Огнот, чадот и пепелот од дрво, се штетни по здравјето- да или не?

Статус
Затворена за нови мислења.
Зависи за која шума се работи.Ако се изврши сеча на борова шума,никогаш повеќе нема да се обнови.Друго девствените шуми или шумите каде што никогаш не е извршена сеча се прекрасни со високи дрва.За разлика од шумите каде шо е извршена сеча повеќе изгледаат на збир од грмушки него на шуми.
Донекаде си во право со боровата шума, таа не потерува од пенушката но може да потера од шишарката, покрај борјата насекаде има нови изникнати борчиња, така и ваму ако се создадат услови би потерала нова шума, која нема да биде во редица како постарата.
Пред 10-тина години кога беревме печурки можеше слободно да си се движиш низ нив, но тие се во изумирање поради боровиот четник и денеска насекаде има потерано жбунчиња, трнчиња... внатре во нив.

Одкако ќе се исечат дрвата по неколку години треба да се излезе на терен и да се подкастрат новите дрва, место да терат на страна треба да се усмерат да терат само нагоре, ама кај нас тоа никој не го прави.[DOUBLEPOST=1486839334][/DOUBLEPOST]
Викаат дека палмите се добри како огревно дрво
Бамбусот:icon_lol:
он тера како луд, ќе имаме дрва колку што сакаме

Викаат дека палмите се добри како огревно дрво
Ептен.[DOUBLEPOST=1486843975][/DOUBLEPOST]
Но, ние веќе десет години живееме со медицината од пред сто години, па ете ништо не ни е (освен пар ситници, како први по мозочен удар, смртност на доенчиња и слично).
За жал колку и да напреднала медицината сепак за твојата состојба нема лек. Тебе исто би ти се фатило та си живеел сега, та пред 10 или 100 години. За во иднина незнам ама вака не сум многу оптимист :(.[DOUBLEPOST=1486844101][/DOUBLEPOST]
мкд владе врска животен век и здравје медицината има минорна врска. Нашава па ич
Технолошки развој, чиста вода за пиење, хигиена, и изобилие на храна се примарни за зголемување на човештвото.
Не би се кладел баш многу околу ова ама ти си знаеш. Ете пробај едно две три години ич не оди на лекар и лечи се по бајачи, надрилекари, билки и чаеви, пијавици и шознам таму како се лечеле пред неколку века и пренеси имперсии.[DOUBLEPOST=1486844320][/DOUBLEPOST]
Да пред секирата на планетава земја воопшто не постоеле шуми!:confused:
Значи прави разлика помеѓу дрвокрадци и планско сечење. Едното со другото нема врска.

Последно уредено:
Зависи за која шума се работи.Ако се изврши сеча на борова шума,никогаш повеќе нема да се обнови.Друго девствените шуми или шумите каде што никогаш не е извршена сеча се прекрасни со високи дрва.За разлика од шумите каде шо е извршена сеча повеќе изгледаат на збир од грмушки него на шуми.Иначе грењето со дрва е еден од причинителите на загадувањето со сигурност.Ама човештвото стално си наоѓа изговори за штетите шо и ги прави на природата.Така на пример Јапонцине ги сотраа китојне под изговор дека ги ловеле поради научни цели и се така додека не се уништи природата до точка од која нема враќање!

Имаше емисија Шкотска или Ирска каде колибите додека покривот им дишел т.е. чадот од внатре лесно излегувал биле здрави. Од кога почнале да ставаат материјали кои имале поголема изолација многу повеќе се разболувале.
Ама како што Јапанците имаат изговори ние уште полесно .
Ова сигурно го имаше на форумов ама да потсетиме кој е најголемиот проблем:
http://centarnews.net/HQ/mk/index.p...tniot-tender-go-zagaduvaat-vozduhot-vo-skopje

мкд владе да прашаме фамилијата на малечката Тамара како е супер нашево здравство. Можам и јас лично да ти кажам искуство со мојот син и 6 месеци на Клиника :гомце: (врвната установа :гомце: ).
Ама за тебе како и за оној Алмеида само едно е битно а тоа е партијата (дал се црвени или плави).
Колку за инфо пијавици сеуште се користат и добра цена држат на пазарот. Ти слободно антибиотици пиј си, и на деца/внуци давај им што повеќе тоа подобро ќе ви е.

Mирисот на чаденото и печенето месо на дрво, зависи од видот на дрвото кое гори
Еве една страница каде можете да одберета различни видови на дрво
http://smokehousestore.co.uk/BuySmokeWoodsCherrySmokingWoodForSaleUK.html
чадените меса и месни преработки се едни од најканцерогените за конзумирање

Мислам дека хемикалиите кои се додаваат во прехранбените производи се поканцерогени од чадењето

мкд владе да прашаме фамилијата на малечката Тамара како е супер нашево здравство. Можам и јас лично да ти кажам искуство со мојот син и 6 месеци на Клиника :гомце: (врвната установа :гомце: ).
Ама за тебе како и за оној Алмеида само едно е битно а тоа е партијата (дал се црвени или плави).
Колку за инфо пијавици сеуште се користат и добра цена држат на пазарот. Ти слободно антибиотици пиј си, и на деца/внуци давај им што повеќе тоа подобро ќе ви е.
Очигледно на оваа тема некој друг е дневнополитички заглавен. Инаку збораме општо а не тука( мада и ние не сме исклучок кој колку сака нека го дрви околу тоа) дека благодарение на напредната медицина животниот век е многу продолжен. Таа не се состои само од антибиотици кои патем речено да не ги откриеја чисто се сомневам дека ке достигневме 7 милијарди и ке се умираше од најобично воспаление или драснатинка. Стварно незнам ни зошто воопшто и се расправаме за толку очигледна работа како дали медицината има голем допридонес околу продолжувањето на животниот век на населението на глобално ниво. Ама твој живот твое право. Секогаш имаш опција алтернативна медицина , бајачи, надрилекари, тревки ете и пијавици.[DOUBLEPOST=1486933924][/DOUBLEPOST]
Мислам дека хемикалиите кои се додаваат во прехранбените производи се поканцерогени од чадењето
Не не чадот од дрвата е штетен, хемикалиите кои се додаваат во храната , посебно во таканаречените сувомеснати производи од кои течи вода се ептен здрави. Хемикалиите кои се додаваат во соковите ти се чисто здравје. Разноразните пестициди и хербициди со кои се прскаат растенијата се ептен полезни. Исто и концентратот со кој се хранат животинчињата од кои јадиме месо и млеко. Се е тоа здраво ама чадот од дрвата , е тоа е она што не убива.[DOUBLEPOST=1486934202][/DOUBLEPOST]
Да оти порано сите имаа фрижидери или опција за свежо тазе заклано месо од трчано прасенце.

Последно уредено:
Најискрено ти посакувам син ти да оздрави што побрзо. Јас во моментов имам многу сериозен проблем со еден член од семејството и потполно те разбирам.
Не си ме тагирал, ама ете да ти кажам (а порано сме праеле муабет) дека таков сум по природа и претежно критикувам и барам одговорности. Едноставно, политичките функции и луѓето кои ги држат носат одлуки и постапки кои за луѓе живот значат, а најчесто тоа до нив не допира. За жал и за загадувањето и за лекувањето сериозен фактор се несовесни политики и тоа е така, нема друго. 100 пати сум ти пишал барем на тебе дека не фаворизирам никого, а спремен сум да го критикувам секого. Не знам што сум напишал што те изнервирало, ама ете да ти се извинам.
Може тоа што потајно мислам дека загадувањето е една од причините за проблемите што ги имам сега е баш загадувањето, па во темава сум пишал повеќе од бес, отколу од разум.

Најискрено ти посакувам син ти да оздрави што побрзо. Јас во моментов имам многу сериозен проблем со еден член од семејството и потполно те разбирам.
Не си ме тагирал, ама ете да ти кажам (а порано сме праеле муабет) дека таков сум по природа и претежно критикувам и барам одговорности. Едноставно, политичките функции и луѓето кои ги држат носат одлуки и постапки кои за луѓе живот значат, а најчесто тоа до нив не допира. За жал и за загадувањето и за лекувањето сериозен фактор се несовесни политики и тоа е така, нема друго. 100 пати сум ти пишал барем на тебе дека не фаворизирам никого, а спремен сум да го критикувам секого. Не знам што сум напишал што те изнервирало, ама ете да ти се извинам.
Може тоа што потајно мислам дека загадувањето е една од причините за проблемите што ги имам сега е баш загадувањето, па во темава сум пишал повеќе од бес, отколу од разум.

НЕ си ме навредил ниту повредил, туку кога зборев јас блокирањето на раскрсници е дебилна работа, дека наместо раскрсници треба да се лоцира проблемот и таму да се насочат блокадите па и ударите. Ти уште неколку ме правевте "сендвич". А да се отидеше пред клиника и додека не си дадеа ОТКАЗ сите тие што не потпишале Тамара да иде во Турција нешто ќе се допринесеше. Со критики видовме до кај сме, се додека не се почне со палки, бркање НИШТО нема да се смени оти сме гниди.
Инаку висок член од дпмне за неговото дете (иако имаат милиони) одма доби конзилијарно мислење за операција во ЕУ земја.

Mожеш повторно да напишеш врска членот кој има здравствен проблем, па може ќе добиеш некој корисен совет од нас тука неверниците на македонската медицина и институции.

мкд владе ти кажав јас секако со пијавиците ама тие езерските а не со таквите како тебе партиските.
Што повеќе антибиотици пиете по дома поубаво ќе ви е (y)

мкд владе ти кажав јас секако со пијавиците ама тие езерските а не со таквите како тебе партиските.
Што повеќе антибиотици пиете по дома поубаво ќе ви е (y)
Ке ти речев нешто ама читам нешто мака имаш па си реков батали и со помин.

9Qtt9Ln.gif HistoryofWoodBurningStoves-1.png

Старо домашно огниште пронајдено на Малта
http://www.stoveindustryalliance.com/historyofstoves/
Горната слика е за тие кои не се љубители на историјата, Еве нешто предизвикуваки еротично и убаво. Дали и во ваква ситуација ќе им пречат канцерогените РМ честички

Последно уредено:
Јас не сум љубител на историјата. Повеќе на науката. Ако Германија може да се бави со вакви работи, а ние уште се дрва, не сме ни заслужиле да опстанеме како народ. Поубаво да не нема.

http://www.independent.co.uk/news/w...m-lower-saxony-hydrogen-powered-a7391581.html

Воз на погон чиј единствен (нус) производ е водена пареа.
Не е проблемот во ПМ честиците, туку во нашите глави.

точно, ама сепак многумина и во најнапредните држави консумираат чадено со сите последици: исто така и полуживи бифтеци обожаваат во Британија и Франција и секоја година 1000-ци умираат од паразит кој нвлегува и во мозок, а се од недопечен бифтек...

Старо домашно огниште пронајдено на Малта
http://www.stoveindustryalliance.com/historyofstoves/
Горната слика е за тие кои не се љубители на историјата,
а кога тоа во историјата која везден ја споменуваш, луѓето живееле во згради и се грееле на оган со огниште? Дали ти во твојата зграда можеш да се грееш со огниште кое се користело пред 2 милиони години како што велиш? Дали ти живееш како што тие живееле?

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom