Treba so edna laga ovde da rascistime. Dvojazicnost nema na pola Teretorija na RM.
1.) Vo Makedonija Albanski se sbore na
15-20% od Teretorijata na Drzavata (Poglednete ja Grafikata i ocenete sami) Vo ista taa Teretorija povekje od 50% od Naselenieto koe sbori Albanski istotaka razbira i Makedonski. Ipak tamo e Albanskiot Vtor Sluzben Jazik pokraj Makedonskiot.
2.) Na
80-85% od Teretorijata na Drzavata ne se sbori Albanski Jazik nitu se sborelo nekogas.
Sega Nekoj dojduva so ideja deka site ustvari morame da sborime Albanci i deka pologicno e mnozinstvo Nealbanci da ucat Albanski nego Manjina Albanci da ucat Makedonski koj i taka e jazik koj preku 50% Albancite go znaat. Toa znaci deka radi
150 000 ili 200 000 Albanci vo Drzavata koj radi nekoj pricini
ne razbirat Makedonski ili ne sakat da go ucat toj jazik (seedno) ostatakot okolu
1,7 Mio Nealbanci treba da go ucat niven Jazik vo znak na dobra volja? Kade go ima toa? vo koja Drzava? pustite sporedbi so Svacarija, Belgija ili Kanada nie nemame dopirni tocki so niv, OVA E BALKAN. Samo mi treba da ja poglednam Bosna za da znam kako toa funkcionira.
Vo Germanija ziveat 5 Mio Turci (7%). Zamislite Turcite tamo da barat Germancite da ucat Turski i da se sprotistavat da go ucat Germasnkiot Jazik? Nikoj tamu ne bi dosol na ideja da gi podrzava Trucite za takvo nesto.
Vo Francija Ziveat 6 Mio Arapi (10%) (Marokanci, Tunizani, Alzirci itkn.) tamo nekoj da bara Arapskiot da bide sluzben?
Zasto kaj nas se pokusava nesto da se sprovede sto go nema nikade vo Svetot? I toa so dobra Pricina satoa sto dezintegrira raclini Narodi vo Edna Drzava.