Случувања во Македонија (Генерална дискусија)

За кого би го дале вашиот глас на парламентарните избори во април 2020?

• ВМРО-ДПМНЕ

Гласови: 64 19,0%
  • СДСМ

Гласови: 41 12,2%
  • ЛЕВИЦА

Гласови: 58 17,2%
  • БЕСА

Гласови: 1 0,3%
  • ДУИ

Гласови: 8 2,4%
  • АЛИЈАНСА ЗА АЛБАНЦИТЕ

Гласови: 1 0,3%
  • ДПА

Гласови: 0 0,0%
  • МАКЕДОНСКИ КОНЦЕПТ

Гласови: 5 1,5%
  • ИНТЕГРА

Гласови: 8 2,4%
  • ЕДИНСТВЕНА МАКЕДОНИЈА

Гласови: 3 0,9%
  • Некоја друга

Гласови: 9 2,7%
  • Нема да гласам или ќе го поништам ливчето

Гласови: 139 41,2%

• Вкупно гласачи
    337
Статус
Затворена за нови мислења.
V

viktora

Гостин
Коа ви збореше чичко Алмеида дека пљатформата не е воопшто тиранска, туку е склепана во барокната торта кај Беко.
Еве ги кукавичкото јајце, со кукавицата лично. Уште една потврда дека учкарско-бугарашко-античкиот брак на паторот и командантот функционира перфектно.

http://fokus.mk/ahmeti-nema-vlada-bez-mandat-od-ivanov/

Ахмети: Нема влада без мандат од Иванов

Ахмети по средбата со Заев рече дека треба да се постигне согласност од главните политички партии за Собранието да почне со работа, меѓу кои и ВМРО-ДПМНЕ. За состав на влада пак, Ахмети рече дека е непходен мандатот од Иванов.
Претседателот Иванов пак, е дециден дека нема да го даде мандатот се дури не се отфрли албанската платформа.

Режија
Паторот лично

Прашај го зајакот каде му се бомбите од Смилковско,или не ебеше во здрав мозок дека постојат.
И нормално за да добијат мандат треба претседателот да им додели што не е јасно?[DOUBLEPOST=1489566419][/DOUBLEPOST]Шестмина сенатори од Тилерсон бараат истрага за тоа каде и како се трошеле парите од УСАИД

B

Bafra

Гостин
По незнам кој пат, 90% од снимкиве се знаеше уште претходно. Прво мало е Скопјево а чаламот е голем. Второ сериозно си убеден дека функционер со 1.000 евра плата може да купува коли на фамилија од по 30.000-40.000 еур, дека може да живее у пентхаус и дека може да финансира студии у рецимо Монако? Да не збориме за куќите у Калитеа, Никити, Афитос. Мислам во ред е, само што ти попрво би да се соочиш со проблемот на двојазичноста кој не постои реално (односно таа е во пракса веќе 10 години али нешто не ти сметало) отколку со реалниот проблем кој ти го наведов горе а тебе ти е до докажуење на некои снимки дали биле вистинити или не. Епа да ти кажам дека ко ќе дојде цехот од кредиторите, двојазичноста и шипусите ќе ви бидат најмал проблем. Ко ќе почнеш корења да јадеш и есперанто ќе прифатиш да ти е официјален ама ај, со пун стомак сите сме јаки сега.
Грешка да не си ...
Мотото на многумина нели им беше: и трева да пасам за вмро ќе гласам

jamajka ти барем треба да знаеш дека кога има конфликт и 2те страни губат, само "режисерот" е во добивка. Секој 2 пост ти е војна,тепање, како да сакаш Македонецот меѓусебе да се истреби, а од друга страна се правиш патриот :cautious: .
Со VOLK2234 сте на страната на Трамп (вклучувајќи ме и мене :D ) а против тие што биле претходно 8 години на власт а во МКД имаме иста ситуација ама ја преферирате елитата која претходно 8 години пали гаси беа.

Обама направи долг во висина колкушто претходните 40 претседатели направиле заедно. Груевски исто
Обама создаде еден куп бескорисни владини агенции,регулаторни тела, нови гломазни закони. Груевски исто
Обама со законот за здравство од илјадници страници е на добар пат да го уништи тамошното здравство. Тодоров и неговите дебилни правила исто.
Судството им е смешки, нашето трагикомедии.

Можам да набројувам уште ама не ми е јасно како во САД ја подржувате страната која сака да направи промени, а овде кај нас дома со сите сили сте спремни за убиства и граѓанска војна, само да остане статус кво ситуацијата. o_O

Јасно ми е дека во метастазиран систем како нашиот и немање желба за промени единствен начин за промена е сценариото "crush and burn"

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.575
Поени од реакции
27.410
Прашај го зајакот каде му се бомбите од Смилковско,или не ебеше во здрав мозок дека постојат.
И нормално за да добијат мандат треба претседателот да им додели што не е јасно?
Тоа треба-нетреба е ствар на тумачење до утре сабајле.... Ама како ќе формираат влада инаку?

V

viktora

Гостин
"Ахмети исто така спомна дека барањето на Беса албанскиот премиер Еди Рама да го прифати авторството на заедничката декларација, е максимално употребена од страна на Иванов и Груевски."

m.mkd.mk/makedonija/partii/ahmeti-za-tv21-nema-sobranie-bez-dogovor-megju-partiite

Овие од Беса јавно бараат Еди Рама да прифати дека стои позади платформата а шупелкиве уште не убедуваат дека грујо е кривецот.
:tapp:

S

silmarillion

Гостин
Грешка да не си ...
Мотото на многумина нели им беше: и трева да пасам за вмро ќе гласам
Види тоа е мотото додека не почнеш да калапиш џебот :) Е сега има и такви што се технолошки вишок 10 години али се Македонци. Е за нив прашувале во Волво за crash dummy колку би коштале : )))) Иначе, тие што трубадурат меѓу сиромашната раја дека и трева би паселе, од трева само алга за суши имаат јадено : )))

Член од
2 септември 2010
Мислења
7.148
Поени од реакции
7.516
Уште не ми е јасно што ќе се добие со нови избори. Демек вмро и дуи ќе освојат 61 пратеник? А и да освојат, демек нема да има протести? Ќе ги заборавиме тие што го поддржуваат Сјо? Наместо да си отидат во затвор некоја година и да сме мирни тие се глупираат. Така е тоа, нови избори, вмро на власт и готово сите ќе ги заборавиме криминалите, нема да протестираме.

Член од
8 мај 2013
Мислења
11.854
Поени од реакции
36.888
Уште не ми е јасно што ќе се добие со нови избори. Демек вмро и дуи ќе освојат 61 пратеник? А и да освојат, демек нема да има протести? Ќе ги заборавиме тие што го поддржуваат Сјо? Наместо да си отидат во затвор некоја година и да сме мирни тие се глупираат. Така е тоа, нови избори, вмро на власт и готово сите ќе ги заборавиме криминалите, нема да протестираме.
Нови избори за Дпмне да може на раат да си коалицира со терористите од учк и албанската платформа :icon_mrgr:

Член од
28 август 2013
Мислења
4.414
Поени од реакции
13.421
Или да нема избори, за кој кур е битна вољата на мнозинството, нели?

Битно е само Заев да дојде на власт по секоја цена, нели?

S

silmarillion

Гостин
Или да нема избори, за кој кур е битна вољата на мнозинството, нели?

Битно е само Заев да дојде на власт по секоја цена, нели?
Кој го ебе Заев.

Вољата на мнозинстовото во парламентарна демократија се искажува преку бројот на пратеници кои се нели избрани претставници на народот. Согласно последните коалиции, мнозинството народ вика да нема избори. Да не ме разбереш погрешно (додуше ме заболе како ќе ме разбереш) мене Заев ми се огади со сите превари што ги напраи од типот на евро ваму евро онаму, и со необјавување на снимки за Смилковско каде што деца на наши роднини пријатели познаници загинаа, така да дали он ќе дојде на власт исти курац ми е.

Али кога више збориме за мнозинство, се согласувам дека вољата на мнозинството треба да биде најбитна. У секој случај, вољата на мнозинството се толерираше со СК2014, со признавањето на Косово, со албанизација на Чаир поготово на денот на знамето, со немање безбедносна контрола врз целата западна Македонија и со нефункционирањето на државниот апарат во тие делови. Но секако тоа беше вољата на мнозинството кое сите ние во оваа држава колку што сме 2 миљона give or take го почитувавме.

Член од
28 август 2013
Мислења
4.414
Поени од реакции
13.421
Кој го ебе Заев.

Вољата на мнозинстовото во парламентарна демократија се искажува преку бројот на пратеници кои се нели избрани претставници на народот. Согласно последните коалиции, мнозинството народ вика да нема избори. Да не ме разбереш погрешно (додуше ме заболе како ќе ме разбереш) мене Заев ми се огади со сите превари што ги напраи од типот на евро ваму евро онаму, и со необјавување на снимки за Смилковско каде што деца на наши роднини пријатели познаници загинаа, така да дали он ќе дојде на власт исти курац ми е.

Али кога више збориме за мнозинство, се согласувам дека вољата на мнозинството треба да биде најбитна. У секој случај, вољата на мнозинството се толерираше со СК2014, со признавањето на Косово, со албанизација на Чаир поготово на денот на знамето, со немање безбедносна контрола врз целата западна Македонија и со нефункционирањето на државниот апарат во тие делови. Но секако тоа беше вољата на мнозинството кое сите ние во оваа држава колку што сме 2 миљона give or take го почитувавме.
Јас сметам дека ова не е вољата на мнозинството...

Вољата на мнозинството е да се казнат криминалците без разлика на национална и партиска припадност, а не за оваа тема за која воопшто на треба да има дискусија....

Almeida

поет, мрачна сила, гад
Член од
15 февруари 2015
Мислења
7.563
Поени од реакции
19.993
Шестмина сенатори од Тилерсон бараат истрага за тоа каде и како се трошеле парите од УСАИД
Овие шест сенатори се некои амерички амди, солза и слични опајдари.
Мене поинтересна ми е оваа истрага.

Кому и како се делеле европските пари, Македонија под истрага

http://24vesti.mk/komu-i-kako-se-delele-evropskite-pari-makedonija-pod-istraga

Во врска со Смилковско. Пошо само глеаш шител, да ти пренесам дека неколку пати Заев кажа дека материјалите за тој случај ги има предадено во СЈО и намерно не ги објавува јавно за да не биде поттикнат меѓуетнички судир, затоа што материјалот е од таква природа.
По тој основ, точно е - е***и сте биле, ама не е лошо да размислите малку кој ви е е еб**от.[DOUBLEPOST=1489568345][/DOUBLEPOST]
Кој те прашува ти што сметаш?
Тоа е математичка работа, нема сметање-несметање - мнозинство е мнозинство. И мене може не ми било по кеиф што паторот освојувал по 63 пратеници па не сум се трескал од земја. Дури и не е иста споредбата затоа што тој ги местеше изборите.

S

silmarillion

Гостин

Вољата на мнозинството е да се казнат криминалците без разлика на национална и партиска припадност, а не за оваа тема за која воопшто на треба да има дискусија....
Онда имаме проблем што е "мнозинство". Па неможе референдум и избори да има секогаш кога мнозинството нема да се слага со постапките на партијата која ја гласал. Ете зашто не видовме референдум или избори за СК2014 и за признавање на Косово кои патем ни двете не беа во програмите на владејачките коалиции кога ги гласавме на избори па сепак се случија без наше одобрување.

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.575
Поени од реакции
27.410
jamajka ти барем треба да знаеш дека кога има конфликт и 2те страни губат, само "режисерот" е во добивка. Секој 2 пост ти е војна,тепање, како да сакаш Македонецот меѓусебе да се истреби, а од друга страна се правиш патриот :cautious: .
Со VOLK2234 сте на страната на Трамп (вклучувајќи ме и мене :D ) а против тие што биле претходно 8 години на власт а во МКД имаме иста ситуација ама ја преферирате елитата која претходно 8 години пали гаси беа.

Обама направи долг во висина колкушто претходните 40 претседатели направиле заедно. Груевски исто
Обама создаде еден куп бескорисни владини агенции,регулаторни тела, нови гломазни закони. Груевски исто
Обама со законот за здравство од илјадници страници е на добар пат да го уништи тамошното здравство. Тодоров и неговите дебилни правила исто.
Судството им е смешки, нашето трагикомедии.

Можам да набројувам уште ама не ми е јасно како во САД ја подржувате страната која сака да направи промени, а овде кај нас дома со сите сили сте спремни за убиства и граѓанска војна, само да остане статус кво ситуацијата. o_O

Јасно ми е дека во метастазиран систем како нашиот и немање желба за промени единствен начин за промена е сценариото "crush and burn"
Посакуваме војна? Каде јас реков посакувам војна? Реков да се стави крај на ултиматумите на Албанците. Ако тоа значи војна, тогаш не сум јас тој што посакува, туку тие што ќе продолжат да поставуваат ултиматуми, ако продолжат се разбира.

Кај виде ти некогаш да напишам дека е можна војна меѓу Македонците? Јас зборам за опасност од војна, зборам за опасноста што ја кажуваат светски медиуми, и западни и источни и зборам за војна како опасност, а не нешто што го посакувам. Ако ќутиме, ти си мислиш ќе не одмине?

Кога е во прашање што подржувам во Македонија, неможеш за мене да кажеш што подржувам, јас мојата подршка престанав да ја давам на било која политичка страна во 2008 година. Сега можам да кажам што не поддржувам. Исто како што не поддржувам криминал, не поддржувам и лицемерие. Што добивам јас ако на местото на еден криминалец со своите браќа по криминал, добијам друг криминалец со истите браќа по криминал, плус Албанска уцена.

Јас пробував на секој можен начин да им ги отворам очите на членството на сдсм и на подржувачите на опозицијата, дека зајо игра највеќе од сите во корист на грујо и да го чукнат малце неговите по празната глава..... Но тие (вклучително и ти) тоа мене ми го препишуваш како бранење на грујо. Секој обид да се критикува платформата завршува со „Веќе има двојазичност“, „Па за тоа е потребно двотретинско мнозинство“, а сега и „платформата е во режија на грујо“ и така натака. Од сите овие изговори излегуваат милијарда прашања, кои никој од вас не си ги постави, ниту пак одговори ако веќе се поставија. Цела дискусија се сведува на лични навреди, дискредитација и така натаму. А да не збориме за едноставното прашање „ако е така зошто не ја одбие?“

И сега добиваме ситуација, кога грујо застанува позади нас патриотите.... поточно не застанува, вие таму го ставивте....Зошто на пример Зоуки, не дојдеше на нашата страна. Но он направи еден превид. Си мислеше дека патриотизмот е изумрена категорија во Македонија, полетан и излажан од геј шарадата и еуфоријата од „победата“ на изборите.

Кога на тоа ќе го надоврзам и фактот што се сликаше со јатаците на истиот ден (10 Мај 2015) од Кумановските настани. Ако го надоврзам и колнењето и тепањето на Македонската полиција на протестите. Ако го надоврзам исмејвањето на патриотите. Ако го надоврзам и лицемерието и политичките калкулации за бомбите од Смилковските настани. Ако го надоврзам и фактот што за време на протестите и во предизборната кампањата горе доле му беа опфатени точките од Албанската платформа... што е тоа поголем показател за мене од човек што е склон на национално предавство и да кокетира со било кого за по секоја цена да дојде на власт. Све на све, Заев е опасен по Македонија, по нејзините национални интереси, нејзината безбедност и воопшто нејзиниот опстанок како држава, може вие тоа не го гледате, но за среќа повеќето го гледаат, вклучително тука и се поголем дел од членството на сдсм. Заев во полза на некакви сомнителни структури со задни намери, ја киднапира сдсм и ги држи во заложништво нејзините членови, а во моментов и цела Македонија.

Оваа работа во која се наоѓаме нема врска со Трамп или било кој. Мојата подршка на Трамп е сигнификантна и може да се каже еквивалентна на поддршка на фудбалски клуб, додека мојата љубов кон татковината со ништо не може да се спореди. Може ако побараш поназад ќе видиш дека скоро и не бев активен за време на предизборната кампања, имав некаква надеж дека сепак ќе се случат некакви позитивни промени. Но тоа што се случуваше за време на изборите (повторно изборен инжинеринг со Албанските гласачи) и поготово ова што се случува во постизборието, ми дава јасни сигнали дека во никој случај не смее да му се дозволи на Заев да го започне конечното уништување на Македонија.

Последно уредено:
Член од
28 август 2013
Мислења
4.414
Поени од реакции
13.421
Кој те прашува ти што сметаш?
Тоа е математичка работа, нема сметање-несметање - мнозинство е мнозинство. И мене може не ми било по кеиф што паторот освојувал по 63 пратеници па не сум се трескал од земја. Дури и не е иста споредбата затоа што тој ги местеше изборите.
Не ми е гајле ни за тој што го спомнуваш, ниту па за оној другион газот шо си го даде на албанците за да дојде на власт...

У секој случај не вреди да си трошам време со секакви будали тука.

Поздрав :)

Член од
2 септември 2010
Мислења
7.148
Поени од реакции
7.516
Нови избори за Дпмне да може на раат да си коалицира со терористите од учк и албанската платформа :icon_mrgr:
Јасно ми е тоа ама не знам на овие вмровциве дали им е јасно дека пак ќе има протести. Ај тие тогаш ќе ќутат кога Грујо ќе прифати такви барања, ама други нема да ќутат. Не гледаат дека подобро е да ги остават да одат во затвор, зошто влада на Дуи и вмро никогаш нема да е оставена да владее.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom