прави месо сонваш а компир јадиш, ти кажав, освен ова шо друго има направено за Битола?
ВТОРО, ЗК Пелагонија заедно со Стопанска Банка Битола и Млекара АД Битола, каде и ЗК Пелагонија имаше доста голем пакет акции, кај заминаа, кој е газда сеа таму?
Зошто најголемиот млекопреработувачки капацитет замина во рацете на конкуренцијата со политичка поткрепа од ДПМНЕ?
Нели стимулираа земјоделие, Свед Милк исто, кажи ми, ова ти е еднакво на тоа шо СДСМ го направи со ТАТ!?
Лозар исто замина, остана уште РЕК, и тоа среќа шо веројатно не им беше атркативно како инвестиција, и тоа упм ќе одеше, и?
Ај речи пак Кромберт и Шуберт го живна градот, знајш шо е локална самоуправа?
Знајш шо е тоа да се бориш за градот, да штитиш интерес, да се бориш за развој?
Дај бе не ми прај мене муабет од пред коперација, еве петка на рачето на ДПМНЕ за Кромберт и Шуберт во 11години власт, освен ова шо друго значајно имаш да наведиш?