не е можно,,,,,тешко ми е да поверувам дека замаат пасоши без никакви документи,,,,стварно не разбирам,от друга страна јас сум еден от тие случаеви без никакви документи за доказ на потекло но сепак сум одбиен(ПРЕКРАТЕН)???????????
Десислава Костадинова, ГЕРБ: Получаването на б'лгарско гражданство от б'лгарите в чужбина може да се улесни оште
23 декември 2016 | 16:30
http://m.focus-news.net/?action=opinion&id=41171
Водешт: Като говорим за процедурата за получаване на б'лгарско гражданство, до каква степен тја трјабва да се улесни и трјабва ли в'обште да се улесни? Нека разјасним какво се случва, как трјабва да получи човек б'лгарско гражданство, какво трјабва да направи, ако има б'лгарски корени и иска да го получи, колко са били хората тази година, поискали подобно, и трјабва ли да направим оште, за да ги улесним?
Десислава Костадинова: В Комисијата по политиките за б'лгарите в чужбина в краја на 2015 г. бјаха внесени за разглеждане два проектозакона за изменение и доп'лнение на Закона за б'лгарите, живеешти изв'н Република Б'лгарија. Комисијата реши да предложи на Народното с'брание да подкрепи законопроекта, внесен от нашија колега, и това стана факт в пленарна зала през јули, когато предложението беше прието на п'рво четене. Законопроект'т предвижда лицата от б'лгарски произход да получават б'лгарско гражданство по облекчен ред, като в'вежда понјатието „близ'к роднина“ с цел документи, удостоверјавашти б'лгарскија произход, да послужат като доказателство и за роднина по с'ребрена линија до шеста степен.
С предложеното изменение се предвижда в'зможността при липса на официални документи, удостоверјавашти произхода, так'в да б'де доказван с нотариално заверена декларација. Предлаганите измененија целјат с'здаването на г'вкава и ефективна система за заштита на правата и интересите на б'лгарите, живеешти изв'н Република Б'лгарија, както и в'зможността за увеличаване на б'лгарското население при наличието на изјавен интерес за принадлежност к'м неја
от лица от б'лгарски произход или с б'лгарско самос'знание.