Случувања во Македонија (Генерална дискусија)

За кого би го дале вашиот глас на парламентарните избори во април 2020?

• ВМРО-ДПМНЕ

Гласови: 64 19,0%
  • СДСМ

Гласови: 41 12,2%
  • ЛЕВИЦА

Гласови: 58 17,2%
  • БЕСА

Гласови: 1 0,3%
  • ДУИ

Гласови: 8 2,4%
  • АЛИЈАНСА ЗА АЛБАНЦИТЕ

Гласови: 1 0,3%
  • ДПА

Гласови: 0 0,0%
  • МАКЕДОНСКИ КОНЦЕПТ

Гласови: 5 1,5%
  • ИНТЕГРА

Гласови: 8 2,4%
  • ЕДИНСТВЕНА МАКЕДОНИЈА

Гласови: 3 0,9%
  • Некоја друга

Гласови: 9 2,7%
  • Нема да гласам или ќе го поништам ливчето

Гласови: 139 41,2%

• Вкупно гласачи
    337
Статус
Затворена за нови мислења.

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
претседател на собрание е избран легално и по закон. Она шо беше незаконски и се правеше по бел ден е да имавме претседател на минато собрание, кој немаше легитимитет од ова собрание (а сепак си преседаваше) и кој закажувал и одржувал 20 седници во рок од 4 месеци на кој ни еднаш не дојде на дневен ред избор на нов претседател на собрание. А замисли тие 20 седници биле “конститутивни“.жИмавме и сред бел ден претседател на држава да прекрши устав и даде мандат на партија која немаше мнозинство во собрание и грујо кутар мораше месец дена да трча наоколу молејќи некој да му се придружи за да може да направи влада и никој не му се нафати и го избегаваа како дете во училиште кое има вошки.
Тие работи беа незаконски и нелегални и противуставни. Дури и се ставија и под команда на српски воено обавештајни служби и нивни високи офицери за да не ја изгубат власта.
Така да време на силување на закони и устави помина, последните остатоци на тој веќе изумрен систем полека ќе отплутаат надолу по реката која ги носи отпадните води и ќе се воспостави праведен демократски систем за кој и ти (кога нема да те слушаат овие од штабот) тивка ќе прозбориш “алал да им е!“
..тоа повторувај си го како молитва за мир на душа. Ама тоа не ја менува стварноста дека Македонија е окупирана од великоалбанските орди и со помош на американците насилно се устоличи и претседател на Собрание и влада кои не се македонски туку квислиншка , велеиздајничка инсталација , која кога тогаш ќе заврши во форма на лампиони на највисоките бандери ...
Каде и како трчал грујо,дал имал мнозинство или не појма немам , ама со свои очи гледав , се надевам не беше снимено и монтирано , како у ќуше , без законска и уставна процедура еден дезертер, суров убиец на македонски војници се устоличува за претседател на МАКЕДОНСКОТО собрание. И како другиот ден во формална посета ги покани сите убијци на неговата банда под знамето на Албанија во кабинетот на претседателот. Или се тоа беше цртан филм??? Со истите методи една криминално здружена партија каква се тврдеше дека е дуи се прогласи за заштитен сведок и со нејзина помош и љигавото квислингарење на сдсм се донесе и еден зецов за премиер на една квази влада од петеновски тип.
А што и како ќе плива по вода и со каква боја ќе биде таа , топрва треба да се биде стрплив и да се чека на брегот на Вардар за да се види какви говна ќе однесе накај Солун...

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
Македонија е окупирана од великоалбанските орди и со помош на американците насилно се устоличи и претседател на Собрание и влада кои не се македонски туку квислиншка , велеиздајничка инсталација , која кога тогаш ќе заврши во форма на лампиони на највисоките бандери ...
Каде и како трчал грујо,дал имал мнозинство или не појма немам , ама со свои очи гледав , се надевам не беше снимено и монтирано , како у ќуше , без законска и уставна процедура еден дезертер, суров убиец на македонски војници се устоличува за претседател на МАКЕДОНСКОТО собрание. И како другиот ден во формална посета ги покани сите убијци на неговата банда под знамето на Албанија во кабинетот на претседателот. Или се тоа беше цртан филм???
Тоа се лаги.
Да беше тој убиец и дезертер, немаше грујо со него да прави коалиција и да ја дели со него власта со години и немаше да му даде како премијер министерство за одбрана.

Член од
11 јули 2008
Мислења
4.764
Поени од реакции
3.826
Друже, Русија не е ништо поинаку од САД во своето дејствување, минијатурни разлики се во прашање, и добра пропаганда од двете страни. Кина да не ја заборавам исто. И САД, и ЕУ, и Русија, и Кина, сите се глобалисти. Се борат само кој да го води и доминира глобалново село. Кина не се ни труди да ги бира зборовите, јасно ставија до знаење дека имаат интерес да го доминираат Пацификот (со исклучок на Австралија и Нов Зеланд) заедно со земјите во тој регион, на ист начин на кој што САД влијаат и контролираат други држави), и дека се насочени кон Индискиот Океан последователно и нивните агенди за Африка (веројатно имаш слушнато што се прави Кина таму). Русија си ја има за цел Европа и Централна Азија (со можност и некои земји од Блиски и Среден Исток).
Site parametri ti se pobliski so rusinot
Isti gen, isti jazik, ista azbuka, ista vera ista religija, ista boja na koza, slicni obicai, ista kultura
A toj so te mava e nekoj crnec amer dojden od afrika. I publikata si verue deka rusinot e los, samo poradi taa suva propaganda 1000 pati deka povtoril amerot rusinot e losiot. Taa nivna propaganda trae trae vo poslednive 30-40 god, od Regan pa navamu.

Eve ti eden primer. Slucajno sega na fb mi izlaga klip kade sto amerite koristat bel fosfor za napad od vozduh vo sirija. Ova oruzje e zabraneto vo megjunarodnoto pravo, zatoa sto e uste poloso od hemiskoto oruzje. Gori sve sto ke stigne, ne moze da se ugasi, a ako te dopre na koza ti nema spas. Istoto oruzje go koristele i u Irak 2003.
Ali ova go nema nikade po nivnite mediumi. Nikade ne se spomnuva nitu pak se davaat videa od toa. Normalno oni ova go pravat za da gi spasat tie tamu od rusija.Bolje da umrat od fosfor nego li da vlezat vo kandzite na rusinot.
Ali ako rusija.ispuka eden kursum i ubie terorist na site zapadni mediumi nedela dena ke pisuvaat ke zborat rusija vrsi agresija i ubiva nevini civili I zapadnjacine cel ziviot toa go slusaat i ne im e cudno, si vikaat lele ovie rusive samo ubivaat.
Istoto bese i ovde u 2001 i na kosovo u 99.
Davaat snimki na ubieni teroristi samo normalno u civilkaI vikaat srbija ubiva albanski civili vrsi genocid
Isto i kaj nas.Davaat zeni deca i vikaat ova mk vojska i policija sve ubiva se cisti.Mora da im se pomogne.

Toa e taa propaganda sto ja vrsat amerite. Oni toa go pravat od pred 100 god, a go zasilija od vremeto na Regan.

Диле Јоргачев

Одделение за заштита на народот
Член од
3 април 2017
Мислења
8.693
Поени од реакции
28.204
Кoгa беше референдумoт зa теритoријaлнa пoдoлбa сите штo рaбoтеa вo држaвнa aдминистрaцијa не излегoa зaштo мoжеa дa се збoгувaaт сo рaбoтнo местo(некoи прaшaњa не зaслужувaле oдгoвoр) oвoј се нaдевaм ке биде демoкрaтски.Сaмo штo пaк Шеќеринскa ке гo рaспише.

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Isti gen, isti jazik, ista azbuka, ista vera ista religija, ista boja na koza, slicni obicai, ista kultura
A toj so te mava e nekoj crnec amer dojden od afrika. I publikata si verue deka rusinot e los, samo poradi taa suva propaganda 1000 pati deka povtoril amerot rusinot e losiot. Taa nivna propaganda trae trae vo poslednive 30-40 god, od Regan pa navamu.

