Во кој филм се продавачите на зеленчук и овошје?

  • Креатор на темата Креатор на темата streetbond2005
  • Време на започнување Време на започнување

Со НЕоргански одлгеданите овде, грешка, поправив, секако у следниот пасус иам пишано дека мислам на индустриското производство тука.
 
Пред некој ден од тие пиљарите во Кисела Вода купив пола кило јагоди и еден патлиџан ама од тие розевите, не од тие пластичните црвени шо сијат од километар .... и јагодите ме коштаа поефтино од патлиџанот :D Значи еден патлиџан со пола кило јагоди. Мислам дека вилицата ми падна на каса.
 
Пред некој ден од тие пиљарите во Кисела Вода купив пола кило јагоди и еден патлиџан ама од тие розевите, не од тие пластичните црвени шо сијат од километар .... и јагодите ме коштаа поефтино од патлиџанот :D Значи еден патлиџан со пола кило јагоди. Мислам дека вилицата ми падна на каса.

Али тој патлиџан можеш да си го исечеш ко јаболко и да си го мцкаш така и да те најаде (не буквално да те најаде али ме сфаќаш). Нема подобро нешто од домашен розев јабучар. И името не му е дојдено само ради формата, туку и ради внатрешната сличност. :D
 
Географски сме во Европа. ;)

Скапо се продава дел од овошјето, посебно јагодите, но тоа е, земи или остави, никој никого со сила не тера да купува ако не одговара цената.
Мешаат на зелени пазари продавачите во кеса ставаат и скапани и нагмечени јагоди.
Јагодите тешко ќе им падне цената, на нив нема да им трае сезоната уште долго време.
Подобро ќе си купам 2 кила банани или 3 кила портокали, отколку кило јагоди.
Ама не сме влезени во ЕУ
 
Имам роднина кој живее во Австрија, секое лето доаѓа овде и јаде ко стока, а на заминување полни кеси со пипер, паклиџан итн и фаќа патот.
Вика дека таму пиперките и доматите колку и убаво да изгледаат на око, немаат никаков вкус, а пази таму сите зеленчуци и овошја ги купуваат по супермаркети, заштитени, спакувани штотијасзнам... А овде ние ги земаме по пазариве кои седат на отворено, пчели и муви ги надлетуваат, и 1000 раце предходно ги фаќале :icon_mrgr:. Не е исто да направиш пинџур таму, и пинџур овде... Истава приказна е и за месото, тотално различни вкусови.
 
Мене искрено ми се плаче за доматите. Навикната сум преку цело лето да ги јадам, дома постојано садеа моите за да не купуваме, али откога престанаа еден асален домат не можам да си најдам последниве 2-3 години. Не знам што е работава, лошо семе или лоши години се погодија, али катастрофа се.

Претежно сум јадела домашно одгледувани работи, има огромна разлика кога ти си одгледуваш и купуваш. Но кога сакаш да јадеш нешто, ќе си купиш, па колку и да е цената. Јас искрено ретко гледам цена, не знам колку се бананите сега да ме прашаш, а ги купувам. Земам тоа што ми се јаде од овошје и зеленчук, но ги поминувам рафтовите со благо, грицки (иако не јадам скоро ич) и други такви ситници, па кога ќе видиш, сметката е горе долу иста. Планирам викендов до пазар да наполнам багажник иначе, иде време кога е греота да не јадеш (демек) поздрави работи.
 
Токму бидејќи не сме ни Шведска, а уште помалку па САД, каде што над 90% од производите во супермаркетите се чисти отрови, .

Само ти верувај си во западот и во неговите ригорозни правила кои постојат само на хартија. :tapp:

Ovoa od prva raka ...bese svedska amerika?
 
Последно уредено:
Абе за вкусот се слагам и јас дека зеленчуците што виреат на нашиов простор и се одгледани со нормално количество на хемикалии имаат значајно подобар вкус. Зошто? Заради мајка природа. Овде почвата и климата е погодна за пипер, патлиџан, краставици, марули, ротквици итн... Но ако ја глеаме нутритивната вредност, пак нивните ќе бидат на исто ниво со неоргански одлгеданите овде. Проблемот е што кај нас веќе не јадеме органска храна, таму барем и таа што не е органска подлежи на контроли.

Да се разбереме, не зборам за домашен патлиџан и пиперки одгледани у своја бавча, него за индустриските кои се продаваат кај нас на пазар. Не мора да се споредиме со таму, спореди домашен патлиџан од бавча со гумата за џвакање у форма на патлиџан што ја купуваш на пазар. Или шумска или домашна јагода со вештачки созреаната индустриска одлгедана до автопат.

Од село сум, сум продавал на пазар порано, знам како иде целиот процес. Се повеќе тезгаџиите/прекупците се решаваат за сумлив увоз него за откуп од локалните производители пошто им е поефтино. Се помалку има луѓе кои на тезга продаваат нивни лично одгледани производи.

Производителите гледаат да поминат поефтино нормално и лупаат стероиди кои се полоши и од лабараториски модифициран плод.

Дури и изметот на мувата е понештетен од ѓубривата и пестицидите со кои ги третираат плодовите. Све почесто употребуваат прскање директно врз плод, што е харикири. Друго е прскање за заштита на почва од трева или прскање врз лист на сеуште нерасплоденото стебло од штетници, друго е директно врз тоа што треба да го јадеме.

Да имаме нормална држава во која ќе има ригорозни контроли, во која ќе има значително подобри услови за одгледување на расади и оранжерии, ја се слагам и сигурен сум дека ќе имаме вкусна (каква што е воглавно сеа) но и прездрава свежа храна.

Но моментално ти тврдам дека голем дел од тоа што се продава по пазариве кај нас е со лош квалитет и најголемиот дел не вреди за цената.

Кај нас квалитетот на скоро сите производи е подобар отколку тие во странство, не само на вкус туку и во поглед на третирањето со препарати. Имаме релативно добра клима за одгледувањето на голем број производи и во старт поради временските услови се намалува бројот на прскања во споредба со повеќето Европски земји
 
Последно уредено од модератор:
:pos: :pos: :pos:

Добро, ти не верувај во тие ригирозни правила и верувај во никаквите правила што постојат тука, во втората најканцерогена држава во Европа, веднаш после Косово.

Сум увидел лично колкава е разликата во квалитетот. Живеј бар 2-3 месеци во која било западноевропска земја, после дојди овде, ќе видиме дали ќе го имаш истово мислење за квалитетот на храната. Ако не тоа, прашај и кој било доктор или нутриционист кој не е партиско гласило, колку храната тука е квалитетна а на запад не е, истото ќе каже.

Јадеме најнепроверена и најлоша храна.

Зависи од тоа која е твојата дефиниција за проверена/непроверена и добра/лоша храна.

Јас верувам во тие ригорозни правила кои ти ги спомнуваш, но не верувам дека ги спроведуваат.

Ovoa od prva raka ...bese svedska amerika?

Не морав да одам, доволно ми беа искуствата кои мои пријатели и колеги ми ги кажаа за нивниот престој во тие и во други странски држави - за овошје и зеленчук без вкус, повеќе им верувам на нив кои ги познавам лично отколку на тебе кој претежно тролаш на форумов.
 
Не морав да одам, доволно ми беа искуствата кои мои пријатели и колеги ми ги кажаа за нивниот престој во тие и во други странски држави - за овошје и зеленчук без вкус, повеќе им верувам на нив кои ги познавам лично отколку на тебе кој претежно тролаш на форумов.

