Наспроти, нашите преписки беха врз база на првиот предлог от бугарската страна за заедничка владина седница,а Груjo докато неговите членови и симпатизери не знаеха што е тоа, наместо да направи таква со БГ, заминава да ja прави со СР. За таква фина кукавичка работа станува прашане.
Пусти fmi. Првиот линк ти е за седница меѓу македонската и бугарската влада не за СР. А ако реално гледаме да, СР е првата и најважна за нас држава (ако ја оставиме историјата на страна) со која треба да држиме заедничка седница. Потоа се БГ и АЛ.
Ке ме извиниш, но Словенците немат балканскиот менталитет. Ако тоа си го пропуштил, врати се наназад. Ако си пропуштил дека Словенците беха во Австро-Унгариja,а ние со вас во Отоманската империja до краj, аjде пак да се вратиме. Знаеш...смешно е кога гледам како от потни жили и во новинарството и во обштеството зборувата за "нашиот регион" и наведувате Словениja, па понекогаш Хрватска. Аjде, Хрватска е можно да зборувате за ваш регион,ама Словениja....дечко...аjде посериозно. Колко е усвоила Словениja от европските фондови и колко БГ за изминатиот програмен период?
Жално е што за вас се е во платите. Колко плата имал един,колко плата имал друг. Па во тежките зимски денови спомените за двете црвени и чоропогаштите. Тоа не ви прави поуспешни нема и да ви направи.
Не знам каде гледате потврждуване от БГ дека ке застане зад Грциja. Тоа е претежко за бугарската дипломациja кога станува прашане за РМ. Вие се уште да не сте сватили,дека Бугариja води воjни со Грциja и борбите со андартите и воjната на црквите ни...тоа вие се уште го изклучувате, но то е во играта. Вие се уште не можете да сватите дека Грциja не сака да отвори гранични премини, еве се уште ги е страв во Родопите населението двете страни на границата да обштуват и така натаму...Вие мислите дека мегу БГ и ГР мед и млеко тече и само се чудат како да навредат на РМ. Вашата дипломациja дури уште тоа не може да го изкористите и ако БГ и ГР имат подпишани договори кои затвориха сите минали прашаниja. Дури за бегалците от Егеjска Македониja на кои БГ на неколко пати е платила имотите, што са останали тамо.
Знаеш ли кое е перверзното, што една организациja, коja сака да носи ознаката ВМРО е против договорот. Тоа е противо историски и историjaта ке ги казни. Треба да са благодарни дека ликови како Тодор Александров или Ванчо Михајлов не са живи.
Ќе ме извиниш, ама сигурен си дека ми одговараш мене??!
Каде јас кажав дека Словенија спаѓа во она што се нарекува Балкан?? Словенија е дел од централноевропскиот културен круг, и нивниот менталитет е се само балкански не.
Но, не заборавај дека ние и вие различно се однесуваме кон Словенија, па и тие кон нас. Ние со нив бевме
иста држава. Без разлика дека никогаш не се постигнало исто ниво на развој ние бевме дел од едно исто општество, и тука воопшто не се работи за червените и чорапогашниците кои беа одлика на прокурвареното источноевропско општество во распад.
Да, се е во платите и во животниот стандард. Денес животниот стандард во БГ, МК и СР е приближно ист. За разлика од животниот стандард во Словенија којшто е многу повисок. И јас имам сосема реална и основана причина за сомнеж дека Бугарија со нешто значајно може и сака да ни помогне во евроинтегративните процеси.
Не друже, не ни почитувате и не може да сакаш да те почитуват, кога и ти не почитуваш.
Еве ти болдот. Наспротви не се откажували от ништо,а само дополвали. Еве тука е тенката линиja на проблемот. За нас нема проблем терминот бугарин и македонец да бидат заеднички, но за вас тоа е проблемот и верувате дека треба едното или другото да е,а ние примаме и двете. Ние немаме проблем со вашиот идентитет денес, имам проблем со желбата да менувате идентитетот на починатите лица. Днес бидете што сакате.
Немам намера да цртам овде, откажла сум се да спорам на теми от историja и ако документите са еднозначни.
1. Документите никогаш не се еднозначни.
2. Не знам дали дополвали. Тие не рекле дека дополваат, ова е само ваша интерпретација којашто може да биде, но може и да не виде точна.
3. Напротив, во етничка и национална смисла вие го прифаќате само вашето.
4. Не менуваме ние ништо и ничија национална припадност. Во нашата национална историја е опишано се. Но опишано е и тоа што не оди во прилог на вашето толкување на историјата. Ако еден човек се декларирал и како Бугарина и како Македонец/македонски Славјанин, или како Србин или заземал неутрална позиција спрема сите овие модерни национални конструкции, ти немаш право да тврдиш дека тој бил Бугарин, а останатото е само "дополнување". Капире?
5. Немој ни да помислуваш да спориш за денес.
Гледам за теб Груевски и ДПМНЕ е цела Македониja? Стварно жалам. Кога со един лик и едно подобие на пратиja обликуваш со цела држава, тоа се вика култ ком ликот и диктатура.
Jaс зборувам за ДПМНЕ и един лик,а ти ми велиш ...еве уценувате и условувате Македониja.
Бог да чуда, Пази Господи слепите да прогледнат!
Честит Илинден!
Грешка си. Ако го оценуваш расположението и мислењето на македонскиот народ според мислењето на десетината профитери платеници и корисници на разни странски фондови коишто се "домаќини" овде на Кајгана форумот, во голема заблуда си.
Најверојатно како и повеќето овде не ги следиш моите политички ставови, но без разлика на тоа освестувањето ќе дојде наскоро.
Не сме ние достојни за да си честитаме Илинден.