Аквариумски риби (општи дискусии)

• Креатор на темата Креатор на темата рок-кејт
  • Време на започнување Време на започнување
Deksport oaza se naoga nad Nemo vo TC Olimpiko taka?
kaj ima pogolem izbor na zivorotki vo Amazon ili vo Deksport i Nemo
Декспорт е напред Немо е позади иди си таму или ако си од Аеродром помини првен до Делфин одма зад Веро е, потоа Ново лисиче кај прокредит банка има пицерија до нејзе има петшоп кај Зрзе има донесени убави гупи, за во Амазон во аеродром не сум бил одаамна незнам што како има, ама во принцип Декспорт, Немо и Делфин се најснабдени. Имало некој петшоп “Зоо“ во Влае, ама незнам што и како држат не сум бил таму.

Декспорт е напред Немо е позади иди си таму или ако си од Аеродром помини првен до Делфин одма зад Веро е, потоа Ново лисиче кај прокредит банка има пицерија до нејзе има петшоп кај Зрзе има донесени убави гупи, за во Амазон во аеродром не сум бил одаамна незнам што како има, ама во принцип Декспорт, Немо и Делфин се најснабдени. Имало некој петшоп “Зоо“ во Влае, ама незнам што и како држат не сум бил таму.

bev kaj Delfin ama mnogu skapicki gupi 150 den i toa malecki..
vo vlae vo Продавница за ЗОО подароци mi rekoa gupi za 80denari i blackmoli za 100 den, ama ke idam denes i do toj sto mi go kaza kaj prokredit banka, raboti popladne taka?

Fala na odgovorot

Цената им е толку пошо мислам дека се увозни сингапурска гупа најверојатно... А Зрзе работи мислам до 20ч.

Сега бев до кисела вода видов петшоп H2O кај бившо гет кафе до комерцијална банка, имаат гупи по 40 денари убави парчиња, ксифо по 40 денари само црвени, и ксифо лира по 70 денари. За моли видов дека има само усте 2-3 парчиња само машки.

Последно уредено:
Кај да најдам трева Anubija или java fern во Скопје, и што пари е?
сега прочитав дека може да расте прицврстена на камен или дрво,(y)
а јас имам два камена
images

Кај да најдам трева Anubija или java fern во Скопје, и што пари е?
сега прочитав дека може да расте прицврстена на камен или дрво,(y)
а јас имам два камена
images
Најверојатно за таа анубија мислиш на Anubias nana, нејзе ја има кај Декспорт и пред некој ден ја видов кај Зрзе во Ново лисиче петшопот. За јава ферн незнам :D

Бев во Немо и Дескпорт во Вторникот, Немо имаше нова тура што уште му беше во кеси по аквариумите а имаше добар избор и во Дескпорт, зборам за гупи. За цената мислам дека во Немо беа 50 или 60 а во дескорт 50-70 ми нагласија дека се Сингапурски увоз и на двете места, малце ми се измешани цените, многу работи распрашував... Поминав и во Амазон-Млечен, само мажјаци имаше (некој ги собрал женките претходниот ден) а имаше убави па од таму земав...

потоа Ново лисиче кај прокредит банка има пицерија до нејзе има петшоп кај Зрзе има донесени убави гупи,
Чичково (кај Зрзе) многу често има убав избор на гупи, еднаш си се запраивме муабет убаво (доста е пријатен и приступачен) а не ми текна да поминам од кај него...

бев во саботата кај Зрзе алал да му е на човекот професионалец, плус го задржав 15 мин до 16 h
работел
Купив пар гупи, вечерта се породила женката најдовме едно малечко, па потоа ја ставив во пластично мрестилиште и роди уште 8 или 9:)(y)
имаше уште црно под стомакот и ја оставив во мрештилиштето, ама сабалјево ја најдов мајката
почината :(
Од што може да почине?
Со што да ги хранам малечките

бев во саботата кај Зрзе алал да му е на човекот професионалец, плус го задржав 15 мин до 16 h
работел
Купив пар гупи, вечерта се породила женката најдовме едно малечко, па потоа ја ставив во пластично мрестилиште и роди уште 8 или 9:)(y)
имаше уште црно под стомакот и ја оставив во мрештилиштето, ама сабалјево ја најдов мајката
почината :(
Од што може да почине?
Со што да ги хранам малечките
И мене ми се случувало при мрест да ми умре.
од стрес најчесто, со самото преместување во мал простор и се предизвикува стрес, затоа според мене не треба да се преместува во мрестилка туку да се остави женката во аквариумот но да се напуни аквариумот со доволоно треви за да има кај да се кријат малите поготово со онаа тревата што лебди, мислам дека се вика Хорн ворт по петшоп е позната како трева за гупи :D
GG_2011_03_24_10G.jpg

но немора да значи дека е до стрес, може да биде било што.
за храна на малите првата недела јас сум ги хранел со жолчка од тврдо варено јајце, потоа со лисната храна ситно дробена.

Последно уредено:
од стрес најчесто, со самото преместување во мал простор и се предизвикува стрес, затоа според мене не треба да се преместува во мрестилка туку да се остави женката во аквариумот но да се напуни аквариумот со доволоно треви за да има кај да се кријат малите поготово со онаа тревата што лебди, мислам дека се вика Хорн ворт по петшоп е позната како трева за гупи :D
GG_2011_03_24_10G.jpg

за храна на малите првата недела јас сум ги хранел со жолчка од тврдо варено јајце, потоа со лисната храна ситно дробена.

fala druze[DOUBLEPOST=1478514562][/DOUBLEPOST]
GG_2011_03_24_10G.jpg

а жолчката ја мелеш или само ја пасираш ситно?

Последно уредено:
fala druze[DOUBLEPOST=1478514562][/DOUBLEPOST]

а жолчката ја мелеш или само ја пасираш ситно?

Тврдо варено да биде, ја вадиш жолчката во некој сад, капнуваш малку вода и пасираш напрај минијатурни топчиња и давај им по едно, ако не го изедат за 1ч извадија. После некое време пак тури околу 2 до3 патина ден да се фати. Можеш жолчката да ја измешаш со лисната храна. Види првен да не се заебаваш со жолчка пошо прља вода ако ти ја јадат лиснатата (дробена многу ситно) продужи со тоа ако не пробај со жолчка.

Sent from my Aquarium using Tapatalk!

како да го исчистам мрестилиштето со малечки гупички , синоќа починале неколку :(
па како да ги тргнам без да ги повредам преостанатите живи гупички:toe:

како да го исчистам мрестилиштето со малечки гупички , синоќа починале неколку :(
па како да ги тргнам без да ги повредам преостанатите живи гупички:toe:
Ако ти се во котилка, од тие пластичните можно е да умреле од немање проток и да се створи амонијак.

За да ги тргнеш мртвите земи со пинцета или со мрежичка за риби ( кепче).
Би ти препорачал покрај котилката да си земеш и чуварка доколку немаш од тревата што ти ја пишав погоре.
чуварката ти е од 150- 300 денари во зависност на големина, пластични рамки во форма на коцка, правоаголник обвиткани со мрежа. колку толку поголем е протокот низ ова и ќе има филтрација.
Јас кога чував живоротки земав директно чуварка најголемата 300 денари и ја напунив со тревата за гупи ( hornwort) за да не ми се матка низ аквариум и таму ги чував малите плус кога ќе ставев риба за мрест малите се криеа низ тревата и сите преживувале. Од мрест сум вадел 20-30 риби.

hornwort e treva samo za gupi ili za site zivorotki?
kade da ja najdam vo skopje, lokacija centar, aerodrom,lisice?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom