Случувања во Македонија (Генерална дискусија)

За кого би го дале вашиот глас на парламентарните избори во април 2020?

• ВМРО-ДПМНЕ

Гласови: 64 19,0%
  • СДСМ

Гласови: 41 12,2%
  • ЛЕВИЦА

Гласови: 58 17,2%
  • БЕСА

Гласови: 1 0,3%
  • ДУИ

Гласови: 8 2,4%
  • АЛИЈАНСА ЗА АЛБАНЦИТЕ

Гласови: 1 0,3%
  • ДПА

Гласови: 0 0,0%
  • МАКЕДОНСКИ КОНЦЕПТ

Гласови: 5 1,5%
  • ИНТЕГРА

Гласови: 8 2,4%
  • ЕДИНСТВЕНА МАКЕДОНИЈА

Гласови: 3 0,9%
  • Некоја друга

Гласови: 9 2,7%
  • Нема да гласам или ќе го поништам ливчето

Гласови: 139 41,2%

• Вкупно гласачи
    337
Статус
Затворена за нови мислења.

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
Ај да речеме дека во ред е што си пикаат полтрони (не да не е ама ајде сме дробеле со месеци за ова), не е во ред што истиве што ги пикаат се исмејаваа со шишмишот, Иле, Русјаков и осталата багра а сега со брзина на светлината се паркираа во Влада.

Туфегџиќ, Васиљ, Лешо, а се вадеа принтскрини од школскава моја на Диме Спасов колку плата земала и што завршила.

Syn

https://www.youtube.com/watch?v=zBkuNpgACH0
Член од
23 декември 2007
Мислења
30.227
Поени од реакции
46.534
Не му знам CV, се слагам јас со тоа АМА зошто е вработен во државна установа, мислам дека би требале да знаеме кој таму се вработува, така? Васиљ е личност со средно образование (колку што знам) а со средно образование не можеш да се вработиш ни во Стокомат ко менаџер, не па во државна инстутиција. Затоа, ова е едно класично благодарам за долгогодишното типкање на твитер и ништо повеќе од тоа. Не ме интересира дали е паметен, дали е фенси лик, урбан лик со општа култура и општи познавања или пак самопрогласен експерт, зошто по таа дефиниција вработуваа дпмне, мислам дека нема потреба да замижуваме на исти вработувања и од новата Влада. Не сакам да мислиш дека јас тебе те напаѓам туку те пингав зошто знам дека имаше дискусија со некој во темата што е избришана со шифт дилит и не можам да си ги поткрепам „обвинувањата“ со цитат или принт скрин.

Да, истото ќе го кажам и за Павле Богоевски. Можеби Пајо е урбан лик, начитан, школуван ама стана пратеник зошто беше прв у редовите на Шарената, факт.
vaka sega, prvo sto treba da se zamaras e dali imalo ili nemalo oglas za rabotnata pozicija, analogno na ova, dali e vraboten ili ne spored zakon i propis, toa edno, vtoro, dali taa rabotna pozicija bara ili ne bara visoka shkola, sinot na amdi stana gradonacalnik so osnovno ako e za toa, ama zakonite ako ne se prekrshuvaat, muabetot ti e jalov, dzaba.
Treto, boldiraniot del, greska si, ali nema da navlagam u detali.
Cetvrto, za odredeni funkcii u vladata, NORMALNO e spored nivni kalkulacii da stavat luge koi smetaat deka nim im se najidealni za taa pozicija, i deka ke izvlecat golema korist od toa, ako za toa odredeno mesto kalkulacijata im e vlatko vasilj, toa e procenka na zaev, ili nekoj tret, i on ke si snosi odgovornost ako ovoj ja opleska.
Ko sto gradonacalnik sostavuva tim na sovetnici za sovet na opstina, taka i tuka se pravat takvi kalkulacii, za odredeni pozicii vo vlada, uslovno receno, '' svoi '' luge, provereni kadri i slicno, ne mozes sea ti da kazes pod difolt deka za sekoj clen na sharena revolucija, vazi istiot muabet.
Ako e za toa tvojata logika veli deka nikoj od niv ne smee da raboti u vlada, kolku i da odgovara na ona sto se bara, i gi ispolnuva uslovite, samo zasto bil ucesnik u protesti protiv poranesnata vlast, ili tvital. :)
Znaci utre ako imas aspiracii na rabotis u vlada, ne smees da tvitas, ne smees da pisuvas na fejsbuk, i ne smees da odis na protesti, za da tvoeto vrabotvanje ima smisla, i ostanatiot internet svet da ne gleda na istoto kako nagrada i blagodarnica. : )))

I za pavle tokmu toa ti go zboram, aj ako ne da ne stane pratenik, a e TOP, samo zasto bil ucesnik u sharena revolucija ... Mi nema logika ovoj muabet, zatoa i ti rekov, poln pogodok im e pa golem kur dali nekoj smetal deka toa mu e nagrada za protestite ili ne.

Ако стварно васиљ е со средно можеле да му се оддужат или покасно или подискретно,
Ne e, ali nebitno u kontekst na ona sto sakam da go kazam

Последно уредено:

Fringe

Скитник низ паралелни светови
Член од
24 септември 2011
Мислења
7.898
Поени од реакции
3.006
Приватизацијата се одвиваше по законот на Анте Марковиќ, кој му даде на работничката багра акции кои после ги продаваа, поклонуваа или отстапуваа без да знат шо и како прават. Така да релативно едноставно и ефтино дојдоа фирмите и компаниите во раце на луѓе кои не беа спремни за капитализам туку да шо побрзо распродаат суровини машини и производи и се пензионираат.
Така да основата на тој проблем ќе си го бараш во друго време и друга земја и други закони.
Само првични информации после ослободувањето на Македонија, кажуваат дека 1.100 веќе вработени државни службеници покрај плата земале месечни хонорари од 3000-7000 евра како “советници“
11 години по 12 месеци по 1100 советници по 3000 евра (најниската вредност) се 435.600.000 евра.
Ако видиш дека во време на ДПМНЕ долгот на Македонија се зголеми за околу 7 милијарди евра,, комотно можеа да поделат толку хонорари.

И сега твоето видување е....?

Одамна ја имаш раситнето 50та па добро знаеш какви закони донесоа сдс,како се одвиваше приватизацијата,како се обезвреднуваа државните фирми,какви се не притисоци се правеа на акционерите така да криминалот на гвујо во споредба со тој на сдс е капка во океан.

Последно уредено:
Член од
2 септември 2010
Мислења
7.148
Поени од реакции
7.516
А јас слушам од вас дека демократија дошла.
Не е можно да се скрати демократски. На кој начин? Пратениците не се обврзани на партиско делување во собранието.
Не е можно?
Ај кажи ми каде пишува дека 10 пратенички групи смеат да носат исто име?
Тоа може само една, а другите девет треба да си најдат други имиња. Со тоа ќе се направи слика дека партијата е поделена.
Но, да не навлегуваме.
Кажи за почеток каде пишува дека 10 пратенички групи смеат да носат исто име?

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.466
Поени од реакции
35.186
Само на петпарачка дроља од надвозникон кај Ќустендил и просечен вморон не можеш да му доловиш дека хејтање на нивниот говнар може, ама и не мора директно да се уновчи, као што тие го замишљаат уновчувањето...
Напротив, и на нивната страна мнозинството се корисни идиоти. Мнозинството од навивачите на дпмне се корисни идиоти, аи поголемиот дел од нив не виделе директен бенефит од нивното навивање.

Тука доаѓаме до една природна еволуција на поимот корисен идиот: Партиски навивач.
Партиски навивач e посебен вид на корисен идиот кој по социјални мрежи, во друштво, и било каде, гласно навива за својата партија, и кака за противничките партии. Партискиот навивач нема никаква критичка свест за страњата од својата партија, но спосебен е да најде и најмали страња од противничките партии и тоа до бесвест да го повторува насекаде.

Партискиот навивач, е донекаде сличен на спортскиот навивач, по лојалноста на клубот. Тоа го разбирам, пошто јас сум навивач на Вардар и на Лејкерси, и за нив навивам и кога добиваат и кога губат, и кога се лоши и кога се добри.
Но јас, за мојата иднина и мојата финансиска состојба, никако не зависам од перформансите и квалитетот на играта на спортскиот клуб за кој навивам. Затоа не се врзувам за политичка партија, не сакам да бидам специфичен вид на корисен идиот.

Дур сум жив има волонтерски да го серам ликот и делото на нг, см и фамилијата и сите соучесници.
Не бе дур си жив... Само додека им се политички противници на твоите. Утре кога ќе одберат некој нов лидер, за него ќе какаш. ;)
https://en.wikipedia.org/wiki/Useful_idiot

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
Не е можно?
Ај кажи ми каде пишува дека 10 пратенички групи смеат да носат исто име?
Тоа може само една, а другите девет треба да си најдат други имиња. Со тоа ќе се направи слика дека партијата е поделена.
Но, да не навлегуваме.
Кажи за почеток каде пишува дека 10 пратенички групи смеат да носат исто име?
....кај пишуе дека 10 џукели 5 квислинзи и уште толку обесправени урамени , можат да изберат председател на Собрание дезертер, воен злочинец и сецесионист и никого мува да не го лази...Која е одговорноста на било кој избран после изборот према граѓаните??? Може ли некој нешто да го праша или не дај боже отповика???

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.279
Тоа не спаѓа во законскиот дел.
Не не реков дека е тоа законски или не али се гледа дека не можат заеднички да се кординираат како една целовита и единствена група, туку секој кординатор со свој став и идеи ќе си ги кординира своитепратеници.
Класичен пример на распад на една партија

Xibalba

Corona Australis
Член од
24 јануари 2012
Мислења
6.092
Поени од реакции
11.497
vaka sega, prvo sto treba da se zamaras e dali imalo ili nemalo oglas za rabotnata pozicija
Прво, ако се прочита ФБ муабетот, нема таков оглас ни таква работна позиција, дури сега ќе му ја измислат. Најтрагично, и он сам не знае што ќе работи, а против такви вработувања и самиот плукаше.

vtoro, dali taa rabotna pozicija bara ili ne bara visoka shkola, sinot na amdi stana gradonacalnik so osnovno ako e za toa, ama zakonite ako ne se prekrshuvaat, muabetot ti e jalov, dzaba.
Синот на Амди е избран функционер, за каднидирање за таква позиција се бара само 18+ години возраст и неосудуваност од над 5 години, а после завршување на мандатот теоретски може да оди на улица, не е стално вработен. Васиљ ќе биде на државна цицка до пензија. Nма разлика.

Cetvrto, za odredeni funkcii u vladata, NORMALNO e spored nivni kalkulacii da stavat luge koi smetaat deka nim im se najidealni za taa pozicija, i deka ke izvlecat golema korist od toa, ako za toa odredeno mesto kalkulacijata im e vlatko vasilj, toa e procenka na zaev, ili nekoj tret, i on ke si snosi odgovornost ako ovoj ja opleska.
Не, не е нормално 10 години да цмиздриш дека се ставаат партиски луѓе по администрација, а неколку дена по состав на влада истото и ти да го правиш. По твојата логика ако 100-тина силеџии и тепачи ми помогнале да ги добијам изборите ќе имам морално право да си ги ставам советници. Така?

Almeida

поет, мрачна сила, гад
Член од
15 февруари 2015
Мислења
7.563
Поени од реакции
19.993
....кај пишуе дека 10 џукели 5 квислинзи и уште толку обесправени урамени , можат да изберат председател на Собрание дезертер, воен злочинец и сецесионист и никого мува да не го лази...Која е одговорноста на било кој избран после изборот према граѓаните??? Може ли некој нешто да го праша или не дај боже отповика???
Превара, на трупец ќе го стаам ако ти знаеш кој е Квислинг и што значи сецесија, а секој втор и трет збор ти се. Да те потсетам дека твојата скупина, банда, аминуваше една сецесија у 2008-ма година, а на добар пат беше да ја донесе до гилотина државава и да предизвика нова сецесија. Кој к***ц ти покушаваш вака аматерски да мудруеш? Као кловн си у темава.[DOUBLEPOST=1499545090][/DOUBLEPOST]
Не бе дур си жив... Само додека им се политички противници на твоите. Утре кога ќе одберат некој нов лидер, за него ќе какаш. ;)
https://en.wikipedia.org/wiki/Useful_idiot
Против кого мислам дека треба, против тој. Тоа се вика критичко размислување, скептицизам, рационалност. Тоа се далечни концепти за вас, други димензии

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.466
Поени од реакции
35.186
Хаха, абе поентата е „критичкото размислување“ да го комбинираш и со објективност... Ама ајде, терај си ја работата. :)

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.390
Поени од реакции
24.095
Не бе дур си жив...
Не бе дур е жив, дури Параноја не се врати од одмор или не и скурчи ;)[DOUBLEPOST=1499545397][/DOUBLEPOST]
Ај да речеме дека во ред е што си пикаат полтрони (не да не е ама ајде сме дробеле со месеци за ова), не е во ред што истиве што ги пикаат се исмејаваа со шишмишот, Иле, Русјаков и осталата багра а сега со брзина на светлината се паркираа во Влада.

Туфегџиќ, Васиљ, Лешо, а се вадеа принтскрини од школскава моја на Диме Спасов колку плата земала и што завршила.
Искрено ама искрено што очекуваше дека ќе се случува?
@Branchez и за тебе истото прашање.

Almeida

поет, мрачна сила, гад
Член од
15 февруари 2015
Мислења
7.563
Поени од реакции
19.993
Хаха, абе скаран си ти со „критичко размислување“... Ама ајде, терај си ја работата. :)
Ти си скаран со мене. Тоа е проблемот.

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.279
Одамна ја имаш раситнето 50та па добро знаеш какви закони донесоа сдс,како се одвиваше приватизацијата,како се обезвреднуваа државните фирми,какви се не притисоци се правеа на акционерите така да криминалот на гвујо во споредба со тој на сдс е капка во океан.
a шо направо зврлевски и ЈО за тие криминали и притисоци?

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.466
Поени од реакции
35.186
Ти си скаран со мене. Тоа е проблемот.
Не бе, мене само ми сметаат двојните аршини. Не само кај тебе и кај мнозинството овде на форумов, општо премногу има двојни аршини во државава и во општествово.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom