Na vremeto srekni bile tie so doziveale 40ka, sifilis i rak npr lecele so ziva, zagaduvanjeto od ogacite ne bilo ni mnogu vazno poso umirale od drugi raboti (a i od toa).
А што мислиш ти колку би ти бил твојот животен век денес да не постои денешната медицина?
Вака од око по твое ?[DOUBLEPOST=1486502571][/DOUBLEPOST]
...велиш вистина дека родот Хомо повеќе од 2 мил години живее со оганот,чадот и пепелот од дрво?
ОК, може малку весела математика ?

колку___ бројчано хомо родот и на колкав простор___ на планетава Х толку___ огани со чад и пепел =
колку денес ___ човеци да не речам луѓе на колкав простор___ денешниве населби Х толку___ оџаци=
??
пред два милиона години ( харакирам) имало од родот Хомо на цела планета колку денес има Хомосапиенси во една градска населба .... така да споредбата не ти е адекватна, ај ќе речам дека нас не тепа квантитетот, а не квалитетот на горење на дрва!... не велам не, може имаш твоја теорија и оправданост за квалитет на огревно дрво ама се побива со квантитетот на корисници на истиот !!!

и мене не ми пречи во кафана, ако еден или двајца пушат,

но ако сите 50 гости димаат со цигари, а нема вентилација и целиот чад останува во просторијата сите ќе имаат последици и пушачи и непушачи....
една планинаска викендица меѓу дрва и природа со оџак кој чади е права планинска идила, ама ако има 300 такви планинаски викендици и сите чадат што мислиш ќе прошеташ меѓу нив и ќе дишеш со целосна плуќа и ќе речеш уфффф ама чист планински воздух со квалитетно огревно дрво
А тие по број во една градска населба така живееле раштркани низ цела планета. Еден човек тука, другиот на 200 км од него, третиот онаму џенем ....
Интересна ми е оваа ваша теорија за чадот од цигари и чадот од огревно дрво. Намерно викам теорија пошто и не е ништо друго туку обична теорија. Ако е се така како што кажуваат статистиките, истражувањата, експертите и кој се не тогаш искрено како сме преживеале како вид.
За да биди факт на пример треба колку пати и да го повторуваш експериментот секогаш да дава исти резултати. А сепак ете уште опстојуваме како вид, море не само што опстојуваме туку и се котиме као глувци. Посебно баш во оние делови од светот каде греењето ( веке кога сме кај тоа ) со плин, клими и други нештетни извори на топлина е мисловна именка.
За цигарите веќе шта да ти причам. Какви последици би имала? И шо баш ти? Како некој други немаат гајле а пушат цел живот а растени се во околина каде активно се пушело од дедо прадедо и тоа качак без филтер,се грееле на мангал ( знаеш што е мангал нели ), готвеле на дрва во шпориња кои ни оддалеку не ги задоволувале денешните стандарди и ред други работи кои за денешните деца едноставно се несватливи, па ете сепак пораснале, изродиле деца, дочекале внуци, некој и правнуци. Од друга страна имаме денешен современ човек кој има шекер на свои 20 години, срцето им откажува на 25 , холестеролот на 30 веќе во облаци,рак на 40, не се ни надева на пензија. Секоја втор пар има проблеми да затрудни, де повикај пријател, де инвитро. Ете тоа ако сакаш вака со твои зборови да ми го објасниш.[DOUBLEPOST=1486504547][/DOUBLEPOST]
Реалноста е дека греењето на дрва е потоксично од другите методи, јас искрено никако не успевам да разберам зошто ова инсистирање кога сите факти одат против, не во прилог на греење на дрва.
Реалноста е сосем друга ама ај.
Пошто некој спомна дека си медицинскио лице ке речиме дека за нас тука си експерт.
Ајде малце за фактите, реалните факти. Оние што повеќето од нас ги доживеале, виделе, осетиле.
Никој не спори дека чадот од дрва е токсичен, далеку од тоа. Но дали е до толку токсичен колку што сака да се прикажи. Значи зборам за чадот од дрва, не за чадот од фосилни горива. Ако е до толку токсичен зошто сме ние уште тука. Сите тие модерни начини за греење пред 100 години не ни постоеле. Од друга страна човечкиот вид постои колку ? Имаш некое објансување за тоа кога и не е некоја тајна дека огнот ( нормално од дрва ) се користел секојдневно и за готвење и за греење, за правење на орудија, за топење на метали и за што ли уште не. Неспорен факт е дека најголемо откритие на човечкиот род е огнот. Одма после него е тркалото ама тоа е веќе друго . И сега ајде ти вака со твои зборови објасни ни на сите нас како тоа огнот од дрва ни бил сојузник и ни помогнал да опстаниме и да напредуваме како вид со милениуми ама наеднаш за 30- 40 години ни станал смртен непријател. Огнот се променил, неговиот хемиски состав или ние се променивме за четвртина век.
Исто и за чадот од цигари. Ако е толку штетен и ако тоа е факт пошто нели има еден куп научни истражувања, статистики кои недвосмислено докажуваат дека активен пушач би требало да умре на околу 30 години, пасивниот неколку години подоцна ради овој првиот, а реалноста кажува нешто друго. Значи познавам пушачи , не некој ми кажувал значи живи сведоци на свои 80 -90 години кои пушат како Турци . Како тоа се вклопува во таа теорија. Оти не се умрени , оти тие околу нив уште се живи. Оти сум јас жив и сите околу мене. Ај цигарите настрана да не забегаме од темата, ама истите тие се грееле на отворен оган, на дрва готвеле, на дрва печеле.Леб во фурна, ја тресиш пепелта од лебот буквално. Компири печеле во пепелта, ги вадевме па ги љупевме и ги јадевме. Колбаси директно на жарта, па некој паднал се ќумуросал, нема гајле малце исчистиго. Се сеќавам мојата баба вадеше мангал на сред соба што по денешни прописи треба да ја стрелаат со тапи куршуми. Во соба од 15 м2 ти вади жар во отворен сад на сред соба кој буквално зрачи со јаглерод моноксид кој сигурно знаеш дека е многу мноогу поотровен и тоа вистински од јаглерод диоксидот. За тие честичките ич да не прајме муабет. Дедоми сучи качак,швајцова една за една. Во собата магла. И види чудо и тие доживеааја длабока страрост и јас по некое чудо уште сум жив.
Е тоа како експер и медицинко лице ако сакаш да ми го објасниш со твои зборови. Како е тоа можно кога спрема сите тие истражувања, статистики, експерти јас требаше да бидам оддамна мртов. Ако не од рак барем од труење со јаглерод моноскид, диоксид или некоја друга модерна болест .