Анксиозност

Член од
6 февруари 2013
Мислења
37
Поени од реакции
4
Lujge edno prasanje do vas.Dali na nekoj mu se ima sluceno pokraj terapijata da ima povtorno panicni napadi jas pijam seroxat I helex edna godina I denovive imam napadi na panika shtom izlezam nadvor mislam ke se onesvestam I seta se paraliziram steav mi e cekor ponatamu da napravam sovetce nekoe

Член од
25 септември 2008
Мислења
342
Поени од реакции
63
Lujge edno prasanje do vas.Dali na nekoj mu se ima sluceno pokraj terapijata da ima povtorno panicni napadi jas pijam seroxat I helex edna godina I denovive imam napadi na panika shtom izlezam nadvor mislam ke se onesvestam I seta se paraliziram steav mi e cekor ponatamu da napravam sovetce nekoe
Пиев исто seroxat i helex скоро 2 години и се случуваше понекогаш да добиам панични напади. Ама не се предавај, продолжи напред и ќе помине нападот. Анксиозноста знае да се појави при промена на време, барем кај мене така беше.

Член од
22 јули 2016
Мислења
1.748
Поени од реакции
750
Како се манифестира оваа анксиозност и панични напади? Како би ги објасниле на некој што појма нема што е тоа?

Член од
10 ноември 2014
Мислења
28
Поени од реакции
0
Што ми е бе дечки... После земјотресов шо беше после недела дена се до ден денеска имам како треперење/дрхтење на телото. Понекогаш гадење.... Притисокот ми се качува до 135/80... Мислам на некои глупи работи и некој страв ме фаќа......

Член од
30 јули 2014
Мислења
5.497
Поени од реакции
18.176
Дали постои евентуална поврзаност на анксиозноста со нивоата на серотонин или пак серотонинот е повеќе причина за депресивно расположение, т. е. е поврзан со отсуството или намалена мотивираност? Дали постојат луѓе со вродено ниски вредности на серотонин и каде се врши испитување на вредноста на истиот?
@Daedalus

S

SpaceTraveler

Гостин
Што ми е бе дечки... После земјотресов шо беше после недела дена се до ден денеска имам како треперење/дрхтење на телото. Понекогаш гадење.... Притисокот ми се качува до 135/80... Мислам на некои глупи работи и некој страв ме фаќа......
Мислам дека се работи за мал пост трауматски стрес, читај PTSD. Не сум сигурен, консултирај се со доктор, но лоши симптоми што се појавуваат при вакви настани како војна, земјотрес, насилство и слично обично ги категоризираат под траума.
Како се манифестира оваа анксиозност и панични напади? Како би ги објасниле на некој што појма нема што е тоа?
Се грчат рацете и се чувствуваш непријатно во нозете, имаш постојано неопишлива стега или болка во градите, чувствуваш како нешто да ти ги вшмукува крвните садови низ целото тело наназад, се чувствуваш постојано непријатно. Се плашиш дека ќе полудиш во секој миг, но тоа никако не се случува. Секој земен здив е како нешто силно да те стега во градите.Кај разни луѓе има додатни разни симптоми

D

Daedalus

Гостин
Дали постои евентуална поврзаност на анксиозноста со нивоата на серотонин или пак серотонинот е повеќе причина за депресивно расположение, т. е. е поврзан со отсуството или намалена мотивираност? Дали постојат луѓе со вродено ниски вредности на серотонин и каде се врши испитување на вредноста на истиот?
@Daedalus
Една од главните тези за причините позади хроничната анксиозност е таа, ради што се даваат SSRI, ама мутна е таа теза.
Има студии кои покажуваат зголемени нивоа на серотонин во амигдалата кај луѓе што се анксиозни, што значи зголемена активност на амигдалата, а со тоа и зголемена активност на центрите кои се задолжени за страв, така да сумњивот е тоа дали дефициентот на серотонин е еден од главните причинители за анксиозност.
Нивоа на серотонин се тестираат со крвна слика.

Член од
16 декември 2008
Мислења
391
Поени од реакции
125
Не се секирај ... не секој страв е анксиозност .... понекогаш е само стрес.[DOUBLEPOST=1475434555][/DOUBLEPOST]
Зошто да објаснуваш на некој што поима нема што е тоа ?
Ако веќе има анксиозност, верувај тој ке знае дека се случува нешто што не треба, во тој случај психологот/психијатарот е тој што ќе му објасни.

Член од
16 декември 2008
Мислења
391
Поени од реакции
125
Многу ти се качил.
Во вреска со притисокот, направи си анализа на крв и урина, холестерол особено и бубрези провери. Бидејки долниот е нормален, а само горната граница ти е покачена, не мора да значи дека се качува како резултат на стрес (поради стрес обично долниот притисок се покачува), но сепак за тоа е потреба консултација со лекар, ние овде не сме стручни, само споделуваме искуства.

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.743
Поени од реакции
18.491
Ај вака, пробајте барем ништо не ве кошта. Купете куркума - турмерик, гледајте да биде квалитетна, и ако купувате од продавнизца за здрава храна гледајте да биде во кеса - не на отворено што седела. Бојата е исто така битна, жолта не, кафено - темно помаранџеста треба да биде.

Ако најдете корен земете и корен и прав. Зимајте по околу 2 грама 3x на ден, после јадење со свежо измелен црн пипер, (3-4 зрна на доза) свежо измелено ленено семе ( 10 грама на секои 2 грама турмерик) и малце - 2-3 милилитри, кокосово, маслиново, или било кое масло, измешајте ги сите состојки заедно убаво, можете да додадете и малце вода и конзумирајте ја смесата после оброк.

После 2-3 дена (ако не е и веднаш) би требало да осетите големо подборување. Негативно е тоа што после ова, ако паузирате, симптомите се враќаат, ама ова ти е како да кажеш дека ако престанеш да се раниш здраво, се осеќаш лошо. Шокрај тоа што ќе ве смири осетено, ќе се осеќате по ведро и пријатно, значи не само што се неутрализираат негативните особини, него од нервоза и немир - ќе се радувате на ситници.

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.786
Поени од реакции
5.061
Ај вака, пробајте барем ништо не ве кошта. Купете куркума - турмерик, гледајте да биде квалитетна, и ако купувате од продавнизца за здрава храна гледајте да биде во кеса - не на отворено што седела. Бојата е исто така битна, жолта не, кафено - темно помаранџеста треба да биде.

Ако најдете корен земете и корен и прав. Зимајте по околу 2 грама 3x на ден, после јадење со свежо измелен црн пипер, (3-4 зрна на доза) свежо измелено ленено семе ( 10 грама на секои 2 грама турмерик) и малце - 2-3 милилитри, кокосово, маслиново, или било кое масло, измешајте ги сите состојки заедно убаво, можете да додадете и малце вода и конзумирајте ја смесата после оброк.

После 2-3 дена (ако не е и веднаш) би требало да осетите големо подборување. Негативно е тоа што после ова, ако паузирате, симптомите се враќаат, ама ова ти е како да кажеш дека ако престанеш да се раниш здраво, се осеќаш лошо. Шокрај тоа што ќе ве смири осетено, ќе се осеќате по ведро и пријатно, значи не само што се неутрализираат негативните особини, него од нервоза и немир - ќе се радувате на ситници.
Ако ти помине од ова ништо не ти ни било. Тревки и зачини ти се ветер и магла. Или ептен слабо делуваат или само ќе си го расипеш желудникот. Маточина, Валеријана и Цинк се повеќе плацебо од нешто реално. Напи се и ништо не се осеќа.

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.743
Поени од реакции
18.491
Ако ти помине од ова ништо не ти ни било. Тревки и зачини ти се ветер и магла. Или ептен слабо делуваат или само ќе си го расипеш желудникот. Маточина, Валеријана и Цинк се повеќе плацебо од нешто реално. Напи се и ништо не се осеќа.
Каде ги виде наведените работи во мојот пост?

Науката е ветер и магла или?

Kajgana Shop

На врв Bottom