Случувања во Македонија (Генерална дискусија)

За кого би го дале вашиот глас на парламентарните избори во април 2020?

• ВМРО-ДПМНЕ

Гласови: 64 19,0%
  • СДСМ

Гласови: 41 12,2%
  • ЛЕВИЦА

Гласови: 58 17,2%
  • БЕСА

Гласови: 1 0,3%
  • ДУИ

Гласови: 8 2,4%
  • АЛИЈАНСА ЗА АЛБАНЦИТЕ

Гласови: 1 0,3%
  • ДПА

Гласови: 0 0,0%
  • МАКЕДОНСКИ КОНЦЕПТ

Гласови: 5 1,5%
  • ИНТЕГРА

Гласови: 8 2,4%
  • ЕДИНСТВЕНА МАКЕДОНИЈА

Гласови: 3 0,9%
  • Некоја друга

Гласови: 9 2,7%
  • Нема да гласам или ќе го поништам ливчето

Гласови: 139 41,2%

• Вкупно гласачи
    337
Статус
Затворена за нови мислења.

Almeida

поет, мрачна сила, гад
Член од
15 февруари 2015
Мислења
7.563
Поени од реакции
19.993
Не критикувај, да им дадеме шанса....
И да му даеш шанса на Шабан Салиу, циганофоб...твој кадар е истиот, само полесно ти е да истресеш некоја "шанса" твитер фора.[DOUBLEPOST=1501535684][/DOUBLEPOST]
Да беа другите на власт, шо би искоментирал на оваа вест ме интересира?
Хах, побарај ја темата со поплавата од лани, читај и плачи.

Последно уредено:

Klin

Колце
Член од
6 јануари 2014
Мислења
4.411
Поени од реакции
7.871
Вистина дупка...

Земја без информации

Денеска, среде работен ден, во екот на туристичката сезона, кога автопатот од Гевгелија до Скопје вообичаено е преполн, на патарините и попатно имаше застој повеќе од два часа. Се запалил камион кај тунелот Катланово. Ништо чудно, пат е, несреќи се случуваат.

Во нормални, цивилизирани земји, надлежните служби веднаш ги известуваат медиумите, а тие граѓаните (вклучувајќи ги и оние на патот, кои во возилата бараат информации или на радио или на интернет). Смислата на објавувањето елементарни информации е да им се помогне на патниците да одлучат што ќе прават - некој што наумил да тргне на пат малку ќе го одложи стартот, некој што веќе патува можеби ќе реши да одмори некаде по пат, некој ќе си купи вода и храна итн.

Јас, како патник, заедно со моите колеги во редакцијата на Плусинфо, денеска повеќе од два часа баравме основна информација што се случува. Еден полицаец ми кажа дека имало сообраќајка кај ХИВ. Друг ми рече дека не знае ништо. На првата патарина - не знаеме. Од АМСМ - не знаеме, чекаме информација од МВР. Во МВР првично - ситна сообраќајка на наплатна.

Конечно, два часа откако јавив за првиот застој и две минути пред и самиот да стасам до Катланово, „Македонија пат" ни даде нецелосна, но точна информација.

Медиумите се посебна приказна. Никаде никаква информација за настанот. Ни во медиумите кои ги плаќа државата. Изгледа дека сите се зафатени со „правење реформи во медиумите". Или со пи-ар. Или „истражуваат". Или прават паравести, оти сме шегобојна нација. Или пуштаат шокантни мега мега термонуклеарни бомби. Или работат на "медиумско описменување" на народот. Или се расправаат на Фејсбук...

Како и да е, никој не инфомира. Никој нњ известува (немаше да известиме и ние први - први џанам после два саата! - да не бев случајно на автопатот). За настан на 20 километри до Скопје!

Ние во Македонија измисливме уникатно новинарство, какво што нема никаде - новинарство без информации. Без вести. Сетете се, за големиот земјотрес во главниот град Охрид (не е грешка - во лето Охрид е главен град на Македонија), видовме само едно видео од пет секунди и неколку фотографии на урнати и напукнати ѕидови - сето друго беше ти реков ми рече.

И така... Кога влегуваш во Македонија, а по пат колони, на ридиштата чадој и огној, а ти немаш информација за ништо, знаеш дека си дома. Во дупката.

Член од
23 март 2015
Мислења
7.011
Поени од реакции
1.983
Много ми е интересно со што се обезличувате.... Можеш да ми наброиш?

Както кажав БГ преди 1999 година предлагаше Англиjски како език на договорите, вие инсистирахте да постои македонски jaзик - па постои. Тоа е пример што БГ е попуштила уште 1999 година.
Друг пример ке ти дадам - со една година известуване напред можете да се повлечите от договора.
Тоа е маката. Зошто на англиски јазик? Зошто не на македонски и бугарски јазик? Зошто стои спред уставот? Зошто со други држави нема според уставот?

Klin

Колце
Член од
6 јануари 2014
Мислења
4.411
Поени од реакции
7.871
И да му даеш шанса на Шабан Салиу, циганофоб...твој кадар е истиот, само полесно ти е да истресеш некоја "шанса" твитер фора.[DOUBLEPOST=1501535684][/DOUBLEPOST]
Хах, побарај ја темата со поплавата од лани, читај и плачи.
Прво баш тоа, Шабан е главен таму, и да каже дали се во летна состојба Аир тракторите, ако се, зошто не се употребени, ако пак не се во летна состојба, е тоа треба да биде весело...одма старо железо на Ќосето споменикот.

