Случувања во Македонија (Генерална дискусија)

За кого би го дале вашиот глас на парламентарните избори во април 2020?

• ВМРО-ДПМНЕ

Гласови: 64 19,0%
  • СДСМ

Гласови: 41 12,2%
  • ЛЕВИЦА

Гласови: 58 17,2%
  • БЕСА

Гласови: 1 0,3%
  • ДУИ

Гласови: 8 2,4%
  • АЛИЈАНСА ЗА АЛБАНЦИТЕ

Гласови: 1 0,3%
  • ДПА

Гласови: 0 0,0%
  • МАКЕДОНСКИ КОНЦЕПТ

Гласови: 5 1,5%
  • ИНТЕГРА

Гласови: 8 2,4%
  • ЕДИНСТВЕНА МАКЕДОНИЈА

Гласови: 3 0,9%
  • Некоја друга

Гласови: 9 2,7%
  • Нема да гласам или ќе го поништам ливчето

Гласови: 139 41,2%

• Вкупно гласачи
    337
Статус
Затворена за нови мислења.
V

viktora

Гостин
Заев: Не ги разбирам луѓето што протестираат

Јас не ја сфаќам логиката на протестантите, сакам да ги видам кои се барањата и слично. Но она што го имам како лично чувство, а обично чувствата не ме лажат, е тоа дека сите тие што протестираат во суштина се изманипулирани наши граѓани, којшто вусшност го штитат Никола Груевски и бандата околу него, од појавување во судовите во Република Македонија“ – изјави вчера Заев

http://press24.mk/zaev-ne-gi-razbiram-lugjeto-shto-protestiraat

А бе црпнат ниеден,многу добро знаеш.И овој да ни биде премиер?

"Ние граѓаните „За заедничка Македонија“, Македонците, Албанците, Турците, Ромите, Србите, Власите, Бошњаците и сите други кои живеат во нашата татковина бараме: Сите политички партии заедно со граѓаните да изготват платформа „За заедничка Македонија“, тука во главниот град на Република Македонија и да ги отфрлат платформите пишувани во туѓи држави. Бараме од политичките партии во преговорите да не помислуваат да усвојат владина програма која не би била изгласана од граѓаните на изборите. Бараме од партиите, а посебно од ВМРО-ДПМНЕ и СДСМ да не допуштат да се гласа во Собранието законот за двојазична Македонија затоа што тоа ќе биде вовед во редефинирање на Македонија."

Член од
23 март 2015
Мислења
7.011
Поени од реакции
1.983
Не пишува дека нема „втора мајка“ туку не е презицирано ништо околу давање на мандат по втор пат. И во уставот не пишува дека партиите кои победиле на изборите (т.е. добиле најмногу пратеници) добиваат мандат. Таму пишува дека партијата или партиите кои имаат парламентарно мнозинство. Има разлика. И да, се согласувам, Иванов немаше никакви овластување на бара потписи. Уште едно прекорачување на должноста.
Штом нема втора мајка... завршена работа. Не станува збор за прецизирање. А парламентарно мнозинство не може да се утврди НИКАКО, сем на чинот на гласање.

Член од
1 септември 2014
Мислења
625
Поени од реакции
606
Toj samo ke ja "redefinira" Makedonija i ke go sproveduva ustavot. Zhivti logikata.
Кој спомна затвор? Зарем за затвор се работи? Јас незнам дали си способен воопшто да размислуваш и да резонираш што всушност се случува?
Бидејќи јас не сум способен, образложи ти што се случува.

Член од
21 мај 2008
Мислења
10.980
Поени од реакции
11.621
http://24vesti.mk/bejli-makedonija-se-oddalechuva-od-principite-na-demokratijata

Еве што ни порачува Стејт Департментот. (нема врска дека е од 24ТВ, прва ми искочи на Гугл кога барав сеа, инаку изворно има на неговиот Твитер профил). Пред да почнете да скокате дека ова е лична изјава на Бејли, запамтете дека дипломатски претставник, уште повеќе, шеф на мисија, не е тука за себе и во свое име, туку во име на државата која го испраќа.

Член од
8 мај 2013
Мислења
11.831
Поени од реакции
36.864
http://24vesti.mk/bejli-makedonija-se-oddalechuva-od-principite-na-demokratijata

Еве што ни порачува Стејт Департментот. (нема врска дека е од 24ТВ, прва ми искочи на Гугл кога барав сеа, инаку изворно има на неговиот Твитер профил). Пред да почнете да скокате дека ова е лична изјава на Бејли, запамтете дека дипломатски претставник, уште повеќе, шеф на мисија, не е тука за себе и во свое име, туку во име на државата која го испраќа.
Касно е друже. Многу од нив се отидени to point of no return.

Член од
23 март 2015
Мислења
7.011
Поени од реакции
1.983
Кој тоа рече ќе се менува Устав? Јас ги слушав Заев, Шеќеринска па и Спасовски синоќа и тие рекоа дека уставот нема да се менува во никој случај.
Многу е контрадикторно. За да се овозможи службен јазик на цела територија од МК, ќе треба уставот да се менува. Јас тоа го слуѓам со месеци.
А инаку, Заев сам изјави во емисија на ТВ21, на прашање дека „за неговите заложби ќе треба уставот да се промени“, тој одговори „и тоа во свое време“.[DOUBLEPOST=1488455202][/DOUBLEPOST]
Кој тоа ќе ги тргне? И зошто досега не се тргнати? Години си стојат, колку што паметам.
Има законска основа да се тргнат. Ако законот овозможува повеќејазичност, тогаш не може. А дали некој крши закон или не.. тоа е башка работа.

Член од
21 мај 2008
Мислења
10.980
Поени од реакции
11.621
Многу е контрадикторно. За да се овозможи службен јазик на цела територија од МК, ќе треба уставот да се менува. Јас тоа го слуѓам со месеци.
А инаку, Заев сам изјави во емисија на ТВ21, на прашање дека „за неговите заложби ќе треба уставот да се промени“, тој одговори „и тоа во свое време“.
Заев кажа дека нема да се чепка Уставот. Тоа беше мислам дали истиот, или ден-два пред да ги добие потписите, не ме фаќај за збор.
А и да идеме до таа крајност, да речеме дека ќе сака да го вметне албанскиот како официјален јазик покрај македонскиот, му требаат 81 пратеници, односно ќе треба да гласа и ДПМНЕ. Пошто они се „патриотите“, каде е стравот од официјализирање на албанскиот како службен?

Член од
30 мај 2012
Мислења
5.027
Поени од реакции
2.889

Taa istata demokratija so ja prodavaat na bliskiot istok, pa sega cela EU ne znae so da prai so azilantite kako posledica na toa?

Член од
21 мај 2008
Мислења
10.980
Поени од реакции
11.621
Taa istata demokratija so ja prodavaat na bliskiot istok, pa sega cela EU ne znae so da prai so azilantite kako posledica na toa?
Јас само кажав, „ете што ни порачува Стејт Департментот“. Знаеме кој е Secretary of State, знаеме кој е POTUS. Тоа ми беше поентата.

A

Avenger99

Гостин
А инаку, Заев сам изјави во емисија на ТВ21, на прашање дека „за неговите заложби ќе треба уставот да се промени“, тој одговори „и тоа во свое време“.[DOUBLEPOST=1488455202][/DOUBLEPOST]
Има законска основа да се тргнат. Ако законот овозможува повеќејазичност, тогаш не може. А дали некој крши закон или не.. тоа е башка работа.
Или во превод, има двојазичност, кур ги боли на инспекторите, само да му носат гласови во Охрид за избор на градоначалник.

Член од
2 септември 2010
Мислења
7.148
Поени од реакции
7.516
Значи штом не се тргнати тоа е законски? Бидејќи да биле незаконски досега ќе биле тргнати.

Член од
30 мај 2012
Мислења
5.027
Поени од реакции
2.889
Pazi sega:

Косовскиот претседател Хашим Тачи на Фејсбук напиша дека политичките случувања во Македонија се загрижувачки.

Тој вели дека претседателот Ѓорге Иванов го злоупотребил Уставот и законите во неговиот „непријателски, антиалбански пристап кон народот што сочинува една третина од жителите на оваа држава“.

Do edna tretina veke stignaa, se razbira na hartija.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom