Името повторно на маса?

Дали некогаш (хипотетички) би гласале за промена на името? (како услов за влез во НАТО и ЕУ)

• Да.

Гласови: 43 29,7%
  • Не.

Гласови: 87 60,0%
  • Можеби.

Гласови: 15 10,3%

• Вкупно гласачи
    145

Almeida

поет, мрачна сила, гад
Член од
15 февруари 2015
Мислења
7.563
Поени од реакции
19.996
Тоа шефе Грција си е ок крива е нашата влада.
Крив е тој што не знае да игра дипломатски со нив - тоа не значи дека Грција е ок. Грција има конзистентен став и покажува хомогеност - наспроти тоа сте вие, брутуси што секој друг освен вас е предавник и непатриот.
Дпне прво и основно требаше на основа на општ консензус во државава да ги праи оние антички харакири испревртувања во историјата, спомениците, имињата на разноразни објекти, а не по свое лично убедување, затоа што залог за тоа се националните интереси, а не поединечните судбини на функционери на дпне. Тие тоа си го напраија тврдоглаво, своеглаво и уште го тераат филмот.

Па не сум те видел вака да реагираш. Јас не сум дал никаков предлог за решавање на спорот. Напротив си го кажав својот став. Проблемот е решен со тоа што се викаме Република Македонија односно меѓународно Republic of Macedonia. преговорите се нужно зло а решение не гледам дека ќе има заради барањата на Грција кои се непрфиатливи па дури и навредливи - промена на устав, името да важи за секаде, промена на пасоши, нација, јазик и тн.. Единствено што се согласувам како што кажа некој е начинот на кој Грција ни се обраќа на нас во билатерални договори да се решава и плус во меѓународни институции и меѓунардони договори да има забелешка на крај од Грција дека не признаваат како што не признаваат.
Тоа што не си ме видел значи дека не си ме видел, како и вчерашниот пост во кој си го кажувам генералниот став за овој проблем.
А за понатамошниов дел од твојот пост и самиот знаеш и пак јас ќе ти повторам дека тој филм, таа „двојна формула“ не ја гледаш - не дека јас ти контрирам и ти праам инает, туку таа приказна со антиквизацијата пред се', но и со други несмасни дипломатски позиции е изгубена. Враќање на тие позиции - многу тешко. Тие не беа придобивка на дипломатски активности на сдс - напротив, беше некој природен тек на настаните и можевте барем тоа да го задржите.

Член од
31 јануари 2014
Мислења
5.169
Поени од реакции
2.272
Крив е тој што не знае да игра дипломатски со нив - тоа не значи дека Грција е ок. Грција има конзистентен став и покажува хомогеност - наспроти тоа сте вие, брутуси што секој друг освен вас е предавник и непатриот.
Дпне прво и основно требаше на основа на општ консензус во државава да ги праи оние антички харакири испревртувања во историјата, спомениците, имињата на разноразни објекти, а не по свое лично убедување, затоа што залог за тоа се националните интереси, а не поединечните судбини на функционери на дпне. Тие тоа си го напраија тврдоглаво, своеглаво и уште го тераат филмот.

Тоа што не си ме видел значи дека не си ме видел, како и вчерашниот пост во кој си го кажувам генералниот став за овој проблем.
А за понатамошниов дел од твојот пост и самиот знаеш и пак јас ќе ти повторам дека тој филм, таа „двојна формула“ не ја гледаш - не дека јас ти контрирам и ти праам инает, туку таа приказна со антиквизацијата пред се', но и со други несмасни дипломатски позиции е изгубена. Враќање на тие позиции - многу тешко. Тие не беа придобивка на дипломатски активности на сдс - напротив, беше некој природен тек на настаните и можевте барем тоа да го задржите.
Врз основа на што го базираш ова тврдење? Во кој момент од 1994 до сега имало некаков позитивен сигнал од Грција дека можеби малку од малку ги смениле ставовите? После 20 години преговори Грците уште меѓу себе се натегаат дали е добро решение воопшто да стои зборот Македонија во нашето име. Муабетите за јазик, нација и други работи не ги ни дискутираат. и ова не е од 2006, 2008, 2011, туку од секогаш.

M-1

Добро утро Махачкала!
Член од
6 септември 2010
Мислења
4.243
Поени од реакции
7.364
Фиромјани.
Мене воопшто не ми сметат.

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.788
Поени од реакции
5.063

Античката историја е дел од Македонскиот идентитет. Неможе да се откажеме од слободата на изразување само поради тоа што сакаме да влеземе во еу и нато тоа е спротивно на европските вредности. Ако сдс е против слободата на говор и изразување нека се кандидира во Саудиска Арабија. Таква партија нема што да бара во Македонија. Ништо не сте поразлични од грците.

Член од
31 јануари 2014
Мислења
5.169
Поени од реакции
2.272
Античката историја е дел од Македонскиот идентитет. Неможе да се откажеме од слободата на изразување само поради тоа што сакаме да влеземе во еу и нато тоа е спротивно на европските вредности. Ако сдс е против слободата на говор и изразување нека се кандидира во Саудиска Арабија. Таква партија нема што да бара во Македонија. Ништо не сте поразлични од грците.
Сепак мислам дека мнозинството членови и симпатизери на СДС не размислува така. Сега дојдоа до израз овие струи пошто моментално лидерот им е тешка вејка непресметлива што заборава што тропнал претходниот ден.

Almeida

поет, мрачна сила, гад
Член од
15 февруари 2015
Мислења
7.563
Поени од реакции
19.996
Сепак мислам дека мнозинството членови и симпатизери на СДС не размислува така. Сега дојдоа до израз овие струи пошто моментално лидерот им е тешка вејка непресметлива што заборава што тропнал претходниот ден.
Се читаш ли какво перфидно ѓубре си? После вакви етикети не заслужуваш никаков одговор.

Немам намера да ти барам изјави на грчки дипломати за да ти докажам, затоа што и сам знаеш каде сме. И не се вади со таа флоскула дека Грција е нефлексибилен противник - затоа што тој изговор дека "сите се говна, а паторот е светец" одамна е излитен и надживеан.
Ако викаш дека јас не ги знам позициите - ај ти докажи дека е обратно и дека после антиквизацијата сме се доближиле во ставовите и ако е така во која меѓународна организација сме влегле во меѓувреме (а јас сум го преспал тоа) и зошто Грција не не' признала под уставното име? Повели, елаборирај ги "подвизите" на аматерската дипломатија на дпне, кои толку многу ти се тебе по кеиф.
Исто така од "патриот" од твој калибар сакам објаснување за оној мизерно срамен предлог на самитот во Букурешт во 2008, на името да ни се додаде (така лабаво) едно Скопје у заграда и да не примат демек во Нато, а вашиот безгрешен пастир во колаборација со оној БЦ пијандурана преговараше за таа опција и среќа што Грција ја одби. Да ни дадеш една ваква елоквентна елаборација како што ти знаеш и да ни објасниш зошто БЦ и паторот не треба да одговараат за велепредавство. Да те потсетам, она ѓубре од нсдп, лазе еленовски, тогашен министер за одбрана сведочеше дека владината делегација влегла во такво "пазарско распродавање" на државни интереси, па после се тужакаше по судови дека демек не го кажал тоа.

Член од
31 јануари 2014
Мислења
5.169
Поени од реакции
2.272
Се читаш ли какво перфидно ѓубре си? После вакви етикети не заслужуваш никаков одговор.

Немам намера да ти барам изјави на грчки дипломати за да ти докажам, затоа што и сам знаеш каде сме. И не се вади со таа флоскула дека Грција е нефлексибилен противник - затоа што тој изговор дека "сите се говна, а паторот е светец" одамна е излитен и надживеан.
Ако викаш дека јас не ги знам позициите - ај ти докажи дека е обратно и дека после антиквизацијата сме се доближиле во ставовите и ако е така во која меѓународна организација сме влегле во меѓувреме (а јас сум го преспал тоа) и зошто Грција не не' признала под уставното име? Повели, елаборирај ги "подвизите" на аматерската дипломатија на дпне, кои толку многу ти се тебе по кеиф.
Исто така од "патриот" од твој калибар сакам објаснување за оној мизерно срамен предлог на самитот во Букурешт во 2008, на името да ни се додаде (така лабаво) едно Скопје у заграда и да не примат демек во Нато, а вашиот безгрешен пастир во колаборација со оној БЦ пијандурана преговараше за таа опција и среќа што Грција ја одби. Да ни дадеш една ваква елоквентна елаборација како што ти знаеш и да ни објасниш зошто БЦ и паторот не треба да одговараат за велепредавство. Да те потсетам, она ѓубре од нсдп, лазе еленовски, тогашен министер за одбрана сведочеше дека владината делегација влегла во такво "пазарско распродавање" на државни интереси, па после се тужакаше по судови дека демек не го кажал тоа.
Се пронајде во тие болдирани зборчиња па мораже да вреѓаш СТОКО?
Не, баш сакам да најдеш изјави од грчки функционери. Предлози од Нимиц од 2004, 2006 и претходно и после тоа. Сее беше срање за нас, буквално се. Тоа нема врска ни со БЦ ни со Груевски ни со твојот омилен муртински црпко. А тоа за Лазе Еленовски се побиваш сам себе - Груевски ем се пазарел ем све прифатил ем градел споменици. Во меѓувреме ситуацијата е статус кво исто како и пред 20 години. Што е вистина?

Almeida

поет, мрачна сила, гад
Член од
15 февруари 2015
Мислења
7.563
Поени од реакции
19.996
Се пронајде во тие болдирани зборчиња па мораже да вреѓаш СТОКО?
Од перфидни подмолни етикети во простачки навреди и празен одговор како шуплива тиква. Моите анти-дпне ставови немаат е***а врска со сдс - безброј пати сум ги критикувал и престани со таков малоумен речник, ако очекуваш дискусија без навреди.

Член од
31 јануари 2014
Мислења
5.169
Поени од реакции
2.272
Од перфидни подмолни етикети во простачки навреди и празен одговор како шуплива тиква. Моите анти-дпне ставови немаат е***а врска со сдс - безброј пат и престани со таков малоумен речник, ако очекуваш дискусија без навреди.
Ми реплицираш во прва реченица со ПЕРФИДНО ЃУБРЕ, јас ти враќам со СТОКО и ми викаш дека сум навредувал. Сто пати ти е кажано од мене а би требало и од модераторите да внимаваш на речникот ако сакаш дискусија и едно 500 пати те имам лично пријавено ама нема ефект па затоа од време на време ти враќан на навредите. Тоа што си се препознал во мој коментар во којшто повторно нема никаква навреда не е мој проблем и никако не оправдува таква реакција како твојата со навреди. И уште ова - одговорот е јасен и прецизен, ако немаш капацитет да го разбереш, повторно - тоа не е мој проблем.

Almeida

поет, мрачна сила, гад
Член од
15 февруари 2015
Мислења
7.563
Поени од реакции
19.996
Во секој случај, оваа тема е подигната од чисто спинерски причини и е класичен дефокус од главните прашања во моментов. Ти продужи си да глумиш џандар овде.
Одговор од тебе не е човек да очекува. 1000 пати си се покажал у право светло.

Член од
31 јануари 2014
Мислења
5.169
Поени од реакции
2.272
Во секој случај, оваа тема е подигната од чисто спинерски причини и е класичен дефокус од главните прашања во моментов. Ти продужи си да глумиш џандар овде.
Одговор од тебе не е човек да очекува. 1000 пати си се покажал у право светло.
Дадов одговор ти почна да навредуваш. И твојот и мојот став се базираат на претпоставки т.е. наше интепретирање на изјави на политичари. Процесот на преговори е таен. Прашањево е упатено директно до нас како луѓе а не што би правеле доколку ние сме политичари. Кратко и едноставно дали ако утре тебе те праша некој дали сте за промена на името за влез во еу или нато ти би одговорил со да или со не. Колку што те разбрав ти одговори не и ја одговорив не, така да не знам за што воопшто полемизираме овде.

Член од
14 август 2006
Мислења
45.471
Поени од реакции
84.892
Маѓарите се педери у последно време.
У задњи три дена ниту еднаш не ја признаа земјава под уставно име.

Член од
13 јули 2006
Мислења
15.494
Поени од реакции
18.517
Најинтересно е што тие што гласаат ДА се обично луѓе пуни со кеш и единствен аргумент им е дека само така ќе напредувала економски државата (као загрижени се за другите луѓе и нивната благосостојба). Феномен. Добар дел од нив го поистоветуваат патриотизмот со парите и затоа и после толку години се чудат како бре луѓево што немаат пари така размислуваат. Едноставно, патриотизмот се учи по дома, во школо и си се развива како што се развиваш и ти како личност. не е поврзан со парите, туку со позитивното чувство што припаѓаш на еден колектив кој го сочинуваат твои роднини и пријатели со кои зборувате за на ист јазик, делите ист простор, горе-доле имате слични ставови и си се нарекувате како што си нарекувате (во овој случај Македонија и Македонци).
За мене единствени патриоти се луѓето кои носат пари во Македонија, и тие што се во странство кои испраќаат пари во Македонија и тие со бугарски пасош што си ги ранат фамилиите во Македонија.
Ете таков патриотизам треба да се учи на училиште.

А ова што сега го учат не е и нема да и помогни на Македонија ни под точка разно.
И толку ...

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.788
Поени од реакции
5.063
За мене единствени патриоти се луѓето кои носат пари во Македонија, и тие што се во странство кои испраќаат пари во Македонија и тие со бугарски пасош што си ги ранат фамилиите во Македонија.
Ете таков патриотизам треба да се учи на училиште.

А ова што сега го учат не е и нема да и помогни на Македонија ни под точка разно.
И толку ...
Не ги спомнувај иселениците многу ги мразат "европатриотите" во Македонија. А и егејците ги туриле на листа за отстрел.

Kajgana Shop

На врв Bottom