Случувања во Македонија (Генерална дискусија)

За кого би го дале вашиот глас на парламентарните избори во април 2020?

• ВМРО-ДПМНЕ

Гласови: 64 19,0%
  • СДСМ

Гласови: 41 12,2%
  • ЛЕВИЦА

Гласови: 58 17,2%
  • БЕСА

Гласови: 1 0,3%
  • ДУИ

Гласови: 8 2,4%
  • АЛИЈАНСА ЗА АЛБАНЦИТЕ

Гласови: 1 0,3%
  • ДПА

Гласови: 0 0,0%
  • МАКЕДОНСКИ КОНЦЕПТ

Гласови: 5 1,5%
  • ИНТЕГРА

Гласови: 8 2,4%
  • ЕДИНСТВЕНА МАКЕДОНИЈА

Гласови: 3 0,9%
  • Некоја друга

Гласови: 9 2,7%
  • Нема да гласам или ќе го поништам ливчето

Гласови: 139 41,2%

• Вкупно гласачи
    337
Статус
Затворена за нови мислења.
V

viktora

Гостин
Никогаш ова нема да се случи макар и Левица да е на власт,кај нас партиите гледаат првин да му удоволат на олигарсите односно да се врзат заедно и да лапнат по некој тендер по индустриските зони/патиштата или по термоцентралите/рудниците/хидроцентралите па после да мислат за народот(ако воопшто мислат).

Јас искрено мислам дека Паторот и фамилијата направија таква перфектна маргинализирана шема во сиве овие години на народот со ненормално перење на мозокот и држење под канџи сите можни институции како и перфектно функционирање на златната кокошка на УЈП што не вервам дека Сдсм и Заев така лесно ќе го променат целовкупниот Вмровски систем,и дали сакаат воопшто односно дали му одговара.

Прерано е сеуште да се суди за работата на Сдсм бидејќи Паторот и Мијалков имаа преголем простор да прават што сакаат и добро го анализираа капацитетот на народот за да можат лесно да манипулираат дури сега кога се во опозиција растураат со спиновите па како тие се бранители на државата за нивните подржувачи магично да забораваат какви злосторства и криминали правеа 11 години наназад.

Ако по утрото денот се познава тогаш можи да се кажи дека Сдсм ја продолжува таа шема на поблаг начин со оглед на новиот бесмислен конкурс на полицајци и новите партиски вработувања што треба да ги има на големо после локалните избори ,е сега да вработуваш во администрација а нон стоп трубиш дека е преголема со над 160.000 вработени е ретардирана работа,ама овде овците мора да ги лажиш за да те гласаат бидејќи никој не сака да ја фати мотиката и да работи туку сите сакаат со лежење да земаат пари.

Искрено сакам никој да не вработат и да го цицнат поштено и Сдсмовците што чекаат вработување,и да ги избркаат Вмровците што се вишок,ама нема маж тоа да го направи,нема ни да има[DOUBLEPOST=1501970230][/DOUBLEPOST]

Читаш убаво ти пишиш...ИНСТИТУЦИЈА
Нормално за ИНСТИТУЦИЈА збориме!Ти да не очекуваш да стопираат граѓани по улица и да ги испрашуваат до каде се со албанскиот?

Klin

Колце
Член од
6 јануари 2014
Мислења
4.411
Поени од реакции
7.871
Никогаш ова нема да се случи макар и Левица да е на власт,кај нас партиите гледаат првин да му удоволат на олигарсите односно да се врзат заедно и да лапнат по некој тендер по индустриските зони/патиштата или по термоцентралите/рудниците/хидроцентралите па после да мислат за народот(ако воопшто мислат).

Јас искрено мислам дека Паторот и фамилијата направија таква перфектна маргинализирана шема во сиве овие години на народот со ненормално перење на мозокот и држење под канџи сите можни институции како и перфектно функционирање на златната кокошка на УЈП што не вервам дека Сдсм и Заев така лесно ќе го променат целовкупниот Вмровски систем,и дали сакаат воопшто односно дали му одговара.

Прерано е сеуште да се суди за работата на Сдсм бидејќи Паторот и Мијалков имаа преголем простор да прават што сакаат и добро го анализираа капацитетот на народот за да можат лесно да манипулираат дури сега кога се во опозиција растураат со спиновите па како тие се бранители на државата за нивните подржувачи магично да забораваат какви злосторства и криминали правеа 11 години наназад.

Ако по утрото денот се познава тогаш можи да се кажи дека Сдсм ја продолжува таа шема на поблаг начин со оглед на новиот бесмислен конкурс на полицајци и новите партиски вработувања што треба да ги има на големо после локалните избори ,е сега да вработуваш во администрација а нон стоп трубиш дека е преголема со над 160.000 вработени е ретардирана работа,ама овде овците мора да ги лажиш за да те гласаат бидејќи никој не сака да ја фати мотиката и да работи туку сите сакаат со лежење да земаат пари.

Искрено сакам никој да не вработат и да го цицнат поштено и Сдсмовците што чекаат вработување,и да ги избркаат Вмровците што се вишок,ама нема маж тоа да го направи,нема ни да има[DOUBLEPOST=1501970230][/DOUBLEPOST]

Читаш убаво ти пишиш...ИНСТИТУЦИЈА
Нешто ми се зафатени партииве сега, инаку нема Л да остани од Левица, само така се погоди ситуацијата, а не пак власт или сл.

Под лупа се.

Е сеа тие олигарси шо ги викаш, нив нема шо да им се удоволи, тие се тие кои одбираат партиски пулени, без таков позади нема шанси за просперитет никаков, така да приказната тука завршва.

Мислиш дека сите средства што се одлеваат завршуваат на една страна или само кај „нивни“ фирми?

Така е заплеткано клопчето шо нема шанси да се отплетка во некој догледен временски период, треба некој вонстандардни околности да се создадат, за да се реализира такво нешто. Шо пак не е гаранција дека после тоа пак по старо ќе се тера.

Велиш рано е да се суди или критикува?
Оти има разлика помеѓу тие две, здрава критика носи здрави резултати по мое.

V

viktora

Гостин
Институции а не луѓе. Правиш разлика мислам.
Јасно е за институција дискутираме.Значи македонците вработени во институции или ќе учат албански или ќе бидат заменети со албанци?Ова и диктатурата ја помина.Класичен фашизам.Не ми е јасно како на вас ви е ОК законов.

Џони Вајсмилер

Don't share my food
Член од
15 февруари 2010
Мислења
15.489
Поени од реакции
15.506
Е сеа тие олигарси шо ги викаш, нив нема шо да им се удоволи, тие се тие кои одбираат партиски пулени, без таков позади нема шанси за просперитет никаков, така да приказната тука завршва.

Мислиш дека сите средства што се одлеваат завршуваат на една страна или само кај „нивни“ фирми?

Така е заплеткано клопчето шо нема шанси да се отплетка во некој догледен временски период, треба некој вонстандардни околности да се создадат, за да се реализира такво нешто. Шо пак не е гаранција дека после тоа пак по старо ќе се тера.

Велиш рано е да се суди или критикува?
Оти има разлика помеѓу тие две, здрава критика носи здрави резултати по мое.
Во ред е да се критикува,и треба ама за нормални работи а не дека имало двојазичност како небаре ќе ни смени нешто во животот нас...ако нема казна за криминалците,ако судството не функционира повторно и биде селективно,ако здравството драстично не се подобри тогаш и за мене ќе бидат исти како Вмро..значи на обичниот граѓанин треба најмногу во интерес да му бидат судството,здравството,економијата и инфраструктурата...другите работи како договор со Бугарија и дека ќе имало униформи на Албански се ветер во магла,замајување на рајата во стилот на турските серии на Сител и Канал 5.

Иначе за тоа дека е заплеткано клопчето тотално се сложувам,не знам што треба да се случи за да почни државата нормално да функционира после пустошот што го направија Дпмне.

Олигарсите вакви такви му се потребни на партиите на власт како и обратно,тие ја имаат моќта и илјадници вработени(гласачи) во секој момент..не беше далеку кога во 2009 година мислам беше Паторот и Јанкуловска го затворија Бајруш Сејдиу каде го држеше пола Куманово..па затоа Дпмне ќе победи уште еднаш во Куманово кога ќе си го видам тилот

Klin

Колце
Член од
6 јануари 2014
Мислења
4.411
Поени од реакции
7.871
Во ред е да се критикува,и треба ама за нормални работи а не дека имало двојазичност како небаре ќе ни смени нешто во животот нас...ако нема казна за криминалците,ако судството не функционира повторно и биде селективно,ако здравството драстично не се подобри тогаш и за мене ќе бидат исти како Вмро..значи на обичниот граѓанин треба најмногу во интерес да му бидат судството,здравството,економијата и инфраструктурата...другите работи како договор со Бугарија и дека ќе имало униформи на Албански се ветер во магла,замајување на рајата во стилот на турските серии на Сител и Канал 5.

Иначе за тоа дека е заплеткано клопчето тотално се сложувам,не знам што треба да се случи за да почни државата нормално да функционира после пустошот што го направија Дпмне.

