- Член од
- 30 мај 2012
- Мислења
- 5.027
- Поени од реакции
- 2.889
Ova so predimenzioniranje na radiatorite e proverena rabota, sum videl so svoi oci. I toa se pravi za sekoj slucaj samo da se ima toplotna rezerva ako nadvor e epten ladno to est pod -15. Toplotnite pumpi vo kombinacija so radiatori i greenje na voda na 40c e isto top kombinacija nisto poslabo od podno greenje. Ako imas parno so radiatori i instalacija dodavas po potreba uste po nekoj radiator i nemas problem.. Radiatorite ne se skapi,nisto strasno. Ako stavas parno na novo ke si stavis podno pa uste podobro. Najskart toplotna pumpa bez problem ke zagreva voda na 40c i pri nadvoresni -20. Ovie eftinite kineskit toplotni pumpi se site deklarirani za rabota do -25, za 5-10c ponisko od prosecna klimaЗначи темата е греење на пелети. Се спомнува повеќе пати топлотна пумпа и запад, па да разјасниме некои работи...
Топлотна пумпа би купил веднаш само кажете ми која е таа топлотна пумпа што ке загрее 150m2 со радијатори на 60 степени на надворешна температура од -10.Или според вас кои зборувате за топлотните пумпи треба да ставам 300 ребра па тогаш можеби и температура од 30-40 степени би завршила работа.
Топлотните пумпи исклучиво се наменети за ниско температурно греење(подно греење,фенкојлери или големо предимензионирање на радијатори)
Не постои топлотна пумпа барем колку што сум јас запознаен што може да извади 55-60 степени на -10 надворешна и да ја задржи декларираната моќ, да не разговараме што ке троши како котел на струја..
Инвертерите воздух-воздух(ги имам два премиум) е неспоредливо со централно греење.Просто кажано освен ако на некого му е подобро да живее-спие во бучава и промаја.
Комфорот и еднаквост на температурата на целиот простор мора да се плати.
Геотермалните пумпи се друга приказна(не исплатливо барем кај нас)но мислам дека треба да се задржиме на темата.
И ве молам да не споредувате греење со запад затоа што градбите и изолацијата знаете и сами каква е кај нас.