Здраво дечки, нова сум на форумов, ја имам читано темава повеќе пати но поради обемноста не можам да се снајдам да најдам одговор на прашањата што ме интересираат за почеток.
Планирам да започнам постапка за добивање на бугарски пасош, е сега проблемот е што немам никакви документи пошто моите дома се исфрлиле, инаку двајцата прадедовци ( и по мајка ми и по татко ми ) служеле бугарска војска. Читав дека е возможно да најдам документи во архивот на Велико Трново, па сакав да прашам што точно треба да направам и колку време трае целата процедура додека најдат документи (ако најдат).
Исто така ме интересира што е потребно за да извадам потврда од бугарските здруженија низ Македонија, конкретно за здружението во Битола ме интересира.
И за крај сакам да прашам дали некој има искуство со овај посредник
https://www.facebook.com/posreduvanjebgpasos/ пошто како што читам ветува да се среди работата и без потекло.
Фала однапред, поздрав
За Велико Трново еве како кажува еден член претходно,се испраќа мејл до архивот
Уважаеми ,
Уведомјаваме Ви, че на основание В'трешните правила за оборот на документи на хартиен носител и на електронни документи в Д'ржавна агенција „Архиви”, утв'рдени с'с заповед № 135/29 јули 2015 г. на Председателја на ДА „Архиви”, следва да изпратите /по електронен п'т или по пошта/ ЗАјаВЛЕНИЕ до дирекција „Д'ржавен военноисторически архив”, което да с'д'ржа следните данни: имената на зајавителја /лицето, което ште използва издаденото удостоверение/, точен поштенски адрес за кореспонденција, описание на проблема, за којто е необходимо да изв'ршим проучване, институцијата пред којато ште послужи изготвенија документ и ЕЛЕКТРОНЕН ПОДПИС на зајавителја /лицето, което ште използва издаденија документ/. В случај, че зајавителјат на информацијата не разполага с електронен подпис, тогава Е НЕОБХОДИМО ДА Б'ДЕ ИЗПРАТЕНО ПО ЕЛЕКТРОННА ПОштА ДИГИТАЛНО КОПИЕ НА ЗАјаВЛЕНИЕ, КОЕТО С'Д'РЖА НЕГОВИја ПОДПИС.
След получаване на описаното зајавление, с'штото ште б'де регистрирано в дирекција „ДВИА” и при наличие на необходимите данни ште се предприеме издирване на исканата информација.
Необходимо е зајавителјат да удостовери родствена вр'зка с лицето или да представите п'лномоштно от законен наследник.
Издирването и предоставјането на справки се изв'ршва срешту заплаштане, с'гласно Тарифата на д'ржавните такси и Цените на услугите, предоставјани от Д'ржавна аген-ција “Архиви”. Това важи и при отрицателен резултат от изв'ршеното издирване.
Подробна информација за услугите и техните стојности можете да намерите в Цените на услугите, предоставјани от Д'ржавна агенција “Архиви”, с'гласно чл. 28, ал. 2, т. 2 от Закона за Националнија архивен фонд (приети с ПМС № 7 от 18.01.2012 г., обн. ДВ., бр. 8 от 27.01.2012 г. изм. ДВ, бр. 52 от 2015 г. в сила от 11 август 2015 г.). С'с с'д'ржанието на цитираните нормативни документи можете да се запознаете и на интернет страницата на Д'ржавна агенција “Архиви” (
www.archives.government.bg) в раздел “Правна рамка”.
ИНФОРМИРАМЕ ВИ, ЧЕ НЕ НЕОБХОДИМО ДА ИДВАТЕ ДО ВЕЛИКО Т'РНОВО. ДОСТАТ'ЧНО Е ДА ИЗПРАТИТЕ ЗАјаВЛЕНИЕ ПО ЕЛЕКТРОННА ПОштА С ГОРЕОПИСАНИТЕ ИЗИСКВАНИја. СЛЕД КАТО ИЗДАДЕМ ИСКАНИТЕ ДОКУМЕНТА штЕ ВИ УВЕДОМИМ ПО ЕЛЕКТРОННАТА ПОштА ЗА Д'ЛЖИМАТА СУМА ЗА УСЛУГАТА И НОМЕРА НА БАНКОВАТА СМЕТКА НА ДИРЕКЦИја ДВИА, НА КОјаТО ДА ПРИВЕДЕТЕ Д'ЛЖИМАТА СУМА. СЛЕД ПЛАштАНЕТО штЕ ИЗПРАТИМ УДОСТОВЕРЕНИјаТА НА ПОСОЧЕН ОТ ВАС АДРЕС.
Д. Вачева,
Началник на отдел "ИАДИТ"[DOUBLEPOST=1492546181][/DOUBLEPOST]
Здраво дечки, нова сум на форумов, ја имам читано темава повеќе пати но поради обемноста не можам да се снајдам да најдам одговор на прашањата што ме интересираат за почеток.
Планирам да започнам постапка за добивање на бугарски пасош, е сега проблемот е што немам никакви документи пошто моите дома се исфрлиле, инаку двајцата прадедовци ( и по мајка ми и по татко ми ) служеле бугарска војска. Читав дека е возможно да најдам документи во архивот на Велико Трново, па сакав да прашам што точно треба да направам и колку време трае целата процедура додека најдат документи (ако најдат).
Исто така ме интересира што е потребно за да извадам потврда од бугарските здруженија низ Македонија, конкретно за здружението во Битола ме интересира.
И за крај сакам да прашам дали некој има искуство со овај посредник
https://www.facebook.com/posreduvanjebgpasos/ пошто како што читам ветува да се среди работата и без потекло.
Фала однапред, поздрав
А за потврда од бугарски клуб,јас вадев преку Лазар Младенов од Струмица,а потврдата ми ја даде врз основа на предок роден пред 1918, во село што било под бугарска власт,плус поврзаност со изводи,прадедо,баба,мајка и јас.
Се надевам дека ти помогнав