Олигарсите вакви такви му се потребни на партиите на власт како и обратно,тие ја имаат моќта и илјадници вработени(гласачи) во секој момент..не беше далеку кога во 2009 година мислам беше Паторот и Јанкуловска го затворија Бајруш Сејдиу каде го држеше пола Куманово..па затоа Дпмне ќе победи уште еднаш во Куманово кога ќе си го видам тилот
По иста логика дека ако ја има не ни менува ништо, тогаш зошто па да ја има?

Нели ништо не менува? А ќе повлече доста ресурси за реализација на истата,.

Од друга страна сите очекуваме некои потези баш во тоа шо си спомнал судство, здравство, економија , инфраструктура и сеа?

Шо е приоритет? Дај една дебата реков, шо е тоа шо со овој нов закон за употреба за јазици ќе го подобри животниот стандард?

Веројатно ако пишува и на албански полиција ќе работат подобро, инаку со тоа шо досегашната компромисна регулатива не беше почитувана шу праиме да кажи некој?

Или да речеме пошто се сликаа со Еди Рама, истите сеа да се собераат и да прашаат кога ќе не признаат под уставно име?

Или да речеме во знак на добрососедство истите права што ги имаат тука, пошто и се автохтони нема врска бројката велат, на МКД малцинство во АЛБ да им се пружат истите, шо велиш на ова?

Јас глеам за бугари ги токмат, и таму и кај јунанистанците.

Ама шака луѓе носат одлуки за цела земја, затоа вака.

Член од
10 септември 2016
Мислења
49
Поени од реакции
58
Novi vesti od Bulgarija...ushte ne gi priznava Makedonskiot jazik, no Mile Bosnjakovski veleshe deka so ovo dogovor Bulgarija ja priznava Makedonskiot jazik i site problemi so Bulgarija sega za zatvoreni.

Ama vo ovaa, samo Makedonskiot jazik e stavano kako "oficialno jazik na Republika Makedonija." Ako prasham Bulgarija koj e toa oficijalno jazik, sega mozhe ke rechaat Albanski!

Brakja Makedonci...ne e nacionalizam za da pobarate vashite "prijateli" da go prepoznaat vasheto ime, identitet i jazik.

" The Justice Ministry specified that the estimated volume of pages to be translated amounts to nearly 20,000. The Ministry of Justice expects the interpretation to last 2240 hours. The subject of the order includes the provision of translations in groups of languages as follows: First group - English, French, German, Italian, Spanish; Second Group - Russian, Portuguese, Greek, Turkish, Hungarian, Romanian, Polish, Slovak, Slovenian, Czech, Serbian, Croatian, the official language of the Republic of Macedonia, Moldavian; Third group - Danish, Norwegian, Swedish, Flemish, Albanian, Arabic, Hebrew, Chinese, Finnish, Indian, Japanese, Korean, Armenian, Ukrainian."

http://www.novinite.com/articles/181...or+Translators

Казаки

Атаманот - Army of Christ
Член од
2 септември 2011
Мислења
1.526
Поени од реакции
1.969
Разликата е што некој треба да оди во затвор, па лаже народ сеа.
Се согласувам.
Ама баш ме интересира што е тоа што Зајко сега им го дал, а претходно не им било дадено (со посочениот Закон ) од Грујо ?
Конкретно?
Во новиот договор за јазици се е исто, само додадено е за двојазичностна униформите. Зошто, како, најверојатно за да се задоволат албанските политичари.
Постојано бараат нешто и ако не им дадеш знаат глупости да прават.
Нека остане само на ова, нека им остапуваат за такви ситници, само да седат мирни.

А да беше вмро на власт на двојазични униформи којзнае што се уште не ќе им дадеше.
Телма... повторувам ТЕЛМА, а не курир кој ја измисли Тиранската платформа, вака вели за овај закон наспроти тој од 2008 г.

Законот за употреба на јазиците е потполно ново решение, кое треба да го замени досегашниот закон донесен во 2008-ма.

http://telma.com.mk/vesti/zaev-go-pretstavi-zakonot-za-jazicite-kako-gragjanski-i-napreden-opozicijata-go-napagja-deka-e
Значи нов закон, а не истиот закон само надополнет со членови.

Да продолжиме понатаму..

Фокус, повторувам ФОКУС го цитира АЛСАТ, а не сител или алфа кои не плашеа со двојазичност!

Алсат: Ќе има двојазични униформи, албанскиот втор службен јазик

http://fokus.mk/alsat-ke-ima-dvojazichni-uniformi-albanskiot-vtor-sluzhben-jazik/
Втор службен, со антиуставен закон со европско знаменце??? Знаете ли што значи ова... и колку е различно од претходните закони??

Одиме понатаму... од Јутуб канал ви беше објавена бомба за ова лично да го слушните од Фрчко и Геро, омилените ваши слободарски борци и рушители на режим, се разбира реални, непристрасни и независни! Е арно ама, од истиот тој канал поинтересни ви беа секс бомбите на Ивона и Латас и сочните разговори, него ова...

И не ме прашувајте прво мене кај бев 2006 или 2008 г. и 2011 г. кога се носеа закони, пред да се запрашате сами! А и да се запрашате џабе e, вие сега незнаете каде сте!

Член од
23 март 2015
Мислења
7.011
Поени од реакции
1.983
Жокса, мене цел форум ме знае и како се викам и што работам и на ФБ ме има и во живо ме виделе и сФе по ред. Не се праам ја програмер а да не знам ворд да отворам, не се секирај ;)
Јас кога сум знаел Ворд ти не си знаел што е тоа.

Последно уредено:

Almeida

поет, мрачна сила, гад
Член од
15 февруари 2015
Мислења
7.563
Поени од реакции
19.993
@Raziel Не знам шо на мене ми се закачи, ама еве ќе ти помогнам да размислуваш.

Јас одев на протести кога го обезбедувањето на паторот го уби Нешковски и го криеше тоа, одев за гтц, имам одено на протести против обидот за режим на паторот за се' и сешто. Сум одел и по дваесет луѓе кога беа, затоа што така мислам дека треба да се реагира. Сдс и тогаш и сега е тотално дезорганизиран. На почеток мислев дека имаат потенцијал да пораснат протестите, ама претежно сте дудлач-народ, па не бидна тоа...пак ти го кажувам ова, затоа што ти не си ги познаваш своите права. Излези на протест бе! Ако нешто мислиш дека не е коректно за државава - излези и протестирај! Све што ти смета, оди јавно хејтај го: талат, закон за јазици, договорот со татарите....легитимно е тоа и нормално е.
Што можам јас да напраам за вашата штабска логика и чекање инструкции за протест, превоз и сендвич? Нели сте "тврдокорни", нели сте ќосевци? Вруќово да не ви праи фрка? Каде е тој "народ" што стои позади паторот? Каде е "неутралниот" бетмен "спонтано" да ве собере како против ТИРАНСКАТА ПЛАТФОРМА, 4 месеци откако прво фејкпатриотскиот патор ја прифати?

Воопшто не ни навлегувам во тоа што го праи заев. Пет од десет потези што ги повлече до сега не ми се по кеиф. Си ги кажав ставовите и контекстот во кој тие се спроведени. Не си ги прочитал - твој проблем. Ама вие сте тие што ве фаќа хистерија (вака форумски и на твитер евентуално), со тоа што или сте од дијаспора, или ладите муда у село, на одмор, на халкидики, протуѓер го нема да ве мобилизира, илче гејче е зафатен со сјо - не ме занима, ваш проблем. Излезете и протестирајте бе!

Мене најде да ми збориш дека сум критикувал еднострано, кога паторот цела кариера напраи од црнење на БЦ. Еееј, на избори у 2016-та со "бранко е крив" уште мафташе - 2016-та година. За ланската поплава него го кривеа. А ти сега ми збориш, три месеци од кога се влезени во влада дека за се' биле криви. Збори така, ама затоа зборот ви вреди курац и никој у светов не ве есапи за живи. Па сите судии уште се на фамилијата, сите градоначалници, сите јавни обвинители, шабан - директорот на ДЗС е на фамилијата, директорот на МТВ ратајкоски - пола власт уште е у фамилијата. Да не зборам за купот гомна, долгови и хаос остаен по институциите...нема везе, не ги правдам сдс, туку вие сте шупаци што диригирано цмиздрите за нешто што не е ни реално да се случи за толку кратко време.

Глеам дека пловиш у водите на декстер а.к.а. ванковска, во вртлози на релативизација, спинување и несмасни конструкции и паралели. Сменете си го кадарот у врв на партија, пуштете лоповите да си изробијаат и ќе ги имате објективните луѓе на своја страна. Вака, загриженоста за државава ви е тешка патетика.

Klin

Колце
Член од
6 јануари 2014
Мислења
4.411
Поени од реакции
7.871

Му се срона бисерот на Шабан.

S

silmarillion

Гостин
Море арно шо има коа некој те силува 26 години :D
Неее тоа ако дозволиш некој да те силува. Тебе изглеа ти е фетиш тоа. Мене ко што глеаш кур ме заболе дали ќе била цела распарчена или до Индија и како ќе се викала. Ти паѓаш у трансови дека била предадена продадена и слично. А пак ништо не праиш по тоа прашање. Има имтаква категорија на youjizz ама е хардкор ептен.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom