Петиција за подигнување на границата за царинење на 250€

Член од
7 април 2015
Мислења
2.807
Поени од реакции
1.712
Ја отварам оваа тема за подигнување на петиција или предлог до Владата на РМ за измени во законот за царинење и оданочување на стоки купени преку Интернет. Е сега нз дали ова е или ќе се претвори во политичка тема, ако има такви индикации слободно Никола или некој друг од модераторите нека ја избрише.
Веројатно сите сме се сретнале со овој проблем кога сме порачувале или добивале пратки од странство, доволно е тешко да најдеш некој што уопште прави шипинг до оваа god forsaken country и уште толку сме утепани од давачки. Не помага ни декларирање помала вредност ни ништо, цариникот секако ќе го отвори производот.
Е сега минатата Влада имаше нешто вакво во план, но какви беа тоа беше само празно ветување, додека сегашната влада има некој добар вајб и мислам дека е способна ова да го оствари. Е сега нз како одат процедурите за ова, како се поднесува предлог до влада ли, до собрание ли, како да го добиеме нивното внимание, доколку имате некои предлози можете да предложете овде, јас не ги разбирам многу процедурите, како иде постапката дајдов некоја контакт на страната на владата но нз како оде тоа. Сите се сложни дека е потребна поголема застапеност на интернет трговијата, но треба и да се преземат некои чекори за тоа. Сите сме свесни како беше ова застапено претходните години, и сега имаме голема можност да предизвикаме некои промени.
Еве една Германска продавница која прави шипинг во МКД без ВАТ.
https://www.computeruniverse.net/en/products/90692943/apple-iphone-7-eu.asp
Ќе ве молам оставете ја оваа тема без политика.

EDCer

No Kitty, this is my pot pie!
Член од
19 ноември 2015
Мислења
1.043
Поени од реакции
814
Батали политика, направи вистинска петиција, стави линк и ќе потпишам.

Член од
7 април 2015
Мислења
2.807
Поени од реакции
1.712
Батали политика, направи вистинска петиција, стави линк и ќе потпишам.
Kako moze da se napravi ova, ne sum bil nikogas po peticiite, podobro e so realen kontakt da se napravi so nadleznite, sepak toa e servis koj raboti vo nase ime. I ova go zasega sekoj bez razlika na politicka opredelenost. Taka e podobro otkolku elektronski peticii. No ako sakas moze i peticija da se napravi ako mislis deka taka ke ima pogolem efekt odnosno ke bide zabelezana od nadliznite institucii. Koja e nekoja poznacajna strana za elektronski peticii?

Член од
7 април 2015
Мислења
2.807
Поени од реакции
1.712
Кој е децизион макер? Влада, министерство, царина, собрание, Зоки? Кој да внесам во полето?[DOUBLEPOST=1496700248][/DOUBLEPOST]https://www.change.org/p/влада-на-рм-подигање-на-границата-за-оданочување-и-царинарење-на-производи-порачани-од-интернет?recruiter=729528347&utm_source=share_petition&utm_medium=copylink&utm_campaign=share_petition

Eve link od peticijata, dolzinata e golema poradi kirilicata, postirajte go na FB, Twitter, Forumi, prakajte meilovi na nadleznite za da dobieme pogolema podrska, sepak ova e prasanje sto gi zasega site, bez razlika na etnicka, verska ili partiska pripadnost

Последно уредено:

EDCer

No Kitty, this is my pot pie!
Член од
19 ноември 2015
Мислења
1.043
Поени од реакции
814
Ти ли ја направи оваа? Зошто бараш само 100 потписи?

Член од
7 април 2015
Мислења
2.807
Поени од реакции
1.712
Ти ли ја направи оваа? Зошто бараш само 100 потписи?
Не се рабирам многу во ова, не видов опција за број на барани потписи, тоа изгледа ми го даде како дефаултна опција.
Денеска видов една иницијатива која собрала само 270 потписи и сепак нејзиниот предлог успеал да достигне до собрание, ова нз можеби е во физички облик па ете можеби гршам со оваа постапка:
https://kajgana.com/partiite-ne-se-protivat-na-zgolemuvanjeto-na-porodilnoto-otsustvo
Во името на 270 граѓани кои се потпишале за доставување на овој предлог зборуваше овластениот предлагач Снежана Кузмановска, која рече дека дека овој пропуст е ненамерна грешка.

Acohipmk

Манипулативна кокошка.
Член од
3 ноември 2008
Мислења
1.458
Поени од реакции
2.013
Вакви интернет петиции се глупости. Каде се потпишале овие 270 души, на интернет, со мејлови? Како стигнала оваа иницијатива до собрание? Не верувам дека за тоа пресудни биле интернет потписи.
Треба некој што се разбира во овие работи да ни објасни каква е процедурата за ваков предлог да влезе во собрание.
Ако не може да се подигнат сумите за царинење, барем, БАРЕМ, да се изземе сумата која ја плаќаме за транспорт на стоката од царинење. Апсурд е ова во моментов што се случува. Често имам потреба од производи кои ги нема во Македонија, па нарачувам од интерент. Често пати цената на производите е помала од цената за поштарината, но тоа не ги спречува нашите да ми наплатат 18%ддв и 22%царина на пратка која вреди 7 евра, но поштарината за таа пратка е 20 евра. Па така јас на крајот плаќам наместо 27 евра, речиси 38. Апсурд!

Член од
7 април 2015
Мислења
2.807
Поени од реакции
1.712
Вакви интернет петиции се глупости. Каде се потпишале овие 270 души, на интернет, со мејлови? Како стигнала оваа иницијатива до собрание? Не верувам дека за тоа пресудни биле интернет потписи.
Треба некој што се разбира во овие работи да ни објасни каква е процедурата за ваков предлог да влезе во собрание.
Ако не може да се подигнат сумите за царинење, барем, БАРЕМ, да се изземе сумата која ја плаќаме за транспорт на стоката од царинење. Апсурд е ова во моментов што се случува. Често имам потреба од производи кои ги нема во Македонија, па нарачувам од интерент. Често пати цената на производите е помала од цената за поштарината, но тоа не ги спречува нашите да ми наплатат 18%ддв и 22%царина на пратка која вреди 7 евра, но поштарината за таа пратка е 20 евра. Па така јас на крајот плаќам наместо 27 евра, речиси 38. Апсурд!
Се сложувам дека е ова глупост, нема шанси интернет петиција да смени ништо. Но за жал не ја знам постапката за поднесување на иницијатива до собранието. Се сложувам со тебе, данок е ОК да се оданочува, но границата за царинирање мора да се зголеми. Секако доволно е тешко да најдеш некој кој испраќа до МКД со пристоен шипинг, па одозгора државата те уште оптоварува. Ова мора да се промени под итно. Кога овие собрале 270 потписи за боледување, сигурен сум дека ќе можеме да обезбедиме многу повеќе, сите сме го почуствувале ова царинирање на сопствен грб. Нема да биде лошо и да се привлече мало медиумско внимание околу оваа проблематика.

Acohipmk

Манипулативна кокошка.
Член од
3 ноември 2008
Мислења
1.458
Поени од реакции
2.013
Бизнис лобито си ги штити интересите, тие притискаат да не се дозволува внес на поголема вредност. Реалноста е следна.
Македонија е мала земја со мала куповна моќ и мал пазар. Тоа ги обесхрабрува дуќанџиите да набавуваат разновидна роба и роба на големо. Па или се нарачува само она што е најбарано или од поретките работи исклучително мали количини. Она што знаат и се сигурни дека ќе се продаде.
Тоа не доведува се почесто до ситуации нормални работи да не можат воопшто да се најдат во државата. Итн итн.
Дебелиот крај го кркаме ние, крајните потрошувачи. Ова мора да се промени.

Член од
7 април 2015
Мислења
2.807
Поени од реакции
1.712
Бизнис лобито си ги штити интересите, тие притискаат да не се дозволува внес на поголема вредност. Реалноста е следна.
Македонија е мала земја со мала куповна моќ и мал пазар. Тоа ги обесхрабрува дуќанџиите да набавуваат разновидна роба и роба на големо. Па или се нарачува само она што е најбарано или од поретките работи исклучително мали количини. Она што знаат и се сигурни дека ќе се продаде.
Тоа не доведува се почесто до ситуации нормални работи да не можат воопшто да се најдат во државата. Итн итн.
Дебелиот крај го кркаме ние, крајните потрошувачи. Ова мора да се промени.
Апсолутно се сложувам, еве јас живеев, студирав и работев долго време во Шпанија и многу често порачував производи до Амазон.ес, еБај.ес или медиамаркт и им праќав на моите познаници, пријатели и семејство преку пошта и тотално ги обработуваа на царина пакетите и им наплатуваа многу повеќе, што само покажува колку дупка од држава сме. Откако се вратив овде и да имам пари и желба да купам нешто, само се нервирам бидејќи неможам да го најдам, освен Анхоч кој е поголем носител на електроника останатите како и да не постојат. А поради тоа што сме мал пазар инвертарот им е дупка, лаптопи стари и по неколку години со исти цени, избор на М.2 ССД никакви, Ноктуа кулери никакви, Анкер полначи и пауер банкс никакви. Има многу примери, овие се тие што јас сум ги приметил. И затоа мислам дека сега е вистинското време за делување и да се обидеме да протнеме ваков закон, има многу продавници кои го кратат ДДВто при шипинг надвор од ЕУ и доколку нема царина, односно само ДДВ многу може да помогне.

macko i

Локален шериф
Член од
8 јуни 2011
Мислења
2.853
Поени од реакции
1.606
Види нашиве на царина и пратки кои реално не вредат повеќе од 15 евра може да ја отворат посебно ако содржи батерии или и да не содржи и да ја исцарини и пак да си платиш давачки за тоа ми се има случено неколку пати ова дури се жалев ама бадијала. Сакам да кажам добра ти е идејата само колку ќе биде добра праксата ...

Acohipmk

Манипулативна кокошка.
Член од
3 ноември 2008
Мислења
1.458
Поени од реакции
2.013

Не ми е јасно како стигнале со 270 потписи тие за зголемување на породилно отсуство, во собрание. Ние да бидеме реални нема шанси да собереме 10.000 потписи.

Член од
7 април 2015
Мислења
2.807
Поени од реакции
1.712

Не ми е јасно како стигнале со 270 потписи тие за зголемување на породилно отсуство, во собрание. Ние да бидеме реални нема шанси да собереме 10.000 потписи.
Тоа е за предлагање на нов закон, е сега иницијатива може да се поднесе и со помалку.

Шкорпион

Corvus oculum corvi non eruit?
Член од
16 октомври 2009
Мислења
7.349
Поени од реакции
7.606
Подобро е ако е закон протнат низ собрание, затоа што ако не се почитува може да следи казна, а знаете какви се од царина ... Иницијативата од гз ќе ја избришат.

Онаму пишува дека може и здруженија да бидат тие што ќе соберат 10.000 потписи. Што не се обратите до Здружението за Заштита на Потрошувачите? Би требало да имаат доста луѓе членови, или тие кои се, сигурно имаат повеќе влијание и мож да сменат нешто или да привлечат внимание кон проблемов отколку луѓе како нас.

Kajgana Shop

На врв Bottom