Работа во Германија

viktordojran

пссwd
Член од
11 септември 2007
Мислења
351
Поени од реакции
31
значи вака јас бев на 20 декември,Мене лично не ме прашуваа ништо на германски,се на МК.и прашаа обични работи,од кај си шо ке правиш тамо,каде во кој град,дали знаеш дека возачката дозвола не ти важи тамо ,(само 6месеци)ГЛЕДАЈТЕ ДОКУМЕНТИТЕ ДА ВИ БИДАТ КОМПЛЕТНИ ЗА СИТЕ АПЛИКАНТИ,БЕЗ ЦЕЛОСНА ДОКУМЕНТАЦИЈА БЕЗ ПО 2 КОПИИ ЏАБЕ КЕ ОДИТЕ,КЕ ТРЕБА ПАК ДА ЗАКАЖУВАТЕ ОДНОВО А ТОА КЕ ВЕ ЧИНИ ДОСТА ВРЕМЕ.Значи се по 1 оригинал со 2 копии ТОТАЛНО СЕ....пред мене стоеше една албанка со 5 деца ,Бараше спојување кон семејство во германија и бараа сертификат дека го знае германскиот таа приложи ама некој не признат ,Е НЕА ЈА ПРАШУВАА НА ГЕРМАНСКИ ,КАДЕ СИ РОДЕНА,КАДЕ КЕ ЖИВЕЕШ ,КОЛКУ ГОДИНИ ИМАШ SE NA ГЕРМАНСКИ ..ЕТЕ ТОА Е МОЕТО ИСКУСТВО ...

Член од
30 декември 2009
Мислења
547
Поени од реакции
149
Дали може некој да ми објасни како да се најде работа во Германија? Има ли посредници, може ли преку роднини да се заврши работата како да отпочнам бидејќи тука нема чаре, фала однапред!!!

Член од
7 октомври 2016
Мислења
6
Поени од реакции
2
Во амбасада ништо не прашуваат на германски ако одиш за работа во McDonalds Burger king итн . Битно е да ги имате сите документи комплет ,ќе те прашаат дали имаш обезбедено престој и некое општо прашање и за 2 дена ја земаш визата. Инаку тие договорите што почетно се добиват се преддоговори кога стинуваш Германија потпишуваш нов договор.... Учете германски не за некого туку лично за вас , и со посредници да одите и без нив мора да завршите доста битни работи низ инстутициите и ви е потребно познавање за да се разберете. И на работа ако знаете германски ќе поминете подобро и со саати и со се , доколку незнаете ќе работите се и сешто и за почеток нема ни толку часови да имате ....
И не бркајте посредници парите за посредниците дајте ги во курс по германски и сами ќе си најдете работа , сами ќе си продолжувате и договорот и визата ,а не цело време да зависите од нечија волја и да полните туѓи џебови. Условите сега се далеку поповолни за Македонците за добивање работа и виза .
Ви посакувам успех на сите Поздрав

Член од
30 декември 2009
Мислења
547
Поени од реакции
149
Од агенцииве кај нас има во Контекст и Венера, сеа има и новоотворена агенција во Штип - ЕСИ.
Кои се условите како студент порано бесе да не си постар од 26 години ? сега ?

Член од
8 јули 2008
Мислења
4.516
Поени од реакции
8.226
Аплицирав во Контекст за работа во германија, и покрај тоа што можеби е подобро сам да се аплицира до работодавец, сепак сметам дека е посигурна опција вака преку агенција, бидејќи прва година ми е, сакам да ги запознам нештата подобро и поубаво за да знам за понатака што и како.
Е сеа, сакав да ве прашам отприлика колку е заработката ?
Ги знам оние стандардни муабети "Секој си е засебен, сепак некој е прилично штедлив, некој не blah blah"
Но со еве вака просечна штедливост да ја наречам, без ПРЕМНОГУ шетање, без многу искачања...колкава е отприлика заработката од 3 месеци во бургер кинг/мекдоналдс ?
Значи грубо, секако земајќи го во предвид фактот дека нема да се трошам додека сум на работа таму.
Ваше лично искуство и од луѓето кои ги знаете/познавате. Секоја цифра која ќе ја наведете е добредојдена.
Danke. :D

М

мојќен

Гостин
Аплицирав во Контекст за работа во германија, и покрај тоа што можеби е подобро сам да се аплицира до работодавец, сепак сметам дека е посигурна опција вака преку агенција, бидејќи прва година ми е, сакам да ги запознам нештата подобро и поубаво за да знам за понатака што и како.
Ги знам оние стандардни муабети "Секој си е засебен, сепак некој е прилично штедлив, некој не blah blah"
Но со еве вака просечна штедливост да ја наречам, без ПРЕМНОГУ шетање, без многу искачања...колкава е отприлика заработката од 3 месеци во бургер кинг/мекдоналдс ?
Значи грубо, секако земајќи го во предвид фактот дека нема да се трошам додека сум на работа таму.
Ваше лично искуство и од луѓето кои ги знаете/познавате. Секоја цифра која ќе ја наведете е добредојдена.
2-2.5к евра, сум прашал 10 души.

Член од
5 септември 2014
Мислења
109
Поени од реакции
209
(мекдоналдс) Па јас успеав да донесам 2700, онака не многу расфрлање ама па и не се стегав.
Сакам да ти кажам доволно ќе заработиш и да прошеташ и да видиш нешто и да касниш нешто хаха и некој денар да си вратиш и шо е најважно убо да си поминиш :) Со среќа!

Член од
13 октомври 2015
Мислења
277
Поени од реакции
150
(мекдоналдс) Па јас успеав да донесам 2700, онака не многу расфрлање ама па и не се стегав.
Сакам да ти кажам доволно ќе заработиш и да прошеташ и да видиш нешто и да касниш нешто хаха и некој денар да си вратиш и шо е најважно убо да си поминиш :) Со среќа!
За 3 месеци,па ти си феномен невиден

Член од
5 октомври 2012
Мислења
24
Поени од реакции
13
Дечки презакажуват ли термини во амбасадата? Не знам дали толку ке чека фирмата до мај. Нема никакви термини ниту за април страшна работа.

viktordojran

пссwd
Член од
11 септември 2007
Мислења
351
Поени од реакции
31
овие шо требаше да одатт за дрезден да работат за бугаринот за ДОЛЧЕ ГУСТО ме интерисира дали ојдеа :):)

Член од
22 октомври 2011
Мислења
1.281
Поени од реакции
798
Друже од фабриката лично кажаа дека немат отворени места и дека не склучиле договор со никаков бугарин :)

*Slash*

Comfortably Numb
Член од
31 јули 2008
Мислења
760
Поени од реакции
1.209
овие шо требаше да одатт за дрезден да работат за бугаринот за ДОЛЧЕ ГУСТО ме интерисира дали ојдеа :):)
Toj so zema po 40e i vetuva 1500e neto?prevara...go ima na poveke mesta niz socijnive mrezi deka e prevara,pazete :)

Fiend

смут џезер
Член од
29 март 2012
Мислења
947
Поени од реакции
1.074
А колку е саат. колку саати е работно време, и кои денови се иде на работа? Јас аплицирав преку контекст и поминав на интервјуто се супер, ама да знам што ме очекува.

Член од
1 јули 2006
Мислења
853
Поени од реакции
84
Здраво,

Ај да ја пробам темава.

Имам интервју во агенција ЕСИ за вработување во Германија. Е сеа дали некој знае што прашања отприлика прашуваат работодавците (еве и ако некој добил преку контекст) на интервју за работа отприлика? пошто малце ми е тапа германскиот во споредба со англискиот =)

Kajgana Shop

На врв Bottom