Гуми (пневматици)

Член од
29 јуни 2014
Мислења
25.875
Поени од реакции
42.552
се во ред е за зимските гуми што викаш ама со летните гуми на зима и во дождливо време нема да забегува т.е да лизга по малце? на снег исто проблем...[DOUBLEPOST=1483911765][/DOUBLEPOST]
се во ред е за зимските гуми што викаш ама со летните гуми на зима и во дождливо време нема да забегува т.е да лизга по малце? на снег исто проблем...
Ќе возиш претпазливо, ќе држиш растојание, на дожд нема да имаш никакви проблеми со летни, летно време се убива од врнење.

Член од
14 август 2008
Мислења
2.441
Поени од реакции
1.013
се во ред е за зимските гуми што викаш ама со летните гуми на зима и во дождливо време нема да забегува т.е да лизга по малце? на снег исто проблем...[DOUBLEPOST=1483911765][/DOUBLEPOST]
се во ред е за зимските гуми што викаш ама со летните гуми на зима и во дождливо време нема да забегува т.е да лизга по малце? на снег исто проблем...
Летните гуми се многу подобри од зимските за дожд; зимските се подобри само за снег и при многу ниски температури.[DOUBLEPOST=1483926777][/DOUBLEPOST]
нема универзални гуми, има летни и зимски, летните пробуваат да ги тутнат како демек универзални
Има Ол-Сизон (All-Season) гуми, на пример: https://www.reifendirekt.de/cgi-bin/rshop.pl?dsco=100&cart_id=80277395.100.18744&sowigan=GAN&Breite=195&Quer=65&Felge=15&Speed=&kategorie=6&Marke=&ranzahl=4&tyre_for=&x_tyre_for=&rsmFahrzeugart=ALL&search_tool=standard&Label=C-B-68-1&details=Ordern&typ=R-282190

https://www.reifendirekt.de/cgi-bin/rshop.pl?dsco=100&cart_id=80277395.100.18744&sowigan=GAN&Breite=195&Quer=65&Felge=15&Speed=&kategorie=6&Marke=&ranzahl=4&tyre_for=&x_tyre_for=&rsmFahrzeugart=ALL&search_tool=standard&Label=E-E-69-1&details=Ordern&typ=R-122986

https://www.reifendirekt.de/cgi-bin/rshop.pl?dsco=100&cart_id=80277395.100.18744&sowigan=GAN&Breite=235&Quer=55&Felge=19&Speed=&kategorie=6&Marke=&ranzahl=4&tyre_for=&x_tyre_for=&RunFlat=1&rsmFahrzeugart=PKW&search_tool=standard&Label=C-B-71-2&details=Ordern&typ=R-275373

Последно уредено:
Член од
23 ноември 2016
Мислења
525
Поени од реакции
511
Дојди во Велес,ќе видиш колку се чисти,чисти се околу 70%..Јас намерно одев кај што има повеќе снег,чисто онака..Многу јасно дека во овие услови одговара добра Зимска гума..Не некои Кинески или Жими Куров,туку зимска Gislaved,Nokian,Dunlop,Pirelli,е таква зимска да ставиш,па да викаш.
Ne e temata dali se cisti snegot vo Veles, ili ne, tuku zimski vs letni gumi, i site fakti kazuvaat deka treba da se stavaat zimski gumi bidejki ima golema razlika vo vozni svojstva. E toa deka ti zimoska ne ja vozis, i si zastedil na gumi, mozes i da ja prodades kolata i da zastedis i na registracija i na gorivo.
Ne se extra trosok zimskite gumi, namesto da gi vozis letnite na primer 4 godini, ke kupis zimski i ke gi vozis 6-7 sezoni, samo pocetniot trosok e skap - nad 200 eur.
Doagaat vreminja koga ke imas zena i deca, i ne mozes da im kazes "aa deneska ladno e,kolata nema da ja vozam". I pak ke dojdes na moeto ;)

Black Hok

CRUISE
Член од
11 декември 2012
Мислења
2.351
Поени од реакции
1.219
Ne e temata dali se cisti snegot vo Veles, ili ne, tuku zimski vs letni gumi, i site fakti kazuvaat deka treba da se stavaat zimski gumi bidejki ima golema razlika vo vozni svojstva. E toa deka ti zimoska ne ja vozis, i si zastedil na gumi, mozes i da ja prodades kolata i da zastedis i na registracija i na gorivo.
Ne se extra trosok zimskite gumi, namesto da gi vozis letnite na primer 4 godini, ke kupis zimski i ke gi vozis 6-7 sezoni, samo pocetniot trosok e skap - nad 200 eur.
Doagaat vreminja koga ke imas zena i deca, i ne mozes da im kazes "aa deneska ladno e,kolata nema da ja vozam". I pak ke dojdes na moeto ;)
Druze,vo pravo si za se..No kako sto kazav,procitaj gi moite 3-4 posta unazad i ke vidis.Vo Veles ovakov sneg nema padnato 4-5 godini,se e suv stud.No kako sto rekov,ako nekoj treba da plakja poradi toa sto jas vozam so letni skapani gumi,toa da bidam samo JAS.

Член од
21 ноември 2011
Мислења
1.534
Поени од реакции
894
фала ви за помошта погоре ама мислам дека е најдобро да одам со нови летни гуми (секако ретко возам во зима), сакам да ги заменам стариве гуми (2 за почеток) па ќе ставам и слики од сегашниве гуми (10 год стари) па чекам мислење дали да ставам нови. (пс освен ќто се стари дали има друга основа за смена спрема шарите на пример). Ај што шкрипат на лето туку на доз малце и забегуваат какои целата кола малце губи на стабилност на влажен пат....

Attachments

Член од
24 април 2010
Мислења
1.251
Поени од реакции
1.756
фала ви за помошта погоре ама мислам дека е најдобро да одам со нови летни гуми (секако ретко возам во зима), сакам да ги заменам стариве гуми (2 за почеток) па ќе ставам и слики од сегашниве гуми (10 год стари) па чекам мислење дали да ставам нови. (пс освен ќто се стари дали има друга основа за смена спрема шарите на пример). Ај што шкрипат на лето туку на доз малце и забегуваат какои целата кола малце губи на стабилност на влажен пат....
10 години стари гумии :eek::eek::eek:
Совет од мене, не вози појке од 25 км/х

Член од
29 јуни 2014
Мислења
25.875
Поени од реакции
42.552
катастрофа се гумиве, затоа ти забегува, а не дека ти се летни, смени ги одма.

Член од
21 ноември 2011
Мислења
1.534
Поени од реакции
894
катастрофа се гумиве, затоа ти забегува, а не дека ти се летни, смени ги одма.
па тоа и беше целта што пишав овде....сега останува уште да одберам гуми, така ќитам се од поќеток што е каде е...:) Гледам доста се фалени Тигер гумите..hankok..што е со матадор сава? препораки?
btw димензии 185/60 R14

Член од
14 август 2008
Мислења
2.441
Поени од реакции
1.013
па тоа и беше целта што пишав овде....сега останува уште да одберам гуми, така ќитам се од поќеток што е каде е...:) Гледам доста се фалени Тигер гумите..hankok..што е со матадор сава? препораки?
btw димензии 185/60 R14
Еве еден мој коментар од пред скоро 3 години како препорака, татко ми уште вози со истите гуми, не се пожалил...
Sportiva SnowWin 195/65 R15 (со М+С ознака), 3 години, околу 30000км, возени преку цела година, сосема задоволен.
Инаку се работи за Ол-Сизон гуми, што за климатските услови во Македонија - и ако не возиш премногу километри - мислам дека се исплати.

Последно уредено:
Член од
21 ноември 2011
Мислења
1.534
Поени од реакции
894
Еве еден мој коментар од пред скоро 3 години како препорака, татко ми уште вози со истите гуми, не се пожалил...

Инаку се работи за Ол-Сизон гуми, што за климатските услови во Македонија - и ако не возиш премногу километри - мислам дека се исплати.
не возам многу па затоа ме интересираше дали е подобро летни или all season гуми да барам...

Член од
14 август 2008
Мислења
2.441
Поени од реакции
1.013
Koja e oznakata za all season gumi?
Искрено, ни јас не сум сигурен, но М+С ознаката мора да ја има. Оние Спортива некаде ги пишува целосезонски, некаде зимски. На подобрите сајтови за гуми ги пишува кои гуми се целосезонски; еве на пример уште еден предлог за @miki80 , ако може да ги најде во Мк, олсизон гуми со неговите димензии од реномиран европски произведувач, а меѓу поефтините: https://www.reifendirekt.de/cgi-bin/rshop.pl?dsco=100&cart_id=49081588.100.28835&sowigan=GAN&Breite=185&Quer=65&Felge=14&Speed=&kategorie=6&Marke=&ranzahl=4&tyre_for=&x_tyre_for=&rsmFahrzeugart=ALL&search_tool=standard&Label=E-C-68-1&details=Ordern&typ=R-281235

Пардон, ти треба 60ка: https://www.reifendirekt.de/cgi-bin/rshop.pl?dsco=100&cart_id=49081588.100.28835&sowigan=GAN&Breite=185&Quer=60&Felge=14&Speed=&kategorie=6&Marke=&ranzahl=4&tyre_for=PKW&x_tyre_for=&rsmFahrzeugart=PKW&search_tool=standard&Label=E-C-68-1&details=Ordern&typ=R-281233

Како што реков, за македонската клима, поарно цела година со целосезонски па поскоро да ги смениш со нови, отколку да крпиш подолго време со летни и зимски, па не знам, две зимски назад две летни напред и слични крпеници...

Последно уредено:
Член од
9 декември 2012
Мислења
1.031
Поени од реакции
1.110
Член од
23 ноември 2016
Мислења
525
Поени од реакции
511
Искрено, ни јас не сум сигурен, но М+С ознаката мора да ја има. Оние Спортива некаде ги пишува целосезонски, некаде зимски. На подобрите сајтови за гуми ги пишува кои гуми се целосезонски; еве на пример уште еден предлог за @miki80 , ако може да ги најде во Мк, олсизон гуми со неговите димензии од реномиран европски произведувач, а меѓу поефтините: https://www.reifendirekt.de/cgi-bin/rshop.pl?dsco=100&cart_id=49081588.100.28835&sowigan=GAN&Breite=185&Quer=65&Felge=14&Speed=&kategorie=6&Marke=&ranzahl=4&tyre_for=&x_tyre_for=&rsmFahrzeugart=ALL&search_tool=standard&Label=E-C-68-1&details=Ordern&typ=R-281235

Пардон, ти треба 60ка: https://www.reifendirekt.de/cgi-bin/rshop.pl?dsco=100&cart_id=49081588.100.28835&sowigan=GAN&Breite=185&Quer=60&Felge=14&Speed=&kategorie=6&Marke=&ranzahl=4&tyre_for=PKW&x_tyre_for=&rsmFahrzeugart=PKW&search_tool=standard&Label=E-C-68-1&details=Ordern&typ=R-281233

Како што реков, за македонската клима, поарно цела година со целосезонски па поскоро да ги смениш со нови, отколку да крпиш подолго време со летни и зимски, па не знам, две зимски назад две летни напред и слични крпеници...
M+S = mud + snow. Razmisli dali postojat all season gumi!

Член од
14 август 2008
Мислења
2.441
Поени од реакции
1.013
M+S = mud + snow. Razmisli dali postojat all season gumi!
Mud+snow не значи дека се само за mud+snow, туку дека се способни и за mud+snow. Инаку, преведи што значи називот "Ganzjahresreifen".[DOUBLEPOST=1484070406][/DOUBLEPOST]
Можно е, има повеќе доставувачи, повеќе конкуренција...

Kajgana Shop

На врв Bottom