Prvin fala na komplimentot...Idemo znaci rekla kazala muabet...OK. Aj eve da ti uprostam...Do pred nekolku godni ovosje i zelencuk kaj nas besa krsatavica,patzlidzan ,grav marula,jabolko,jagoda,krusa,banana gore dole tuka zavrusva se. Za eden procesen evropjanin ili amerikanec listata e baagi pogolema i posirka.Nie blagodarejci na socijalzmot moravme da jadime samo lokal raboti po YU standrad kakov takov. Koja pamti pamti ama da ne bese Ante Markovic usete banana ke nemavme probano... Normalno deka vkustot na patlizdan vo MK i Spanija ne e ist...Razlicno geografsko poteklo,temperatura,etc i najbitno od se vodata. Nauceni na toj nas vkus sekoja mala izmena nema da ni bide po vkus ubava... barem na pocetok plus balkanski patrioten mentalitet. Eve najdi mi MK produkt (zelencuk ili ovosje) sertificiran(od insitucija) deka e organic i non GMO kade sto pisuva koja farma go proizveduva so broj za podrska i so deklaracija ako ne ti se dopaga poradi bilo kakva pricina deka ke ti vratat parite(yeap it exist). Normalno e za sekoj eden sto na kratok period ili na pocetokot vo stranstvo da se brani od site tie nepoznati ovosja zelencici,vkusovi i razni drugi produkti. Ednostavno taka sme kodirani da se plasime od nepoznatoto. So tek na vreme sobiras hrabrost i probuvas se.... ke uvidis deka na primer patlidzanot ima preku 15 razlicni sorti (mind blowing za poveketo) i ke go baras onoj najbliskiot na vkus do makedonskiot.(kod jeb*ga) .
Jas cel zivot bev ucen deka imame najubavo vino,grozje...etc...i taka se dodeka na probav Californisko chep vino i grozje.... I toa cheap (na nalivanje po naski) gi shie site tie nasi vina nakiteni so zlatni medajli....Bas se zgodi vcera da se napijam Tikves Alexandrija Riesling demek...tezok gorcliv vkus na kiselina...sporeden so bilo koj low Germanski Riesling e apsolutna nula. Za ovosje da ne ni pravam muabet. Za meso kvalitet i inspekci svetlosni godini sme nazad! Nie uste deklaracija so sodrzina za prozivodite nemame na site produkti! Zamisli kako im e na tie sto se alergicni na nekoi hrani. Mnogu daleku sme od bilo kakov kvalitet na prehrambeni produkti. Zagaden vozduh (goriva so ovolo) zagadena voda,neprovereni dzubriva, bez standardni proverki,proceduri sertifikati etc....nemozes za kvalitet da zboris. Sorry ama tvoeto info bazirano na rekla kazala turist muabet e netocno!
 
Последно уредено:
Кај нас квалитетот на скоро сите производи е подобар отколку тие во странство, не само на вкус туку и во поглед на третирањето со препарати. Имаме релативно добра клима за одгледувањето на голем број производи и во старт поради временските услови се намалува бројот на прскања во споредба со повеќето Европски земји
Кога па ти си јадел нешто од странство па да знаеш како е по вкус? Македонија е земја со најзагаден воздух во Европа и топ 3 у свет, градинарскиве култури кај нас често се наводнуваат со вода од кај ќе стигнат да донесат луѓево, на пример Вардар. Пример се и поплавите во Стајковци лани, каде водата и земјата беа контаминирани од фекалии, испоумреа еден куп животни. И тоа кај мислиш дека се заврши, дали мислиш дека луѓево веќе не садат други култури и не ти ги продаваат тебе на пазар? Така да тргни од тука и се руши све дека има било што поквалитетно во Македонија отколку на друго место.
Еве друг пример
http://mkd-news.com/shto-li-jademe-...i-makedonski-krastavitsi-so-opasni-hemikalii/

Неодамна читав и за тоа дека во Македонија млекото, од сите македонски млекари, се третира исто со разни пестициди во многу поголема количина отколку што е предвидено спрема регучативи на ЕУ, пестициди кои се директни предизвикувачи на канцер. Водоводните цевки не се сменети од кога се поставени, имаме штетни азбестни цевки, секоја година само се најавува дека ќе се инвестира во нова мрежа и обично само на тоа се останува додека барокни чудесии се издигнуваат во центарот на градот. Ако видиш што е водечка причина за смрт кај населението во државава ќе сфатиш дека ниту имаме некакви стандарди кои некој ги почитува или не може да ги изигра или да плати за да си го продаде производот. Ние увезуваме ѓубре од странство само пошто е поефтино па ќе збориме за некаков квалитет на домашните производи. Сиромашна држава и квалитет и здравје не идат у иста реченица.
 
Prvin fala na komplimentot...Idemo znaci rekla kazala muabet...OK. Aj eve da ti uprostam...Do pred nekolku godni ovosje i zelencuk kaj nas besa krsatavica,patzlidzan ,grav marula,jabolko,jagoda,krusa,banana gore dole tuka zavrusva se. Za eden procesen evropjanin ili amerikanec listata e baagi pogolema i posirka.Nie blagodarejci na socijalzmot moravme da jadime samo lokal raboti po YU standrad kakov takov. Koja pamti pamti ama da ne bese Ante Markovic usete banana ke nemavme probano... Normalno deka vkustot na patlizdan vo MK i Spanija ne e ist...Razlicno geografsko poteklo,temperatura,etc i najbitno od se vodata. Nauceni na toj nas vkus sekoja mala izmena nema da ni bide po vkus ubava... barem na pocetok plus balkanski patrioten mentalitet. Eve najdi mi MK produkt (zelencuk ili ovosje) sertificiran(od insitucija) deka e organic i non GMO kade sto pisuva koja farma go proizveduva so broj za podrska i so deklaracija ako ne ti se dopaga poradi bilo kakva pricina deka ke ti vratat parite(yeap it exist). Normalno e za sekoj eden sto na kratok period ili na pocetokot vo stranstvo da se brani od site tie nepoznati ovosja zelencici,vkusovi i razni drugi produkti. Ednostavno taka sme kodirani da se plasime od nepoznatoto. So tek na vreme sobiras hrabrost i probuvas se.... ke uvidis deka na primer patlidzanot ima preku 15 razlicni sorti (mind blowing za poveketo) i ke go baras onoj najbliskiot na vkus do makedonskiot.(kod jeb*ga) .
Jas cel zivot bev ucen deka imame najubavo vino,grozje...etc...i taka se dodeka na probav Californisko chep vino i grozje.... I toa cheap (na nalivanje po naski) gi shie site tie nasi vina nakiteni so zlatni medajli....Bas se zgodi vcera da se napijam Tikves Alexandrija Riesling demek...tezok gorcliv vkus na kiselina...sporeden so bilo koj low Germanski Riesling e apsolutna nula. Za ovosje da ne ni pravam muabet. Za meso kvalitet i inspekci svetlosni godini sme nazad! Nie uste deklaracija so sodrzina za prozivodite nemame na site produkti! Zamisli kako im e na tie sto se alergicni na nekoi hrani. Mnogu daleku sme od bilo kakov kvalitet na prehrambeni produkti. Zagaden vozduh (goriva so ovolo) zagadena voda,neprovereni dzubriva, bez standardni proverki,proceduri sertifikati etc....nemozes za kvalitet da zboris. Sorry ama tvoeto info bazirano na rekla kazala turist muabet e netocno!

Ти слободно јади си и пиј си американско, калифорниско и какво сакаш, јас воопшто не ни имам потреба од одење во тие места за воопшто да се навикнувам на нивната кујна, немам од што да им се плашам, туку едноставно немам потреба да одам таму за да се навикнувам на нивната кујна.

И да, мојот став се темели врз рекла-казала, но се темели врз личните искуства на луѓе кои јас лично ги познавам и чии што прехранбени навики ги познавам и за мене лично нивните мислења се веродостојни.

Инаку еве ти уште еден не-турист муабет:

Кога еден мој колега беше на меѓународна конференција во Холандија пред неколку години, пред почетокот на ручекот им се придружил американец кој извадил полна рака апчиња и сите ги проголтал со една чаша вода. Луѓево го гледале зачудени, а американецов ги запрашал зарем не го прават и тие тоа.

И да, и ова е рекла-казала, но лично му верувам на колегата бидејќи и него го познавам лично и ги знам неговите навики, за разлика од тебе и твоите тролачки навики.

Јас си стојам на мојот став дека во Македонија поисплатлива и поздрава е храната на пазарите отколку во супермаркетите.

Инаку, има и други теми на форумов на кои некои членови ги критикуваат навиките на твоите американски миленици, па извини бидејќи нивните ставови ги сметам за поверодостојни наспроти твоите.
 
По мене се добри цените, дури и се мали треба да бидат поголеми, како би производителите обезбедиле просечна живеачка односно 200€*12=2400€ (гиве ор тејк) колку што би заработувале доколку би работеле во фабрика на пример, па затоа обично не ги осудувам нив што си бараат поголеми цени, подобро така отколку сите селани да ни дојдат во СК и да немаме домашно производство. А така би и дале и надеж на младите во селата да се бават со појлоделство и да си обезбедиме домашно производство и за наредните генерации, наместо да се иселуваат и да бегаат во странство и да се сложувам дека во странство, во ЕУ можеби се повкусни производите (барем за мене, од лично искуство), но сепак мора да се подржува домашното производство од причините кои ги наведов, па макар било тоа и поскапо.
 
Која понуда и побарувачка, у буњаковец јагоди 60 денари спроти партизанска у дуќанче 120, колку треба да си глуп да купиш од нив а да не ја минеш улицата и да земеш од пазар
Не до глупоста на лѓето туку има луѓе што имаат пари и разликата у цена не им прави проблем, а тие што живеат малку подалеку од Буњаковец не им се исплати за кило јагоди да губат време до пазар, ќе си купи од дуќанче 100 ден кило.
А газдата на продавнцата колку треба да биде глуп за да ги држи 120 ако не му се трошат? Штом ги држи таа цена сигурно му се трошат.
 

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom