Алфред Хичкок - лик и дело

• Креатор на темата Креатор на темата џимеј
  • Време на започнување Време на започнување
:facepalm: една година молк на темата.
Инаку јас скоро 5 месеци немав гледано филм на Хичкок , па сега се улетав да ги изгледам скоро сите по можност
Гледани:
- Rear Window , Psycho , The Birds , North By Northwest , Vertigo , Dial M For Murder ( за сите 9ки и 10ки оцени)
На watchlist за вечерва : Rope , Strangers On A Train

И другите држат солидни оцени , најверојатно ќе гледам до крајот на летово 90 посто да изгледам . Филмовите се чисто совршенство , какви диалози , каква замисла за сцените :cuc:
Колку само не е битно што се снимани пред 50тина години , безвременско злато .

Едино што се нервирам е што има многу главни актери што се преповтараат во филмовите на Хичкок ( по 3-4 филма ист глумец) , ама и денес е тоа практика , секој режисер си има на пик одредени глумци со кои најпрво би соработувал.

Eпа фанови, реков, носталгично да си го изгледате и Hitchcock (2012)
Пред некое време праев rerun на некои гледани и некои не.
Исто како вас, 10тина имам изгледано.
Psycho, Birds, North by Nortwest, Dial M, Vertigo, Rear Window, Strangers on a Train, Notorious и Lifeboat.
Следни Rope и Marnie деновиве, па ќе се наоѓа време и за некои не толку познати. Џимеј торентот шо ми препорачи севкупно има 35 филмови, така да..

Хичкок е маестро, смешно е што немал добиено оскар. А штета и што луѓево имаат преголема одбивност од стари филмови..

Ајде дечки, ајде да ја оживееме темава.

Вака, јас дури сега у 2014та почнав да гледам филмови од Хичкок, и после секој филм го имав она чувство - “Чекај бе, филмов бил 50 години available for watching, а јас го гледав дури вечерва? wtf?“

Прв ми беше Rear Window. Не знам за вас, но јас некако се чувствував привилигериан што имав во руки филм стар 50 години, таков masterpiece достапен за гледање сега. Најдоброто е што можеме да го видиме секој голем и мал детал, од облеки до архитектура во 1950тите. Тоа за мене е привилегија. Некои од денешниве филмови се стремат да создадат таква атмосфера од 50ти-60ти (особено хорориве) и многу не успеваат. Башка зашто да гледам тоа, кога имам оригинал 1950та footage? Не ме сфаќајте грешно, знам дека Rear Window не е хорор, али ќе стигнм и до Psycho :D

Најмногу бев импресиониран од тоа како Хичкок може да создаде таква неизвесност и напетост која ја гледаш во еден здив, додека самиот филм е главно сниман во една сцена/кадар (становите карши зградата на Џејмс Стјуарт). Неверојатно ?!?!

Пред некој ден го гледав и Psycho и можам комотно да кажам дека го има еден од најдобрите, ако не и најдобриот twist in cinema. После завршувањето останав со отворена уста 5 минути, а ради последната сцена со ЗУБИТЕ ГРДИ не можев да спијам 2 вечери :D Creepy as fuck. А глумата на Ентони Хопкинс - неверојатна. Се е неверојатно - како тимот да бил ahead of its time за 25 години.

После Vertigo, James Stewart ми стана еден од омилените актери и тоа само после 2 изгледани филма со него. Соработкиве со Хичкок му се неверојатни. Глумецов е генијалец. На пола филм си реков - “ абе не може филм од Хичкок да има ваков тек (а ми беше втор гледан филм од него), сигурно ќе има некој бум и ќе ме изненади - и тогаш ја видов сцената горе на камбаната - тие што го гледале ќе ви текне за што зборам, за другите не сакам да ставам спојлери.

Секоја сцена од филмов е уживанција. Еве ви 5 слики да се потсетите на сцениве..... Слика 1, Слика 2, Слика 3, Слика 4, Слика 5.

Штета што сите имаат одбивност кон постари филмови, како што спомна вот погоре. Добар филм е добар, ќе биде добар и за 1 и за 100 години. Многу пропуштаат. Јас не успеав да набедам ни еден другар да пушти филмчињава - жал ми е.

Знаете што? :D Ќе ги ставам сите од Хичкок на УСБ и ќе го чувам ко очи, и на девојката пред да ја венчам ќе и го дадам УСБ-то да ги изглеа за 1 недела - и ако не и се сфиѓаат - ќе и раскинам :D

Ами со Ребека шо прајме :D Ако на некој не му е гледан да го гледа обавезно. Иначе нешто налик на Твајлајт Зоун има снимано порано и Хитчкоков, мислам дека вреди да се гледа такоџе.

http://www.imdb.com/title/tt0047708/?ref_=nm_flmg_dr_10

Псајхо беше страшно добар филм, мастерпис хорорче, но Rear Window мене ми беше како филм иако целосно различен, далеку далеку покомплетен.

