Да, супер све ова, од тој аспект се намалува за еден степен субординацијата. Ја не ги знам до толку овие информации, стварно, али мене ми личи дека командирот на чета дека ќе се расправа со повеќе одделенија.
Башка, одделение со 6 војници?
имам и за тоа анализа, еве ти еден трејлер за неа
класично оделение (тогаш) имаше 10 војници, командир, пушкомитролезец, помошник на ПМ, снајперист, рачен фрлач, помошник на РФ, и 4 стрелци (од кои еден заменик командир - разводник)
прво нема снајперист кај мене. Оделение со своето оружје дејствува на далечина од 300-500 метри (поединечно или групно) снајпер дејствува 800-1200 метри. Значи пола километар до километар пред оделението да може успешно да дејствува, снајперистот веќе отвара оган со тоа открива точната положба на оделението, го принудува неприателот предвреме да рзвие борбен поредок со што намалува елемент на изненадување или нанесување на губитоци со ненадејен оган, а и плус ко ќе дојде до блиска борба тој веќе не е ефикасен. Затоа јас на командирот на чета му доделувам 2 снајперисти со помошници (набљудувачи) кој тој ги распоредува на одреден положај може и да му ги додели на некое оделение а може и да ги стави на некое место од каде ќе имаат прегледност на цело бојно поле.
Вторро нема рачен фрлач. ни негов помошник Таа позиција значи 2 војници, еден фрлач и 3 - 5 проектили со некое успешно дејство од 300-400 метри. И нишанџијата а и тој гревот кој влечка со себе 3-5 проектили не се од голема корист во блиска борба затоа му давам на командирот на чета посебно ПТ оделение кое може да го концентрира на место каде очекува тенкови, или да го држи во резерва и го праќа на положај каде се потребни или да распореди во некои оделениа по еден фрлач. а во оделението секој стрелец има еднократен лансер за ПТ ракети или проектили кој има скоро ист домет и пробивност. така да пак имам оделение со 6 војници и најмалце 4 ПТ проектили
ехаа имав до детали разработени и варијанти на оружја во зависност од единца и терен и бројно стање....
едно време бев многу преокупиран со таа идеја али брзо заврши и тој систем и таа армија али мислам дека бев и се уште сум во дух на мала современа и брзоманеварска војска и дека би била многу ефикасна....[DOUBLEPOST=1488666424][/DOUBLEPOST]
единица на ниво на батаљон во артилериски и ракетни родови
таму чета е батерија, батаљон е дивизион