Папагали (општи дискусии)

• Креатор на темата Креатор на темата mRnO
  • Време на започнување Време на започнување
Здраво пак. Пишав за папагалите во претходен пост. Веќе помина пола месец како ги имам. Човек кој што одгледува папагали ги погледна и потврди дека се машко и женско иако немаат боја на ноздри како при возрасни папагали.
Е сега, на неколку работи сакам да се задржам и да добијам совет, бидејќи тигрици немам чувано во последните 10 години туку кога сум бил мал.

1. Гледам дека многу пиштат, да не речам гракање и скокаат низ кафез. Знам дека така гракаа кога одамна кога имав ќе ги фатев за опаш против нивна волја. Не поминува ден без да се степаат и женското прво почнува и многу е по гласна.
2. После тепачката, машкото ја каса по глава, ја шиша гали што знам што и прави. Па се дешава со клунови да се спојат, да се гушкаат. Оваа женската гледам дека се бутка под него, ама тој ја одбегнува.
3. Многу се диви. Додуша машкото поише. Веќе излегуваат од кафез и заедно летаат, не даваат да им се доближиш. Машкото бега кога ќе пружам рака дури и од 10 метри , а женското не се додека не ја пипнеш.
4. Дали на пролет можам да очекувам од нив пилиња? Знам дека треба посебни услови, поголем кафез итн. Сега се во кафез колку стандардните но со проширен покрив, исто како Gjoko-mkd што има постирано. Имам гнездо што виси, налик овие
135086697.IkeHuiH1.jpg

само секако вештачко и се врзува за покривот и виси во кафезот. После парењето, колку време ќе и треба на женката да снесе јајца ?
Еве ги, едвај ги сликав, од далечина зумирано, стојат на кафезот на нимфата што ја имам многу долго. Да не спомнувам колку се нервира од папагаливе мали што во однос на неа се џуџиња.
14961370_668142683367584_1361562555_n.jpg
Да ги спитомиш не можеш заради што се 2..тоа што се сакаат и се караат и понекогаш се тепаат е нормално..тоа со гнездото..истави го нема да ти заврши никаква работа..мора да им направиш куќа за ведење и да ја споиш на кафезот..инаку многу се убави..поздрав

gjoko-mkd, кога имав и пар нимфи( сега само машкото), имавме и палми, пролет и есен гнезда правеа низ палмите со што ќе најдат. Еднаш на мајка ми хулахопките ги зеле и ги врзале околу палмите и немаше шо да праам. Не ги оштетуваа многу, само неколку години по ред ведеа пилиња во импровизирани гнезда в саксија, дури и не влагаа в кафез освен за јадење, си стоеја на стап за ари и какадуа.. Секако после ги преместував во кафезот во вештачко гнездо.

Ima vlažni maramici po 26 denari vo Ramstor i ke si trčaš po niv:ROFLMAO:

Ima vlažni maramici po 26 denari vo Ramstor i ke si trčaš po niv:ROFLMAO:
Му ги земам оние од Алкалоид 72/1 парче.За 5 дена трошам одма.Го пишав постот од љутина во момент кога ми се посра на мобилниотт:sick:Седнал на биро,кај шо го оставам фонот,го нашол моментот.После пипам со рака,глеам,влажно,лепи,а тоа зелено:facepalm::facepalm::facepalm::boksix:Ај исчистив,а шо ќе знам за фактот посран телефон потоа :gjavol:Ѓаол продужуе серије....:свиркам::D

Abe ti neznaeš što si kupil.......ke se napraviš pacient po nervnite kliniki:vozbud:

Glavno jelo ke gi bidat dijazepami, a predjelo demetrini:pos:

Последно уредено:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom