М
мојќен
Гостин
Сакаме да средуваме една соба со абрип, собава има влага.Некаде околу 16 квадрати за околу 200 евра.Ценава дали е тука негде или да бараме друг мајстор?
Прво и основно ако мајсторот ти рекол само ѕидовите да се премачкаат со абрип, а истите имаат влага, тогаш дефинитивно со тој мајстор не треба да работиш. Според мене најдобро ти е да ставиш внатрешна термоизолација, само на надворешните ѕидови и тоа од минерална волна со гипскартонска облога.Сакаме да средуваме една соба со абрип, собава има влага.Некаде околу 16 квадрати за околу 200 евра.Ценава дали е тука негде или да бараме друг мајстор?
Ѕидов се дели со купатилото и е многу подујан, паркетот на тој дел исто така. Цела соба мириса на нем. Мајсторов ко дошол не бев тука со моите потспомнал нешто ама не е ништо конечно. Знам дека предложил со абрип, веројатно мислел и за стиропор одоздола, ама еве некои ми пишаа за подобро решение со табли кнауф одозола.[DOUBLEPOST=1479762844][/DOUBLEPOST]Прво и основно ако мајсторот ти рекол само ѕидовите да се премачкаат со абрип, а истите имаат влага, тогаш дефинитивно со тој мајстор не треба да работиш. Според мене најдобро ти е да ставиш внатрешна термоизолација, само на надворешните ѕидови и тоа од минерална волна со гипскартонска облога.
Мајсторот на тебе можеби ти препорачал изолација од стиропор со абрип. Прво на внатрешна изолација со стиропор се оди како со крајно решение за изолација, затоа што не е најидеално. Прво ѕидовите ќе ти се потат, второ ако во близина на ѕидот имаш посилен извор на топлина голема е веројатноста (но повеќе е и сигурно) дека стиропорот ќе се стопи и се за џабе си правел.
А цената е дискутабилна. Се зависи од тоа што ќе става мајсторот, на кој начин ќе го прави ѕидот и што се бара да се постигне.
Изгледа стиропор или табли кнауфчек малку, абрип е само финишот, што ќе прави мајсторот пред да го тргни абрипот одозгора?
Aко сакаш решение треба да почнеш од бањата, стави хидроизолација и реши го проблемот.Ѕидов се дели со купатилото и е многу подујан, паркетот на тој дел исто така. Цела соба мириса на нем. Мајсторов ко дошол не бев тука со моите потспомнал нешто ама не е ништо конечно. Знам дека предложил со абрип, веројатно мислел и за стиропор одоздола, ама еве некои ми пишаа за подобро решение со табли кнауф одозола.[DOUBLEPOST=1479762844][/DOUBLEPOST]
Изгледа стиропор или табли кнауф
Што и да направи ако не чепни од кај купатилото сака само да земи пари и вгодина ќе треба да го викниш пак. Проблемот со водата/влагата треба да си го решиш прво за да после одавде маскираш со абрип/кнауф/глетовање или што и да е. Од купатило најверојатно имаш туш кабина чии плочки/фуга изгубиле од својата намена така да пред да средиш тоа одавде ич не инвестирај. А таму дали над плочки ќе мачкаш современа хидро изолација па уште еден слој плочки над нив или нешто друго сам одлучи со помош на мајстори „плочкари“ а не „молери“.Ѕидов се дели со купатилото и е многу подујан, паркетот на тој дел исто така. Цела соба мириса на нем. Мајсторов ко дошол не бев тука со моите потспомнал нешто ама не е ништо конечно. Знам дека предложил со абрип, веројатно мислел и за стиропор одоздола, ама еве некои ми пишаа за подобро решение со табли кнауф одозола.[DOUBLEPOST=1479762844][/DOUBLEPOST]
Изгледа стиропор или табли кнауф
Јас мислев дека станува збор за надворешни ѕидови кои немаат изолација, по поради тоа се појавува влага/мувлаЅидов се дели со купатилото и е многу подујан, паркетот на тој дел исто така. Цела соба мириса на нем. Мајсторов ко дошол не бев тука со моите потспомнал нешто ама не е ништо конечно. Знам дека предложил со абрип, веројатно мислел и за стиропор одоздола, ама еве некои ми пишаа за подобро решение со табли кнауф одозола.
ne moze.Zdravo moze li dami kaze nekoj dali moze da se macka abrip direkno na cementna tula znam deka ne se praktikuva no bidejki go imam ako e mozno da go upotrebam, dali ke paga ili da se roni puka i tn. Fala
немој ни да пробуваш сам, абрибот е тежок за работа, процедурата е следна:Zdravo moze li dami kaze nekoj dali moze da se macka abrip direkno na cementna tula znam deka ne se praktikuva no bidejki go imam ako e mozno da go upotrebam, dali ke paga ili da se roni puka i tn. Fala
Е како да не тешко... Ти пази рачињата да не те заболат и прстенцата да не ти испукат... Јас на викендицата ставав фасадаа 10ка па со лепак/мрежа и абриб и се тоа вкупно 80-100 квадрата имаше одприлика а се сам заврашив за 2-3 недели од прилика.немој ни да пробуваш сам, абрибот е тежок за работа, процедурата е следна:
1.Грунт
2.Лепак/Мрежа/Лепак
3. Грунт
4.Абриб
5. Поликолор
Дали ти ќе си купиш материјал или у тие 200е ти е рачунато. Различни цени зимаат мајсторите од квадрат.Сакаме да средуваме една соба со абрип, собава има влага.Некаде околу 16 квадрати за околу 200 евра.Ценава дали е тука негде или да бараме друг мајстор?