Инаку не бев тука за полавите, ама пратев колку толку, скап сателитски интернет на минута :) едно видео ми остави впечаток кога на пастирот во Стајковци му пристапи еден револтиран човек, и пред медиуми го нападна една џукела, вмровска веројатно.
Коа ќе му ја кажеш на странец сказната фиромска, ај ем рили сори ќе рече...да не зафатат некои големи пожари или поплави па тоа ќе биде трагикомедија невидена до сеа.

VOLK2234

еврофоб и хомоскептик
Член од
16 септември 2008
Мислења
5.517
Поени од реакции
4.387
И да му даеш шанса на Шабан Салиу, циганофоб...твој кадар е истиот, само полесно ти е да истресеш некоја "шанса" твитер фора.
Шабан Салиу е циганофоб?
Не сум знаел.

Член од
25 јули 2016
Мислења
1.084
Поени од реакции
950
Дојде нова влада и вие сакате за еден месец сите проблеми да бидат решени. Се да биде цакум пакум. Се да функционира како швајцарски саат.
Со години се расипувало, уништувало, запоставувало, а сега очекувате за еден месец некој се да среди.

Almeida

поет, мрачна сила, гад
Член од
15 февруари 2015
Мислења
7.563
Поени од реакции
19.993
Шабан Салиу е циганофоб?
Не сум знаел.
Не, туку ти си вол(к).
Шабан е неспособен.
А двајцата ист газ љубите.[DOUBLEPOST=1501536624][/DOUBLEPOST]
Прво баш тоа, Шабан е главен таму, и да каже дали се во летна состојба Аир тракторите, ако се, зошто не се употребени, ако пак не се во летна состојба, е тоа треба да биде весело...одма старо железо на Ќосето споменикот.

Инаку не бев тука за полавите, ама пратев колку толку, скап сателитски интернет на минута :) едно видео ми остави впечаток кога на пастирот во Стајковци му пристапи еден револтиран човек, и пред медиуми го нападна една џукела, вмровска веројатно.
Коа ќе му ја кажеш на странец сказната фиромска, ај ем рили сори ќе рече...да не зафатат некои големи пожари или поплави па тоа ќе биде трагикомедија невидена до сеа.
Парите за керозин за канадерите се у мудата на Букефал, ама нив не ги чачкајте да не им паднат смоките на "патриотиве"...вол(к)от и остала багра. Нека горат тоа шумите тамо, шо има врска...битно е овде - туризам...плус на ш иптарите им боде очи.

V

viktora

Гостин
Проблемот е решен 1999 година и затворен. Кое от тоја не е jaсно? Двете држави имат своите обврзки и своите добиваниja от договора. И двете страни са прилично незадоволни и двете имат добивки.
Бугарската страна од што е незадоволна?

VOLK2234

еврофоб и хомоскептик
Член од
16 септември 2008
Мислења
5.517
Поени од реакции
4.387
Не, туку ти си вол(к).
Шабан е неспособен.
Парите за керозин за канадерите се у мудата на Букефал, ама нив не ги чачкајте да не им паднат смоките на "патриотиве"...вол(к)от и остала багра. Нека горат тоа шумите тамо, шо има врска...битно е овде - туризам...плус на ш иптарите им боде очи.
Не те разбирам...
Пак хормоните, а?

Klin

Колце
Член од
6 јануари 2014
Мислења
4.411
Поени од реакции
7.871
Не, туку ти си вол(к).
Шабан е неспособен.
За ДЗС беа набавени пп возила за шумски пожари, три Air Tractor Fire Boss 802 и плус иаме транспортни хеликоптери во АРМ и МВР шо многу лесно се приспособуваат за пп дејства, иаме и бамби бакети и искусни пилоти.
Значи ресурси има, е сеа како дојде до ова не знам...

П.С Нека ме корегира некој ако грешам.

V

viktora

Гостин
Дојде нова влада и вие сакате за еден месец сите проблеми да бидат решени. Се да биде цакум пакум. Се да функционира како швајцарски саат.
Со години се расипувало, уништувало, запоставувало, а сега очекувате за еден месец некој се да среди.
Што очекувате од новата влада за 1 месец?
......за 1 година?
......за 10 години?

VOLK2234

еврофоб и хомоскептик
Член од
16 септември 2008
Мислења
5.517
Поени од реакции
4.387
Ова мора да е некоја местенка:

k3b

Член од
17 декември 2010
Мислења
2.811
Поени од реакции
4.287
Ова мора да е некоја местенка:

Не, искрено вака ме интересира, дали воопшто ги гледаш сликиве што ги постираш? Ај вака разгледај ја убаво и ако имаш барем малку капацитет во тоа лејката може ќе ти текне дека е фејк. Мислев најголема глупост ќе ти остане сликата со мерцедесот на ќерка му на Заев али имало бетер.

За почеток кажи им на штабските дргарчиња бар место да научат да оставаат измеѓу today и at. После се лутите кога ви кажуваат дека сте неписмени.

Друго, толку сте неписмени што еден профил на фб не можите да проверите пред да постирате нешто, за гревота сте.

Дај сеа уште еднаш со мерцедесот сликата

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom