Случувања во Македонија (Генерална дискусија)

За кого би го дале вашиот глас на парламентарните избори во април 2020?

• ВМРО-ДПМНЕ

Гласови: 64 19,0%
  • СДСМ

Гласови: 41 12,2%
  • ЛЕВИЦА

Гласови: 58 17,2%
  • БЕСА

Гласови: 1 0,3%
  • ДУИ

Гласови: 8 2,4%
  • АЛИЈАНСА ЗА АЛБАНЦИТЕ

Гласови: 1 0,3%
  • ДПА

Гласови: 0 0,0%
  • МАКЕДОНСКИ КОНЦЕПТ

Гласови: 5 1,5%
  • ИНТЕГРА

Гласови: 8 2,4%
  • ЕДИНСТВЕНА МАКЕДОНИЈА

Гласови: 3 0,9%
  • Некоја друга

Гласови: 9 2,7%
  • Нема да гласам или ќе го поништам ливчето

Гласови: 139 41,2%

• Вкупно гласачи
    337
Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
18 февруари 2012
Мислења
1.273
Поени од реакции
930
А зошто да се слави заедно Илинден? Зошто да мораме тоа да го правиме? Ако Бугарија сака, нека си слави. А што слави тогаш Бугарија? Тоа е празник на Македонија. Македонци се дигнале да се ослободат на дел од Македонија која е далеку од Бугарија. Небулози.[DOUBLEPOST=1497964383][/DOUBLEPOST]
Нема потреба од тоа. Не дека ми смета „другарување“ со останатите.
Колку далеку от Бугарија ?
Тоа дека вие учите само за востанието на територијата на денешна Македонија не значи дека не е дел од едно многу големо востание.

Диле Јоргачев

Одделение за заштита на народот
Член од
3 април 2017
Мислења
8.693
Поени од реакции
28.204
Знaе ли некoј тие кoпитaтa вмрoвски директoри пo вoдoвoд и oстaнaтите претпријaтијa дaли ги сменијa?Кoнкретнo aкo знaе некoј зa тoј oд вoдoвoд неписмениoт,џелaтoт? мнoгу луге ке се изрaдувaaт

Член од
23 март 2015
Мислења
7.011
Поени од реакции
1.983
Истото што славите и вие.
Ние го славиме илинденското востание кое се случило во Македонија, за ослободување на Македонија. Бугарија си била веќе држава. А плус.. што мораме па заедно да го славиме? Зошто мораме да го исполниме тој услов?
Ќе повторам, јас не сум против заедништво на народите и државите... ама кога нешто е наметнато, не оди.

Член од
7 април 2015
Мислења
2.787
Поени од реакции
1.698
Добро е ова потпушување, или идно да се подобро изразам, опозицијата за 11 години несакаше да го потпише овој клучен договор, но ете власта за 1 месец го потпиша. Зошто не сакаше да го потпише не знам, но сигурен сум дека имаше шанса. Можеби некои чекори на домашен план не му се добро осмислени, но Заев прави крупни чекори на меѓународен план, што на крајот е можеби и најважно.

F.E.A.R.

The Harem King
Член од
11 јуни 2015
Мислења
841
Поени од реакции
1.332
@F.E.A.R. Израмнуваш сексуална ориентација со педофилија?
Добро, кај некои луѓе очигледно не е формиран мозокот.

Патем, ако воопшто знаеш што значи тоа што е напишано во текстот...
Ме разбра погрешно, изгледа кај тебе не е до формирано мозокот. Не израмнив, дадов пример. Како што првин секс надвор од брак беше бесмислено и не прифатливо а подоцна стана нормално така и ЛГБТ. Или пак абортусот, сега е нормализиран. Нема ништо посебно околу тоа. Исто ќе биди и со инцест и педофилијата. Види пола САД е леглизиран инцест. Па да не прајме муабет за Арапските земји и кизнеј кој си други земји во светот.

Доброто стана лошо, а лошото добро.

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Ние го славиме илинденското востание кое се случило во Македонија, за ослободување на Македонија. Бугарија си била веќе држава. А плус.. што мораме па заедно да го славиме? Зошто мораме да го исполниме тој услов?
Ќе повторам, јас не сум против заедништво на народите и државите... ама кога нешто е наметнато, не оди.
Немам намера да влегувам во историската хронологиja на работите. Тоа што славите вие, го славиме и ние днес.
Зашто морате - зашто има повеке настани,кои ни обединуват, от кои ни разделуват. Попаметно е да бараме обединувачки настани, а не такви што ни разделуват.
Овде нема услов. Не знам каде си го видел како услов. Ако зборуваме за услов - услов може да биде договорот мегу двете држави.[DOUBLEPOST=1497966940][/DOUBLEPOST]
Добро е ова потпушување, или идно да се подобро изразам, опозицијата за 11 години несакаше да го потпише овој клучен договор, но ете власта за 1 месец го потпиша. Зошто не сакаше да го потпише не знам, но сигурен сум дека имаше шанса. Можеби некои чекори на домашен план не му се добро осмислени, но Заев прави крупни чекори на меѓународен план, што на крајот е можеби и најважно.
Повеке от 18 години ,не 11. Тоа е историска шанса да се регулират односите мегу двете држави един пат засекогаш врз широка правна основа. Слободно днес и на 2 Август можеме да го третираме како пробив во односите мегу двете држави.

Последно уредено:
Член од
8 јануари 2012
Мислења
10.270
Поени од реакции
15.389
Немам намера да влегувам во историската хронологиja на работите. Тоа што славите вие, го славиме и ние днес.
Зашто морате - зашто има повеке настани,кои ни обединуват, от кои ни разделуват. Попаметно е да бараме обединувачки настани, а не такви што ни разделуват.
Овде нема услов. Не знам каде си го видел како услов. Ако зборуваме за услов - услов може да биде договорот мегу двете држави.[DOUBLEPOST=1497966940][/DOUBLEPOST]
Повеке от 18 години ,не 11. Тоа е историска шанса да се регулират односите мегу двете држави един пат засекогаш.
Проблемот е што Бугарија ќе го злоупотреби заедничкото славење како факт дека се работи за ``един народ``. Плус бугарите бараат договорот да биде асиметричен-тоа што важи за нас, да не важи за нив..

На пример ако некој кај нас опструира регистрирање на некаква група(партија, невладина....) да се казни кривично, но тоа во Бугарија да не важи

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Проблемот е што Бугарија ќе го злоупотреби заедничкото славење како факт дека се работи за ``един народ``. Плус бугарите бараат договорот да биде асиметричен-тоа што важи за нас, да не важи за нив..

На пример ако некој кај нас опструира регистрирање на некаква група(партија, невладина....) да се казни кривично, но тоа во Бугарија да не важи
Не знам како е асиметричен договорот, кога никоj не знае со точност што има внатре, но ако имаш повеке информации...повели.
Аjде прво да го злоупотреби Бугариja заедничкото чествуване па тогава да зборуваме. До този момент сме имали заедничко служене на БПЦ со МПЦ (ако не се лажам БПЦ е единствена,коja e служила заеднички со МПЦ) за 24 Маj во Рим па не сум видел да е злоупотребено. Прванов и Црвенковски заеднички поднесуваха цвеке на споменика на Сандаски па не гледам да е злоупотребено, днес исто положиха цвеке на споменикот на цар Самуил - не гледам да е злоупотребено.

Шкорпион

Corvus oculum corvi non eruit?
Член од
16 октомври 2009
Мислења
7.349
Поени од реакции
7.606
Не знам како е асиметричен договорот, кога никоj не знае со точност што има внатре, но ако имаш повеке информации...повели.
Во име на добрососедски односи, треба да знаеме и ние и бугарите што нашите главатари потпишуваат и во чие име. Транспарентност води кон доверба, доверба кон цврсто пријателство. Мене не ми врши работа да дознаам отпосле за што се работи, откако веќе е опнат потпис.

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.023
Поени од реакции
83.447
...за разлика од предходниот премиер, кој самиот е тежок криминалец.

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Во име на добрососедски односи, треба да знаеме и ние и бугарите што нашите главатари потпишуваат и во чие име. Транспарентност води кон доверба, доверба кон цврсто пријателство. Мене не ми врши работа да дознаам отпосле за што се работи, откако веќе е опнат потпис.
Во чие име се знае - во името на Република Македониja и Република Бугариja.

Диле Јоргачев

Одделение за заштита на народот
Член од
3 април 2017
Мислења
8.693
Поени од реакции
28.204
А штo викa сеa oвoј пaк Миленкo.И oн ке бил темa нa рaзгoвoрите Бoрисoв-Зaев.Ке гo суделе у Бугaријa зa Кaјмaкчaлaн?Oвoј ептен гoлем чoвек бил бе...

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom