Случувања во Македонија (Генерална дискусија)

За кого би го дале вашиот глас на парламентарните избори во април 2020?

  • ВМРО-ДПМНЕ

    Гласови: 64 19,0%
  • СДСМ

    Гласови: 41 12,2%
  • ЛЕВИЦА

    Гласови: 58 17,2%
  • БЕСА

    Гласови: 1 0,3%
  • ДУИ

    Гласови: 8 2,4%
  • АЛИЈАНСА ЗА АЛБАНЦИТЕ

    Гласови: 1 0,3%
  • ДПА

    Гласови: 0 0,0%
  • МАКЕДОНСКИ КОНЦЕПТ

    Гласови: 5 1,5%
  • ИНТЕГРА

    Гласови: 8 2,4%
  • ЕДИНСТВЕНА МАКЕДОНИЈА

    Гласови: 3 0,9%
  • Некоја друга

    Гласови: 9 2,7%
  • Нема да гласам или ќе го поништам ливчето

    Гласови: 139 41,2%

  • Вкупно гласачи
    337
Статус
Затворена за нови мислења.

Almeida

поет, мрачна сила, гад
Член од
15 февруари 2015
Мислења
7.563
Поени од реакции
19.993
Заев има сила позади него, не е тоа некоја голема тајна нити пак тешко да се сфати кој се тие. Што им е ним вистинската намера е заебаното. Пополека малце не назира ама сепак тоа се само шпекулации. Едно е сосем сигурно, дека ги заболе нив за наводниот криминал на високи владини службеници од поранешната влада. Тоа е само ајде ке речиме изговор. Потврда за тоа е амнестијата на сите функционери на ДУИ од секаков криминал. Безмалку се невини како новороденчиња. СЈО едноставно заборави и дека учествуваа во таа влада.
Легалност му фали на Заев, ете тоа му фали. Без неа неможе да има мирно предавање на власта. Сега можи и да се коцка и сам да се прогласи за мандатар, собранието да си го изгласа ама никој неможе со сигурност да претпостави дека институциите ке го поддржат како што напоменав во некој пост претходно. Западот секако ке го поддржи и да се изгласа и во најобична биртија или на некоја ливада. Ако го прифатат ок ке се заврши работата и без даден мандат, но што ако не го подржат. Дури да стигни западот да му поможи хммм.... ке се послужам со наводните зборови на Полковник Бошевски кога се освојуваше тетовското кале кој им ги упати на албанските терористички групи стационирани таму.
Ако само и еден војник ми загини во операцијата , дури да стигни НАТО да ме суди за воени злосторства тука нема камен на камен да остани.
Заев без ветар во грб ќе беше 100 пати уапсен до сега. Така и почна целата перипетија кога беше обвинет и осуден во сваровски судството на дпне, а аболициран од БЦ. Кога не ви успеа да го уапсите - сега му ја влечете таа етикета цел живот. Ќе повторам, за да ти докажам дека не зборам пристрасно за Заев - тој има капитал многу пред да случи местениот случај Глобал, кој знаеме во Македонија како е само можност да се стекне - со корупција, насилство или некој друг вид криминал. Да имаше чесна намера паторот да го реши него, немаше да му мести случај, туку ќе го гонеше целото потекло на имот на истиот.
Тоа дека „ги заболело“ ќе си го прашаме стојко. Ако паторот имаше дојава дека ќе „пројде лабаво“ и целава лакрдија ќе пројде со формален затвор на пар министри немаше воопшто да го дрви волку до сега и да се жилави ко факир. Се гледа дека целиот погон му е ангажиран во борбава, од ситна пешадија до тешка артилерија.
И да те потсетам дека Заев моментално (на страна што прифатил или не) има легалност. 67 пратеници се повеќе од 49 - таа основна математика треба да ја восприемеш конечно и да престанеш и ти и колегите твои да се жилавиш околу тоа.
Да прифатеше паторот да се тргне од власт, без објавување бомби, без кампирања пред влада, без срамна аболиција и уште посрамно поништување на истата, без ова срамно недоделување на мандат и сите опструкции на правдата - немаше да има ни криза, ни платформа, ни уцени, ни барања. Да не беше неговиот наполеонов синдром „после мене крај на светот“ и „само јас и никој друг“, сега ќе ладеше муда на Белизе, а не да се крие ко пе**р и да ве вика да го браните од другите жители на Македонија.
Пробај малку да си го рафинираш светогледот и да ги разгледаш и другите согледувања на ситуацијава.
 
Член од
12 март 2009
Мислења
20.040
Поени од реакции
16.133
Таман работа да ги бранам и тие се исти гомна им дадоа многу на орките..
Али нека стои законот нека се види дека и двете страни смрдат..
А колку се виновни тие што се оптужени во хашките случаи толку е виновен и нивниот водач командна одговорност..
Се едно вреди да се напомене дека злосторства против човештво не застаруваат ниту пак може да се амнестираат.
И пак ке се надоврзам да сакаа нашите западни пријатели ке ги процесираа а не да ги враќаат па да ни даваат препораки... Едини што процесираа беше случајон на Бошковски и Тарчуловски чудно нив не ги вратија...


Sent from my MI 5s using Tapatalk
Хашките случаи се вратени 2007. Тогаш беше влада на дпмне и дпа ама председател беше Бранко а и Уставен суд и доста од судството беше на сдсм... 2008 по наредба на амбасадата наместо со дпа , дпмне мораше да коалицира со дуи... а и предлогот и гласањето во собрание 2011 е исто така со наредба од амбасадата, иако званично може и друго да ти каже...
И повторно, по 101 пат, Пендаровски убаво кажа 2014, злосторства против човештвото не застаруваат, секогаш може да се отворат, АМА зависи кој... ете, Франција на големо отвори против Турција за палењето на ерменски села 2015 се придружи во тоа и Германија, а се користат ерменските бегалци во Франција, дури измислија за закон за казнување на лица кој го негираат геноцидот:confused:
Ајде да видам некој да покрене за палењето на македонски села во северна Грција со децении ?? Ете да ја покрене работата Турција, па да им удри реципроцитет и да ги осудува француските и германските министри за негирање на геноцидот врз егејците и чамите ??
Значи се со геноцидите е една голема лага и политика; едино евреите се непопустливи и доследни за холокаустот, но и тука Германија протурка во ЕУ закон за забрана на критики на фашизмот а и ги ставија на тапет председателите што одеа на парадата во Москва на 9 мај ( не само Иванов, таму одеше и председателот на Чешка).
Ајде најново, да видиме како ќе испадне со Харадинаи во Франција ??
 
Последно уредено:
Член од
28 март 2006
Мислења
17.738
Поени од реакции
12.176
Таман работа да ги бранам и тие се исти гомна им дадоа многу на орките..
Али нека стои законот нека се види дека и двете страни смрдат..
А колку се виновни тие што се оптужени во хашките случаи толку е виновен и нивниот водач командна одговорност..
Се едно вреди да се напомене дека злосторства против човештво не застаруваат ниту пак може да се амнестираат.
И пак ке се надоврзам да сакаа нашите западни пријатели ке ги процесираа а не да ги враќаат па да ни даваат препораки... Едини што процесираа беше случајон на Бошковски и Тарчуловски чудно нив не ги вратија...
Sent from my MI 5s using Tapatalk
во случајов не збориме за двете страни туку за едната, патриотската, која повикува на некоеси зачувување на националните интереси. Нашите западни пријатели немаат влијание врз македонските судови. Ние имаме ССудство, да се потсетиме.
http://macedoniaonline.eu/index2.php?option=com_content&do_pdf=1&id=1999
Lipkovo Dam case sent to prosecutor-general
Monday, 23 June 2008
Ministry of Justice has submitted the "Closing of Lipkovo Dam" case to Prosecutor-General of the Republic of Macedonia, the Ministry said on Monday.
This is the third of four cases stemming from Macedonia's 2001 conflict, which were handed over by the war crimes tribunal in The Hague.
The four cases, which were an interest of investigation - closing of Lipkovo dam, abusing construction workers, the mass grave in Neprosteno and NLA high commanders - were returned to Macedonian authorities.
MINA Breaking News
http://macedoniaonline.eu
Powered by Joomla! Generated: 12 March, 2017, 07:11

http://macedoniadaily.blogspot.mk/2008/01/four-hague-tribunal-cases-to-be-handed.htmlFOUR HAGUE TRIBUNAL CASES TO BE HANDED OVER
The Trial Chamber of the Hague Tribunal has notified Macedonia's public prosecutor about its decision to return the four cases stemming from the country's 2001 conflict.
The Trial Chamber notified Macedonia's Prosecutor General Ljupco Svrgovski that it would order the Office of the Hague Tribunal's chief prosecutor to return the four cases to the Macedonian authorities.
[MakFax] Posted by Macedonia Daily on Saturday, January 19, 2008 at 12:13 am |

http://www.idividi.com.mk/english/macedonia/443347/index.html
Kidnapped workers case enters legal proceedings

Skopje, May 20 (MIA) - The case, involving molested workers employed in "Mavrovo" construction company, will be handed over on Tuesday from the Public Prosecutor's Office to the Primary Court Skopje-1, being the first case stemming from the 2001 conflict which enters into legal proceedings in Macedonia.
Macedonia's Public Prosecutor Ljupco Svrgovski stated yesterday that the translated case on molested workers was received, adding the accusation was active and referred to 17 inductees.
Charges regarding the "Mavrovo" case - one of the four cases which were returned by the Hague Tribunal to Macedonia - were brought even in 2002.
17 persons are accused on abducting and molesting five workers of "Mavrovo" construction company in 2001 on Skopje-Tetovo highway.
Prior to handing the case over to the Hague, Krenar Osmani, Skodran Idrizi and Fadilj Ferati were taken into custody in 2002 as suspects involved in the crime. However, they were released as soon as the Hague Tribunal had taken over responsibility for the case. Following an investigation, the Hague returned the case to Macedonia, together with three other cases on LNA leadership, Neprosteno mass grave and the Lipkovo dam.

http://www.icty.org/x/cases/boskoski_tarculovski/trans/en/080222ED.htm

25 Q. Professor Taseva, are you aware that some cases from the Republic of Macedonia were deferred to the jurisdiction of this Tribunal?
2 A. Yes. I am aware of that, and the case of Mavrovo workers was one of those cases.
4 Q. In accordance with the Law on Amnesty, were these cases excluded from that law?
6 A. Yes. These cases were excluded from the Law on Amnesty.


Мислам дека е доволно. Овие 5 случаи не влегоа во законот за амнестија. Четири од нив се вратени во Македонските судови. Истата година, Македонија го признава Косово.
 
Последно уредено:
Член од
12 март 2009
Мислења
20.040
Поени од реакции
16.133
Заев без ветар во грб ќе беше 100 пати уапсен до сега. Така и почна целата перипетија кога беше обвинет и осуден во сваровски судството на дпне, а аболициран од БЦ. Кога не ви успеа да го уапсите - сега му ја влечете таа етикета цел живот. Ќе повторам, за да ти докажам дека не зборам пристрасно за Заев - тој има капитал многу пред да случи местениот случај Глобал, кој знаеме во Македонија како е само можност да се стекне - со корупција, насилство или некој друг вид криминал. Да имаше чесна намера паторот да го реши него, немаше да му мести случај, туку ќе го гонеше целото потекло на имот на истиот.
Тоа дека „ги заболело“ ќе си го прашаме стојко. Ако паторот имаше дојава дека ќе „пројде лабаво“ и целава лакрдија ќе пројде со формален затвор на пар министри немаше воопшто да го дрви волку до сега и да се жилави ко факир. Се гледа дека целиот погон му е ангажиран во борбава, од ситна пешадија до тешка артилерија.
И да те потсетам дека Заев моментално (на страна што прифатил или не) има легалност. 67 пратеници се повеќе од 49 - таа основна математика треба да ја восприемеш конечно и да престанеш и ти и колегите твои да се жилавиш околу тоа.
Да прифатеше паторот да се тргне од власт, без објавување бомби, без кампирања пред влада, без срамна аболиција и уште посрамно поништување на истата, без ова срамно недоделување на мандат и сите опструкции на правдата - немаше да има ни криза, ни платформа, ни уцени, ни барања. Да не беше неговиот наполеонов синдром „после мене крај на светот“ и „само јас и никој друг“, сега ќе ладеше муда на Белизе, а не да се крие ко пе**р и да ве вика да го браните од другите жители на Македонија.
Пробај малку да си го рафинираш светогледот и да ги разгледаш и другите согледувања на ситуацијава.
поим немаш тролу еден !! Прво кога беше приведен на распит Заев се уште судството беше под чизма на сдсм, па не е ниту осуден, знаеш ли ти што е Аболиција ??
Бранко не му дозволи на ОЈО да се истражува случајот Глобал, а фирмата што градеше докажуваше потоа дека тие не се вмешани, но не се работи таму за фирмата туку за општина Струмица а освен тоа оштетени се физички лица со денационализација.
 

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
Заев без ветар во грб ќе беше 100 пати уапсен до сега. Така и почна целата перипетија кога беше обвинет и осуден во сваровски судството на дпне, а аболициран од БЦ. Кога не ви успеа да го уапсите - сега му ја влечете таа етикета цел живот. Ќе повторам, за да ти докажам дека не зборам пристрасно за Заев - тој има капитал многу пред да случи местениот случај Глобал, кој знаеме во Македонија како е само можност да се стекне - со корупција, насилство или некој друг вид криминал. Да имаше чесна намера паторот да го реши него, немаше да му мести случај, туку ќе го гонеше целото потекло на имот на истиот.
Тоа дека „ги заболело“ ќе си го прашаме стојко. Ако паторот имаше дојава дека ќе „пројде лабаво“ и целава лакрдија ќе пројде со формален затвор на пар министри немаше воопшто да го дрви волку до сега и да се жилави ко факир. Се гледа дека целиот погон му е ангажиран во борбава, од ситна пешадија до тешка артилерија.
И да те потсетам дека Заев моментално (на страна што прифатил или не) има легалност. 67 пратеници се повеќе од 49 - таа основна математика треба да ја восприемеш конечно и да престанеш и ти и колегите твои да се жилавиш околу тоа.
Да прифатеше паторот да се тргне од власт, без објавување бомби, без кампирања пред влада, без срамна аболиција и уште посрамно поништување на истата, без ова срамно недоделување на мандат и сите опструкции на правдата - немаше да има ни криза, ни платформа, ни уцени, ни барања. Да не беше неговиот наполеонов синдром „после мене крај на светот“ и „само јас и никој друг“, сега ќе ладеше муда на Белизе, а не да се крие ко пе**р и да ве вика да го браните од другите жители на Македонија.
Пробај малку да си го рафинираш светогледот и да ги разгледаш и другите согледувања на ситуацијава.
...цел есеј си напишал , а ништо не си кажал.Башка упорно ни демонстрираш дека ни блага, ни солена врска немаш со тоа што и се случува на Македонија од моментот кога се растури Југославија. Саде некои розе слонови и паја патаци ти се привидуат.
Иначе онака ,да не ја должиме многу........ Зајко Бани Заев ептен ќе го задолжи народов , посебно многуте старт-ап полноглавци ,ако седне и наместо да се глупира и ко слон у стаклена бавча праи штети наоколу..., напише една книга , прирачник, сликовница..што годе такво нешто, во која фино со едноставни зборови.., читателите се се повеќе со маззни мозочиња непогодни за процесирање по сложени мисли...,во која ќе ја открие тајната како еден корнишон црпнат од земја у струмичко поле стануе милионер, градоначалник, претседател на социјал демократска партија , квислинг растурач на државата на Македонците, па дури се токкми и за премиер. И тоа се многу пред инкриминираниот Глобал кој му ја додаде и титулата аболициран криминалец.....Јас мислам дека таква книга ни у Београду , а камо ли во Холивуд има, што ќе биде негов најголем допринос за промовирање и просперитет на нацијата, а не вака ко последна битанга и десперадос да ја дава на тацна на некакви качаци и дрчни еу педофилистичари.. и наместо ко славен автор на бестселер, заврши ко одран зајак у излог на касапница...:):):)
 

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
18.467
Поени од реакции
22.437
Заев без ветар во грб ќе беше 100 пати уапсен до сега. Така и почна целата перипетија кога беше обвинет и осуден во сваровски судството на дпне, а аболициран од БЦ. Кога не ви успеа да го уапсите - сега му ја влечете таа етикета цел живот. Ќе повторам, за да ти докажам дека не зборам пристрасно за Заев - тој има капитал многу пред да случи местениот случај Глобал, кој знаеме во Македонија како е само можност да се стекне - со корупција, насилство или некој друг вид криминал. Да имаше чесна намера паторот да го реши него, немаше да му мести случај, туку ќе го гонеше целото потекло на имот на истиот.
Мислам дека ја промаши поентата околу силата која стои позади Заев. Верглаш нешто за Глобал и аболицијата што нема никаква врска со тоа што јас го постирав. Но доста е симптоматично( додуша за тебе не е , ти и така се губиш ) како во ист пост од една страна прашувате зошто досега не бил уапсен и осуден за криминал ако бил крив и имало докази и само неколку реченици подолу да се буните ако имало обид за такво нешто пошто тоа автоматски станува политички монтиран случај и го местеле И после како човек да ве сфати сериозно?
Да прифатеше паторот да се тргне од власт, без објавување бомби, без кампирања пред влада, без срамна аболиција и уште посрамно поништување на истата, без ова срамно недоделување на мандат и сите опструкции на правдата - немаше да има ни криза, ни платформа, ни уцени, ни барања. Да не беше неговиот наполеонов синдром „после мене крај на светот“ и „само јас и никој друг“, сега ќе ладеше муда на Белизе, а не да се крие ко пе**р и да ве вика да го браните од другите жители на Македонија.
Пробај малку да си го рафинираш светогледот и да ги разгледаш и другите согледувања на ситуацијава.
Сакаш да кажиш дека да го прифатеше пучот во обид на Заев и предавањето на власта нему , сега ке си ги трошеше наводно украдените пари од народот во Белизе , Заев ке си беше премиер без подршка од народот онака со уцена , немаше да излезат нити бомби нити ништо , народот појма ке немаше за ништо од тоа и сите ке си бевме среќни и весели. А наводниот криминал? Нели за правна држава се бори Заев и апсење на криминалците, а вака да прифател ке го пуштел слободно да си ги троши парите и народот ке го држел во незнаење пошто бомбите немаше ни да излезат во јавност нити пак ке знаел за неговата уцена. Сега го напиша ова пред неколку реченици.
Ајде очекувано е да се губиш во текот на денот, но во еден ист пост да се изгубиш и да напишеш толку контрадикторни ставови е стварно запрепастувачко колку си заминат. Да не му си некој вонбрачен син на Заев пошто само тоа ја објаснува твојата способност да се изгубиш во соопствените постови исто како тој што се губеше во соопствените изјави и тоа неколку пати на ден. Генетика што би рекле.
И пак ке ти напоменам дека тотоално ама тотално ја промаши поентата на мојот пост.
 

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
18.953
Поени од реакции
26.628
Да прифатеше паторот да се тргне од власт, без објавување бомби, без кампирања пред влада, без срамна аболиција и уште посрамно поништување на истата, без ова срамно недоделување на мандат и сите опструкции на правдата - немаше да има ни криза, ни платформа, ни уцени, ни барања. Да не беше неговиот наполеонов синдром „после мене крај на светот“ и „само јас и никој друг“, сега ќе ладеше муда на Белизе, а не да се крие ко пе**р и да ве вика да го браните од другите жители на Македонија.
Пробај малку да си го рафинираш светогледот и да ги разгледаш и другите согледувања на ситуацијава.
Многу лоша приказна по твоите сваќања си напишал тука...[DOUBLEPOST=1489314682][/DOUBLEPOST]
во случајов не збориме за двете страни туку за едната, патриотската, која повикува на некоеси зачувување на националните интереси. Нашите западни пријатели немаат влијание врз македонските судови. Ние имаме ССудство, да се потсетиме.
http://macedoniaonline.eu/index2.php?option=com_content&do_pdf=1&id=1999
Lipkovo Dam case sent to prosecutor-general
Monday, 23 June 2008
Ministry of Justice has submitted the "Closing of Lipkovo Dam" case to Prosecutor-General of the Republic of Macedonia, the Ministry said on Monday.
This is the third of four cases stemming from Macedonia's 2001 conflict, which were handed over by the war crimes tribunal in The Hague.
The four cases, which were an interest of investigation - closing of Lipkovo dam, abusing construction workers, the mass grave in Neprosteno and NLA high commanders - were returned to Macedonian authorities.
MINA Breaking News
http://macedoniaonline.eu
Powered by Joomla! Generated: 12 March, 2017, 07:11

http://macedoniadaily.blogspot.mk/2008/01/four-hague-tribunal-cases-to-be-handed.htmlFOUR HAGUE TRIBUNAL CASES TO BE HANDED OVER
The Trial Chamber of the Hague Tribunal has notified Macedonia's public prosecutor about its decision to return the four cases stemming from the country's 2001 conflict.
The Trial Chamber notified Macedonia's Prosecutor General Ljupco Svrgovski that it would order the Office of the Hague Tribunal's chief prosecutor to return the four cases to the Macedonian authorities.
[MakFax] Posted by Macedonia Daily on Saturday, January 19, 2008 at 12:13 am |

http://www.idividi.com.mk/english/macedonia/443347/index.html
Kidnapped workers case enters legal proceedings

Skopje, May 20 (MIA) - The case, involving molested workers employed in "Mavrovo" construction company, will be handed over on Tuesday from the Public Prosecutor's Office to the Primary Court Skopje-1, being the first case stemming from the 2001 conflict which enters into legal proceedings in Macedonia.
Macedonia's Public Prosecutor Ljupco Svrgovski stated yesterday that the translated case on molested workers was received, adding the accusation was active and referred to 17 inductees.
Charges regarding the "Mavrovo" case - one of the four cases which were returned by the Hague Tribunal to Macedonia - were brought even in 2002.
17 persons are accused on abducting and molesting five workers of "Mavrovo" construction company in 2001 on Skopje-Tetovo highway.
Prior to handing the case over to the Hague, Krenar Osmani, Skodran Idrizi and Fadilj Ferati were taken into custody in 2002 as suspects involved in the crime. However, they were released as soon as the Hague Tribunal had taken over responsibility for the case. Following an investigation, the Hague returned the case to Macedonia, together with three other cases on LNA leadership, Neprosteno mass grave and the Lipkovo dam.

http://www.icty.org/x/cases/boskoski_tarculovski/trans/en/080222ED.htm

25 Q. Professor Taseva, are you aware that some cases from the Republic of Macedonia were deferred to the jurisdiction of this Tribunal?
2 A. Yes. I am aware of that, and the case of Mavrovo workers was one of those cases.
4 Q. In accordance with the Law on Amnesty, were these cases excluded from that law?
6 A. Yes. These cases were excluded from the Law on Amnesty.


Мислам дека е доволно. Овие 5 случаи не влегоа во законот за амнестија. Четири од нив се вратени во Македонските судови. Истата година, Македонија го признава Косово.
Јас мислам дека е гнасно да се ставаат овие случаи кои и двете страни ги направија, како можно оправдување на идните акции....Предавството е несомено и на едната и на другата страна и не треба да се разговара околу тој став.
Единствено што може да се направи перспективно да се бара од нашите владетели во иднина да го преиспитаат тој став. Доколку има концензус кај Македонскиот народ околу ова прашање, тогаш може да се напише во иднина во некоја Македонска платформа. Доколку таа иднина е сега (има созереани услови за тоа), тогаш многу подобро за нас.
 
Последно уредено:

k3b

Член од
17 декември 2010
Мислења
2.811
Поени од реакции
4.287
:lolzz::lolzz::lolzz::lolzz: Превара ти да не си овај?

Можно е ? :lolzz::lolzz::lolzz::lolzz: ОПСИРИНО, ЕЗЕРЕНИ, БАНИЦА!!!

 
Член од
28 март 2006
Мислења
17.738
Поени од реакции
12.176
Јас мислам дека е гнасно да се ставаат овие случаи кои и двете страни ги направија, како можно оправдување на идните акции....Предавството е несомено и на едната и на другата страна и не треба да се разговара околу тој став..
епа не може сега да се заборават, а од друга страна довчерашната власт да повикува на патриотизам, заедничка Македонија, акции против предавници и шојазнам. Нели едните беа предавници, нели само на едните им се ѕвонеше на врата и им се упатуваа закани со чосето и ножот...Ако за едните се вели дека се предавници, соросиди, другите 10 години се декларираа како патриоти. Дволичност и удари врз својот народ на кој везден се повикуваат. Кога патриотите ќе ѕвонат на врата на некој од предавниците, нека размислат кои се навистина тие предавници, а кои патриоти. Признавање на Косово, амнестирање на случаите кои Хаг ни ги врати на процесуирање, подготовка на документ во 2015 документ во кој последната реченица од заклучоците гласи
· Да се има предвид сеопфатна дебата за националните симболи
И сега ајде да изигруваме патриоти. Не бива така. Тоа е дволичност од оние кои со продавање пуфки ја водат земјава кон опасни состојби.
 
Последно уредено:

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
18.953
Поени од реакции
26.628
епа не може сега да се заборават, а од друга страна довчерашната власт да повикува на патриотизам, заедничка Македонија, акции против предавници и шојазнам. Нели едните беа предавници, нели само на едните им се ѕвонеше на врата и им се упатуваа закани со чосето и ножот...Ако за едните се вели дека се предавници, соросиди, другите 10 години се декларираа како патриоти. Дволичност и удари врз својот народ на кој везден се повикуваат. Кога патриотите ќе ѕвонат на врата на некој од предавниците, нека размислат кои се навистина тие предавници, а кои патриоти. Оние кои го признаа Косово, оние ги амнестираа случаите кои Хаг ни ги врати на процесуирање, оние кои подготвија во 2015 документ за рамковниот во кој последната реченица од заклучоците гласи
И сега ајде да изигруваме патриоти. Не бива така. Тоа е дволичност од оние кои повикувајќи се на "народот" ја водат земјава кон опасни состојби.
Значи твојот став е да ја свиткаме кичмата, да си ја пикнеме опашката во газот и да си тераме со предавставата. Твојот став и дава отворена врата на другата страна од Македонската паричка да се претстави како патриотска. Сите што се со став дека предавствата и уцените треба прекинат, ќе се приклонат на другата страна затоа што надежта последна умира, па како што гледаш од зајо се откажуваат и оние кои последниве 2 години беа први на протестите. Ваквиот став(а не нивните дела) и дава легитимитет на таа страна и покрај дволичноста за којашто збориш. Се додека зајо е отворен за албанските ниски страсти без проблем да му пенетрираат во неговите ставови, се дотогаш ќе го губи Македонскиот електорат, уште повеќе, што за платформата како услов или поточно уцена направи успешни преговори со оние кои ги сметаше за криминални браќа на грујо.

зајо во моментов има легитимитет во Македонија исто колку што има владата на Ghassan Hitto во Сирија. Доколку другата страна не потклекне на притисоците од запад (само од запад, пошто тука не се соочува со никакви притисоци од народот), што чисто се сомневам дека ќе потклекне, зајо нема сила да направи влада. „Условот“ од 10 дена што му е даден на Иванов, не покажува добра воља на зајо, ниту пак негов авторитет, туку го покажува неговиот очај.
 
Последно уредено:
Член од
28 март 2006
Мислења
17.738
Поени од реакции
12.176
Значи твојот став е да ја свиткаме кичмата, да си ја пикнеме опашката во газот и да си тераме со предавставата. ј.
Не знам со која цел ти се овие обиди и дали нешто од она што си цитирал, си сфатил. Прочитај го уште еднаш. Од кризата почеток на 80тите, од поминати 2 конфликти и уште неколку меѓуконфликтни ситуации во такви места, живеам од дете со албанци така да да обвиниш некого за виткање кичма туку така е невкусно.
На страна тоа. Пак да те замолам-не се концентрирај на мојот став, батали такви дискусии, затоа што постот кој ти го цитираше и кој сега го цитираш не се однесува на мојот став туку дволичноста на патриотизмот на довчерашната власт која повикува на линч на т.н. предавници. Додуша не знам со која цел ме цитираше и првиот пат кога ги постирав информациите за хашките случаи.
 
Последно уредено:
Член од
25 мај 2016
Мислења
419
Поени од реакции
663
Можеби е офтопик ама е во врска со претседателските избори во Србија. Како што веќе е познато, Вучиќ има најголеми шанси да го замени Николиќ. Кандидати на опозицијата се Саша Јанковиќ, Вук Јеремиќ, Саша Радуловиќ и Бошто Обрадовиќ. Исто така, Шешељ е кандидат од радикалите.

Од вчера, србите имаат уште еден кандидат а тоа е Љубиша Бели Прелетачевиќ кој синоќа ги собра потребните потписи за кандидатура. Прелетачевиќ е лидер на партијата Сарму пробо ниси (СПН) која на минатите парламентарни избори во Србија се пртстави со кандидатска листа само во Младеновац и заврши како втор во оваа општина. Неовиот слоган на кампањата е „Сиротиња узврача ударац“. Тој е своеврсна пародија од политичар кој сака да ги претстави на комичен начин политичарите во Србија што засега му успева. Со собирањето на потписите се чини дека ќе ги помати сметките на Вучиќ за победа во прв круг бидејќи се претпоставува дека голем број млади ќе излезат да глсаат за него па така ќе се оди во втор круг каде се очекува заедничики настап на опозицијата против Вучиќ (ова во случај еден од четворицата кандидати на опозицијата да влезат во втор круг а не Шешељ).


Камо среќа и ние да имавме еден ваков Прелетачевиќ во државата.
 
Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom