Случувања во Македонија (Генерална дискусија)

За кого би го дале вашиот глас на парламентарните избори во април 2020?

• ВМРО-ДПМНЕ

Гласови: 64 19,0%
  • СДСМ

Гласови: 41 12,2%
  • ЛЕВИЦА

Гласови: 58 17,2%
  • БЕСА

Гласови: 1 0,3%
  • ДУИ

Гласови: 8 2,4%
  • АЛИЈАНСА ЗА АЛБАНЦИТЕ

Гласови: 1 0,3%
  • ДПА

Гласови: 0 0,0%
  • МАКЕДОНСКИ КОНЦЕПТ

Гласови: 5 1,5%
  • ИНТЕГРА

Гласови: 8 2,4%
  • ЕДИНСТВЕНА МАКЕДОНИЈА

Гласови: 3 0,9%
  • Некоја друга

Гласови: 9 2,7%
  • Нема да гласам или ќе го поништам ливчето

Гласови: 139 41,2%

• Вкупно гласачи
    337
Статус
Затворена за нови мислења.
S

silmarillion

Гостин
Како може да живееш у свирипичино и да ми кажуеш за пред мој влез дали да се руши или не? Абе иди паси овците таму гитла да не те глеам.

LordDragonII

Dr.Strangelove
Член од
15 август 2008
Мислења
10.995
Поени од реакции
5.726
Како може да живееш у свирипичино и да ми кажуеш за пред мој влез дали да се руши или не? Абе иди паси овците таму гитла да не те глеам.
До Зајас живеам.

Супет батка, btw.

Јас кој што живеам у свирипичино никогаш не сум сакал кич ниту пак сакам мои пари за да се руши тој кич, кој ти е пред твој влез нели.

Затоа, друг пат - приоритети.

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
Тоа само преку промена на устав.

Пр. лица вмешани во партии/политика да немаат право да учествуваат во правниот систем, итн.

Појма немам јас, треба некои правници да дадат решение (или мислење овде на темата не дека ние ќе решиме тука така муабет да сврзиме) мислам дека треба да се секне правото на глас не само на тие лица туку и на бившите криминалци.

Не гледам иднина или дека ќе фркнеме барем малку доколку нема некои вакви "по драконски" казни/прописи.

Го слушам Груки, Мијалков и Брколинда кои криминали ги прават, (ќе) лежат затвор (да се надеваме) па потоа пак ќе учестуваат во политика и ќе имаат право на глас.

Вреѓа ентелегенција башка не е здраво не само по општеството и неговиот развој туку и здравствено, така по граѓаните.

Нека има некои такви прописи, правила, закони (појма немам не сум правник) за да се среди сегашната ситуација и како за превенција во иднина.

ОК, можеби јас сум луд.
Јас се надевам на промени, инаку ќе изгуби смисла повторни избори и нови влади ако се дозволи да неказнето поминат оние кои правеле државен криминал. Времео ќе покаже.
Инаку има механизми законски со кои можат да се казнат и спречат криминали, пример, можно е да се дава забрана за вршење јавна функција или државна работа за секој кој ќе биде осуден за злоупотреба на функција, служба. Во зависност од делото забрана може да биде од 5 до 20 години. Може и да се направи листа на фирми преку кои државата перела пари и тие да немаат повеќе право да учествуваат во државни проекти.... значи ем да се казнат и осудат ем да им се одземе можност да во следен период прават слични дела.
закони лесно се пишуваат али треба да се спроведат праведно и подеднакво за сите. Ако имаат таква желба и капацитет сегашната власт, мислам дека ќе има добри резултати за сите нас и ќе се создадат услови да конечно мрднеме напред.

LordDragonII

Dr.Strangelove
Член од
15 август 2008
Мислења
10.995
Поени од реакции
5.726
закони лесно се пишуваат али треба да се спроведат праведно и подеднакво за сите.
Тоа може да се случи само ако нема забрана со одреден временски рок.
Уствари нека има - вечна забрана.

S

silmarillion

Гостин
До Зајас живеам.

Супет батка, btw.

Јас кој што живеам у свирипичино никогаш не сум сакал кич ниту пак сакам мои пари за да се руши тој кич, кој ти е пред твој влез нели.

Затоа, друг пат - приоритети.
Немаш појма колку не ми е битно кај живееш и што си сакал или не си сакал ок?

LordDragonII

Dr.Strangelove
Член од
15 август 2008
Мислења
10.995
Поени од реакции
5.726
Немаш појма колку не ми е битно кај живееш и што си сакал или не си сакал ок?
Исто и на мене не ме боли (и не само мене, демократија јбг) дека нешто пред твој влез требало да се гради или руши со наши пари од свирипичино.

ОК?

Член од
23 март 2015
Мислења
7.011
Поени од реакции
1.983
радиодифузна такса.
РДТ е препорака од Европската Комисија за обезбедување на независен буџет на јавниот радиодифузен сервис. Да не биде целосно зависен од буџетот и „добрата волја“ на власта за негово финансирање.[DOUBLEPOST=1496917337][/DOUBLEPOST]
Нема.
Има суд, има милиција - тие ќе решат/одредат се.
Друго беше муабетот.

Член од
2 септември 2010
Мислења
7.148
Поени од реакции
7.516
Дали у ствари, најглуп потег на Груевски му беше нападот у собрание?
Па покрај толку генијални потези мораше и еден глуп да се најде, не е совршен човекот, иако од Бога е пратен.

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.035
Поени од реакции
83.470
РДТ е препорака од Европската Комисија за обезбедување на независен буџет на јавниот радиодифузен сервис. Да не биде целосно зависен од буџетот и „добрата волја“ на власта за негово финансирање.
Твојон газда вака цврсто да се држеше до сите препораки на ЕК и слични, а не само до тие кои лично му одговарат, сега сеуште ќе си седеше на царската маса, а ти весело ќе му мрдаше со опавчето, за што ќе добиеше убава, сочна коска, да глодаш.[DOUBLEPOST=1496917654][/DOUBLEPOST]
Па покрај толку генијални потези мораше и еден глуп да се најде, не е совршен човекот, иако од Бога е пратен.
Абе субјективно е, дали и тој потег му беше глуп. Ми текнува, некој кој и за потегот у собрание ќе речеше дека е маестрално генијален, или нешто така.

S

silmarillion

Гостин
Исто и на мене не ме боли (и не само мене, демократија јбг) дека нешто пред твој влез требало да се гради или руши со наши пари од свирипичино.

ОК?
Види кога почнуваше да се гради СК2014 само класичен ВМРОвец викаше што ги ебам тие у Центар што живеат, кој им е крив. Незнам колку си паметен да сконташ дека си на иста страна од паричката со нив.

Спомна вчера 'лицемерие". Дали мислиш дека Заев ќе пројдеше така успешно ако у сред Шарена револуција кога се фрлаше со што ти дојде при рака кон сите објекти на СК2014, кажеше - НЕМА ДА ДАВАМ ПАРИ ЗА РУШЕЊЕ НА СК2014?

Незнам колку ги знаеш градскиве ликови од Скопје, али знаејќи ги нивните коментари од последните изјави на Заев, црно му се пише на терен и на избори.

Чекам сега наредно да каже, дека не му се даваат пари за специјално одделение во судот, и дека Грујо е добар за здрава опозиција.

По последната слика и прием на Грујо кај Хан, некои работи стануваат појасни али ок, ќе видиме кој бил у право.

LordDragonII

Dr.Strangelove
Член од
15 август 2008
Мислења
10.995
Поени од реакции
5.726
Види кога почнуваше да се гради СК2014 само класичен ВМРОвец викаше што ги ебам тие у Центар што живеат, кој им е крив. Незнам колку си паметен да сконташ дека си на иста страна од паричката со нив.

Спомна вчера 'лицемерие". Дали мислиш дека Заев ќе пројдеше така успешно ако у сред Шарена револуција кога се фрлаше со што ти дојде при рака кон сите објекти на СК2014, кажеше - НЕМА ДА ДАВАМ ПАРИ ЗА РУШЕЊЕ НА СК2014?

Незнам колку ги знаеш градскиве ликови од Скопје, али знаејќи ги нивните коментари од последните изјави на Заев, црно му се пише на терен и на избори.

Чекам сега наредно да каже, дека не му се даваат пари за специјално одделение во судот, и дека Грујо е добар за здрава опозиција.

По последната слика и прием на Грујо кај Хан, некои работи стануваат појасни али ок, ќе видиме кој бил у право.
Супер, вие скопски ликови гласајте ги пак ДПМНЕ нека ви бапнат уште некој споменик па ќе видиме дали ќе се пише или брише црно или поцрно.

И дај одговори ми колку ќе чини дислокација на еден спомеик (само еден) или рушење на една фасада (само една) и колку животи може да се спасат со истиот, секако ако размислуваш малку по практчно а не со запалена глава.

Кои себичњаци еј, битно му било нешто пред неговиот влез (естетика) него ли човечки животи а отекоа муда со овие несреќи. Е тоа е лицемерието.

И дај да не влезам саламски по длабоко (резултати од избори) па да видиме кој ги гласаше ДПМНЕ на прво место пред се.

S

silmarillion

Гостин
Супер, вие скопски ликови гласајте ги пак ДПМНЕ нека ви бапнат уште некој споменик па ќе видиме дали ќе се пише или брише црно или поцрно.

И дај одговори ми колку ќе чини дислокација на еден спомеик (само еден) или рушење на една фасада (само една) и колку животи може да се спасат со истиот, секако ако размислуваш малку по практчно а не со запалена глава.
Абе дечко, ДПМНЕ има своја гласачка машинерија. СДС имаше курац да не гласаа неутралните за нив и тоа највеќе врз основ на СК2014 и снимките, незнам како да ти нацртам за ова.

Околу цената на дислокацијата, тоа може тебе да ти е битно. Мене ич не ми е гајле колку би коштало тоа. Пошто кога мене ми беше битно зошто без јавна расправа со присуство на жителите кои ќе бидат директно најзасегнати се одлучи да се гради во 4 сабајле, тогаш нигде ве немаше вас. Така да батка, се сведуе на тоа дека Заев може и стварно да не чепне ништо од СК2014, али затоа ќе си добие казна на избори.

Член од
23 март 2015
Мислења
7.011
Поени од реакции
1.983
.. пример, можно е да се дава забрана за вршење јавна функција или државна работа за секој кој ќе биде осуден за злоупотреба на функција, служба. Во зависност од делото забрана може да биде од 5 до 20 години. Може и да се направи листа на фирми преку кои државата перела пари и тие да немаат повеќе право да учествуваат во државни проекти.... значи ем да се казнат и осудат ем да им се одземе можност да во следен период прават слични дела..
ОК, ама ова би важело од моментот на донесување на законот. Не може „ретро“.[DOUBLEPOST=1496918799][/DOUBLEPOST]
Абе дечко, ДПМНЕ има своја гласачка машинерија. СДС имаше курац да не гласаа неутралните за нив и тоа највеќе врз основ на СК2014 и снимките, незнам како да ти нацртам за ова.

Околу цената на дислокацијата, тоа може тебе да ти е битно. Мене ич не ми е гајле колку би коштало тоа. Пошто кога мене ми беше битно зошто без јавна расправа со присуство на жителите кои ќе бидат директно најзасегнати се одлучи да се гради во 4 сабајле, тогаш нигде ве немаше вас. Така да батка, се сведуе на тоа дека Заев може и стварно да не чепне ништо од СК2014, али затоа ќе си добие казна на избори.
Заборави и на албанските гласови.
И да руши згради.. може да си има поголема казна. Глупаво е да се руши нешто што е изградено и е во функција. Треба да се испитаат високите цени, ако има основа за кривично дело тука. Рушењето е без врска.

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278

Заев не е тој кој треба да кажува ни за скопје 2014 ни за грујо.
Се уште не ја разбирате концепцијата на правна држава. Ако имало неправилности, нелегалности, незаконитости... тоа ќе го решат и одлучат инспекции обвинители и судии. Ве навикнаа последни 10 години дека премиер или министер одлучува за работи за кои не треба да одлучува или решава.
Грујо дали ќе биде или не лидер на ВМРО е сосем во рацете на таа партија, ако тие сметаат дека е добар, нека си го остават, ако суд најде докази против него - нека го осуди, ако градежни инспекции донесат решение дека нешто се направило вон законски норми и прописи - нека се руши.
Да се престане со политичко влијание на сите сегменти на живот во Македонија. То се бара.[DOUBLEPOST=1496918930][/DOUBLEPOST]
ОК, ама ова би важело од моментот на донесување на законот. Не може „ретро“.
Може ако се поднесат обвиненија за такви дела од како ќе се смени законот.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom