Езотерија, Окултизам - А. Кроули, П. Дунов, Д. Фортуне ...

• Креатор на темата Tetro
  • Време на започнување
Член од
13 јули 2010
Мислења
2.795
Поени од реакции
6.209
се самонадмине
THERE are seven keys to the great gate,
Being eight in one and one in eight.

First, let the body of thee be still,
Bound by the cerements of will,
Corpse-rigid; thus thou mayst abort
The fidget-babes that tease the thought.

Next, let the breath-rhythm be low,
Easy, regular, and slow;
So that thy being be in tune
With the great sea's Pacific swoon.

Third, let thy life be pure and calm,
Swayed softly as a windless palm.

Fourth, let the will-to-live be bound
To the one love of the profound.

Fifth, let the thought, divinely free
From sense, observe its entity.
Watch every thought that springs; enhance
Hour after hour thy vigilance!
Intense and keen, turned inward, miss
No atom of analysis!

Sixth, on one thought securely pinned
Still every whisper of the wind!
So like a flame straight and unstirred
Burn up thy being in one word!

Next, still that ecstasy, prolong
Thy meditation steep and strong,
Slaying even God, should He distract
Thy attention from the chosen act!

Last, all these things in one o'erpowered,
Time that the midnight blossom flowered!

The oneness is. Yet even in this,
My son, thou shall not do amiss
If thou restrain the expression, shoot
Thy glance to rapture's darkling root,
Discarding name, form, sight, and stress
Even of this high consciousness;
Pierce to the heart! I leave thee here:
Thou art the Master. I revere
Thy radiance that rolls afar,
O Brother of the Silver Star!“

--- "AHA!", А. Кроули

ЗА ова дело (од Класа C) се вели:
„An exposition in poetic language of several of the ways of attainment and the results obtained. In the form of a Discourse between and Adept and His Pupil.“
Ова е основа за секој што сака ментално да се самонадмине. Истата техника се употребува од сибирските шамани, преку јапонските јамабуши, индиските јоги, персиските маги, дервишите, современитр атлети и секој еден што сака да воспостави самоконтрола врз секогаш немирниот и активен ум.
Чичко Алистер не измислил ништо ново, туку успеал исконското знаење да го преточи во нешто поедноставно и поприфатливо за времето и просторот во кои живеел, ослободувајќи го од поголемиот дел мамбо џамбо (не целосно) и додавајќи свое мамбо џамбо.

Поклонот е секогаш попривлечен кога е спакуван во интересна амбалажа.

S

SpaceTraveler

Гостин
се самонадмине
Ова е основа за секој што сака ментално да се самонадмине. Истата техника се употребува од сибирските шамани, преку јапонските јамабуши, индиските јоги, персиските маги, дервишите, современитр атлети и секој еден што сака да воспостави самоконтрола врз секогаш немирниот и активен ум.
Чичко Алистер не измислил ништо ново, туку успеал исконското знаење да го преточи во нешто поедноставно и поприфатливо за времето и просторот во кои живеел, ослободувајќи го од поголемиот дел мамбо џамбо (не целосно) и додавајќи свое мамбо џамбо.

Поклонот е секогаш попривлечен кога е спакуван во интересна амбалажа.
Што се тоа јамабуши, може да ми објасниш нешто за нив? Да не имаат директна врска со шинтоизмот?

Член од
13 јули 2010
Мислења
2.795
Поени од реакции
6.209
Што се тоа јамабуши, може да ми објасниш нешто за нив? Да не имаат директна врска со шинтоизмот?
јамабуши се јапонски монаси аскети...нивната филозофија е мешавина од шинто, будизам, таоизам и некои други филозовскорелигиозни пракси. Карактеристично за нив е што посветуваат внимание на телесната издржливост и се обучуваат во различни дисциплини. Така на пример одделни монаси можеле да трчаат непрекинато по неколку дена по планински терен, да стојат неподвижни со денови, да издржуваат со денови без храна и вода и слични. Поради ова им биле припишувани натприродни способности. Нивните способности биле често користени од различни владетели и воени лидери.

S

SpaceTraveler

Гостин
јамабуши се јапонски монаси аскети...нивната филозофија е мешавина од шинто, будизам, таоизам и некои други филозовскорелигиозни пракси. Карактеристично за нив е што посветуваат внимание на телесната издржливост и се обучуваат во различни дисциплини. Така на пример одделни монаси можеле да трчаат непрекинато по неколку дена по планински терен, да стојат неподвижни со денови, да издржуваат со денови без храна и вода и слични. Поради ова им биле припишувани натприродни способности. Нивните способности биле често користени од различни владетели и воени лидери.
А друго? Кој век постоеле, сакам да знам се. Ме потсеќа на школин монасите ова само они се во Кина исто мешавина од Зен будизам и Таоизам. :)

Sent from my C2000 using Tapatalk

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.315
Поени од реакции
12.324
... Истата техника се употребува од сибирските шамани, преку јапонските јамабуши, индиските јоги, персиските маги, дервишите, современитр атлети и секој еден што сака да воспостави самоконтрола врз секогаш немирниот и активен ум.
Чичко Алистер не измислил ништо ново, туку успеал исконското знаење да го преточи во нешто поедноставно и поприфатливо за времето и просторот во кои живеел.
Не бесцелно бил Надворешен Водач на Ordo Templi Orientis.

Кога сме веќе тука некаде на истокот:

„ Асана е она што е цврсто и удобно.
Во извесна смисла тоа е точно затоа што секоја положба порано или подоцна станува удобна.“
--- Магика, Книга 4, Дел I

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.315
Поени од реакции
12.324
Што сака да каже овде?
Мислам дека сака да каже нешто во врска со јогата и нејзините последни гранки...
Треба да го прочиташ Првиот дел од Магика, Книга 4 во кој чичко Кроули зборува за јогата...
Можеби ќе ти биде појасно ...

Член од
13 јули 2010
Мислења
2.795
Поени од реакции
6.209
А друго? Кој век постоеле, сакам да знам се. Ме потсеќа на школин монасите ова само они се во Кина исто мешавина од Зен будизам и Таоизам. :)

Sent from my C2000 using Tapatalk
темата не е соодветна но еве нешто за почеток
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Yamabushi
http://bushidopath.8m.com/YamaHistory.html

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.315
Поени од реакции
12.324

Многу малку разгледуван текст од мојот блог, а се мислам дека оние што се интересираат за овие работи и малку од малку ги разбираат работите искористувајќи ги практично, може да им се најдат овие „стуткани“ информации кои и те како може да му се најдат некому...

Од воведот во есејот за четирите елементи:
„Во овој есеј ќе ја избегнеме историјата од кога и каде за прв пат се појавила идејата за четворноста, и како се пренела низ времето и просторот па се до денес – со целата комплексност. Ќе ја избегнеме и целата философија која стои зад елементите, бидејќи за тоа се потребни малку повеќе страници од она што имам на ум да напишам на блогот сега.

Целта на есејот е колку што можеме повеќе атрибуции (низ различни системи, кои навидум зборуваат за различни работи) поврзани преку позната работа да ги поврземе во разбирлив систем. Овој метод сигурно Ви е познат ако некогаш барем малку сте се заморувале со запознавање или проучување на кабалата, на пример.“
- Четирите елементи во херметизмот

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.315
Поени од реакции
12.324
„Јас го практикував Законот за да ја потврдам неговата вистина како во многу разновидни ситуации и форми, така и низ многу разновидни сфери на мислење, се’ додека апсолутно не се зацврсти во мене, во толкава мера што сега е моја “равенка на идентитет”, аксиоматска, а сепак не како излитена фраза, туку како чист меч на Вистината што го одврзува секој јазол само со допир.“

--- Нема Закон над Прави што ти е волја , А. Кроули

Преку линкот ќе најдете уште некоја книга која ја дообјаснува оваа изјава на Кроули, која е коментар на Liber AL.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.315
Поени од реакции
12.324
...............................
Ако си ја читал книгата како што велиш, би требало сите 4 дела да си ги прочитал одеднаш и да увидиш дека вториот дел е за сосема други работи..
Сарказмот не ти е силна страна нели?

Оди сега и убаво да ја прочиташ 'Плавата Цигла' ... ќе научиш сигурно нешго ново..

Последно уредено од модератор:

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.315
Поени од реакции
12.324
Секогаш, ама баш секогаш - и најсветите и највозвишени текстови не можат а да не го споменат човечкиот фактор - телото и ограничувањето кое што го нуди со сета моментална совршеност да се биде човек.

Ете Кроули што велел за практикувањето Асана (една од гранките на Раџа Јога) и како да не се залажувате дека ако смените положба, се ќе биде подобро!
Едноставно кажано: мора да издржите!

„Во текот на вежбањето ќе се појават грчеви и замор, студентот мора да стегне заби и да пројде низ сето ова. Помалите чувства како чешање и слично ќе поминат брзо ако не се обрнува внимание на нив, но грчевите и заморот ќе бидат се понагласени кон крајот на вежбањето.

* * *
Можеби наградата воопшто не е далеку: ќе се случи еден ден, болката ненадејно да се заборави, исто така и присуството на телото, тогаш ќе сфатите дека до тогаш телото било ограничено од свеста, а дека свеста била свест за болка и во тој момент човекот ќе разбере поради неописливото чувство на олеснување, дека не само таа положба била неудобна во смисла на физичка удобност, туку дека секоја друга замислива положба е подеднакво болна.
Тоа чувство претставува успех.“

---
Асана – положба, Извадок од „Магика, Книга 4“, А. Кроули

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
"To repress rebellion is to maintain the status quo, a condition which binds the mortal creature in a state of intellectual or physical slavery. But it is impossible to chain man merely by slaving his body; the mind also must be held, and to accomplish this, fear is the accepted weapon. The common man must fear life, fear death, fear God, fear the Devil, and fear most the overlords, the keepers of his destiny."

Manly Palmer Hall

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
"To repress rebellion is to maintain the status quo, a condition which binds the mortal creature in a state of intellectual or physical slavery. But it is impossible to chain man merely by slaving his body; the mind also must be held, and to accomplish this, fear is the accepted weapon. The common man must fear life, fear death, fear God, fear the Devil, and fear most the overlords, the keepers of his destiny."

Manly Palmer Hall
Ова го кажал како некоја поука или како некои инструкции за некого?

Kajgana Shop

На врв Bottom