Дискусија за Атеистите, Исламот, Христијанството и останати убедувања

• Креатор на темата Креатор на темата kooperativa
  • Време на започнување Време на започнување
Но ова е еврејско верување и учење, со кабала и се останато...
Што има тоа со христијанството? Ништо не е како што зборуваат христијаните за еврејските свети книги!
Бладања и кривоверство е тоа!

Сакаш да ми кажеш дека христијанството подобро го разбира еврејскиот дух и учење од нив самите? :cautious:
Ако може да не седиш на две столчиња, ќе те боли газот на крајот!

Фантастика е ова вашето, сешто мешате, сешто зборувате а некој треба да ја чисти прашината која ја кревате и се лепи на свети работи на Земјата..

Земјата е сега поразлична од пред 50000 години, така ти збори брат ти @MIKI1 и неговото разбирање, кај да знам јас дека реките се тие... претпоставки градат догма и религија.
Не благодарам...

Брат ти по вера толкува како ќе му текне во умот... читај го, не доаѓај да се расправаш со мене, јас сум ти најмал проблем во однос на евреите и христијанството :)

Мики то мора да се нечии туѓи очи а не твоите пошто нели:

Let3,

со ваква доза од фантазирање, слободно побарај пристап У Телемата.

Еве ја‘ ќе ти бида‘ жирант!....:pos:

Let3,

со ваква доза од фантазирање, слободно побарај пристап У Телемата.

Еве ја‘ ќе ти бида‘ жирант!....:pos:
Јас имам доверба во сопствено мислење, за мене вратите на христијанска црква се затворени пошо мислам дека Оној кого го Нема не се Вратил како шо Ветил и Кога шо Ветил

„Is fantastic literature ever justifiable and moral?
Answering this question is easier than you might think.

Imagine a book that includes the following imaginative characters: a dragon, a winged lion, talking trees, a sea-monster, skeletons that assemble themselves, a flying book, multi-headed monsters, and flying women. Such a book would obviously fit our definition of fantastic literature.
In this case, that book is the Bible. If the Bible uses fantasy, then all fantasy cannot be wrong.“
- Fantasy and Christianity

Кога христијански автор дава оправдување за „библијата“ преку фантастиката, ама потоа лошо игра и ни докажува како сказните од „стариот завет“ не може да ги сметаме за нешто реално туку само поучно инаку замина разумот во неповрат, ако веќе не е заминат уште со идејата дека треба да се сфати сериозно и буквално стариот завет... :)

Но ова е еврејско верување и учење, со кабала и се останато...
Што има тоа со христијанството? Ништо не е како што зборуваат христијаните за еврејските свети книги!
Бладања и кривоверство е тоа!

Сакаш да ми кажеш дека христијанството подобро го разбира еврејскиот дух и учење од нив самите? :cautious:
Ако може да не седиш на две столчиња, ќе те боли газот на крајот!

Фантастика е ова вашето, сешто мешате, сешто зборувате а некој треба да ја чисти прашината која ја кревате и се лепи на свети работи на Земјата..

Земјата е сега поразлична од пред 50000 години, така ти збори брат ти @MIKI1 и неговото разбирање, кај да знам јас дека реките се тие... претпоставки градат догма и религија.
Не благодарам...

Брат ти по вера толкува како ќе му текне во умот... читај го, не доаѓај да се расправаш со мене, јас сум ти најмал проблем во однос на евреите и христијанството :)

Цитат од Битие за тебе е еврејско верување и учење, со кабала и сè останато???

Знам накај ти иде паметот, дека Ное на хебрејски се пишува Нун-Хеј, а пиктографски Нун е риба или сперматозоид, а Хеј е физичко тело или матка итн.

Не знам само зошто се криеш. Дај изјасни се слободно, не врти одоколу.:)

Со ова не го менуваш фактот дека христијанството сепак е фантастика, со мали примеси на квази-философија, туку се расправаш ко детиште со лудата ти идеја да го креваш христијанството повторно на стаклените криви нозе и да не убедуваш како сите сме грешни... :LOL:
Ок и за тоа. :)
Ај мaлa симплификaцијa нa литургискaтa химнoгрaфијa oд Пентaтеухoт, дa aдaптирaм зa -12 вoзрaст: нaместo дa си "ѕвездa"(фaнтaзaм) нa телемитскoтo небo фoрмaтирaнo oд Безличниoт Бoг и дa незнaеш шo сaкaш дa прaвиш пo вoлјa, брaтoт ти укaжувa нa Рoдителскaтa грижa нa Личнoсниoт, Трoичен, Христијaнски Бoг кaкo се креирa блaгoдaтен бoг сo синергичнoст нa свoјaтa слoбoднa вoлјa...:misticen:

:facepalm:
Цитат од Берашит е еврејско учење, преводот од ова учење и цитати од него, не го прават друго учење, на пример рисјанско. Го прават само искасапено еврејско учење!
Ти реков јас, не седи на два стола ќе те боли газот!

За какво битие ти ми зборуваш всушност?
Не е битие, какво битие какви преводи, какви глупости значи зборувате несвесно!

Берашит е, и никако на друг начин - а тоа доаѓа од првиот збор со кој што започнува еврејското учење! :)

בְּרֵאשִׁית, בָּרָא אֱלֹהִים, אֵת הַשָּׁמַיִם, וְאֵת הָאָרֶץ.

Берашит Бера Елохим Ет ха-шаим ве-ет ха-арец.

In the beginning God(s) created the heaven and the earth.

Има интересни разгледувања за тоа - множината во Богови ;)

А ти мешај еврејско учење со христијански толкувања и се ќе ти биде ок, помеѓу рисјани. ;)
Само не очекувај од мене да те поправам во иднина...

П.С. Докажувајќи се со будали може човек да каже свети работи на несвети места полно со робови и и зло! :oops:

:facepalm:
Цитат од Берашит е еврејско учење, преводот од ова учење и цитати од него, не го прават друго учење, на пример рисјанско. Го прават само искасапено еврејско учење!
Ти реков јас, не седи на два стола ќе те боли газот!

За какво битие ти ми зборуваш всушност?
Не е битие, какво битие какви преводи, какви глупости значи зборувате несвесно!

Берашит е, и никако на друг начин - а тоа доаѓа од првиот збор со кој што започнува еврејското учење! :)

בְּרֵאשִׁית, בָּרָא אֱלֹהִים, אֵת הַשָּׁמַיִם, וְאֵת הָאָרֶץ.

Берашит Бера Елохим Ет ха-шаим ве-ет ха-арец.

In the beginning God(s) created the heaven and the earth.

Има интересни разгледувања за тоа - множината во Богови ;)

А ти мешај еврејско учење со христијански толкувања и се ќе ти биде ок, помеѓу рисјани. ;)
Само не очекувај од мене да те поправам во иднина...

П.С. Докажувајќи се со будали може човек да каже свети работи на несвети места полно со робови и и зло! :oops:

Не биди нервозен. Ако може подобјасни го она што си го напишал во П.С., бидејќи не разбирам баш најдобро кои се тие свети работи за тебе.

Не сум нервозен, само внимавам што и кому зборувам за битни работи, сепак форумов е алатка, алатката не може да те нервира :)

Реков, нема објаснувања. Како разбираш и колку, твое си е - сигурно не сум јас или некој друг крив за твоето разбирање па да мора да ме напаѓаш и зборуваш сешто!

Ајде, со лесно оправдување на боговите пред очите на луѓето :)
Доста е за денес ;)

Ај уште еднаш прашањево, дуру не си станеш досаден на самиот себе.
Па тоа ти е тебе единствената ,,тактика" да тролаш додека не им стане досадно на сите и не се откажат од дискусија со тебе.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom