Случувања во Македонија (Генерална дискусија)

За кого би го дале вашиот глас на парламентарните избори во април 2020?

• ВМРО-ДПМНЕ

Гласови: 64 19,0%
  • СДСМ

Гласови: 41 12,2%
  • ЛЕВИЦА

Гласови: 58 17,2%
  • БЕСА

Гласови: 1 0,3%
  • ДУИ

Гласови: 8 2,4%
  • АЛИЈАНСА ЗА АЛБАНЦИТЕ

Гласови: 1 0,3%
  • ДПА

Гласови: 0 0,0%
  • МАКЕДОНСКИ КОНЦЕПТ

Гласови: 5 1,5%
  • ИНТЕГРА

Гласови: 8 2,4%
  • ЕДИНСТВЕНА МАКЕДОНИЈА

Гласови: 3 0,9%
  • Некоја друга

Гласови: 9 2,7%
  • Нема да гласам или ќе го поништам ливчето

Гласови: 139 41,2%

• Вкупно гласачи
    337
Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
2 септември 2010
Мислења
7.148
Поени од реакции
7.516
ti pak ne mi kaza, dali sdsm go ispolnija toa sto go vetuvaa pred izbori?
deka kje go prodolzat mandatot na SJO?
dali voopsto probaa so podnesuvanje na predlog na glasanje vo parlament?
Пробаа пред избори и видовме како помина тоа, после избори не пробаа бидејќи секако немаше да го изгласаат ама добро еве не пробаа имаш право.
Мене прашањето ми е друго, не знам зошто цело време со прашања одговараш. Дали може во секој момент да се укине спорниот член? Преку суд мислам, во Собрание нема да може да се изгласа.

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.277
do sea srkase so kafena,sea pocna i so supena lazica da srkas
znaci ovie gluperdive dzabel zborele koga mandatot na SJO e 5 godini a?
http://sdk.mk/index.php/makedonija/janeva-i-han-razgovarale-za-prodolzhuvane-na-mandatot-na-sjo/
можи сакаат да го продолжат на 10 години.
Ти знаеше ли дека мандатот на сјо е 5 години?
не ти го кажаа тоа во штабот?

Според ставот 3 од членот 1, Законот за СЈО ќе биде на сила пет години од усвојувањето од страна на Собранието и може да се продолжува еднаш годишно, со одлука донесена со двотретинско мнозинство од пратениците.

А пази ова:
Закон за СЈО, во кој е определено дека СЈО има 18 месеци „од преземањето на предметите“ за отворање или затворање на истраги и на обвиненија.

Така да законски може СЈО да превзема нови предмети во иднина и да има рок од 18 месеци да ги истражи и покрене обвиненија.

Член од
23 март 2015
Мислења
7.011
Поени од реакции
1.983
...Доволно е врховен да го укине членот од законот во кој стои рокот и "чао, пријатно"..
Ова ми е чудно. Мислиш Врховен суд? Како може суд да менува закони? Закони в Собрание се гласаат.[DOUBLEPOST=1498949765][/DOUBLEPOST]
Секогаш може да се продолжи мандатот на СЈО.
Или укине. Не знам до кога ќе се одолговлекува преставката за преиспитување на уставноста на законот за СЈО.

k3b

Член од
17 декември 2010
Мислења
2.811
Поени од реакции
4.287
Никоја од ебачиците на Мијалков нема да осуди ниту еден од овие. Единствен начин за оваа багра да заврши кај што им е местото е специјално судско одделение. Неофицијално, за многу брзо време се спрема такво нешто. Дури тогаш ќе има пиштење вриштење што би рекол Миле.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.520
Поени од реакции
33.666
И специјална влада, и специјална држава, се „специјално“ треба да има. Не само дуплицирани, ќе ги триплицираме и квадриплицираме ако треба - сите да имаат по мерка и по желба институции.

Тоа ќе ги реши проблемите!

k3b

Член од
17 декември 2010
Мислења
2.811
Поени од реакции
4.287
И специјална влада, и специјална држава, се „специјално“ треба да има. Не само дуплицирани, ќе ги триплицираме и квадриплицираме ако треба - сите да имаат по мерка и по желба институции.

Не бе, ќе го оставиме доел груевски да ја води државава заедно со братучедот и ебачиците судијки.

Член од
23 ноември 2011
Мислења
14.322
Поени од реакции
32.862
Чекам некој да одговори на постот на @Avenger99 за платформата. Ама нема да одговорите дебили ниедни, оти сега тоа веќе не ви е тема на депешета и инструкциите што ви ги праќаат да ги ширите на социјалните мрежи. Очај и беда, по стоти пат, тоа сте вие.

R

red.devil

Гостин

Заебавај се ти со иронија, но да издржеше фамилијата уште малце, на повидок беше да изникне контра-сјо како нов споменик на плоштад.

Член од
6 април 2005
Мислења
2.959
Поени од реакции
3.099
Пробаа пред избори и видовме како помина тоа, после избори не пробаа бидејќи секако немаше да го изгласаат ама добро еве не пробаа имаш право.
Мене прашањето ми е друго, не знам зошто цело време со прашања одговараш. Дали може во секој момент да се укине спорниот член? Преку суд мислам, во Собрание нема да може да се изгласа.
poleka sea, znaci najgolemoto vetuvanje na SDSM, za SJO
ne go ispolnija.
vrz osnova na toa vetuvanje `to be SJO or not to be SJO` se praese prikazna deka vmro saka da ja rasturi drzavata a deka sdsm kje go prodolzi SJO i kje ja spasi drzavata
i sho ispadna? ne ni podnesoa predlog za spasuvanje na drzavata
vaka li demokratija?
vaka li `kje ima pravda,kje ima mir`?
sho dobivme sea?
SJ Obvinitelstvo sto nemoze da podnesuva obvinenija. pazi koja smeska, obvinitelstvo so 3000 evra plata i 4 milioni budzet,sto nemoze da ja ispolnuva funkcijata izjasneta vo samoto ime.
toa li e serioznost? toa li e pravdina?
sve moze, moze i zvrlevski da gi procesuira tuzbite od SDSM podneseni do JO,ama ete ne mu dadoa shansa na coekot pa go smenija.
gleas kolku drzi tvojot argument `moze li`?
zaso eve na primer ne go ostavija zvrle da postapi po tuzbite podneseni od sdsm?
ispagja deka sdsm namerno go trgnaa zvrle za da ne gi procesuira tuzbite od sdsm protiv dui.

Член од
27 јуни 2008
Мислења
9.024
Поени од реакции
5.947
До пред само неколку недели, ПЛАТФОРМА од Тирана, Тиранска платформа, албанска незнам каква.. Протести во сите градови, вмровците на сите телевизии ангажирани пропагираат ќе се распадне Македонија ако се прифати платформата.. Илија Димовски на говорница се дере, Платформа има, Платформа има.. Нападната била државата, кантонизации, федерализации, што ти немаше од нивните усти..
Све тоа помина, до еден ден кога Заев као демек донесе писмени гаранции за зачувување на суверенитетот на државата кај Иванов и го добива мандатот..
Е сеа едно прашање. Колку понижено, глупо и бедно се осеќате со сето ова што ви го напрај Грујо? Ве лажеше, народот ќе си ја одбранел државата, дури некои од нив и во собрание влегоа да тепаат пратеници, со надеж дека СДСМ нема да формира власт. Од денот на добивањето на мандатот, се заборава ама апсолутно се во врска со некоја си платформа, не постои, исчезна.
Тоа е тоа. Груевски буквално им се помоча во уста (како и многу пати изминативе години), а овие уште стојат на колена пред него со отворена уста случајно да не капне некоја капка на земјата македонска. Човеков има проценето до најситен детал колку глупаво членство има и нивната глупавштина и слепило ги користи до максимум. Алал да му е за тоа и реално треба да му се честита за фантастичната проценка. Од тој аспект човеков е генијалец.

Член од
6 април 2005
Мислења
2.959
Поени од реакции
3.099
можи сакаат да го продолжат на 10 години.
Ти знаеше ли дека мандатот на сјо е 5 години?
не ти го кажаа тоа во штабот?

Според ставот 3 од членот 1, Законот за СЈО ќе биде на сила пет години од усвојувањето од страна на Собранието и може да се продолжува еднаш годишно, со одлука донесена со двотретинско мнозинство од пратениците.

А пази ова:
Закон за СЈО, во кој е определено дека СЈО има 18 месеци „од преземањето на предметите“ за отворање или затворање на истраги и на обвиненија.

Така да законски може СЈО да превзема нови предмети во иднина и да има рок од 18 месеци да ги истражи и покрене обвиненија.
ostaj jas sto ne znam
nego Katica ne znae, pa idela na razgovori za prodolzuvanje na mandatot a usvari nemalo potreba poso mandatot bil 5 godini
vakva licnost e na celo na najbitnata institucija vo mkd? i posle se ljutite koga patriotskite zhmoroni se potsmevaat so nea?
pa zenata ne znae do koga i e mandat, i ide so evropski pretstavnici da pregovara za prodolzuvanje
p.s.
ostaj jas i katica sho ne znaeme
pa i sdsm ne znaele
`Предлогот за измена на Законот за СЈО за продолжување на мандатот на обвинителството, кој со актуелното законско решение е 18 месеци, не помина во парламентот минатата недела.`
pa podnele predlog za prodolzuvanje na mandatot iako toj trae 5 godini,namesto 18 meseci
pazi koj rezil.zamisli go izglasaa i posle da doznaea deka usvari dzabe glasaat koga mandatot e 5 godini. toa kje bese najdobra slika za situacijata vo makedonija
nikoj nisto ne znae,osven Let3.

Џ

Џонтра Волта

Гостин
На прашањето зошто сега не ја спомнуваат платформата, ќе ви одговорат со-pa nema zs vekje da komentirame za toa gotovo e zajko ja prifati i dobi mandat posto zapad i soros taka nalozi i gotovo e sea prodadena e drzavata mie se borevne dodeka mozevne no sepak ne se moze protiv zapadnite sili koisto sakat golema albania..................................

Член од
2 септември 2010
Мислења
7.148
Поени од реакции
7.516
poleka sea, znaci najgolemoto vetuvanje na SDSM, za SJO
ne go ispolnija.
vrz osnova na toa vetuvanje `to be SJO or not to be SJO` se praese prikazna deka vmro saka da ja rasturi drzavata a deka sdsm kje go prodolzi SJO i kje ja spasi drzavata
i sho ispadna? ne ni podnesoa predlog za spasuvanje na drzavata
vaka li demokratija?
vaka li `kje ima pravda,kje ima mir`?
sho dobivme sea?
SJ Obvinitelstvo sto nemoze da podnesuva obvinenija. pazi koja smeska, obvinitelstvo so 3000 evra plata i 4 milioni budzet,sto nemoze da ja ispolnuva funkcijata izjasneta vo samoto ime.
toa li e serioznost? toa li e pravdina?
sve moze, moze i zvrlevski da gi procesuira tuzbite od SDSM podneseni do JO,ama ete ne mu dadoa shansa na coekot pa go smenija.
gleas kolku drzi tvojot argument `moze li`?
zaso eve na primer ne go ostavija zvrle da postapi po tuzbite podneseni od sdsm?
ispagja deka sdsm namerno go trgnaa zvrle za da ne gi procesuira tuzbite od sdsm protiv dui.
Не можеш да кажеш дека не е исполнето бидејќи има можност сеуште да се укине спорниот член, преку суд. Разбираш ли ти воопшто што те прашувам. Значи добро, нема предлог до Собрание после изборите, бидејќи секако нема да е изгласано, што значи ќе се проба судски. Епа јас те прашувам дали е можно во секој момент судот да го укине членот? Бидејќи ти рече готов е мандатот. Тоа те прашувам само.
Нема потреба од долги постови каде има многу зборови а малку е кажано, нема потреба од глупи прашања. Имаш право ти кажав, не е поднесен предлог бидејќи нема да е изгласан, но тоа не ги спречува да поднесат предлог во следните денови, или ни тоа не смеат? Ама добро не мора на ова да одговараш.

Член од
24 април 2008
Мислења
10.931
Поени од реакции
12.317

За луѓе со специјални потреби постојат специјализирани институции - како Психијатриска болница Скопје - Бардовци.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.520
Поени од реакции
33.666
Дилемата на снегулките:

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop