Втора светска војна (1939-1945) - генерална дискусија!

• Креатор на темата Креатор на темата Македон91
  • Време на започнување Време на започнување
Battlecruiser e боен крсташ, а тоа е дреднот, тонажа, оклоп, вооружување и слично.
Тежок крстосувач е многу помал брод од овој, 1/3 или 1/4 некаде.
Може русите да ги опишувале на нивен јазик поинаку па оттаму забуната.
https://en.wikipedia.org/wiki/Battlecruiser#Cold_War.E2.80.93era_designs
Не е исто тонажа и големина од 1 светска војна со она од втора или после војна.
Дрендот или тежок боен брод има и тонажа но има и оклоп и голем калибар на топови но е побавен.
Класа Сталинград има доста помал калибар и многу слаб оклоп за да биде класифициран дури и како боен брод.

Не е исто тонажа и големина од 1 светска војна со она од втора или после војна.
Дрендот или тежок боен брод има и тонажа но има и оклоп и голем калибар на топови но е побавен.
Класа Сталинград има доста помал калибар и многу слаб оклоп за да биде класифициран дури и како боен брод.

Дредноти има и бојни бродови и крсташи.
Дреднот е и овој, има унифициран тежок главен калибар 305мм, нешто изменета верзија како што пишува на последните советски предвоени бојни крсташи кои не ги завршиле од класата Кронштат, подолг е и од Јамато :)
Оклопот е на ниво на крсташот Австралија, не е дебел како кај бојни бродови бидејќи е распореден низ огромна должина, за да може да се достигне пресметаната брзина очекувана при проектирање, а таа била околу 36 јазли што би го направило најбрз капиталец на сите времиња.

Голем број дредноти од првата служеле и во втората војна, можеби биле и мнозинство, некои модернизирани некои не, но какви и да биле разликите во друг поглед, оклопот бил тој, може да имало некои технолошки пробиви во металургија меѓу војната не сум сигурен, тежината е таа и Бизмарк бил само зголемена верзија на класата Баден од првата војна.

А да се надоврзам на другата тема околу СССР.
Не е баш јасно како луѓето го сметаат тој СССР на Сталин за нешто позитивно. Тоа што две години бил сојузник на Хитлер, што заеднички ја нападнале Полска а после еден куп други држави со грб од Хитлер. Дали тоа што тргувале со оружје и ресурси со Рајхот и тоа што купувале директно оружје од нацистите, воделе заеднички тенковски и воздухопловни маневри и имале тајно воздухопловство во СССР за да избегнат ограничувања од Версај е нешто за восхит не знам.
Нејасно.

Не знам дали беше ти што спомена или некој друг дека од 1939 до 22.6.1941 СССР не мрдна со прст да помогне на сојузниците, не само тоа туку си напаѓаа други земји со Хитлер.

СССР на Сталин никако не е нешто позитивно, но има голема разлика помеѓу таа држава и нацистичка Германија. Градација.

СССР на Сталин никако не е нешто позитивно, но има голема разлика помеѓу таа држава и нацистичка Германија. Градација.

Може и така да се каже, во светло на фактот што најголемиот терет во борбата против оската падна на нивни плеќи, но и тоа е само рефлекс на нападот на 22.6.1941.
А тука се и ѕверските изживувања и масовните ликвидации на полски заробеници како познатиот случај со Катинската шума, бомбардирање на отворени градови и убивање цивили и подршка на Рајхот не само со активно воено учество против сојузничка земја (Полска) туку пред се преку овозможување на континуитет на германските тенкисти и авијатичари кои се обучувале во СССР уште од 20-те и огромните ресурси кои ги извезувале во Германија за цело време после 1933.
Колку и како Гулагот е еквивалент или не на концлогорите е друга тема, дали можат или не да се повлечат паралели, наместо евреи = политички затвореници неподобни, непослушни.

Виц по темата кој е попозитивен
Секретарка стои пред Кремљ, додека Маршал Жуков излегува после средба со Сталин, го слуша како мрмори : Злосторнички мустаќи!". Таа дотрчува до Сталин и без здив рапортира: "Само што слушнав Жуков како вели" Злосторнички мустаќи "!" Сталин ја распушти секретарката и испраќа по Жуков, кој се враќа. "Кого го имавте на ум со" Злосторнички мустаќи ", другар Жуков?" прашува Сталин. "Јозеф Висарионич, па Хитлер, се разбира!"
Сталин му се заблагодарува, ја повикува секретарката назад. "А за кого ТИ мислеше дека зборува?

Како и зашто, смеело уопште на памет да и падне дека некој воопшто би го поврзал изразот злосторнички мустаќи со ЈВС?

...

А да се надоврзам на другата тема околу СССР.
Не е баш јасно како луѓето го сметаат тој СССР на Сталин за нешто позитивно. Тоа што две години бил сојузник на Хитлер, што заеднички ја нападнале Полска а после еден куп други држави со грб од Хитлер. Дали тоа што тргувале со оружје и ресурси со Рајхот и тоа што купувале директно оружје од нацистите, воделе заеднички тенковски и воздухопловни маневри и имале тајно воздухопловство во СССР за да избегнат ограничувања од Версај е нешто за восхит не знам.
Нејасно.

Не знам дали беше ти што спомена или некој друг дека од 1939 до 22.6.1941 СССР не мрдна со прст да помогне на сојузниците, не само тоа туку си напаѓаа други земји со Хитлер.

Па можеби бидејќи над 2 третини од воените сили на Нацистичка Германија биле поразени на источниот фронт од страна на сталиновиот СССР, а не на западниот фронт во Франција или на северноафричкиот фронт во Египет, Либија, Тунис, Алжир и Мароко.

А да беа Британците во сојуз со Нацистичка Германија, ќе ги нарекуваа борци за мир и хармонија.

" Следува мир во нашето време " - рече Невил Чемберлен на 30 септември 1938 кога се врати во Велика Британија со потписот на Адолф Хитлер врз Минхенскиот договор, со кој им ја подари Судетската област од Чехословачка на Хитлер и нацистите, без воопшто да ги праша Чехословаците дали воопшто го прифаќаат ваквиот договор.

" Не знаеме ништо за тие народи " - рече Чемберлен за Чехословаците кога го потпиша Минхенскиот договор, за нецели 2 години подоцна, во мај и јуни 1940 да дознае дека германски тенкови и артилерија произведени меѓу другото и во Чехословачка, успешно ги преминале Ардените и навлегле длабоко во Франција, па додека да се освестат Британците и Французите, бегаа со бродови од Данкерк за да извадат жива глава од германските тенкови кои ги опколија. Испадна дека тие народи за кои Чемберлен и неговите истомисленици не знаеле ништо, ги бивало за тешка индустрија, вклучувајќи ја и воената гранка на тешката индустрија.

Русија од секогаш била дежурната бабарога на Европа, едноставно бидејќи е премногу голема и премногу богата.

Фактот дека Руската Империја била заколнат душман на слободата и демократијата, воопшто не им пречел на Велика Британија и Франција за да си тераат добри трговски и воени бизниси со царот и неговите аристократски сојузници, на крајот на краиштата, парите се тие кои имаат вредност, без разлика дали се крвави пари или не, додека човековите слободи и права немаат вредност.

Советскиот Сојуз се обидувал да формира анти-фашистичка коалиција со Велика Британија и Франција, но тие не сакале да имаат ништо заедничко со социјалистичката диктатура со седиште во Кремљ, поради што полесно им било да им попуштаат на Хитлер и нацистите, па дури и откако го прекршиле Минхенскиот договор со окупирањето на целата преостаната територија на Чехословачка во март 1939.

Кога на Јосиф Висарионович Сталин му станало јасно дека Британците и Французите попрво би биле лицемери отколку анти-фашистички сојузници, одлучил и тој да ја игра нивната лицемерна игра и го потпишал договорот за ненапаѓање помеѓу Советскиот Сојуз и Нацистичка Германија, познат како договорот Молотов-Рибентроп, во август 1939, со што сталиновиот СССР станал неформален сојузник на Нацистичка Германија.

Подоцна дури имало и обиди за СССР да стане формален сојузник на Нацистичка Германија со придружување на силите на Оската, но за Хитлер тоа делувало неприфатливо - да влегува во анти-социјалистички и анти-комунистички сојуз со најголемата социјалистичка диктатура во светот, поради што сталиновиот СССР останал само неформален сојузник на Нацистичка Германија, се до 22 јуни 1941 со нападот на Нацистичка Германија врз Советскиот Сојуз со почетокот на Операција Барбароса. Иако за волја на вистината, најголемиот анти-социјалист и анти-комунист во самиот СССР, бил токму Јосиф Висарионович Сталин, кој испоубил милиони лојални социјалисти и комунисти и` пред и после Втората Светска Војна.

" Европските народи мораа да бираат помеѓу срам и војна. Одбраа срам, но ќе трпат војна " - рече Винстон Черчил откако Чемберлен го потпиша Минхенскиот договор.

" Ако Хитлер го нападне пеколот, ќе кажам по некој добар збор за ѓаволот во Парламентот " - рече Черчил во одбрана на неговата поддршка кон Советскиот Сојуз и Јосиф Висарионович Сталин.

Последно уредено:
Руската Империја не била заколнат душман на слободата и демократијата. Напротив, Царот имал превземено чекори за модернизација на Руската Империја, нејзино се поголемо отворање кон светот, индустриски и економски развој.
Но, на “некого“ тоа му пречело, му пречела можноста за илегување на Русија во првите најразвиени земји и детронеизирање на некогашните. Покрај тоа, по се изгледа Царот не бил многу “послушен“ и си терал по свое. Затоа “му се случила“ Октомвриската револуција.
Ако погледнете ќе видете дека сите “социјални“ револуции се одвиваат по слична шема и со иста пропаганда : Владетелот (Царот, Кралот или владеечката гарнитура) се напаѓани дека се недемократи, дека се сурови, дека народот “нема леб да јаде“ (па нека јаде слатки) и т.н. (па дури и кај нас со Груевски е слична работа)
А ништо од тоа не е вистина - пропагандата е страшна работа.
Ако тоа било вистина, тогаш ќе немаше потреба од револуции - на демократски избори, обесправените ќе си ја добиеле власта и што е уште поиндикативно - не ќе требаше да владеат страховлади со масовни егзекуции, затворања, мачења, кои траеле со години за да се зачуваат “придобивките на револуцијата“.
А факт е дека народот си го сакал Царот. Со него си имал стабилност прилики и работа што ги познавале, спокојност... И сето тоа било однесено со револуцијата.

Па можеби бидејќи над 2 третини од воените сили на Нацистичка Германија биле поразени на источниот фронт од страна на сталиновиот СССР, а не на западниот фронт во Франција или на северноафричкиот фронт во Египет, Либија, Тунис, Алжир и Мароко.
Ова се споредени губитоците:
800px-World-War-II-military-deaths-in-Europe-by-theater-year.png

А да беа Британците во сојуз со Нацистичка Германија, ќе ги нарекуваа борци за мир и хармонија.

" Следува мир во нашето време " - рече Невил Чемберлен на 30 септември 1938 кога се врати во Велика Британија со потписот на Адолф Хитлер врз Минхенскиот договор, со кој им ја подари Судетската област од Чехословачка на Хитлер и нацистите, без воопшто да ги праша Чехословаците дали воопшто го прифаќаат ваквиот договор.

" Не знаеме ништо за тие народи " - рече Чемберлен за Чехословаците кога го потпиша Минхенскиот договор, за нецели 2 години подоцна, во мај и јуни 1940 да дознае дека германски тенкови и артилерија произведени меѓу другото и во Чехословачка, успешно ги преминале Ардените и навлегле длабоко во Франција, па додека да се освестат Британците и Французите, бегаа со бродови од Данкерк за да извадат жива глава од германските тенкови кои ги опколија. Испадна дека тие народи за кои Чемберлен и неговите истомисленици не знаеле ништо, ги бивало за тешка индустрија, вклучувајќи ја и воената гранка на тешката индустрија.

Русија од секогаш била дежурната бабарога на Европа, едноставно бидејќи е премногу голема и премногу богата.

Фактот дека Руската Империја била заколнат душман на слободата и демократијата, воопшто не им пречел на Велика Британија и Франција за да си тераат добри трговски и воени бизниси со царот и неговите аристократски сојузници, на крајот на краиштата, парите се тие кои имаат вредност, без разлика дали се крвави пари или не, додека човековите слободи и права немаат вредност.

Советскиот Сојуз се обидувал да формира анти-фашистичка коалиција со Велика Британија и Франција, но тие не сакале да имаат ништо заедничко со социјалистичката диктатура со седиште во Кремљ, поради што полесно им било да им попуштаат на Хитлер и нацистите, па дури и откако го прекршиле Минхенскиот договор со окупирањето на целата преостаната територија на Чехословачка во март 1939.

Кога на Јосиф Висарионович Сталин му станало јасно дека Британците и Французите попрво би биле лицемери отколку анти-фашистички сојузници, одлучил и тој да ја игра нивната лицемерна игра и го потпишал договорот за ненапаѓање помеѓу Советскиот Сојуз и Нацистичка Германија, познат како договорот Молотов-Рибентроп, во август 1939, со што сталиновиот СССР станал неформален сојузник на Нацистичка Германија.

Подоцна дури имало и обиди за СССР да стане формален сојузник на Нацистичка Германија со придружување на силите на Оската, но за Хитлер тоа делувало неприфатливо - да влегува во анти-социјалистички и анти-комунистички сојуз со најголемата социјалистичка диктатура во светот, поради што сталиновиот СССР останал само неформален сојузник на Нацистичка Германија, се до 22 јуни 1941 со нападот на Нацистичка Германија врз Советскиот Сојуз со почетокот на Операција Барбароса. Иако за волја на вистината, најголемиот анти-социјалист и анти-комунист во самиот СССР, бил токму Јосиф Висарионович Сталин, кој испоубил милиони лојални социјалисти и комунисти и` пред и после Втората Светска Војна.

" Европските народи мораа да бираат помеѓу срам и војна. Одбраа срам, но ќе трпат војна " - рече Винстон Черчил откако Чемберлен го потпиша Минхенскиот договор.

" Ако Хитлер го нападне пеколот, ќе кажам по некој добар збор за ѓаволот во Парламентот " - рече Черчил во одбрана на неговата поддршка кон Советскиот Сојуз и Јосиф Висарионович Сталин.

Да беа овие, да беше вака, да беше така...апологетика на Сталин, да не си другар со оној Ванлок случајно?

А за ова не си знаел, нели?
https://en.wikipedia.org/wiki/Franco-Soviet_Treaty_of_Mutual_Assistance

1935 и тоа. И провери дали Сталин се придржувал до овој договор во 1939.

Зошто пишувате вакви работи, не разбирам.
Измешано, каша направено све, царска Русија, вака онака.
Не, СССР уште од 1920-те соработувале со Вајмарска Германија а подоцна и со нацистите, континуирано скоро 20 години, обидот да се прикаже дека Сталин ете се разочарал со западните сили и решил да стане сојузник на Хитлер не се сериозни.

http://www.airwar.ru/enc/fww1/i7.html
Не си знаел дека Хајнкел конструирал авиони за Црвената армија?

https://ru.wikipedia.org/wiki/Кама_(танковыј_центр)
Не си знаел за тенковската школа во Кама каде што уште од 1926 илјадници германски војници се учеле да управуваат со тенкови и оклопни возила?

https://ru.wikipedia.org/wiki/Липецкиј_авиацентр
Или дека во 1925 била формирана германска школа за пилоти ловци?

Овој феномен на безусловна емоционална идентификација со Русија па и со СССР за кој погрешно се употребува поимот Русија како синоним - не ми е јасен. Каква потреба има за емоции за работи кои одамна се завршени, историја.
Срамниот дипломатски пораз на Чемберлен е позната работа и призната како негативна, па дури и снимките каде мафта со тоа хартијата се овековечени како симбол на страв и попуштање. За разлика од улогата на СССР која е јуначка, ваква, таква. Тоа што СССР ја подржуваше, опремуваше и обучуваше тајната германска воена машинерија при што им помогна да создадат висококвалитетен професионален кадар - тоа е уште поголема негативност отколку Минхенскиот срам. Со свој камен по своја глава.

Затоа сметам дека нема никакво оправдување за да се смета СССР од тоа време за нешто позитивно. Можеби помало зло од третиот Рајх, и толку.[DOUBLEPOST=1499806659][/DOUBLEPOST]
Руската Империја не била заколнат душман на слободата и демократијата. Напротив, Царот имал превземено чекори за модернизација на Руската Империја, нејзино се поголемо отворање кон светот, индустриски и економски развој.
Но, на “некого“ тоа му пречело, му пречела можноста за илегување на Русија во првите најразвиени земји и детронеизирање на некогашните. Покрај тоа, по се изгледа Царот не бил многу “послушен“ и си терал по свое. Затоа “му се случила“ Октомвриската револуција.
Ако погледнете ќе видете дека сите “социјални“ револуции се одвиваат по слична шема и со иста пропаганда : Владетелот (Царот, Кралот или владеечката гарнитура) се напаѓани дека се недемократи, дека се сурови, дека народот “нема леб да јаде“ (па нека јаде слатки) и т.н. (па дури и кај нас со Груевски е слична работа)
А ништо од тоа не е вистина - пропагандата е страшна работа.
Ако тоа било вистина, тогаш ќе немаше потреба од револуции - на демократски избори, обесправените ќе си ја добиеле власта и што е уште поиндикативно - не ќе требаше да владеат страховлади со масовни егзекуции, затворања, мачења, кои траеле со години за да се зачуваат “придобивките на револуцијата“.
А факт е дека народот си го сакал Царот. Со него си имал стабилност прилики и работа што ги познавале, спокојност... И сето тоа било однесено со револуцијата.

А што ако ти кажам дека Руската Империја ја нападна Германија во 1914? :)

Да беа овие, да беше вака, да беше така...апологетика на Сталин, да не си другар со оној Ванлок случајно?

А за ова не си знаел, нели?
https://en.wikipedia.org/wiki/Franco-Soviet_Treaty_of_Mutual_Assistance

1935 и тоа. И провери дали Сталин се придржувал до овој договор во 1939.

Зошто пишувате вакви работи, не разбирам.
Измешано, каша направено све, царска Русија, вака онака.
Не, СССР уште од 1920-те соработувале со Вајмарска Германија а подоцна и со нацистите, континуирано скоро 20 години, обидот да се прикаже дека Сталин ете се разочарал со западните сили и решил да стане сојузник на Хитлер не се сериозни.

http://www.airwar.ru/enc/fww1/i7.html
Не си знаел дека Хајнкел конструирал авиони за Црвената армија?

https://ru.wikipedia.org/wiki/Кама_(танковыј_центр)
Не си знаел за тенковската школа во Кама каде што уште од 1926 илјадници германски војници се учеле да управуваат со тенкови и оклопни возила?

https://ru.wikipedia.org/wiki/Липецкиј_авиацентр
Или дека во 1925 била формирана германска школа за пилоти ловци?

Овој феномен на безусловна емоционална идентификација со Русија па и со СССР за кој погрешно се употребува поимот Русија како синоним - не ми е јасен. Каква потреба има за емоции за работи кои одамна се завршени, историја.
Срамниот дипломатски пораз на Чемберлен е позната работа и призната како негативна, па дури и снимките каде мафта со тоа хартијата се овековечени како симбол на страв и попуштање. За разлика од улогата на СССР која е јуначка, ваква, таква. Тоа што СССР ја подржуваше, опремуваше и обучуваше тајната германска воена машинерија при што им помогна да создадат висококвалитетен професионален кадар - тоа е уште поголема негативност отколку Минхенскиот срам. Со свој камен по своја глава.

Затоа сметам дека нема никакво оправдување за да се смета СССР од тоа време за нешто позитивно. Можеби помало зло од третиот Рајх, и толку.

А ти знаеше дека Велика Британија и Франција беа гаранти на самостојноста и независноста на Чехословачка ?

И дека ја предадоа во 1938, односно во 1939 година ?

Воопшто не го познавам @Vanlok, и иако не ги знам неговите коментари на темава, знам дека не постојат вечни пријателства, туку постојат вечни интереси.

Не очекувај од мене да ги бранам Јосиф Висарионович Сталин или Советскиот Сојуз, или денешната Руска Федерација, но истовремено немој да очекуваш од мене да ги бранам Велика Британија и Франција.

Да, знам дека во Велика Британија и Франција немало гулази - ма да тоа не ги спречило француските жадарми за да ги испоапсат Евреите во соработка со нацистите откако ја окупирале Франција во 1940 година и да ги депортираат во нацистичките логори на смртта, иако можеле барем да ги предупредат за да избегаат пред да ги испоапсат, знам дека немало масовни апсења и погубувања на невини цивили, знам дека не им помагале на нацистите во изградбата на воената авијација Луфтвафе и тенковските Панзер дивизии, но кога сме кај историските предавства, нема никаква разлика помеѓу Велика Британија, Франција и Советскиот Сојуз.

Сталин параноичен и зол, али барем знаел кога да се повлече и им препушти на генералите, бил пресметлив. А Хитлер бил поарогантен и све повеќе им се мешал (како што течела војната). Поради својата ароганција и убеденост во лично месијанство и ја изгубил војната. (една од главните причини) Може премногу си давал на значење на своето воено искуство (крстот што го добил у првата војна) и сето тоа неможел да ја согледа својата техничка некомпетентност, во воени ствари, за разлика од Сталин.[DOUBLEPOST=1499850806][/DOUBLEPOST]Кој смета дека се споредливи СССР со нацистичка Германија е тотално неинформиран и поима нема што се дешавало у позадина на фронтот.

Последно уредено:
Пар предлози за читање и отварачи за очи (какви очигледно овде се во голем недостаток):

Wall Street and the Rise of Hitler: The Astonishing True Story of the American Financiers Who Bankrolled the Nazis

http://www.goodreads.com/book/show/1532441.Wall_Street_and_the_Rise_of_Hitler
https://www.amazon.co.uk/Wall-Street-Rise-Hitler-Astonishing/dp/1905570279
'The contribution made by American capitalism to German war preparations can only be described as phenomenal. It was certainly crucial to German military capabilities...Not only was an influential sector of American business aware of the nature of Naziism, but for its own purposes aided Naziism wherever possible (and profitable) - with full knowledge that the probable outcome would be war involving Europe and the United States'. Penetrating a cloak of falsehood, deception and duplicity, Professor Antony C. Sutton reveals one of the most remarkable but unreported facts of the Second World War: that key Wall Street banks and American businesses supported Hitler's rise to power by financing and trading with Nazi Germany. Carefully tracing this closely guarded secret through original documents and eyewitness accounts, Sutton comes to the unsavoury conclusion that the catastrophic Second World War was extremely profitable for a select group of financial insiders. He presents a thoroughly documented account of the role played by J.P. Morgan, T.W. Lamont, the Rockefeller interests, General Electric Company, Standard Oil, National City Bank, Chase and Manhattan banks, Kuhn, Loeb and Company, General Motors, the Ford Motor Company, and scores of others in helping to prepare the bloodiest, most destructive war in history. This classic study, first published in 1976 - the third volume of a trilogy - is reproduced here in its original form. The other volumes in the series study the 1917 Lenin-Trotsky Revolution in Russia and the 1933 election of Franklin D. Roosevelt in the United States.
51MyXQdDmhL._SX326_BO1,204,203,200_.jpg

Wall Street and the Bolshevik Revolution: The Remarkable True Story of the American Capitalists Who Financed the Russian Communists
https://www.amazon.com/Wall-Street-...p/B00AO5OVLK/ref=mt_kindle?_encoding=UTF8&me=
https://www.voltairenet.org/IMG/pdf/Sutton_Wall_Street_and_the_bolshevik_revolution-5.pdf
Why did the 1917 American Red Cross Mission to Russia include more financiers than medical doctors? Rather than caring for the victims of war and revolution, its members seemed more intent on negotiating contracts with the Kerensky government, and subsequently the Bolshevik regime. In a courageous investigation, Antony Sutton establishes tangible historical links between US capitalists and Russian communists. Drawing on State Department files, personal papers of key Wall Street figures, biographies and conventional histories, Sutton reveals: The role of Morgan banking executives in funnelling illegal Bolshevik gold into the US; The co-option of the American Red Cross by powerful Wall Street forces; The intervention by Wall Street sources to free the Marxist revolutionary Leon Trotsky, whose aim was to topple the Russian government; The deals made by major corporations to capture the huge Russian market a decade and a half before the US recognized the Soviet regime; The secret sponsoring of Communism by leading businessmen, who publicly championed free enterprise. Wall Street and the Bolshevik Revolution traces the foundations of Western funding of the Soviet Union. Dispassionately, and with overwhelming documentation, the author details a crucial phase in the establishment of Communist Russia. This classic study - first published in 1974 and part of a key trilogy - is reproduced here in its original form. (The other volumes in the series include Wall Street and the Rise of Hitler and a study of Franklin D. Roosevelt's 1933 Presidential election in the United States.) 'Sutton comes to conclusions that are uncomfortable for many businessmen and economists. For this reason his work tends to be either dismissed out of hand as 'extreme' or, more often, simply ignored.' - Richard Pipes, Baird Professor Emeritus of History, Harvard University (quoted from Survival Is Not Enough: Soviet Realities and America's Future)
51hRfcQtIsL._SX332_BO1,204,203,200_.jpg

Мислам, ако некој сака да чита.
Mногу википедија стручнаци овде...

P.S. http://www.theguardian.com/world/2004/sep/25/usa.secondworldwar

Може и така да се каже, во светло на фактот што најголемиот терет во борбата против оската падна на нивни плеќи, но и тоа е само рефлекс на нападот на 22.6.1941.
А тука се и ѕверските изживувања и масовните ликвидации на полски заробеници како познатиот случај со Катинската шума, бомбардирање на отворени градови и убивање цивили и подршка на Рајхот не само со активно воено учество против сојузничка земја (Полска) туку пред се преку овозможување на континуитет на германските тенкисти и авијатичари кои се обучувале во СССР уште од 20-те и огромните ресурси кои ги извезувале во Германија за цело време после 1933.
Колку и како Гулагот е еквивалент или не на концлогорите е друга тема, дали можат или не да се повлечат паралели, наместо евреи = политички затвореници неподобни, непослушни.

Во САД се формираа логори за интернација на Јапонците после Перл Харбор, војна е...

Internment of Japanese Americans

Е сега ова америте го сметаат за црна дамка, моеш да споредиш со конц. логори каде купишта германски државјани имаше, или гулагот? Не може, исто како што не можеш да споредиш концентрацонен логор и гулаг, во суштина и едното и другото се казнени работни логори ама пак не е исто...иако обете се олицетворение на смрт.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom