Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Мој совет ти е да не пиеш таурин, посебно купен од боди билдинг продавница, без препорака од доктор. Прво отиди ако треба на повеќе места и повторно испитај се. Закажи во Филип Втори или кај Магдалена Отљанска или кај Елизабета Србиновска на Клиника.Здраво, нов сум ма форумов па ае надевам ќе најдам некоја помош.
Имам 32 години, повејќе пати про физичка работа многу лесно да речам се задишувам ( иначе физички воопшто не сум активен). Последнава година имам такихардијс и аритмија. Носев холтер на кој се утврдија 24 прескоци, па правев стрес тест кој не покажа проблеми со срцето. Меѓутос последниве два месеци често знае да ме збоцка кај срцето по што некогаш крсткотрајно ми се лоши. Пред некој ден повторно бев на лекар правев ЕКГ и ЕХО на срце.
На ехо немаше никави проблеми, односно уредни димензии на комори, предкомори и цуркулација на аорта итн. Докторот ми препиша пропанолол како и апчиња за анксиозност. Да напоменам дека анксиозноста ми е често присутна последнава година посебно по еден стресен случај какони тоа што имам стресна работа. Исто така ако де напијам некоја чашка алкохол мо забрзува работата на срцето па додека не се напијам лек не ми се смирува. Пулс од 90-95 за мене преставува голем проблем, односно ми пречи. Пиење на пждве кафиња во денот за мене претставува како удар на нервите. Знам дека со ова што го напишав можеби нема да ме сватите но се надевам дека ќе најдам некој со слични проблеми како и искуство околу репавање на истите. Поздрав
Мој совет ти е да не пиеш таурин, посебно купен од боди билдинг продавница, без препорака од доктор. Прво отиди ако треба на повеќе места и повторно испитај се. Закажи во Филип Втори или кај Магдалена Отљанска или кај Елизабета Србиновска на Клиника.
"Taurine serves a wide variety of functions in the central nervous system, from development to cytoprotection, and taurine deficiency is associated with cardiomyopathy, renal dysfunction, developmental abnormalities, and severe damage to retinal neurons. All ocular tissues contain taurine, and quantitative analysis of ocular tissue extracts of the rat eye revealed that taurine was the most abundant amino acid in the retina, vitreous, lens, cornea, iris, and ciliary body. In the retina, taurine is critical for photoreceptor development and acts as a cytoprotectant against stress-related neuronal damage and other pathological conditions. Despite its many functional properties, however, the cellular and biochemical mechanisms mediating the actions of taurine are not fully known. Nevertheless, considering its broad distribution, its many cytoprotective attributes, and its functional significance in cell development, nutrition, and survival, taurine is undoubtedly one of the most essential substances in the body"
Taurine is one of the most abundant amino acids in the brain and spinal cord, leukocytes, heart and muscle cells, the retina, and indeed almost every tissue throughout the body.
"Effects of taurine useful in preventing arrhythmias include regulating potassium, calcium and sodium levels in the blood and tissues, regulating excitability of the myocardium, and protecting against free radicals damage. Taurine restored energy and endurance in one of the cases from a debilitated status to normal. Arrhythmias may also respond to taurine because it dampens activity of the sympathetic nervous system and dampens epinephrine release. l-arginine may have anti-arrhythmic properties resulting from its role as a nitric oxide (NO) precursor and from its ability to restore sinus rhythm spontaneously"
Cardiac arrhythmias having no known cause in otherwise healthy people are hypothesized to be symptoms of deficiencies of taurine and arginine.
А ти дали знаеш дали воопшто на одредениот член му треба таурин или било кој ,,чудесија" лек кој му го препишуваш во сите теми и тоа по колку милиграми на ден?Која е причината заради која што не треба да пие таурин?
Знаете ли вие воопшто што значи аминокиселина???
Која е разликата меѓу тауринот купен од бодибилдинг продавница и оној другиот?Мој совет ти е да не пиеш таурин, посебно купен од боди билдинг продавница, без препорака од доктор.
А ти дали знаеш дали воопшто на одредениот член му треба таурин или било кој ,,чудесија" лек кој му го препишуваш во сите теми и тоа по колку милиграми на ден?
Еве баш сега отворено ќе ти се обратам, иако тоа до сега го избегавав. Не викам не, има многу работи за кои си во право и кои ги знаеш, но приметив дека има и многу работи за кои погрешно ги упатуваш членовите, а сепак некој може и да си наштети со тоа, сепак здравје е во прашање. Потоа моето внимание се сврте кон тебе кога во една тема @statusQuO те пиша нешто во стил како да си надрилекар. Потоа анализирав се што пишуваше, посебно тоа како при уртикарија ти препорачуваш вегански диети, црни семиња, секакви лекови и еден куп други работи за кои не си во прави. Исто како што и за се препорачуваш Витамин Ц, Магнезиум и еден куп други работи, во големи дози по неколку пати на ден без да знаеш дали членот има вишок или недостаток од одредената супстанција. Потоа видов дека и @shutrak и @bijons, веќе искусен доктор и веројатно стдентка на медицина, ти ги објаснуваа сите грешки, а ти за тоа кажуваше како не се во право.
Се согласувам, Ок е да го кажеш своето мислење, ова е форум и дискутираме, но не и да напаѓаш некој кој може и повеќе знае од тебе и ти укажува на тоа дека тие лекови кои им ги препишуваш на некои членови, можат да им наштетат.
Која е разликата меѓу тауринот купен од бодибилдинг продавница и оној другиот?
Зашто сакав да купам ама сеа се предомислувам после ова што го прочитав.
Па со оглед кој квалитет на производи го нудат одредени бодибилдинг продавници и кои знаења ги имаат за истите производи, види ти дали би купил нешто од бодибилдинг продавница или од место за медицинска трговија/аптека, посебно како за случајот на членот со срцеви проблеми кој прашува.Која е разликата меѓу тауринот купен од бодибилдинг продавница и оној другиот?
Зашто сакав да купам ама сеа се предомислувам после ова што го прочитав.
Што може да не кошта? Здравјето на пример? Убаво сам си кажуваш, донекаде оградувајќи се додека објаснуваш, пробајте па ќе видите дали е валидно или не.Значи немате способност за критичко размислување - пробајте малце сами да истражите, научете се на кои трудови и испитување да верувате, научете се како да процените дали е нешто валидно или не, или на крајот пробајте, што ве кошта?
Се согласувам витамините, посебно Витаминот Ц е потребен и има добро дејство за организмот, исто како и другите витамини кои ги препорачуваш. Но дали пред да препорачаш такви големи дози си размислил за хипо или хипервитаминоза? Дали реално на секој му требаат толку големи дози витамини?...За крај, големите дози на витамин ц кои ги спомна, се уствари оние кои се ПОТРЕБНИ и обавезни за добро здравје, поготово во загадени градови како нашиот...
Тауринот како аминокиселина, заедно со Магнезиумот кој во секоја тема го спомнуваш, се дава кај лица со забрзана срцева работа, затоа што често кај нив има недостаток од таурин и магнезиум, но дали кај било кој пациент со срцеви проблеми има потреба од таурин? Дали конкретно кај членот што му посочи таурин навистина има потреба од него? Или уште подобро прашање, дали човек со срцеви проблеми треба да пие енергетски пијалоци, затоа што во нив има таурин? Некој неупатен со срцеви проблеми, па и здрав, ова да го прочита може ќе отиде, ќе се изнакупи и изнапие енергетски пијалоци и само ќе се наштети. Енергетскиот пијалок ни малку не е здрав. И во соковите ставаат вода која е здрава за организмот, ама ете поради другите состојќи не се здрави, така и за енергетските пијалоци....Ако е L Taurine нема никаква разлика. Најдобар доказ за тоа дека тауринот е безбеден се ред бул пијалоците, и точка...
А има ли разлика ако еден ист суплемент го има и во специјализирана продавница за суплементација, што ти ја викаш бодибилдинг продавница и аптека? Пошто има и такви случаи.[DOUBLEPOST=1501514692][/DOUBLEPOST]Па со оглед кој квалитет на производи го нудат одредени бодибилдинг продавници и кои знаења ги имаат за истите производи, види ти дали би купил нешто од бодибилдинг продавница или од место за медицинска трговија/аптека, посебно како за случајот на членот со срцеви проблеми кој прашува.
Или уште подобро прашање, дали човек со срцеви проблеми треба да пие енергетски пијалоци, затоа што во нив има таурин? Некој неупатен со срцеви проблеми, па и здрав, ова да го прочита може ќе отиде, ќе се изнакупи и изнапие енергетски пијалоци и само ќе се наштети. Енергетскиот пијалок ни малку не е здрав
... па нормално дека сите ќе одат таму каде треба да се прегледат т.е. во лекарска ординација, форумите се само за споделување искуства, совети кои секој може да ги добие и на улица и на кафе муабет и кај комшивката, така е во сите светски форуми така и кај нас, ако се сака понаку нека се затворат темите во подфорумот „Здравје“ и нека има само еден наслов „ Јави се кај матичниот доктор“Ја сепак би те советувал да не слушаш совети од рандом членови на форум макар и кардиолози да се во професионално време.
Никој не ти гарантира дека нема да те заебе неговиот совет, а за срце се работи.
... дали тоа со родителите си бил? или онака сам? и нормално е да чука срцето и што подразбираш под „ брзо чука“ ?Срцето многу брзо ми чука и многу ми чука цело тело ми се мрда дури и стомакот од срцето се мрда и многу брзо се уморувам што може да е тоа 2пати бев на доктор еднаш ми викаат ништо не ми е ( несакаат се замараат) 2риот пат нешто ми спомнаа каа демек срцето погоре ми е или главата на срцето или незнам што таму погоре малку ми било затоа така
Може малце пошироко за тахикардијата, кои се симптомите, од што е предизвикана, како се лечи?... па нормално дека сите ќе одат таму каде треба да се прегледат т.е. во лекарска ординација, форумите се само за споделување искуства, совети кои секој може да ги добие и на улица и на кафе муабет и кај комшивката, така е во сите светски форуми така и кај нас, ако се сака понаку нека се затворат темите во подфорумот „Здравје“ и нека има само еден наслов „ Јави се кај матичниот доктор“[DOUBLEPOST=1501523962][/DOUBLEPOST]
... дали тоа со родителите си бил? или онака сам? и нормално е да чука срцето и што подразбираш под „ брзо чука“ ?
дај некои податоци како :Може малце пошироко за тахикардијата, кои се симптомите, од што е предизвикана, како се лечи?
Благодарам однапред.
Состојките во енергетските пијалоциПа со оглед кој квалитет на производи го нудат одредени бодибилдинг продавници и кои знаења ги имаат за истите производи, види ти дали би купил нешто од бодибилдинг продавница или од место за медицинска трговија/аптека, посебно како за случајот на членот со срцеви проблеми кој прашува.
Што може да не кошта? Здравјето на пример? Убаво сам си кажуваш, донекаде оградувајќи се додека објаснуваш, пробајте па ќе видите дали е валидно или не.
Се согласувам витамините, посебно Витаминот Ц е потребен и има добро дејство за организмот, исто како и другите витамини кои ги препорачуваш. Но дали пред да препорачаш такви големи дози си размислил за хипо или хипервитаминоза? Дали реално на секој му требаат толку големи дози витамини?
Тауринот како аминокиселина, заедно со Магнезиумот кој во секоја тема го спомнуваш, се дава кај лица со забрзана срцева работа, затоа што често кај нив има недостаток од таурин и магнезиум, но дали кај било кој пациент со срцеви проблеми има потреба од таурин? Дали конкретно кај членот што му посочи таурин навистина има потреба од него? Или уште подобро прашање, дали човек со срцеви проблеми треба да пие енергетски пијалоци, затоа што во нив има таурин? Некој неупатен со срцеви проблеми, па и здрав, ова да го прочита може ќе отиде, ќе се изнакупи и изнапие енергетски пијалоци и само ќе се наштети. Енергетскиот пијалок ни малку не е здрав. И во соковите ставаат вода која е здрава за организмот, ама ете поради другите состојќи не се здрави, така и за енергетските пијалоци.
... ајде доста па ти, пливаш играш баскет, активен на работа па си имал демек тахикардија, па нормално да чука срцето убрзано ако се прави нешто брзо, активно нели? кога играш баскет имаме нели форца повеќе крв иде во срце ти сакаш да чука споро?? па нормално дека треба да чука убрзано и по сите тие активности седнеш на фотеља и тоа забрзано чукање ако не ти се смирува за пола час тогаш да пишеш дека имаш тахикардијаИ мене ме пука такихардија страшна,страв ми е на лекар да одам...од што се појавува тоа такихардија,и што воопште представува ?
тоа да али чуствувам и неправилна работа на срцето,како да прерипува... ајде доста па ти, пливаш играш баскет, активен на работа па си имал демек тахикардија, па нормално да чука срцето убрзано ако се прави нешто брзо, активно нели? кога играш баскет имаме нели форца повеќе крв иде во срце ти сакаш да чука споро?? па нормално дека треба да чука убрзано и по сите тие активности седнеш на фотеља и тоа забрзано чукање ако не ти се смирува за пола час тогаш да пишеш дека имаш тахикардија![]()
А да не ти е случајно од долго гледање во потписот на @bijons таа неправилна работа на срцето..тоа да али чуствувам и неправилна работа на срцето,како да прерипува
така ли е?А да не ти е случајно од долго гледање во потписот на @bijons таа неправилна работа на срцето..![]()