Случувања во Македонија (Генерална дискусија)

За кого би го дале вашиот глас на парламентарните избори во април 2020?

• ВМРО-ДПМНЕ

Гласови: 64 19,0%
  • СДСМ

Гласови: 41 12,2%
  • ЛЕВИЦА

Гласови: 58 17,2%
  • БЕСА

Гласови: 1 0,3%
  • ДУИ

Гласови: 8 2,4%
  • АЛИЈАНСА ЗА АЛБАНЦИТЕ

Гласови: 1 0,3%
  • ДПА

Гласови: 0 0,0%
  • МАКЕДОНСКИ КОНЦЕПТ

Гласови: 5 1,5%
  • ИНТЕГРА

Гласови: 8 2,4%
  • ЕДИНСТВЕНА МАКЕДОНИЈА

Гласови: 3 0,9%
  • Некоја друга

Гласови: 9 2,7%
  • Нема да гласам или ќе го поништам ливчето

Гласови: 139 41,2%

• Вкупно гласачи
    337
Статус
Затворена за нови мислења.

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.472
Поени од реакции
24.709
пак си грешка. сдсм што сака нека прави на приватен објект. Сите албанци овде извадија знамиња со орли ама тоа се приватни имоти. Има разлика кога се збори за државни и јавни институции и на улица. Дуи и дпмне се на власт, власт е власт. Орли, споменици на учк, знамиња, двојазичност и еднојазичност, џамии...додека дуи и дпмне се на власт. Двојазичноста и етничкото чистење се спроведуваат додека дпмне и дуи се власт па оттаму се чудам што те натера да поверуваш на зборови, а не на дела. И да не поверуваш на сегашната платформа на дуи.[DOUBLEPOST=1482071028][/DOUBLEPOST]сега слушам дечиња надвор, албански зборат. Не ми пречи ама нема овде веќе македончиња, слабо. 80% од улицава веќе е со албанци. До војната процентот беше обратен. Отселувањето на македонците од чаир и бутел главно се случи од 90тите наваму, што значи кога на власт беа и се дпмне. А од некоја изјава заклучи дека сдсм ќе праела двојазичност. Ако некогаш доаѓаш во Македонија, помини Чајле, Шипковица, Дижонска...чисто да видиш до каде сме дојдени.

Grad e de se menuvaat raboti. Bile nasi, sega se nivni tamu, utre moze da se kinezi. Ne znaci deka na cela teritorija treba da im se dozvili dvojazicnost. Im se dade dovolno ne gledam potreba za poveke. Zaev gleda, znaeme zosto.

Член од
8 мај 2013
Мислења
11.837
Поени од реакции
36.874
Па Владе не ќе да е пола пола фактичката ситуација. Пола пола, ја направија албанските гласови за СДСМ, значи имало енжинеринг тука за да се наштима ситуацијава.
Ами излезете на улица колете ги шипците и предавниците.

8 години е во коалиција со УЧК нигде ве нема глас да дигнете, сега кога албанци гласале за сдсм крај на светот било.

Зајко ојде на митинг во Арачиново со македонски знамиња и од бина кажа, федерализација нема да има.

Бујрум кажи кој друг политичар може тоа да го направи.

VOLK2234

еврофоб и хомоскептик
Член од
16 септември 2008
Мислења
5.517
Поени од реакции
4.387
Избањатите, високо-школуваните, паметните, напудрените и про ЕУ ориентираните граѓани и граѓанки на "оваа земја"
имаат нов симбол:

туш-батерија и сапун.

Се чека потврда од Раководството на Мисијата на ЕУ во оваа земја.

За најнови информации, останете на форумот Кајгана.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.773
Поени од реакции
12.237
Naprotiv, koga oni se spremni na sopstven objekt da stavat dvojazicna tabla toa e odlicen indikator deka se spemni na mnogu poveke sto vprocem i izjavija.

...
значи ти повеќе веруваш на зборови него на дела. Чудно, гледаш сегде знамиња со орли, двојазични табли на државни и јавни установи, и пак тврдиш дека некој допрва ќе прави двојазичност. А тој другиот, кој би коалицирал со дуи која пак има во платформата двојазичност низ цела Македонија, не би правел. Значи веруваш на изјава, а не на пишана платформа. Велиш сдсм ќе прави двојазичност (која веќе постои) на цела територија, а дпмне нема оти ќе се договореле со дуи. Од каде таа сигурност, иако и досега двоецот дпмне-дуи ги албанизираа општините, не знам. Многу паушално некако, без некоја црвста основа.
Што се однесува до територијалната, таа беше стопати критикувана...но, ајде објасни ми зошто дпмне во 2013 од Кичево направи град со мнозинско албанско население и зошто општина Бутел бројот на албанци е зголемен откако дпмне го зедоа како општина?
Ништо ако тие општини што си ги допишал се мешани.
Треба чисти македонски општини да пишеш.
Не треба да има чисти македонски општини.

Е така се иде у европа.
За ова овде што ти го тврдиш ме интересира, местата кои ги набројав и други места дали се Македонски или не се?

Последно уредено:
W

wicked_1

Гостин
Ах, преподобниот диригент за Кајгана од партијата на безгрешните ангели на Зајо. Ти благодарам ОООО севишен што ете мене ми се јави да преку мене им ги отвориш очите и ги натераш да размислуваат со твоја глава децава тука.
Можеш да квичиш како сакаш, ама твоиве пишувања си стојат.

Ти на форумов како читан медиум, со месеци лиферуваше сценарија за заплашување на народ дека одредена партија собира народ за да прави конфликти и да напаѓа граѓани и институции, и пишеше за украински сценарија со фатални исходи. Штета што кај нас никој не понесува одговорност кога шири вакви лаги, клевети и техники на заплашување.

Ако си бил искрен, треба барем да им се извиниш на читателите.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.773
Поени од реакции
12.237
Ne znaci deka na cela teritorija treba da im se dozvili dvojazicnost. Im se dade dovolno ne gledam potreba za poveke. Zaev gleda, znaeme zosto.
Дуи во платформата има за цел на цела територија двојазичност. Ти веруваш некој што изјавил нешто, а не веруваш на платформата на партнерот на досегашната власт и она што досега го направија со тие општини.
Grad e de se menuvaat raboti. Bile nasi, sega se nivni tamu, utre moze da se kinezi.
чудна логика имаш, но те разбирам пошто рече накај водно си живеел и австралија, дека многу и не знаеш како се живее во мешани средини. Ама ти напишав, истото можеш да го провериш со секој чаирчанец-главните преселби се откако дпмне ја има власта во чаир па до денеска во Бутел. Ајде малце посериозно ако може. Прашањето сеуште стои.

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.472
Поени од реакции
24.709
Ами излезете на улица колете ги шипците и предавниците.

8 години е во коалиција со УЧК нигде ве нема глас да дигнете, сега кога албанци гласале за сдсм крај на светот било.

Зајко ојде на митинг во Арачиново со македонски знамиња и од бина кажа, федерализација нема да има.

Бујрум кажи кој друг политичар може тоа да го направи.

Zosto?

Sto ne gi vrati raselenite makedonci pa eve da ima nekoja realna korist. Bil, odrzal govor a ovie pleskale i glasale spored instrukcii od svicarska plateni so kesh od soros. Abe so cel veter u grb, pr do nemajkade pak izgubi. Sto poveke?

Член од
20 јули 2014
Мислења
3.272
Поени од реакции
8.659
Zosto?

Sto ne gi vrati raselenite makedonci pa eve da ima nekoja realna korist. Bil, odrzal govor a ovie pleskale i glasale spored instrukcii od svicarska plateni so kesh od soros. Abe so cel veter u grb, pr do nemajkade pak izgubi. Sto poveke?
Албанците во Арачиново му плескале на Заев на митинг зашто имале инструкции од Швајцарија финансирани од Сорос?!

Лелеее...

Џони Вајсмилер

Don't share my food
Член од
15 февруари 2010
Мислења
15.489
Поени од реакции
15.506
Лелелелелелеле еј шо чоек е овај кано:pos::pos::pos::pos:..колку е уништен во репликите,чоекот од што нема аргумент се изгуби тотално...Албанците во Арачиново му плескале дека биле финансирани од Швајцарските пријатели со помош на Сорос:pos::pos::pos::pos:..не ме ни чуди зошто толку прост народ постои во Македонија.

Нема врска што за Арачиново ништо немаат направено Дуи,ниту основна канализација да постават ниту патишта..апсолутно 0..ама важно Сорос донирал пари:pos::pos::pos:.

Барем треси глупости како онај волкот ќе испадниш поинтересен а не вака да се бламираш..комедии човече:pos:

Prime

Оптимус
Член од
4 јули 2010
Мислења
6.127
Поени од реакции
8.074
Мене најнебулозни ми се вмровците шо ми велат ете и да дојди сдс на власт истото ќе биди па дури и полошо од ова. И не е заев проблемот, кој било друг да беше на неговото место ќе се тврдеше истото, едноставно всадено му е дека мора пастирот да остани на власт оти овие другите се ќе му искраделе.
Па и овај ко ќе ги читам кенгурот низ азија шета со секакви луѓе разлини јазици и нации се дружи овде нас ни пропагира некој ја продавал шугавата македонија некому и слични јанколатас муабети.
Кога конечно народот ќе сфати дека најголемото црнило што му се случило на Македонија е пастирот грујо, дека сите поделби почнуваат само заради неговите политики и дека единствен начин за промени е да се тргни од политиката а по можност и да одговара за криминалите.

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.472
Поени од реакции
24.709
значи ти повеќе веруваш на зборови него на дела. Чудно, гледаш сегде знамиња со орли, двојазични табли на државни и јавни установи, и пак тврдиш дека некој допрва ќе прави двојазичност. А тој другиот, кој би коалицирал со дуи која пак има во платформата двојазичност низ цела Македонија, не би правел. Значи веруваш на изјава, а не на пишана платформа. Велиш сдсм ќе прави двојазичност (која веќе постои) на цела територија, а дпмне нема оти ќе се договореле со дуи. Од каде таа сигурност, иако и досега двоецот дпмне-дуи ги албанизираа општините, не знам. Многу паушално некако, без некоја црвста основа.
Што се однесува до територијалната, таа беше стопати критикувана...но, ајде објасни ми зошто дпмне во 2013 од Кичево направи град со мнозинско албанско население и зошто општина Бутел бројот на албанци е зголемен откако дпмне го зедоа како општина?
се обидуваш да бидеш смешен, ок. За ова овде што ти го тврдиш ме интересира дали местата кои ги набројав и други места, се Македонски или не се?

Se vrtis u krugovi... Prvo ne gledam orli i gluposti sekade nego strikno vo sredini kade sto se mnozinstvo. Nemam namera da gledam toa niz cela drzava. Vtoro dvojazicnost postoi samo vo optini so 20% ne sekade, ne e isto i ne e formalno. Treto nema zaednicko upravuvanje vo opstinite, toa dvoecot vmro-dui ne postoi.

Kicevo bese dogovoreno so teritorijalnata podelba, vmro go odlozuvase toj proces dur mozese. Butel se menuva zasto sipcite plakaat dobro, nasite se selat. Pazarna ekonomija. Ne probuvam da sum smesen, cair bil 99% turska naselba pred 150 godini, za da bide makedonska po vtora svetska koga turcite se odselija, za da pocnat kosovari da se vseluvaat posle zemjotresot za sega da mnozinstvo. Nema nisto smesno, jas ocekuvam eden den da ja spukame rabotata so niv i pak da bide makedonska naselba. Grad e, menlivo e koj kade zivee.

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.498
Поени од реакции
27.317
Да, ама Заев победи, така да он све предвиде, немаш право да му се смееш.
Не му се смеам, му се восхитувам на неговата способност да ја користи својата глава, тој е избраниот, веќе немам сомнеж.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom