Неблагодарно и непрофесионално е да се зборува за тоа дали некој договор е добар или лош на ваков начин, без да се има на увид и да се прочита самиот договор, па затоа би ти препорачал сите одговори добиени на ваков начин да ги земеш со одредена резерва. Треба да се внимава договорот да ги содржи сите битни елементи кај оваа врста на договори, а особено: странки (продавач и купувач), што е предмет на договорот, цената и начинот на плаќање (роковите доколку се плаќа на рати), предавањето на владениото на станот (тоа не го видов во твојот пост, а е потребно да стои во договорот), гаранција (дека станот не е оптоварен на било кој начин и дека трети лица не полагаат никакви стварни , облигациони или сопственички права врз тој стан и дека во случај на спор продавачот ќе ги штити твоите права пред надлежен суд или државен орган, тнр.случај на евикција). Исто така важно е да се знае дека договор за купопрожба на недвижен имот е формален договор и мора да биде склучен во писмена форма и заверен (солемнизиран кај нотар). Кога договорот ќе го потпишат и двете странки, истиот се носи во даночно одделение (во општината каде се наоѓа станот), таму се носи решение за оданочување, а по плаќање на данокот (кој се движи од 2 до 5% во зависност од општината, во Охрид е 3%) се оди кај нотар за заверка-солемнизација на договорот, па потоа можеш да извршиш упис во јавните книги - катастарот на твое име на станот (односно на име на купувачот). Во овие договори може да има и некои други одредби, но тие и не се од толку суштинско значење, на пример кој суд ќе биде надлежен во случај на спор, во колку примероци е составен договорот и сл. Се разбира дека кога станува збор за договор, самите странки по своја волја (не спротивна на закон) може да вметнат и други одредби во договорот. Доколку нешто пропуштив, сигурен сум дека ќе му текне на некој друг и ќе ме надополни. Мој добронамерен совет: доколку постои и најмал сомнеж кај тебе, конултирај се со адвокат. Сигурен сум дека повеќето адвокати за таква консултација нема да ти наплатат ништо или некоја ситна и симболична сума.