Lester Freamon
A man of focus, commitment, sheer will...
- Член од
- 14 јануари 2015
- Мислења
- 16.238
- Поени од реакции
- 36.512
Тоа може да те лажат од дома, инаку без парчето ќе може да се сончаш на фритезата и да редиш по рафтовите, или пак ќе седнеш таму и ќе си дополагаш 1-2 години испити и ќе изгубиш гратис уште години од животот.Парчето хартија е најмалиот проблем кој ти стои на патот до остварување на твоите соништа надвор од државава.
Најголемиот твој проблем е што си прочитал неколку артикли на интернет и си замислуваш дека си некој експерт од оваа област.
Кај ми виде титула дека сум експерт во оваа област, како прво ова не ми е ни професија ниту пак заработувам од истото? Експертите во оваа област се професори на реномирани универзитети или персонални тренери на тие ѕверовите што ги гледаш на бината со завршено соодветно образование и специјализации во таа област, а тие што ќе ти се претстават како такви посебно во државата пробуваат само да ти ги земат парите.
Исто и курсот што се спомнува по коментарите е на апла основно ниво, далеку дека со истиот може да работиш нешто повеќе од човек што покажува вежби во теретана или подава клучеви за шкавчиња, за да бидеш експерт во оваа област треба прво да имаш максимално познавање на човековата анатомија, физиологија на човекот, физиотерапија, биохемија, ендокринологија, кинезиологија, нутрционизам и т.н посебно ако сакаш да се впушташ и во водите на професионалниот бодибилдинг, а луѓе со такво ниво на знаење не сум ни сигурен дали има во државава, скоро сите копираат готови шеми од странски автори како William Levellyn, Tudor Bompa, Christian Thibaudeau, Robert Kennedy, Jim Stoppani, Michael Matthews, Warren Willey и да не ги набројувам луѓе кои се навистина експерти во својата област.[DOUBLEPOST=1498066437][/DOUBLEPOST]
Претседателе, многу просто беше прашањето, дали сертификатот е признаен низ светот, ако е, во кои земји и под кои услови? Еве мене сертификатите што ми се доделени од фирми како Cisco, Esri, Autodesk ми ги важат и тука и во САД, Кина, Германија и каде и да помислам,затоа и те прашувам дали вреди да инвестирам во уште еден сертификат кој во иднина покрај за лична сатисфакција би ми бил backup за екстра заработка во странство или ако решам да го полагам тоа ќе ми важи само во границите на Р.М?ХаХаХа ме изнасмеа со постов сега. Дали воопшто имаме потпишано соработка со други земји??? На ниво на влада, министерства или федерации?[DOUBLEPOST=1498065094][/DOUBLEPOST]
Парчето хартија е најголем проблем. Многу подобро е да дополагаш отколку целосно да мораш да се школуваш.