Фудбалски/трансфер дискусии

STEALTH

God is a DJ
Член од
25 ноември 2011
Мислења
10.676
Поени од реакции
14.559
Темава е за фудбалски дискусии и ќе умараат со кој тим сакаат, мкеи?
Имам пишано погоре „Ако Баерн како компанија", немам пишано „Ако знаеме дека стандардниот процент кај големите клубови...“

Не умарај, мкеи? Кур ме боли за статии од Индепендент и остала багра, зборам цело време за Баерн.

Член од
8 јануари 2012
Мислења
14.028
Поени од реакции
36.813
Имам пишано погоре „Ако Баерн како компанија", немам пишано „Ако знаеме дека стандардниот процент кај големите клубови...“

Не умарај, мкеи? Кур ме боли за статии од Индепендент и остала багра, зборам цело време за Баерн.
Се нервираш за статија од Индепендент а твој доказ за муабетот за заработката на Баерн е ДЕКА СЕ ЗБОРИ оти Баерн зимал толку.

Кој тоа збори? Тебе ти има Румениге кажано? Со Ули сте седеле на пиво па му се испуштило?

Он ти извади статија генерално за фудбалот и за муабетот со дресовите, моеш да му кажеш дека сметаш оти не е така а не да ми глумиш шериф тука, нели?

И те охрабрувам да продолжиш да ми се курчиш вака по темиве па ќе го читаш форумов ко гостин до 31-ви август.

Донев

★★
Член од
9 мај 2008
Мислења
35.758
Поени од реакции
52.727
Не ми давај глупи англиски статии жити се, кур ме боли за Челзи, Тотенхем и Манчестер.

Зборам за Баерн и процентите. Баерн и Адидас се како сијамски близнаци, сигурно имаат преку 50 години соработка. Се збори (одамна) за сума од 25%-40% профит (по дрес) за Баерн, така да не умарајте со други тимови.
Ајде да збориме за единствениот и најдобар клуб, Баерн. Поткрепи ми ги тврдењата со нешто. И јас еве викам дека Челзи и Најк се заљубија на прв поглед и Челзи ќе зима 100% од профитот од продажба на дресови. Само од дресовите на Рудигер можат без проблем Левандовски да ви го соберат :свиркам:

Ајде дај ми да прочитам такви информации, стварно ме интересира ко што реков.

ManUtdChampions

Lleyton Hewitt
Член од
5 февруари 2009
Мислења
32.782
Поени од реакции
44.020
Gylfi Sigurdsson will not travel with the rest of the Swansea squad for their pre-season tour of the United States.

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
Не му чини на Стелт чинот на влагање со две нозе како на Џони што му е ама мислам дека тука Баерн зема повеќе затоа што колку што знам, заедно со Телеком се најголемите инвеститори во Баерн и тука ни се јавува еден вид „тури - претури“ што го викам јас начин на бизнис. Добива процент да, но од другата страна Адидас како еден вид на фала ќе инјектира повеќе пари во Баерн.

Инаку од вработен во Адидас ми е инфово (не од кај нас секако), од 12-16 евра по дрес добива клубот, зависи која верзија на дрес ја купуваш. Дресот на Погба е трет најпродаван на kitbag во 2016 по тие на Меси и Роналдо. Може не ги врати парите само од дресови и тоа по една сезона но очекувам наредната скрос да се исплати, бидејќи Манчестер му зема висок процент од image rights и од рекламите што ги снима и тој и останатите играчи за премиерите на блокбастерите на Fox. Истото е и за Џејмс, нема само по еднаш да купат негов дрес, другата сезона ќе извадат нов, пак ќе се затрчаат луѓето да купат и тоа е тоа :)

http://www.totalsportek.com/football/clubs-with-most-shirt-sales/
Manchester United 2,850,000 (40% increase) HIGHEST SELLER Paul Pogba

Еве ај да речеме средина, земале по 14 евра од продажба, 2,850,000 продадени дреса по 14 евра, тоа се најмалку 40 милиони евра income од дресови за една календарска година, што не е за чудење зошто Манчестер годинава објави рекордни приходи.

ManUtdChampions

Lleyton Hewitt
Член од
5 февруари 2009
Мислења
32.782
Поени од реакции
44.020
Swansea reject £40m bid from Everton for midfielder Gylfi Sigurdsson, according to Sky sources.

Ќе истурка трансфер сега самиот Сигурдсон. Па реално и по квалитет не заслужува да игра во екипа што се бори за опстанок. Без него ќе треба нешто салам да купуваат лебедите, оти сезонава не им бега Чемпионшип.

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
Swansea reject £40m bid from Everton for midfielder Gylfi Sigurdsson, according to Sky sources.

Ќе истурка трансфер сега самиот Сигурдсон. Па реално и по квалитет не заслужува да игра во екипа што се бори за опстанок. Без него ќе треба нешто салам да купуваат лебедите, оти сезонава не им бега Чемпионшип.
Само да не се изгуби пак како во Тотенхем

W

wicked_1

Гостин
според тоа што сум го читал, клубовите зимаат од 5% до максимум 15% од профитот генериран од продажба на дресови. А во случајот на Јунајтед изгледа не е ни толку.
додека го чекаме стелт
Тие проценти од продадени дресови клубовите ги добиваат дури од коа ќе се продаде одредена бројка на дресови - договорена меѓу клубот и спонзорот.

Dani

1 + 1 = 10
Член од
22 јуни 2010
Мислења
24.610
Поени од реакции
59.404
Додека повторно чекаме информации од @STEALTH

@DaniBMW изгледа решен е да си оди.

Тоа е... прашање на време беше кога ќе си замине од Свонси. Останува уште да се исценкаат за убава цена пошто Евертон сериозно е заинтересиран за него веќе неколку месеци.
Да си го отплатиме и Вилијамс што ни го земаа за кило семки. Двајцата најдобри поединци ни ги собраа бе.

Сега уште Љоренте во Челзи и Мосон во Тотенхем и...

Само Хадерсфилд би имале помртва екипа од нашава.
Желба ми е Хаким Зијеч (и лани беше на мета на Свонси), кој може да се донесе за пристојна сума и да останат пари за ново лево крило.

Се најдобро за Сигурдсон... ќе ми остане омилен играч (макар и за Кардиф да потпише :P). Дефинитивно си заслужува подобра екипа и поголема плата.[DOUBLEPOST=1499938474][/DOUBLEPOST]Инаку ако не се лажам и лани не патуваше за Америка на пријателските

Донев

★★
Член од
9 мај 2008
Мислења
35.758
Поени од реакции
52.727
Не му чини на Стелт чинот на влагање со две нозе како на Џони што му е ама мислам дека тука Баерн зема повеќе затоа што колку што знам, заедно со Телеком се најголемите инвеститори во Баерн и тука ни се јавува еден вид „тури - претури“ што го викам јас начин на бизнис. Добива процент да, но од другата страна Адидас како еден вид на фала ќе инјектира повеќе пари во Баерн.

Инаку од вработен во Адидас ми е инфово (не од кај нас секако), од 12-16 евра по дрес добива клубот, зависи која верзија на дрес ја купуваш. Дресот на Погба е трет најпродаван на kitbag во 2016 по тие на Меси и Роналдо. Може не ги врати парите само од дресови и тоа по една сезона но очекувам наредната скрос да се исплати, бидејќи Манчестер му зема висок процент од image rights и од рекламите што ги снима и тој и останатите играчи за премиерите на блокбастерите на Fox. Истото е и за Џејмс, нема само по еднаш да купат негов дрес, другата сезона ќе извадат нов, пак ќе се затрчаат луѓето да купат и тоа е тоа :)

http://www.totalsportek.com/football/clubs-with-most-shirt-sales/
Manchester United 2,850,000 (40% increase) HIGHEST SELLER Paul Pogba

Еве ај да речеме средина, земале по 14 евра од продажба, 2,850,000 продадени дреса по 14 евра, тоа се најмалку 40 милиони евра income од дресови за една календарска година, што не е за чудење зошто Манчестер годинава објави рекордни приходи.
Можно е да зима некој процент повеќе, и самиов адвокат рече дека има исклучоци. Ама нека ми даде конкретни извори од кај што му е таа информација. Ќе почекаме, @STEALTH

Ете иначе тие 12-16 евра се поклопуваат со тие 10-15% што се наведени. А зборам само индивидуално за одреден играч. И само за дресовите, на страна реклами и секакви други ствари. Ако Јунајтед продал 2.8 милиони, не се сите тие на Погба. Да речеме дека цели 2 милиони се само на Погба (а тешко дека е толку голема бројката), пак не е воопшто доволно.

Можеби после десет години, ако остане и е успешен со Јунајтед, па ќе варираат низ годините и продажбите, па ќе се дојде до некоја повисока бројка. Поентата е дека конкретно само продажбата на тресови многу погрешно се сфаќа од страна на фановите за тоа како влијае врз генерирање на профит од страна на самиот клуб.
Тие проценти од продадени дресови клубовите ги добиваат дури од коа ќе се продаде одредена бројка на дресови - договорена меѓу клубот и спонзорот.
Да, тоа лани негде го читав, дека си прават и одредени услови како овој.

ElNinho

Мадридиста!
Член од
17 јули 2009
Мислења
20.967
Поени од реакции
57.733
Додека чекаме на Стелт да му текне од кај си ја извади бројката, ајде да се едуцираме малце.

Некое време веќе сакав да пишам на оваа тема, па еве сега и дојде редот. Имам читано и претходно доста статии за тоа како функционираат спонзорските договори и парите кои ги добиваат клубовите. Често сите кога ќе ги видиме огромните бројки кои се вртат, си заклучуваме ствари на своја рака, па затоа секојдневно има тврдења како парите ќе се врателе од дресови и слични такви ствари.
Затоа уште лани кога фановите на Јунајтед се палеа на тоа како одма ќе ги врателе парите фрлени на Погба од продажба на дресови, пишував тука дека е речиси невозможно нешто такво и дека според тоа што сум го читал, клубовите зимаат од 5% до максимум 15% од профитот генериран од продажба на дресови. А во случајот на Јунајтед изгледа не е ни толку.

Вчера излезе одлична статија со детални објаснувања за тоа како се одвиваат преговорите за трансферите, каков удел имаат трите страни кои се инволвирани, како и баш ова за кое што зборам, профитот од продажба на дресови. Стварно вреди да се прочита целосно и ако имате пет минути препорачувам да ја прочитате.

How a transfer really works - agents, tapping up, WhatsApp and why clubs can't recoup fees with shirt sales

Ако на некој не му се чита, еве го само делот за продажбата на дресови:
Clubs can recoup transfer fees in shirt sales, right?

It is often claimed that a club can recoup a marquee player’s transfer fee through shirt sales. However, in reality, this couldn’t be further from the truth.

Kit deals are not traditional sponsorship deals – they are licensing deals, which enable the kit manufacturers to use the club’s brand to sell branded apparel. Clubs will traditionally receive an annual fee – for example, Manchester United receives £75 million per year from Adidas, Chelsea receives an initial £60 million per year from Nike, and Arsenal receives £30 million per year from Puma – and then 10-15% of the revenue the kit manufacturer generates from shirt sales.

Furthermore, signing a star player doesn’t lead to as many new kits being sold as one might think. While there will usually be an uptick in shirts sold in the market where the player came from, it is more often the case that those who were already planning on purchasing a shirt will choose to get the new player’s name on the back, rather than an existing player.

The kit deal is often a football club’s most lucrative sponsorship, and for good reason. The manufacturers aren’t paying the clubs to have a tiny logo emblazoned on the front of the club’s shirt – rather, they’re making an investment that will yield an excellent return. As an example, Adidas CEO Herbert Hainer projected that Adidas would earn £1.5 billion from its ten-year, £750 million deal with Manchester United.

Why don’t football clubs simply manufacture their own shirts and keep 100% of the profits? The simple answer is because they’re football clubs, not kit manufacturers. They don’t have the global distribution networks necessary to manufacture, ship, and sell hundreds of thousands, or in some cases, millions of shirts each year. Many clubs even outsource the logistics of their online shops, which are miniscule operations compared to what is required to manufacture, distribute and market kits on a global scale.

Football clubs don’t have access to these resources. Even the largest football clubs in the world are comparatively tiny businesses when it comes to the likes of Adidas and Nike. To put it in perspective, Nike has earned substantially more in three months (nearly £7 billion for March, April, and May 2017) than Chelsea have earned in its 112-year history.
Само тука нема споменато за дуплиот процент кој клубовите го добиваат за дресовите нарачани од нивната веб страна или купени во нивниот фан шоп. Клубските фан-шопови се ретки и се наоѓаат само во матичните градови (најчесто во стадионот) и таму да претпоставиме дека нема голем обрт на дресови. Но во интернет ера каде што 90% од луѓето купуваат дресови онлајн, официјалниот веб-шоп на клубот е најголем seller.

Нормално, ние ќе купиме банална реплика од Али Експрес но многу луѓе од развиениот свет купуваат директно од веб продавниците на клубовите.

Е, за дрес купен/нарачан од таму, клубот добива дупли процент, пример ако за „хард копи“дрес купен од шоп на Адидас клубот зема 15%, за од тука ќе земе 30%.

Таков ексклузивен договор со високи проценти со Адидас имаат Реал, Баерн, Јунајтед и од скоро Јувентус.

Линк не ми барај не можам да најдам пошто го читав на Ел Конфиденсиал ова одамна, ќе треба да ми веруваш на збор. :D

Донев

★★
Член од
9 мај 2008
Мислења
35.758
Поени од реакции
52.727
Само тука нема споменато за дуплиот процент кој клубовите го добиваат за дресовите нарачани од нивната веб страна или купени во нивниот фан шоп. Клубските фан-шопови се ретки и се наоѓаат само во матичните градови (најчесто во стадионот) и таму да претпоставиме дека нема голем обрт на дресови. Но во интернет ера каде што 90% од луѓето купуваат дресови онлајн, официјалниот веб-шоп на клубот е најголем seller.

Нормално, ние ќе купиме банална реплика од Али Експрес но многу луѓе од развиениот свет купуваат директно од веб продавниците на клубовите.

Е, за дрес купен/нарачан од таму, клубот добива дупли процент, пример ако за „хард копи“дрес купен од шоп на Адидас клубот зема 15%, за од тука ќе земе 30%.

Таков ексклузивен договор со високи проценти со Адидас имаат Реал, Баерн, Јунајтед и од скоро Јувентус.

Линк не ми барај не можам да најдам пошто го читав на Ел Конфиденсиал ова одамна, ќе треба да ми веруваш на збор. :D
Не ти верувам :P
@STEALTH сигурно има поконкретно инфо, со линкови со се, па да почекаме да ни каже, да не е на празно вака.

Kajgana Shop

На врв Bottom