Македонскиот народ е пред демографска катастрофа

Супер е, супер е... се намалува потенцијалната армија на 'рмбачи во конфекции и цицачи во администрација. Не гледам тука ништо негативно. Муџите и онака ќе го наследат светот за стотина години. И потоа нека се каменуваат на раат шиити, сунити и остала муџованија.
Ниту квази-рисјанската олигархија ниту ишљајмската инквизиција се системи во кои треба да опстојува едно човечко суштество.

Го препорачувам[DOUBLEPOST=1412272313][/DOUBLEPOST]@Vanlok знам дека ќе те интересира[DOUBLEPOST=1412273169][/DOUBLEPOST]и според ова што ќе се деси со Македонија?

Последно уредено:
maknok.jpg

Македонија навечер.

maknok.jpg

Македонија навечер.
Пак не е веродостојно охрид на пример ифраструктурно има капацитет за 70-80000 жители има и станови за толку а има помалце од 30 000 и губи секоја год по 1000 мислам џабе свети таму

Пак не е веродостојно охрид на пример ифраструктурно има капацитет за 70-80000 жители има и станови за толку а има помалце од 30 000 и губи секоја год по 1000 мислам џабе свети таму
Како џабе? Идат викендашиве на ден два и ги палат светлата за да свети вака.

И мене не ми е јасно со Охрид. Ендемските видови се природен непријател на запалените ламби.

И мене не ми е јасно со Охрид. Ендемските видови се природен непријател на запалените ламби.

Тоа се уличните светилки (наменети за туристите) кој што ги плаќаме сите, а овие ендемскиве не се гледаат одозгоре.

Само немој да им барате на политичарине да потврдат поддршка на ова со нивно трето дете.Да не се малку изроди ?

Или луѓето се отселени или не раѓаат.Мислам дека е она првото
http://makstat.stat.gov.mk/PXWeb/px...t1/?rxid=46ee0f64-2992-4b45-a2d9-cb4e5f7ec5ef
Од 249.300 ученици 2000/2001, бројот е намален на 185.990 во 2015/2016. Или над 25%.
Намален е и бројот на средношколците.
http://makstat.stat.gov.mk/PXWeb/px...t1/?rxid=46ee0f64-2992-4b45-a2d9-cb4e5f7ec5ef
Од 93.160 на 80.295 или за скоро 14%.
А бројот на наставници е зголемен во основно од 13.300 на 17.600 (32%) и во средно од 5.500 на 7.300 (над 32%). Кфалитет на настава.[DOUBLEPOST=1472733069][/DOUBLEPOST]Еве уште еден доказ за демографскиот дебакл во Македонија. За 15 години над 63.000, а за 10 години 45.000 деца помалку. Само напрет
http://prizma.mk/za-edna-detsenija-45-iljadi-uchenitsi-pomalku/

Последно уредено:
Интересно би било да се види колку % од првоодделенците следат настава на македонски јазик, колку на албански итн.

Јас пред 10 години во Охрид завршив основно во генерација со 5 паралелки, најголемиот клас имаше 33 ученици, најмалиот 25.
Годинава генерацијата која заврши основно исто имаше 5 паралелки, со тоа што најголемиот клас имаше мизерни 18 ученици. Најмалиот 7.
Зборувај ми

паралелките во сите училишта се со намален број на ученици. сите се далеку испод 30. некаде се и преполовени.
разделени се така само за да има поголем број паралелки и да се задржат сите наставници.
неопходен е попис во што поскоро време. верувам дека бројките би биле запрепастувачки.

За да се задржи бројот на паралелки и да се преправаме дека нема проблем, следната генерација по колку ученици по паралелка ќе бидат? Два? Срамота. Хорори.

Искрено, не гледам промена во догледно време, овој тренд ќе си продолжи и во наредните 10-20 години, преземените мерки можат само да спречат експоненцијално влошување на состојбата, ништо повеќе. А се` додека не се направи веродостоен попис нема на што да се базира стратегијата за борба против белата чума. И бидејќи не можам ни да замислам како би можел да се спровел попис моментално, проблемот ќе се решава на локално ниво, па ќе си имаме паралелки со по 7-8 ученика, наставници со по 2-3 часа неделно, малверзации со организираниот превоз и сл. до немајкаде.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom