Бугарско државјанство (процедура и потребна документација) - СТАРА ТЕМА

Долу во линкот ги имате сите информации поврзани со времетраењето и промените на вашите статуси.

• https://bugarskipasos.blogspot.com/p/statusi.html

Гласови: 4 50,0%
  • Благодарност до сите кои учествувале во креацијата на блогов.

Гласови: 4 50,0%
  • Инфо: Го копирате горенаведениот линк и го отварате со вашиот интернет пребарувач.

Гласови: 0 0,0%
  • За процедура за подигнување преку амбасада подолу линк ,или вратете се на страна 4553.

• forum.kajgana.com/threads/Бугарско-државјанство-процедура-и-потребна-документација.74574/page-4553

• Вкупно гласачи
    8
  • Гласањето е завршено на .
Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
22 јуни 2016
Мислења
119
Поени од реакции
204
Што значи дека ние што имаме веќе закажано интервју 2018 (пример јас јули) , сепак ќе чекаме.
"Предвидено е неприклјучилите процедури по вече подадените и регистрирани молби и предложенија, за които са насрочени дати и часове за интервју, да се дов'ршват по досегашните условија и ред."

hurley

observer
Член од
17 мај 2015
Мислења
166
Поени од реакции
150
Ами ајде честито,вече ште става по-б'рзо ! ште успеете !:aplauz:[DOUBLEPOST=1502208007][/DOUBLEPOST]
Што значи дека ние што имаме веќе закажано интервју 2018 (пример јас јули) , сепак ќе чекаме.
"Предвидено е неприклјучилите процедури по вече подадените и регистрирани молби и предложенија, за които са насрочени дати и часове за интервју, да се дов'ршват по досегашните условија и ред."
значи ова ,че твоето е т.нар. "заварено положение", след като се приеме закон'т и влезе в сила вече така ште се процедира,а на којто е назначено интервју преди това си кара постарому.

Член од
9 август 2017
Мислења
3
Поени од реакции
0
1. Сакам да почнам процедура за вадење на бугарски продисход сама (без посредник). Ве молам за совет дали е паметно да одам на тој начин?
2. Ако некој поднесувал документи скоро, ме интересира на кој начин оди закажувањето во ДАБЧ, дали преку online форма, или телефонски. За колку време отприлика се носат документите за да се подадат.
3. Од докази за бугарско потекло сакам да одам преку тетка ми, која веќе има бугарски пасош, а и дедо ми има бугарска крштеница. Дали е доволен доказ барем едно од овие две. Дали да ги носам и 2те.
4. Презимето ми е различно од презимето на моите (не сум мажена). Дали треба некој дополнителен доказ да носам, дека ми се родители, заради докажување на врската до тетка ми/дедо ми (дека навистина сме роднини), преку еден од родителите?

Благодарам многу :)

Член од
21 октомври 2015
Мислења
405
Поени од реакции
369
moze li nekoj da odgovori kako da najdam za dedomi koj bil vo careva garda vo 1942godina.Prativ vo dvia ama nemam dovolno podatoci pa ne go najdoa.Kako da go najdam???

Член од
20 октомври 2016
Мислења
44
Поени од реакции
24
Tuka na forumov ima mnogu cudni luge. Se inaetat a nisto ne razbiraat. Candy vi prenesuva naj aktuelna informacija sekogas a jas blagodarnost na nea uspeav da dadam dopolnitelni dokumenti bez razlika dali gi baraat ili ne. Da imase poveke takvi luge sto ke sirat kvalitetna informacija tuka ke bese mnogu poubavo!
Candy за градоначалник! :popce:

D

Drexel

Гостин
http://www.justice.government.bg/Files/Придобиване на б'лгарско гражданство от лица от б'лгарски произход или имат родител б'лгарски гражданин - основание чл. 15 от ЗБГ.doc

1. Сакам да почнам процедура за вадење на бугарски продисход сама (без посредник). Ве молам за совет дали е паметно да одам на тој начин?
2. Ако некој поднесувал документи скоро, ме интересира на кој начин оди закажувањето во ДАБЧ, дали преку online форма, или телефонски. За колку време отприлика се носат документите за да се подадат.
3. Од докази за бугарско потекло сакам да одам преку тетка ми, која веќе има бугарски пасош, а и дедо ми има бугарска крштеница. Дали е доволен доказ барем едно од овие две. Дали да ги носам и 2те.
4. Презимето ми е различно од презимето на моите (не сум мажена). Дали треба некој дополнителен доказ да носам, дека ми се родители, заради докажување на врската до тетка ми/дедо ми (дека навистина сме роднини), преку еден од родителите?

Благодарам многу :)

Тука ти се сите потребни документи за во министерство за правда, За во дабч мислам дека оди онлајн закажување на нивна веб страна, Прв чекор ти е дабч потоа Министерство за правда, А за доказ би ти препорачал крштеницата да ја користиш како основ во дабч и мп, тетка ти не ти ја треба чим го имаш овој оригинал докумемт, за имињата не верувам дека е проблем бидејќи во изводите за раѓање стојат сите имиња и преку изводи треба да се повржеш, ако на оригиналниот документ не се совпаѓа име таму на нотар ќе завериш со дваица сведоци кои го познаваат дедоти дека за истиот се работи, јас би ти препорачал посредник зошто многу е лесно да се изгубиш во бирократија на МП околу документација такси нотари и слично, јас сум со посредник и честитам на тие сами што одат, ако некаде имам згрешено или некој сака да дополни слободно

Диле Јоргачев

Одделение за заштита на народот
Член од
3 април 2017
Мислења
8.693
Поени од реакции
28.204
http://www.justice.government.bg/Files/Придобиване на б'лгарско гражданство от лица от б'лгарски произход или имат родител б'лгарски гражданин - основание чл. 15 от ЗБГ.doc

Тука ти се сите потребни документи за во министерство за правда, За во дабч мислам дека оди онлајн закажување на нивна веб страна, Прв чекор ти е дабч потоа Министерство за правда, А за доказ би ти препорачал крштеницата да ја користиш како основ во дабч и мп, тетка ти не ти ја треба чим го имаш овој оригинал докумемт, за имињата не верувам дека е проблем бидејќи во изводите за раѓање стојат сите имиња и преку изводи треба да се повржеш, ако на оригиналниот документ не се совпаѓа име таму на нотар ќе завериш со дваица сведоци кои го познаваат дедоти дека за истиот се работи, јас би ти препорачал посредник зошто многу е лесно да се изгубиш во бирократија на МП околу документација такси нотари и слично, јас сум со посредник и честитам на тие сами што одат, ако некаде имам згрешено или некој сака да дополни слободно
Пoсредник спoред мене е гoлем блaгoдет,се рaбирa aкo е чесен.

Член од
22 јуни 2016
Мислења
119
Поени од реакции
204
Ами ајде честито,вече ште става по-б'рзо ! ште успеете !:aplauz:[DOUBLEPOST=1502208007][/DOUBLEPOST]
значи ова ,че твоето е т.нар. "заварено положение", след като се приеме закон'т и влезе в сила вече така ште се процедира,а на којто е назначено интервју преди това си кара постарому.
Бидејќи мене интервјуто ми е 07 2018 закажано, а законов влегува во сила на 01,2018 , би требало да ми го преместат интервјуто порано или ќе си остане исти датум , само целата процедура за година и пол ќе мора да заврши?

Член од
6 јануари 2015
Мислења
1.308
Поени од реакции
1.249
Член од
5 јуни 2017
Мислења
50
Поени од реакции
14
Dali ova znaci deka nie sto sme na proverka od viceprez ke cekame do januari 2018

Член од
20 октомври 2016
Мислења
44
Поени од реакции
24
Бидејќи мене интервјуто ми е 07 2018 закажано, а законов влегува во сила на 01,2018 , би требало да ми го преместат интервјуто порано или ќе си остане исти датум , само целата процедура за година и пол ќе мора да заврши?
Dali ova znaci deka nie sto sme na proverka od viceprez ke cekame do januari 2018
За ова Candy ќе ви објасни најубаво. Неа прашајте ја приватно ако не ви одговори овдека :pos:

Член од
10 март 2009
Мислења
1.300
Поени од реакции
1.161
За ова Candy ќе ви објасни најубаво. Неа прашајте ја приватно ако не ви одговори овдека :pos:
a koj vi kazal deka nekoj za nesto ke ceka do januari 2018? :lolzz:
kakov zakon ke vi nosat bre luge bas vo januari 2018? Da ne sakate na 24,25 dekemvri za bozik da vi go donesat?
Od kade gi vadite ovie gluposti?
Cel den da sednam da mislam vakva glupsot nema da mi tekne
:popce:

Последно уредено:
Член од
22 јуни 2016
Мислења
119
Поени од реакции
204
a koj vi kazal deka nekoj za nesto ke ceka do januari 2018? :lolzz:
kakov zakon ke vi nosat bre luge bas vo januari 2018? Da ne sakate na 24,25 dekemvri za bozik da vi go donesat?
Od kade gi vadite ovie gluposti?
Cel den da sednam da mislam vakva glupsot nema da mi tekne
:popce:
http://www.justice.government.bg/15/
Informiraj se i dobro citaj , pa posle komentiraj. Naredbata na ministerkata deka zaedno so poddavanje dokumenti ke ima i intervju , i deka postapokata ke mora da se zavrhi za godina i pol stapuva na sila od 01.2018. Nemam plan da se raspravam, samo prasav dali toj rok ke gi opfati i ostanatite ili ne.

http://www.justice.government.bg/Files/Доклад_к'м_проект_на_НИД_636378013755341807.pdf
С оглед на необходимостта от осигурјаване на технически в'зможности за при
лагане
на горепосочените разпоредби промените, св'рзани с намалјаване на административната
тежест
,
ште
влјазат в сила от 1 октомври 2017
г
.
,
а
промените, св'рзани
с'с
с
'здаването на