Eve ti eden primer. Slucajno sega na fb mi izlaga klip kade sto amerite koristat bel fosfor za napad od vozduh vo sirija. Ova oruzje e zabraneto vo megjunarodnoto pravo, zatoa sto e uste poloso od hemiskoto oruzje. Gori sve sto ke stigne, ne moze da se ugasi, a ako te dopre na koza ti nema spas. Istoto oruzje go koristele i u Irak 2003.
Ali ova go nema nikade po nivnite mediumi. Nikade ne se spomnuva nitu pak se davaat videa od toa. Normalno oni ova go pravat za da gi spasat tie tamu od rusija.Bolje da umrat od fosfor nego li da vlezat vo kandzite na rusinot.
Ali ako rusija.ispuka eden kursum i ubie terorist na site zapadni mediumi nedela dena ke pisuvaat ke zborat rusija vrsi agresija i ubiva nevini civili I zapadnjacine cel ziviot toa go slusaat i ne im e cudno, si vikaat lele ovie rusive samo ubivaat.
Davaat snimki na ubieni teroristi samo normalno u civilkaI vikaat srbija ubiva albanski civili vrsi genocid
Isto i kaj nas.Davaat zeni deca i vikaat ova mk vojska i policija sve ubiva se cisti.Mora da im se pomogne.

Toa e taa propaganda sto ja vrsat amerite. Oni toa go pravat od pred 100 god, a go zasilija od vremeto na Regan.
Значи како ги прочита, алал да ти е.

Сталкерот

Резидентен космонаут
Член од
5 јуни 2012
Мислења
5.761
Поени од реакции
7.593
Grcija vika samo so promena na imeee
Чекај малку. Ти ја начна дискусијава поради насловот на на FT. Насловот е променет - контекстот ист. Позицијата на Македонија и Грција е во моментов непроменета.

Има воопшто поента на муабетот "Grcija vika samo so promena na imeee" ?[DOUBLEPOST=1497261396][/DOUBLEPOST]
"Некои прашања не заслужуваат одговор".
В ред шкорпи, јас само укажував на разликата во ситуацииите. Нели.

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
Ali ova go nema nikade po nivnite mediumi.
Случајно видов дека белиот фосфор не е забранет како воено оружје, али ова го нема по руските медиуми.

Сталкерот

Резидентен космонаут
Член од
5 јуни 2012
Мислења
5.761
Поени од реакции
7.593
Значи како ги прочита, алал да ти е.
Мене дечкото ме убеди кога пиша ист ген. Скроз на скроз, пошто ние сме во суперпозиција на антички гени и словенски гени. Исто и русите се во суперпозиција на словенски гени и она нешто друго што го имаат добиено од азијатине, ама во принцип 50% од нас и 50% од нив и 100% сме исти гени. Како ме тефна коа прочитав иста религија, човече, па тоа уште малку и солзи ќе ми навреа. Ставро дали ти знаеш дека МПЦ има го признаено Московскиот Патријархат. Ставро и Руската православна црква го има признаено Московскиот Патријархат! Уште едно 100% поклопување!

Е сеа малку сум разочаран од крајот, културата ни е доста разлилна, ама ете ја имаме Лоба, така да има некоа допирна точка.

П.С.

Колку Македонци воопшто се имат преселено да работат и живеат во русија последниве 20 години? За другар прашувам.:icon_lol:

Шкорпион

Corvus oculum corvi non eruit?
Член од
16 октомври 2009
Мислења
7.349
Поени од реакции
7.606
Чекај малку. Ти ја начна дискусијава поради насловот на на FT. Насловот е променет - контекстот ист. Позицијата на Македонија и Грција е во моментов непроменета.

Има воопшто поента на муабетот "Grcija vika samo so promena na imeee" ?[DOUBLEPOST=1497261396][/DOUBLEPOST]
В ред шкорпи, јас само укажував на разликата во ситуацииите. Нели.
Не ме сфати, наводници намерно ставив, да не мислиш дека еконстатација. Само ти одговарав на прашањето кои би биле паралелите тогаш и сега - и според мене, ќе имаме ја имаме баш таа реприза. Мое мислење секако, можеби грешам. Можеби ти ќе си во право и нема да има задкулисни игри. Јас само се водам на досегашната практика на таа политичка партија, и од таму си вадам заклучоци. Вие останатите не знам од каде црпите толкав оптимизам за ситуацијава.

Добро знам што гомно се САД. Тоа не беше отворено прашање па да го разглабаме, барем не јас и ти. Ти се фати за русите, јас ти кажувам зошто и тие ми пречат. Прво, економски ги условуваат сите земји (особено бивши федеративни републики) за кои имаат интерес, исто како што САД прави. Ова со природниот гас е само една од глупостите. Исто како и американците, си ставаат свои куклени претседатели/диктатори на члело на влади и држави, кои делуваат крајно про-руски. Тоа што имаме некои сличности не значи дека ни мислат добро, всушност, и укажав зошто тоа воопшто не е точно. Да ни мислеа добро, денес се уште ќе ги имавме Прохор Пчињски, Гора, Мала Преспа и Голо Брдо, Пирин и Беломорска Македонија заедно со Тасо и поранешна Тракија.

За нивната надворешна политика прашај ги Нордиските/Скандинавските земји, балтичкото трио на пример, Белорусија, Грузија, Украина итн.

Да, америте се гомно. Но исто и русите. Исто и кинезите. Исто и ЕУ. Индија може да стане исклучок на правилото затоа што има замерки и нерасчистени односи само со Пакистан, со другите земји е горе доле на средено ниво, релативно кажано. И немаат некој глобален сон за доминација, барем не се уште. Треба да прекинеме да ги браниме русите за несторени добродела. Македонија нема пријатели кај големите суперсили. Кина има океј однос со нас ради економски причини, моментот кога ќе осети криза се трга (што и направи). Треба да се фокусираме на помалите земји ако бараме стратешки партнерства или сојузи.

Klin

Колце
Член од
6 јануари 2014
Мислења
4.411
Поени од реакции
7.869

Кој ти даде право да имаш мислење тебе?

Кој ти дозволи да мислиш со своја глава? Абе нема шо ти да мислиш, па не дај боже тоа мислење гласно да го кажиш, сакаш на голи оток да одиш?

Сакаш да ти се дискредитира цела фамилија?

Сакаш да ти се бојкотира цела фамилија?

Се знај тоа поколенија крв удбашка како размислува и функционира...

Член од
11 јули 2008
Мислења
4.764
Поени од реакции
3.826
Не ме сфати, наводници намерно ставив, да не мислиш дека еконстатација. Само ти одговарав на прашањето кои би биле паралелите тогаш и сега - и според мене, ќе имаме ја имаме баш таа реприза. Мое мислење секако, можеби грешам. Можеби ти ќе си во право и нема да има задкулисни игри. Јас само се водам на досегашната практика на таа политичка партија, и од таму си вадам заклучоци. Вие останатите не знам од каде црпите толкав оптимизам за ситуацијава.

Добро знам што гомно се САД. Тоа не беше отворено прашање па да го разглабаме, барем не јас и ти. Ти се фати за русите, јас ти кажувам зошто и тие ми пречат. Прво, економски ги условуваат сите земји (особено бивши федеративни републики) за кои имаат интерес, исто како што САД прави. Ова со природниот гас е само една од глупостите. Исто како и американците, си ставаат свои куклени претседатели/диктатори на члело на влади и држави, кои делуваат крајно про-руски. Тоа што имаме некои сличности не значи дека ни мислат добро, всушност, и укажав зошто тоа воопшто не е точно. Да ни мислеа добро, денес се уште ќе ги имавме Прохор Пчињски, Гора, Мала Преспа и Голо Брдо, Пирин и Беломорска Македонија заедно со Тасо и поранешна Тракија.

За нивната надворешна политика прашај ги Нордиските/Скандинавските земји, балтичкото трио на пример, Белорусија, Грузија, Украина итн.

Да, америте се гомно. Но исто и русите. Исто и кинезите. Исто и ЕУ. Индија може да стане исклучок на правилото затоа што има замерки и нерасчистени односи само со Пакистан, со другите земји е горе доле на средено ниво, релативно кажано. И немаат некој глобален сон за доминација, барем не се уште. Треба да прекинеме да ги браниме русите за несторени добродела. Македонија нема пријатели кај големите суперсили. Кина има океј однос со нас ради економски причини, моментот кога ќе осети криза се трга (што и направи). Треба да се фокусираме на помалите земји ако бараме стратешки партнерства или сојузи.
Како да ти мислат добро кога ти си со америка? Ти викаат, ај сеа пошо си со Америка иди нека ти помага Америка да си ги земеш Прохор Пчињски, Гора, Мала Преспа и Голо Брдо, Пирин и Беломорска Македонија заедно со Тасо и поранешна Тракија. И јас би го направил истото.

Факт е дека големите сили си имаат свои интереси. Никој не ни помага/одмага од што многу ни сака. Најмногу му смета што америте во јавноста се преставени како да не бранат од диктатура. Ги бранат албанците кои ништо не добиле од вмро, кои биле запоставени од вмро и вмро била анти албанска и националистичка партија. Мора и нив некој да ги брани, нели!? И сите ние сме биле под напад на Грујо и македонците и Албанците и тие што гласале за него биле приморани или излажани и изманипулирани. И сеа америте дојдоа и не спасија. Нивните новинари пишуваат дека веке се осеќа слободата, демократијата и новиот живот.

Еве ти пример. Сеа читам на Телма девојче починало во амбулатно возило на пат од Гостивар за Скопје.
http://telma.com.mk/vesti/vo-vozilo-na-itna-pomosh-pochina-15-godishno-devojche-na-pat-od-gostivar-za-skopje

Никому ништо.

Да беше сеа Тодороф тоа ке беше хистерија по социјални мрежи соросови медиуми, портали, новинари, медиуми.
Проблемот е што народот си верува и сака да си верува во таа пропаганда.

Edit: Еве сеа ми текна и на Тевдовски. Сабајле го гледав клипот, чоекот не знае дека има бруто и нето ДДВ. Добро не знаел.
Замисли да беше некој од вмро. Твитер ке се распаднеше, Миле паника одма ке почнеше да праи скечеви, мемиња, гифови, заебанции, дебатни емисии.

Последно уредено:
Член од
25 јули 2016
Мислења
1.084
Поени од реакции
950
Како да ти мислат добро кога ти си со америка? Ти викаат, ај сеа пошо си со Америка иди нека ти помага Америка да си ги земеш Прохор Пчињски, Гора, Мала Преспа и Голо Брдо, Пирин и Беломорска Македонија заедно со Тасо и поранешна Тракија. И јас би го направил истото.

Факт е дека големите сили си имаат свои интереси. Никој не ни помага/одмага од што многу ни сака. Најмногу му смета што америте во јавноста се преставени како да не бранат од диктатура. Ги бранат албанците кои ништо не добиле од вмро, кои биле запоставени од вмро и вмро била анти албанска и националистичка партија. Мора и нив некој да ги брани, нели!? И сите ние сме биле под напад на Грујо и македонците и Албанците и тие што гласале за него биле приморани или излажани и изманипулирани. И сеа америте дојдоа и не спасија. Нивните новинари пишуваат дека веке се осеќа слободата, демократијата и новиот живот.

Еве ти пример. Сеа читам на Телма девојче починало во амбулатно возило на пат од Гостивар за Скопје.
http://telma.com.mk/vesti/vo-vozilo-na-itna-pomosh-pochina-15-godishno-devojche-na-pat-od-gostivar-za-skopje

Никому ништо.

Да беше сеа Тодороф тоа ке беше хистерија по социјални мрежи соросови медиуми, портали, новинари, медиуми.
Проблемот е што народот си верува и сака да си верува во таа пропаганда.
Тодороф сеуште е виновен. он го уништи здравството. ни амбуланти возила има, ни пак стручен кадар, се дебили со партиска книшка вработувани.
доколку овие сега за една година не сторат нешто за да го подобрат малку од малку тогаш они ќе бидат виновни.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom