Фудбалски/трансфер дискусии

Член од
1 септември 2014
Мислења
5.155
Поени од реакции
7.858

Џони Вајсмилер

Don't share my food
Член од
15 февруари 2010
Мислења
15.489
Поени од реакции
15.506
Сега ќе дојде Деви и ќе ти ископира 24 медиуми кои тврдат дека Сандро не знае ни дека постои Челзи.
И дека новиот леб бек што ќе го ангажира Јувентус е подобар и поталентиран играч од Сандро додека овај е во фаза на распаѓање

Член од
1 јуни 2011
Мислења
25.925
Поени од реакции
41.899
Последно уредено:

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.608
Поени од реакции
22.341
Не, поентата ми е дека нема начин да ги рангираш клубовите генерално. Ранкинг листата на УЕФА дава добра слика за еден аспект, сосема погрешна за некој друг.

Кога се збори за трансфери, има мнооогу повеќе од 10 клубови, кои можат да украдат играч на Дортмунд. Дали имаат сите од нив пари да го платат е друга приказна. Ама факт е дека 99% од нормалните во главата порадо би играле за Милан отколку за Дортмунд, и покрај спортските успеси на Дортмунд.

Таа мери спортски успех на клубовите. И како таква врши работа. Останатите аспекти од фудбалот се друга приказна. И секако дека не е совршена. Самото рангирање на клубови на некаква листа е глупост.

Ама кога веќе ја прават, и решиле да ја прават по категорија спортски успех, брка работа. Може да се натегаш зошто некој клуб е 1-2 позиции погоре или подоле, не повеќе.
Три дена овде се изнапишавме за критериуми а ти влагаш во дискусија од од ракав ваѓаш тези. Дортмунд порано реагираше на заминувања ама сега не е реактивен повеќе, најдобро се вида кај Дембеле кого го контактираа уште одамна пред сите други и тоа беше фактор тој да дојде. Скаутингот на Дортмунд е меѓу најдобрите и самиот факт покажува дека Дортмунд секојпат е спремен да носи замени. И на крај Дортмунд после долги години само одлучува дали еден играч ќе си оди или не.

А тоа со Милан, со секоја почит кон Милан како голем клуб, тие 99% од кај ги процени не знам.[DOUBLEPOST=1498797504][/DOUBLEPOST]
Затоа што се компетентни ќе ја менуваат формулата од следнава сезона. ;)

Страшно е колку погрешно ја толкуваш листата. Страшно. Ако мериме за константност во ЛШ и ЛЕ тогаш да, ама квалитет и успеси кои што ги спомнуваш во секоја втора реченица се друг ѓаол. Штета што не можеш (или не сакаш) да правиш разлика едно од друго.
Како ќе ја сменат и какви ќе бидат последиците? Проблемот во фудбалот е токму тоа што не е толку лесно да се направи таква листа која е реални и тоа секојпат ќе биде доближување до вистината. Но има доволно индикатори за споредба. Спортските индикатори кажуваат дека Дортмунд е топ10 клуб.

R

red.devil

Гостин
Како ќе ја сменат и какви ќе бидат последиците? Проблемот во фудбалот е токму тоа што не е толку лесно да се направи таква листа која е реални и тоа секојпат ќе биде доближување до вистината. Но има доволно индикатори за споредба. Спортските индикатори кажуваат дека Дортмунд е топ10 клуб.
Секако игорче. Еве ќе ги испечатам индикаторите за да ги користам како тоалет хартија. Оти толку вредат.

А за замени, исто, секако дека наоѓа замена. Мор не е замена за Микхтаријан (можеби за пет години), ни Филип ( или како и да се вика) за Гундоган како што пиша погоре. Тоа само во твојата субјективна глава. Бартра или Топрак па ич за Хумелс. Не беше ни Имобиле, ни Рамос а ни Обамејанг (кој се вклопи после 2години во составот) за Левандовски.
Некои од овие се стварно таленти, како Мор и Дембеле. Можеби ќе придонесат многу ко ќе се изделкаат за 3-4 години, но толку го.на изеде за Суле и другиот младич на Баерн, што не ти остава простор за ваква теза.

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.608
Поени од реакции
22.341
Dortmund nema izbor od ova. Nema pari da kupi celosno izgradeni igraci koi mozat odma da zamenat, Hummels, Miki ili Gundogan. Zatoa kupuvaat prvoklasni talenti so nadez, deka za 1-2 godini ke bidat na isto nivo. NE sekoj ke uspee ama Dortmund pokaza deka mnogu uspevaat. E sega toa e win win za Dortmund. Ili ke prodade takov igrac mnogu debelo ili ke ostane. Takva e situacijata vo Dortmund i sekojpat ke ima 4-5 timovi koi finansiski ke bidat nad Dortmund. Süle bi bil dobar transfer za Dortmund oti moze odma da mu pomogne. No ete Baern go zede. Baern ne pravi od talenti dobri igraci tie stagniraat. Plus Baern ete mozel sekogo da kupi. Pa neka kupat igraci koi odma im pomagaat. Baern e nad Dortmund i ima drugi uslovi i ambicii ama toa ne se gleda vo transfer politikata. Transferpolitikata na Dortmund se sofpagja so moznostite i mbiciite na Dortmund. Toprak e eftin no odlicen bek iako ne go cenite (ne ste go gledale) a Dahoud e eden od golemite Germanski talenti, nad tie sto Baern gi zede. A Philipps e diskutabilno poradi sumata ama i toj e odlicen talent.

Dortmund znajs so kakvi trransferi stana golem? Subotiv i Hummels po 4,5m, Kagawa 3,5, Lewa 4,5... a ne Immobile 20 ili Schürrle 30, toa ne e patot na Dortmund.

Член од
22 август 2009
Мислења
2.387
Поени од реакции
1.036
Dortmund nema izbor od ova. Nema pari da kupi celosno izgradeni igraci koi mozat odma da zamenat, Hummels, Miki ili Gundogan. Zatoa kupuvaat prvoklasni talenti so nadez, deka za 1-2 godini ke bidat na isto nivo. NE sekoj ke uspee ama Dortmund pokaza deka mnogu uspevaat. E sega toa e win win za Dortmund. Ili ke prodade takov igrac mnogu debelo ili ke ostane. Takva e situacijata vo Dortmund i sekojpat ke ima 4-5 timovi koi finansiski ke bidat nad Dortmund. Süle bi bil dobar transfer za Dortmund oti moze odma da mu pomogne. No ete Baern go zede. Baern ne pravi od talenti dobri igraci tie stagniraat. Plus Baern ete mozel sekogo da kupi. Pa neka kupat igraci koi odma im pomagaat. Baern e nad Dortmund i ima drugi uslovi i ambicii ama toa ne se gleda vo transfer politikata. Transferpolitikata na Dortmund se sofpagja so moznostite i mbiciite na Dortmund. Toprak e eftin no odlicen bek iako ne go cenite (ne ste go gledale) a Dahoud e eden od golemite Germanski talenti, nad tie sto Baern gi zede. A Philipps e diskutabilno poradi sumata ama i toj e odlicen talent.

Dortmund znajs so kakvi trransferi stana golem? Subotiv i Hummels po 4,5m, Kagawa 3,5, Lewa 4,5... a ne Immobile 20 ili Schürrle 30, toa ne e patot na Dortmund.
Како бе вака лупаш глупости. Баерн ко секој тим нарамно сака да зема таленти, е сеа само најсупешните и најдобрите ќе успеат. Али затоа тие што ќе ууспеат 90% стануваат светска класа играчи. Ти знаеш ли Дортмунд колку играчи има усрано? Секоја година се пуни со таленти, на трансфермаркт ги критикуваат за talent hoarding, Им ги земаат талентираните играчи на други тимови па 99% не успеваат. Да не зборам за играчи ко Лајтнер,Битенкурт,Сар,Гинтер и уште многу што не ми текнуваат сеа. Битенкурт го најавуваа ко следното чудо и баерн беше заинтересиран ги избра Дортмунд па ете го сеа. Работата е што кај Дортмјунд кога нема да успее не го бивало играчот а кај Баерн одма баерн го уништил.

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.608
Поени од реакции
22.341
Како бе вака лупаш глупости. Баерн ко секој тим нарамно сака да зема таленти, е сеа само најсупешните и најдобрите ќе успеат. Али затоа тие што ќе ууспеат 90% стануваат светска класа играчи. Ти знаеш ли Дортмунд колку играчи има усрано? Секоја година се пуни со таленти, на трансфермаркт ги критикуваат за talent hoarding, Им ги земаат талентираните играчи на други тимови па 99% не успеваат. Да не зборам за играчи ко Лајтнер,Битенкурт,Сар,Гинтер и уште многу што не ми текнуваат сеа. Битенкурт го најавуваа ко следното чудо и баерн беше заинтересиран ги избра Дортмунд па ете го сеа. Работата е што кај Дортмјунд кога нема да успее не го бивало играчот а кај Баерн одма баерн го уништил.
Leitner sam ja usra bese vo Stuttgart ama i tuka ne uspea - ne bil do Dortmund problemot. Bitenkurt imase sansa i stana dobar igrac ama ne gi zadovoluvase poke potrebite na Dortmund no stana odlicen igrac vo prva Bundesliga ne gledam deka ne uspea. A Ginter kade ne uspea? Deteto e Svetski sampion i bese vtor so Germanija na Olimpijadata i sega igra finale so Germanija na Konfed kupot. Lani izigra 30-40 partii so Dortmund. Kade ne uspea?

Dortmund na talentite im dava realna sansa, momentalno mpzet 1-2 se visok ama ja mislam Dortmund e eden od klubovite sto moze da se gordee deka od talenti izgradi vrvni igraci. Ili si gi preskoknal poslednite godini?`

Baern edno vreme imase dosta igraci od mladinata sto uspea da se izgradat svetski igraci kako Lam, Schweini, Müller...ama poslednite godini vo Baern talentite ne uspevaat, edini Kimich so sila se turka pa mora sega da igra desen bek neprirodna pozicija za nego.

Da nabrojam za Baern ili samiot znaes?

Inace interesno e sto seka Henes vika da im se dade sansa na mladite i dosega pretezno se kupile mladi igraci. I Baern gleda kakvi ceni se baraat za izgradeni igraci i ne saka tie da gi plati, so sto ja se soglasuvam.

Член од
22 август 2009
Мислења
2.387
Поени од реакции
1.036
Leitner sam ja usra bese vo Stuttgart ama i tuka ne uspea - ne bil do Dortmund problemot. Bitenkurt imase sansa i stana dobar igrac ama ne gi zadovoluvase poke potrebite na Dortmund no stana odlicen igrac vo prva Bundesliga ne gledam deka ne uspea. A Ginter kade ne uspea? Deteto e Svetski sampion i bese vtor so Germanija na Olimpijadata i sega igra finale so Germanija na Konfed kupot. Lani izigra 30-40 partii so Dortmund. Kade ne uspea?

Dortmund na talentite im dava realna sansa, momentalno mpzet 1-2 se visok ama ja mislam Dortmund e eden od klubovite sto moze da se gordee deka od talenti izgradi vrvni igraci. Ili si gi preskoknal poslednite godini?`

Baern edno vreme imase dosta igraci od mladinata sto uspea da se izgradat svetski igraci kako Lam, Schweini, Müller...ama poslednite godini vo Baern talentite ne uspevaat, edini Kimich so sila se turka pa mora sega da igra desen bek neprirodna pozicija za nego.

Da nabrojam za Baern ili samiot znaes?

Inace interesno e sto seka Henes vika da im se dade sansa na mladite i dosega pretezno se kupile mladi igraci. I Baern gleda kakvi ceni se baraat za izgradeni igraci i ne saka tie da gi plati, so sto ja se soglasuvam.
Абе што зборуваш човече, Лајтнер сам ја усрал значи а овие у баерн што неуспеале Баерн се криви? ЗНачи како што пишав талентите во Дортмунд сами се криви а кај Баерн,Баерн е крив.

Баерн неможе да се гордее дека од таленти извадиле играчи? Лам,Алаба,КРос,Бадштубер,Швајни,Милер па и Боатенг дојде како талент флоп од Сити. Сеа Кимих бил гуран? Ало Кимих ќе биде ѕвер играч иден капитен на Германија ете и Лев го играше десен бек и што сеа пак баерн се криви.

Гинтер го земаа Дортмунд специјално за да не го земат други екипи иако не им требаше и не се разви како што се очекуваше пошто беше на клупа повеќето од утакммиците и после беше ГУРАН како десен бек како што викаш ти.Бил светски шампион :). И Гроскорјц е светски шампион. Битенкурт бил играч во БЛ неглеаш како не успеал ? АЛО го сметаа дека ќе биде светска класа играч. Ако е за тоа сите што не успеаа у баерн играат во БЛ значи никој не е усран. Еве и еден Вагнер игра за репрезентација сеа иако беше дрво коа беше у Баерн.

Муабетот ми е не ги прај Дортмунд ко да не усрале ниеден играч а баерн ко да ги усрале сите.

Нарамно дека сеа ќе биде потешко за млади таленти али тие што се најталентираните ќе успеаат ете како Кимих. Посебно ако дојде Нагелсман следен тренер мислам уште повеќе ќе им се дава шанса на младите. Со новиот комплекс за младите и со тоа што сеа се фураат трансфери на млади играчи од по 15,16 год ала Крос и Алаба.

C

Castiel

Гостин
Аке 20м фунти во право си игорче Дортмунд не треба испод 90 да го даде дембеле.

Sent from my SM-A510F using Tapatalk

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.608
Поени од реакции
22.341
Ke go dajt za tolku kolku sto misli ili pa i ne go dava. Ednostavno e.

Gesendet von meinem SM-G930F mit Tapatalk

Me2

интериста
Член од
21 ноември 2009
Мислења
5.205
Поени од реакции
2.199
Аке 20м фунти во право си игорче Дортмунд не треба испод 90 да го даде дембеле.

Sent from my SM-A510F using Tapatalk
Гледај од друг аспект. Ги имаат тие пари, поквалитетен од него нема да можат да земат зошто станува збор за факинг Борнмут. На крајот од денот, клубот плаќа толку колку што мисли дека играчот им треба.

Член од
2 јули 2010
Мислења
5.910
Поени од реакции
7.481

Само еден дел ме интересира,ова 4 5 финансиски помоќни тимови,мислиш за во Бундес или општо? :д

Sent from my SM-G903F using Tapatalk

Kajgana Shop

На врв Bottom