Редовна војска повторно?

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
44.937
Поени од реакции
83.207
Moжда би поминал слабо кај тебе, не викам не. Али ја знам кое одделение каде иде, не мораш да ми кажуваш, е сега не знам дека тоа може да се претстави во форма на сооднос/размер. Ја не сум редовен офицер.
Како и да е, поентата на дискусијата беше: Зарем според сево ова твоево не е ли потпоручникот у први борбени линии?
Тоа 300 метра, апсолутно не мора да биде така. Зависи од теренот и другите услови.

Сето тоа е чинам, - први борбени линии.

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.277
Четата од што би се состоела, ако нема водови?
од оделенија
структурата се менува се намалува линијата на командување се зголемува маневарските можности на единицата.... не само кај чета туку и на повисоко ниво би се добила многу поподвижна поманеварска и поиздржлива воена единица....
ако сака АРМ можам да одржам некое предавање чисто да се сфати идејата :D

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
44.937
Поени од реакции
83.207
од оделенија
структурата се менува се намалува линијата на командување се зголемува маневарските можности на единицата.... не само кај чета туку и на повисоко ниво би се добила многу поподвижна поманеварска и поиздржлива воена единица....
ако сака АРМ можам да одржам некое предавање чисто да се сфати идејата :D
И субординацијата како ќе иде?
(да, ќе се заебава капетан/мајор со миљон одделенија...)

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.277
Moжда би поминал слабо кај тебе, не викам не. Али ја знам кое одделение каде иде, не мораш да ми кажуваш, е сега не знам дека тоа може да се претстави во форма на сооднос/размер. Ја не сум редовен офицер.
Како и да е, поентата на дискусијата беше: Зарем според сево ова твоево не е ли потпоручникот у први борбени линии?
Прва борбена линија зависи од единици до единици, за вод тоа е она кутро оделение кое е најистурено и кое се наоѓа на најверојатниот правец на неприателскиот напад. Позади него се други оделениа, позади тие е командно оделение. Е сега на ниво на чета, прва борбена линија е тој кутар вод кој се наоѓа најистурено.... на ниво на батаљон е најистурена чета , па како одиш нагоре по бригади дивизии корпуси. За командант на армија прва борбена линија може да е длабока и 20 километри, за вод прва борбена линија се 200 метри....

Zoran MKD

Мијак на квадрат.
Член од
11 септември 2010
Мислења
2.021
Поени од реакции
1.018
@Let shto si po chin,
Jas Postar vodnik vo rezerva.

Член од
28 февруари 2017
Мислења
2.770
Поени од реакции
2.682
Точно. Меѓутоа додека војникот не се почувствува како едно со пушката нема ништо понатаму.
На 20 години ( обична возраст на војници ) најмал проблем е да се обучи војникот да ракува со пушката . Поголем проблем е да му всадиш ум и разум во тоа зовриената глава , да не се повреди самиот или некој друг околу себе . По мое во војска прво се формира човек , после војник . Барем јас така го разбирав тоа ! Инаку интересен податок : 10% од храбрите војници на ЈНА паѓаа у несвест при примање на вакцина а исполнувањето на нормата при гаѓање беше околу 95% . Па види ти сега што е полесно и од кај треба да се почне !

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.277
И субординацијата како ќе иде?
(да, ќе се заебава капетан/мајор со миљон одделенија...)
пример, кога командант на бригада дава команда таа се пренесува баталјон - чета - вод - оделение значи имаш 4 степени и во двата правци пошто и командир на оделение известува свој поручник за нешто шпа тој свој капетан па овој свој мајор.... Ко ќе тргнеш вод останува 3 степена. што значи побрза комуникација, помалце шанси за грешка.
Чета правиш со 5 родови оделенија, 1 оделение за огнена подршка и командно оделение. На ова ниво е малце тешко да сфатиш разлика но имаш веќе единица која е посилна од вод али послаба од класична чета но имаш 5 оделенија кои можеш да ги распоредуваш на повеќе начини од колку вод со 3, можеш да користиш оделение во резерва или оделение за бочен маневар и слично. Вистинска предност се гледа на ниво на батаљон каде имаш 5 чети, плус тсндардно чети за огнена подршка, команда пво и слично. Тука веќе имаш големи можности и потенцијали за маневар дури и потешки загуби се компезираат полесно, пример во батаљон кој изгубил во борба една чета (пример 40% шо мртво шо рането шо исчезнато) останува со 2 кои не може да ги распоредува како командант на батаљон со 5 чети на кој ќе му останат 4 и пак можности за акција. Значи со згомеување на број на единици и нивно бројно намалување добиваш отприлика ист број на војници само подобро распоредени (батаљон па нагоре)
Е да уште една битна разлика, во мојата формација, оделението има 6 војници, кдир, ПМ и 4 стрелци. И за то имам опсежна анализа али еве така накратко колку да создадеш слика[DOUBLEPOST=1488664636][/DOUBLEPOST]
@Let shto si po chin,
Jas Postar vodnik vo rezerva.
ќе мора да ми салутираш :D

Zoran MKD

Мијак на квадрат.
Член од
11 септември 2010
Мислења
2.021
Поени од реакции
1.018
Pishi U P.P.
Pozdrav- Salute.

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
44.937
Поени од реакции
83.207
Да, супер све ова, од тој аспект се намалува за еден степен субординацијата. Ја не ги знам до толку овие информации, стварно, али мене ми личи дека командирот на чета дека ќе се расправа со повеќе одделенија.

Башка, одделение со 6 војници?

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.277
Pishi U P.P.
Pozdrav- Salute.
за тие работи неќам да пишам еве највисока должност која сум ја обавувал во мојата воена кариера беше командант на дивизион али то беше краток период пошто немаше старешина со соодветен чин за таа должност и откако се пополна се вратив на моето потчинето место во единицата.

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
44.937
Поени од реакции
83.207
за тие работи неќам да пишам еве највисока должност која сум ја обавувал во мојата воена кариера беше командант на дивизион али то беше краток период пошто немаше старешина со соодветен чин за таа должност и откако се пополна се вратив на моето потчинето место во единицата.
Што е тоа дивизион?

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.277
Да, супер све ова, од тој аспект се намалува за еден степен субординацијата. Ја не ги знам до толку овие информации, стварно, али мене ми личи дека командирот на чета дека ќе се расправа со повеќе одделенија.

Башка, одделение со 6 војници?
имам и за тоа анализа, еве ти еден трејлер за неа
класично оделение (тогаш) имаше 10 војници, командир, пушкомитролезец, помошник на ПМ, снајперист, рачен фрлач, помошник на РФ, и 4 стрелци (од кои еден заменик командир - разводник)

прво нема снајперист кај мене. Оделение со своето оружје дејствува на далечина од 300-500 метри (поединечно или групно) снајпер дејствува 800-1200 метри. Значи пола километар до километар пред оделението да може успешно да дејствува, снајперистот веќе отвара оган со тоа открива точната положба на оделението, го принудува неприателот предвреме да рзвие борбен поредок со што намалува елемент на изненадување или нанесување на губитоци со ненадејен оган, а и плус ко ќе дојде до блиска борба тој веќе не е ефикасен. Затоа јас на командирот на чета му доделувам 2 снајперисти со помошници (набљудувачи) кој тој ги распоредува на одреден положај може и да му ги додели на некое оделение а може и да ги стави на некое место од каде ќе имаат прегледност на цело бојно поле.

Вторро нема рачен фрлач. ни негов помошник Таа позиција значи 2 војници, еден фрлач и 3 - 5 проектили со некое успешно дејство од 300-400 метри. И нишанџијата а и тој гревот кој влечка со себе 3-5 проектили не се од голема корист во блиска борба затоа му давам на командирот на чета посебно ПТ оделение кое може да го концентрира на место каде очекува тенкови, или да го држи во резерва и го праќа на положај каде се потребни или да распореди во некои оделениа по еден фрлач. а во оделението секој стрелец има еднократен лансер за ПТ ракети или проектили кој има скоро ист домет и пробивност. така да пак имам оделение со 6 војници и најмалце 4 ПТ проектили
ехаа имав до детали разработени и варијанти на оружја во зависност од единца и терен и бројно стање....
едно време бев многу преокупиран со таа идеја али брзо заврши и тој систем и таа армија али мислам дека бев и се уште сум во дух на мала современа и брзоманеварска војска и дека би била многу ефикасна....[DOUBLEPOST=1488666424][/DOUBLEPOST]
Што е тоа дивизион?
единица на ниво на батаљон во артилериски и ракетни родови
таму чета е батерија, батаљон е дивизион

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
44.937
Поени од реакции
83.207
Да нема снајпер и да нема ракетен фрлач у одделенијата?
У никое (освен тоа едно), а снајпери нигде (освен овие двајца ваму кај команда)?

Што знам. Тоа дека треба снајпер у одделение не го измислиле за џабе ваљда. А и ова со одделенијата да немаат одговор на оклопни...
Многу некако ми личи (повеќе од предходно) дека е зависно од проценката на командирот на чета.
Значи ти квалитативно ги намалуваш одделенијата на сметка на некаква четна поефикасност. Побрза субрдинација и то.[DOUBLEPOST=1488666825][/DOUBLEPOST]
единица на ниво на батаљон во артилериски и ракетни родови
таму чета е батерија, батаљон е дивизион
ОК, знам за батерија, али не знам за дивизион. Ја сум пешадија.

Zoran MKD

Мијак на квадрат.
Член од
11 септември 2010
Мислења
2.021
Поени од реакции
1.018
Pozdrav Potpolkovniku.
divizion e od 3 voda ako ne zabiraviv P.S,

Kajgana Shop

На врв Bottom