Коњ да ме ебе што досега категорично одбивав да глеам филмови стари као Библија. :tapp:

Каков цар е дебелиов свака час, му кидам капа. :cuc:
Деновиве се решив да му се посветам на Хичкокот, на тапет ми се едно 10 негови филмови да ги изгледам.
Psycho, Rear Window, Vertigo, North by northwest, сега The Birds се симнува. Фантастични филмови, вистински ремек дела. Неам зборови.

Вчера го глеав и Hitchcock со Ентони Хопкинс, искрено не ми се допадна ич, многу време посветиле на врската со жена му а го занемариле снимањето на ремек делото Сајхо. (n)
Кога веќе успеале да напраат таква адаптација на ликовите на Хичкок, Џенет Ли и Норман требало повеќе да се посветат на снимањето на филмот а и општо за животот на Хич во тој период.
Можеле многу подобра верзија да напраат.[DOUBLEPOST=1413511748][/DOUBLEPOST]The Birds (n):(

Последно уредено од модератор:
Ми текна, пред некое време имав другарка на гости, со мене од мали нозе и после преселбата, година дена се немавме видено. Дојде некој ден кај мене и како што е ред дојде време за филм. Иначе, со нејзе сум правела рекорди за гледање филмови, имавме прилично сличен да не речам ист вкус и желба па и време за гледање и кога ми се најави повеќе се радував на помислата дека ќе ја запознаам со филмовите на Хичкок, него на нејзе самата. Пошто секогаш ми се жалеше како била жедна за некој ептен добар филм, а знаејќи ја бев сосема сигурна дека ќе биде задоволна.
И јас како добар пријател, седнав и почнав да размислувам со кој филм прво да ја почестам, па ај да не и идам одма со црнобел, да не ја заплашам, се решив за Rear Window, па после и го планирав Notorious.
И дојде време, кој е филмот, што се работи. Аха, ми звучи интересно, добро. И јас тука се правам будала за годината, ама ете и тоа ме праша. Молам, која година? Хахаха ти не си нормална дај не ме зезај.
И три дена си јадев ремет од нејзе и од сите луѓе што тие денови ги видов пошто на сите ме раскажа дека гледам стари филмови и се осетив онака тажно, не за мене, за нив што живеат во такви заблуди и значи шанса нема некого да натераш да гледа постар филм и тоа е, ќе си правам муабет со тие неколку што гледале. А уште ми е криво за нејзе што ги пропушта филмовите.

Иначе, Хичкок беше тој што мене ме натера да ги засакам старите филмови. Мислам дека Vertigo ми беше првиот изгледан постар филм, и после со брзина на светлината уште десетина негови и од тогаш до сега, шанса нема некој лесно да ме натера да изгледам нешто после 1970та.

Хичкок, темница и 2-3 кила пуканки. Секој втор ден останував цела ноќ со по 2-3 филма како ненормален, бидејќи немав што да правам попаметно. После малку ги подзаборавив ама сепак, љубовта кон трилерите на мајсторот остана. Незамисливо беше за мене да легнам, а да не гледам филм, да не го уклучам мозокот во доцните часови и да размислувам кој е убиец, кој не е и зошто не е.
Филмовите ги ставав на цд за да можам убаво да легнам и на тв да гледам, бидејќи мониторот ми беше минијатурен.

Акција? Хорор? Што ли е тоа. Не знаев за друг жанр, само трилер и Хичкок. Не можам да издвојам некој филм како омилен, не е можно едноставно од толку предобри филмови да одберам еден, а не е ни фер.
Вчера гледав пак, и секогаш го имам тоа чувство како првиот пат, било кој филм било колку пати да го гледам, секогаш ќе е ко прв пат.

Rear Window ми беше прв гледан, и никогаш ама баш никогаш не ми здосадил, а сум го гледал можеби 15 пати.
Не знам што да кажам друго, неверојатен режисер, не е еден од најдобрите туку е најдобар, нема кој не ги сака неговите филмови. Филмови од кои сегашниве трилери се направени, барем јас така мислам. Подобар трилер од неговите нема да има никогаш. :)

Не прочитав овде ниедна критика за Хичкок и неговите филмови ама еве јас ќе ве контрам :)

Себеси се сметам за "манијак" по мистерии и психолошки трилери/хорори и мислам дека не постои филм што е мистерија а да го немам гледано освен ако не е сниман во Северна Сомајлија па да го немам гледано. Темава ја отворив завчера и гледам само позитивни мислења и пофалби за Хичкок и си викам можно ли е да е подобар од Финчер ?(нели он се смета за еден од најдобрите режисери за мистерии). Стари филмови никогаш немав гледано целосно па си викам зошто да не, ќе гледам. Го пуштив Rear Window, приказната ја знам отприлика зошто го имам гледано Disturbia и знам за што се работи. Само што почна филмот имаше еден хеликоптер што од авион ќе приметиш дека е играчка и многу глупо е снимено ама ај си викам у тоа време немало технологија и незнаеле како да го направат пореално ама пројде, второ што ме изнервира и ми го упропасти цел филм е тоа што додека главниов лик ги посматра сите сред бел ден он не се гледа ама ноќно време? Со упалено светло залепен до прозор и со камерата во рака и никој да не го примети иако е оддалечен само 30 метра? Не ме заебавај, и она последното пред да падне од прозорот луѓето трчаа накај него убрзано мислиш плеерот ти е наместен на x2, исто ко да го гледам Чарли Чаплин. Приказната и глумата му се 10ка.

Можеби Хичкок бил мадафака у тоа време не викам не ама грев е да зборите дека нема боље од него. Има еден тон многу подобри филмови од неговите што во секоја смисла го заслужуваат зборот мистерија (Shutter Island,Primal Fear,Identity,Se7en,The Sixth Sense,The Others и многу други да не ги набројувам сеа)Мистерија ти е каде што дур го гледаш филмот да смениш милион мислења за истиот и да незнаеш што се дешава до самиот крај и на крај да ти биде пак нејасен и да го пуштиш пак а ова неговото беше провидно. Зборам само за Rear Window не за сите.:(

И не се работи за вкус пошто ова е по мој вкус.

Последно уредено:
Хичкок не е мистерија, Хичкок е трилер, отац овог заната.
Па и со Финчер го спореди :pos:

Неспоредлив е Хичкок, уникат.

Не прочитав овде ниедна критика за Хичкок и неговите филмови ама еве јас ќе ве контрам :)

Себеси се сметам за "манијак" по мистерии и психолошки трилери/хорори и мислам дека не постои филм што е мистерија а да го немам гледано освен ако не е сниман во Северна Сомајлија па да го немам гледано. Темава ја отворив завчера и гледам само позитивни мислења и пофалби за Хичкок и си викам можно ли е да е подобар од Финчер ?(нели он се смета за еден од најдобрите режисери за мистерии). Стари филмови никогаш немав гледано целосно па си викам зошто да не, ќе гледам. Го пуштив Rear Window, приказната ја знам отприлика зошто го имам гледано Disturbia и знам за што се работи. Само што почна филмот имаше еден хеликоптер што од авион ќе приметиш дека е играчка и многу глупо е снимено ама ај си викам у тоа време немало технологија и незнаеле како да го направат пореално ама пројде, второ што ме изнервира и ми го упропасти цел филм е тоа што додека главниов лик ги посматра сите сред бел ден он не се гледа ама ноќно време? Со упалено светло залепен до прозор и со камерата во рака и никој да не го примети иако е оддалечен само 30 метра? Не ме заебавај, и она последното пред да падне од прозорот луѓето трчаа накај него убрзано мислиш плеерот ти е наместен на x2, исто ко да го гледам Чарли Чаплин. Приказната и глумата му се 10ка.

Можеби Хичкок бил мадафака у тоа време не викам не ама грев е да зборите дека нема боље од него. Има еден тон многу подобри филмови од неговите што во секоја смисла го заслужуваат зборот мистерија (Shutter Island,Primal Fear,Identity,Se7en,The Sixth Sense,The Others и многу други да не ги набројувам сеа)Мистерија ти е каде што дур го гледаш филмот да смениш милион мислења за истиот и да незнаеш што се дешава до самиот крај и на крај да ти биде пак нејасен и да го пуштиш пак а ова неговото беше провидно. Зборам само за Rear Window не за сите.:(

Мајсторе, Хичкок ти е нешто невидено, значи има добро, подобро, најдобро и Хичкок. Нема подобар трилер од трилер на Хичкок, едноставно нема, сите се труделе ама никој не го достигнал тоа совршенство, барем јас така мислам.
Ти нешто сосема друго спореди ама ај. :)

Во ред е да не ти се допаѓа, нели секој има право на свое мислење, но веќе кога начна дискусија да ти кажам збор-два.

Прво, веќе ти кажаа, не е Хичкок за мистерии, него трилери.
Второ, сите филмови што ги наброја, која година се снимени, а кои години се филмовите на Хичкок? Технолохијата брату знаеш и самиот до кое ниво е сега дојдена.

Трето, кај Хичкок, има доста ствари што се и ден денес уникатни. Девојките ако не се лажам секогаш биле плавуши во неговите филмови, примети ги само и костимите, како е со до детаљ обработено.

Мајстор е Алфред, нема никаква дилема тука.

Јас реков само за Rear Window а тој филм спаѓа под мистерија а воедно и трилер. Премногу ефтин и аматерски е направен во глобала, има милион детаљи што се безвезе направени и што ми го расипаа филмот, зборам за начинот на кој е сниман не за глумата и идејата.

Јас реков само за Rear Window а тој филм спаѓа под мистерија а воедно и трилер. Премногу ефтин и аматерски е направен во глобала, има милион детаљи што се безвезе направени и што ми го расипаа филмот, зборам за начинот на кој е сниман не за глумата и идејата.
Се изнатреска глупости.

Настрана концептот на Rear Window со кој постави нов стандард во киното, движењето на камерата и фаќањето на точни и прецизни кадри низ филмот публиката ги доживува низ емоции, ги искуствува, затоа филмот нема досаден момент што е одлика на врвен трилер. Тоа денес ретко кој го може.

Баш од технички аспект Хичкок е еден од ненадминливите.

Ок не пишувам веќе, изгледа не се слагаме, на вас ви се свиѓа мене не и тоа е тоа :)

• Ми се допаѓа
Reactions: wot

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom