Па нели еТиранска и на чело со ЕДИ РАМА била платформата, ти си видел Рама у што вера е? Абре све неписмени коментираат геополитики и триста чуда...
Веројатно тезата е дека таа платформа би послужила за дестабилизација на државата и на поширокиот регион, а тоа и не е баш така нереално со оглед на подгреаната атмосфера во односите помеѓу Белград и Приштина, ситуацијата во Република Српска и Босна. И Еди Рама игра за некој, не ме заебавај, немаат Албанците ниту капацитет ниту средства ниту простор да бараат такви глупости какви што содржи таа платформа. Е сега, пушти ги вијугите малку да функционираат, се може да почне како борба за права на Албанците ( цел живот угнетени) и многу лесно тука може да се надогради исламистички елемент и нивниот национализам да биде изеден. Јас барем така го сфаќам дека размислите му се во таа насока, не мора одма со навреди и омаловажување, иако и тоа е индикативен одбранбен психолошки механизам на еден дел од членовите кои пишуваат на темава.
Не дека се согласувам дека такво нешто е можно, но сепак памтењето добро ме служи дека во Сирија првин беа протести и борба за права и правда, секуларна опозиција, па после излегоа на сцена исламистите, од нигде-никаде.
За ситуацијава, колку што сме сами виновни, толку индиректно е виновна и Европа која не остави во вакум простор после 2008 година после самитот на НАТО во Букурешт. Европа води крајно глупава политика и тоа секако Русија го користи на најдобар можен, за нив, начин.