Дежурна Ординација! #2

Член од
7 јануари 2015
Мислења
955
Поени од реакции
629
...зашто не читаш добро? цитирам : ,,..инаку над 500 волти се смета како висок напон кој може да повреди човек доколку премногу се доближи до високонапонската линија..,, значи доволно е да се приближиш воопшто ништо да не дофатиш и може да е фатално...а 220 волтна (не прочита како му реков ако нема гушење и тахикардија, опекотини не спомна нели? значи тоа е тоа помина низ него ...) е сега ти ако сакаш изигравај сијалица оти и симпотимите се потешки ако се експонираш подолго време на таков напон дури може нели да се онесвестиш до пореметување на многу витални функции во телото... не знам зошто сте толку злобни и ти @mambo2 и @Beric Dondarrion ! кажите ваше мислење на тоа прашање, а не се потсмевате на мое мислење без да имате сопствено свое ![DOUBLEPOST=1502650294][/DOUBLEPOST]
...штом веруваш во дигиталниот, тогаш дали е „баждарен“ или дали добро ја поставуваш манжентната не премногу стегната не премногу лабава над одередно место над лактот? и дали и некој друг мерел на истиот апарат и давал слични ниски вредност на дијастолниот ...

ако пак ти е дигитален за показалецот

или рачниот зглоб ич не правам муабет тие се многу осетливи и поради невнимание даваат неточни мерења!

извини систер, ама тресеш зелени. ако се доближиш.....овие сиротиве од евн кога ќе влезат во трафостаница (каде волтажата е каде каде поголема), утредента во капела ли ги носат.....
од каде ја ископа оваа 500волтна граница не ми е јасно.....ужас
https://youtu.be/cUTrl3IxZCE
фала што ме потсети на едно хитче од мое време (со десет пати појак напон од твојот, ама
Tina Charles не погинала)

https://youtu.be/cGf6R9P1Ue4

Последно уредено:
Член од
7 септември 2016
Мислења
21.499
Поени од реакции
37.332
Се правев операција од тетива ми ставија гипс до над колено доле стапалото беше испружено за да има циркулација на крвта,после 4 недели имав контрола и ми го скратија гипсот до под колено само и друго ништо поминаа и тие 2 недели го извадив целосно гипсот после имав 10 дена одмор и продолжив со физикална терапија.Денеска ми беше 7ми ден и сретнав еден исто со скината тетива исто пред 2 месеци но тој оди без проблем и кога го прашав рече дека после 4 недели му го извадиле гипсот и му ја наместиле ногата под 90 степени долу стапалото и му ставиле нов гипс.Ме интересира дали ке ми направе некој проблем сега овоа или само ке ми потрае подолго физикалната терапија?
...таман работа да другите што ставаат гипс „немаат циркулација“ ќе им помодре ногата и ете ти гангрена, а тебе демек ти оставија за да има циркулација? ова нешто не ми одговара во објаснувањето, како и да е сите што имаат неподвижен мускул и со тоа забавена циркулација при гипсирање на тој дел - МОРА ДА ПРИМА антитромбоични лекови од тип на Клексане, Фраксипарин можеби пред операција и после неа...но никако без ич ! секое неземање има ризик од веќе оформен тромб кој може да се ослободи при ваѓање на гипсот што може да предизвика нескани последици, тоа треба да те засега, а не физикална терапија дали ќе биде пократка или подолга што зависи индивидуално од самиот човек ...[DOUBLEPOST=1502741137][/DOUBLEPOST]
извини систер, ама тресеш зелени. ако се доближиш.....овие сиротиве од евн кога ќе влезат во трафостаница (каде волтажата е каде каде поголема), утредента во капела ли ги носат.....
од каде ја ископа оваа 500волтна граница не ми е јасно.....ужас
https://youtu.be/cUTrl3IxZCE
фала што ме потсети на едно хитче од мое време (со десет пати појак напон од твојот, ама
Tina Charles не погинала)
https://youtu.be/cGf6R9P1Ue4

...поставена неонка под надземни водови на високо напонска струја (без да биде поврзана нели?) можно давање струја со светење на флоуросцентната неонка, индуцирана струја најчесто се јавува на долгите огради и дистрибутивни линии изградени под далекуводиво надземни преносни работи на или во близина на високонапонски линии, правилата за безбедност бараат поврзување на проводник со земјата за време на одржувањето од страна на ЕВН работници што велиш, бидејќи индуцираните напони и струи на проводник може да бидат доволни за да предизвикаат електричен удар или сериозна повреда...значи кажувам дека се можни струјни фатални удари поради Х причини, без да биде допрен воопшто далноводот, дури некогаш има т..н струјна топка која може да се ослободи при нагло паѓање или растење на температура околу далноводот! не знам зашто толку круто го разбирате или така ви одговара? :(

Последно уредено:
Член од
7 јануари 2015
Мислења
955
Поени од реакции
629
...таман работа да другите што ставаат гипс „немаат циркулација“ ќе им помодре ногата и ете ти гангрена, а тебе демек ти оставија за да има циркулација? ова нешто не ми одговара во објаснувањето, како и да е сите што имаат неподвижен мускул и со тоа забавена циркулација при гипсирање на тој дел - МОРА ДА ПРИМА антитромбоични лекови од тип на Клексане, Фраксипарин можеби пред операција и после неа...но никако без ич ! секое неземање има ризик од веќе оформен тромб кој може да се ослободи при ваѓање на гипсот што може да предизвика нескани последици, тоа треба да те засега, а не физикална терапија дали ќе биде пократка или подолга што зависи индивидуално од самиот човек ...[DOUBLEPOST=1502741137][/DOUBLEPOST]

...поставена неонка под надземни водови на високо напонска струја (без да биде поврзана нели?) можно давање струја со светење на флоуросцентната неонка, индуцирана струја најчесто се јавува на долгите огради и дистрибутивни линии изградени под далекуводиво надземни преносни работи на или во близина на високонапонски линии, правилата за безбедност бараат поврзување на проводник со земјата за време на одржувањето од страна на ЕВН работници што велиш, бидејќи индуцираните напони и струи на проводник може да бидат доволни за да предизвикаат електричен удар или сериозна повреда...значи кажувам дека се можни струјни фатални удари поради Х причини, без да биде допрен воопшто далноводот, дури некогаш има т..н струјна топка која може да се ослободи при нагло паѓање или растење на температура околу далноводот! не знам зашто толку круто го разбирате или така ви одговара? :(
сестро златна, ако имаш долги нозе од по 20 тина метри и ако се расчекориш колку што е висока неонкава на твојава слика, можда и ќе има разлика на потенцијалите од твоето лево и десно стопало, така да може да протече струја низ твоето тело. За среќа ние луѓето имаме чекор од најмногу еден метар, така да човек може да си ја обработува нивата под овие далеководи, или, едноставно, да си помине под далеководот. инаку на електро факултет се учи за ова и се вика напон на чекор. не знам што се глупираш со овие постови и со слики од некојси 30 метарски неонки мои може да светат и на 12 волти, напон што нема ни мува да убие, а камо ли човек. ајде биди ми поздравена. чаос.

Sch

Член од
6 мај 2017
Мислења
26
Поени од реакции
4
Здраво! Веќе некое време имам проблем со половината. Имав ишијас, значи ме болеше една точка кај задникот и се спушташе надолу по ногата. Бев на физикална 10 пати и ми се смири малку. После 3 месеци пак ми се јавија болките. Овој пат решив да одам кај една жена која мести...Не ми се веруваше, но утредента болките во ногата ги немаше такви како што ми беа...Колкот ми беше ослободен, додека 3 месеци осеќав како топка да имам на тој мускул. Е сега, после ова, јас имам болки во долниот ден од половината, поточно ја чувствувам како вкочанета. Бев на одмор 7 дена...Таму би беше добро, пливав, пешачев, значи такво олеснување немав осетено одамна, со мала болка во крстот само. Откако се вратив од таму, болката ја имам и во опашната коска...Значи не внатрешно нешто да ме боли, туку баш одозгора, дури и кога ќе се стистам таму ја чувствувам. Читав по интернет за болка во опашката и ми излезе се најстрашно, веднаш тумори. Се преплашив добив паничен напад. Дали е можно да е долго седење? Минавме 1000 км. Болката се намалува (скоро и ја снемува со аналгетик)

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.737
Поени од реакции
18.483
Здраво! Веќе некое време имам проблем со половината. Имав ишијас, значи ме болеше една точка кај задникот и се спушташе надолу по ногата. Бев на физикална 10 пати и ми се смири малку. После 3 месеци пак ми се јавија болките. Овој пат решив да одам кај една жена која мести...Не ми се веруваше, но утредента болките во ногата ги немаше такви како што ми беа...Колкот ми беше ослободен, додека 3 месеци осеќав како топка да имам на тој мускул. Е сега, после ова, јас имам болки во долниот ден од половината, поточно ја чувствувам како вкочанета. Бев на одмор 7 дена...Таму би беше добро, пливав, пешачев, значи такво олеснување немав осетено одамна, со мала болка во крстот само. Откако се вратив од таму, болката ја имам и во опашната коска...Значи не внатрешно нешто да ме боли, туку баш одозгора, дури и кога ќе се стистам таму ја чувствувам. Читав по интернет за болка во опашката и ми излезе се најстрашно, веднаш тумори. Се преплашив добив паничен напад. Дали е можно да е долго седење? Минавме 1000 км. Болката се намалува (скоро и ја снемува со аналгетик)
Секогаш кога ќе ти опадне циркулацијата, ќе дојде болката.

Решение, движи се повеќе, рани се поздраво, помалце шеќери и животински протеини, и суплементација со D3, vitamin K, magnesium, boron, Hyaluronic acid.

Член од
8 јули 2015
Мислења
181
Поени од реакции
593
Вчера крварев од нос. Зедов витамин ц таблета, ми помина крварењето. После саат-два од кога ја испив таблетата почна да ме боли глава, од тогаш се чувствувам омалаксано, на моменти имам и вртоглавица, немам апетит... Од после видов дека таблетите се со поминат рок од 2-3месеци. :(
Можно ли е да ми е тешко од тоа, не е некоја голема количина од 500мг. се ?:)

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.737
Поени од реакции
18.483
Вчера крварев од нос. Зедов витамин ц таблета, ми помина крварењето. После саат-два од кога ја испив таблетата почна да ме боли глава, од тогаш се чувствувам омалаксано, на моменти имам и вртоглавица, немам апетит... Од после видов дека таблетите се со поминат рок од 2-3месеци. :(
Можно ли е да ми е тешко од тоа, не е некоја голема количина од 500мг. се ?:)
Си имала некоја повреда на носот? да не си анемична?

Иначе не би требало од витаминот ц да ти се случи тоа, секако поминувањето на рокот не е така страшно како што мислат повеќето. Како стоиш со внес на зеленчук? недостаток на витамин к може да предизвика крварење од нос.

Член од
8 јули 2015
Мислења
181
Поени од реакции
593
Си имала некоја повреда на носот? да не си анемична?

Иначе не би требало од витаминот ц да ти се случи тоа, секако поминувањето на рокот не е така страшно како што мислат повеќето. Како стоиш со внес на зеленчук? недостаток на витамин к може да предизвика крварење од нос.
Не сум анемична.Јадам доста зеленчук. Имам синуси и се случува да ми тече крв, ретко дали еднаш во 3 месеци. Ми помина крварењето откако се напив витамин ц, али почна нагло да ме боли глава и другите симптоми. Мислев да не ми од некои негативни ефекти од тоа што витаминот беше со поминат рок и затоа се исплашив...

Член од
13 октомври 2009
Мислења
569
Поени од реакции
233
Не сум анемична.Јадам доста зеленчук. Имам синуси и се случува да ми тече крв, ретко дали еднаш во 3 месеци. Ми помина крварењето откако се напив витамин ц, али почна нагло да ме боли глава и другите симптоми. Мислев да не ми од некои негативни ефекти од тоа што витаминот беше со поминат рок и затоа се исплашив...
Проверувај притисок следните 2-3 дена.

EDCer

No Kitty, this is my pot pie!
Член од
19 ноември 2015
Мислења
1.043
Поени од реакции
814
Se izvinuvam za latinicata.
Imam eden zort. Prv pat mi se slucuva da mi se lupi kozata na glavickata na penisot. Ne znam sto e ptoblemot. Isto e kako posle soncanje da se lupi kozata. Izleguva tenok sloj, a odozdola e crvenikavo i po-osetlivo, a se nemam soncano taka. Imal li nekoj do sega vakov problem? Jas nikogas nemam nitu slusnato za vakvo nesto. Ima i eden del kade sto kozata e malku podlaboko izlupena i tamu koga prskam voda so tusot, me boli. Najmnogu mi e strav da ne se inficira, strav mi e da go naflitam toa podlabokoto so alkohol. :(

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.499
Поени од реакции
37.332
Se izvinuvam za latinicata.
Imam eden zort. Prv pat mi se slucuva da mi se lupi kozata na glavickata na penisot. Ne znam sto e ptoblemot. Isto e kako posle soncanje da se lupi kozata. Izleguva tenok sloj, a odozdola e crvenikavo i po-osetlivo, a se nemam soncano taka. Imal li nekoj do sega vakov problem? Jas nikogas nemam nitu slusnato za vakvo nesto. Ima i eden del kade sto kozata e malku podlaboko izlupena i tamu koga prskam voda so tusot, me boli. Najmnogu mi e strav da ne se inficira, strav mi e da go naflitam toa podlabokoto so alkohol. :(
Појава на т.н. пилинг на кожата на пенисот па и на главчето доведува до прва помисла дека е габична инфекција како последица од „женски проблем“ Candida albicans од партнерка која може да се пренесе при сексуалниот однос и да предизвика кожни симптоми како сувост, чешање,лупење,црвенило и блескав исцедок,

третманите со нив обично се состојат од примена на антифунгални лекови како што применуваат женскиот пол од тип на Canesten crem, Ecalin crem ...
или можеби да биде само една нормална иритација (без габична инфекција) поради поради претерано суво триење на пенисот со што со малку подобра лична хигиена и недозволување да биде таму суво местото би требало да се санира,
можно е доколку се има кожни промени по телото од тип на псоријаза, можно да се појави и на пенисот такви промени во вид на црвенило и луштење на кожата тогаш третманот би требало да биде со кортикостероидна крема од тип на Bethamethason и ретинол Вит А што би дало обновување на кожата...
доколку за 3,4 дена не се приметува подобрување треба да се консултира уролог или дерматолог...
п.с
алкохол во никој случај не се аплицира на отворена рана, најмалку на нежната „повредена“ кожа на пенисот!

Sungerot Bob

Живеј го животот
Член од
7 август 2012
Мислења
32.391
Поени од реакции
36.507
На што укажуваат следниве резултати добиени од испитување на крвна слика кај пациент кој веќе неколку недели има нешто како слуз/секрет во изметот, отежнато одење во голема нужда, често кркорење на цревата и малку понадуен стомак, а притоа е гледан на ЕХО и не се гледа нешто што би било опасно?

Сеумско железо 4.1 (граница 7.6 - 31.3)
Уреа (серум, плазма) 2.5 (граница 2.8 - 8.3)

Слуз во урина ++
Епителни клетки -
Кристали +

Член од
14 мај 2016
Мислења
18
Поени од реакции
1
dali nekoj imam vakov problem znaci povremeno mi se javuvaat bolki vo gorniot del od abdomenot koj se siraat nakaj grbot i traat od 5 do 10 minuti intezivno i prekinuvaat poslem toa znaat po 2 do 3 nedeli pak da mi se javat krvna slika imam napraveno i eho na abdomen ako imal nekoj slicen problem neka pise

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.737
Поени од реакции
18.483
На што укажуваат следниве резултати добиени од испитување на крвна слика кај пациент кој веќе неколку недели има нешто како слуз/секрет во изметот, отежнато одење во голема нужда, често кркорење на цревата и малку понадуен стомак, а притоа е гледан на ЕХО и не се гледа нешто што би било опасно?

Сеумско железо 4.1 (граница 7.6 - 31.3)
Уреа (серум, плазма) 2.5 (граница 2.8 - 8.3)

Слуз во урина ++
Епителни клетки -
Кристали +
Укажува на многу лоша диета.

Kajgana Shop

На врв Bottom