Дали ја следиме правилно Библијата?

Член од
20 април 2014
Мислења
5.239
Поени од реакции
5.820
Повеќе ја читаат или можеби подобро е да кажам прелистуваат од радозналост, па кој може да ја прочита и запамети од едно читање..јас ја имам развртено еднаш и немам намера повтотно да ја земам во раце.
Ma kad ti kazem! Bas pred nekoj den u carsija srekjavam edno bate i sednuvame malce na dva reda maabet i odkako mu iskomentirav za edno baby-doll so pomina pokraj nas negovio odgovor bese deka ne e po tie raboti i koa pocna da zbore za zbore za biblijata 15 min, pokajao sam se sto sam se zaustavio :facepalm:

Член од
3 септември 2010
Мислења
6.395
Поени од реакции
9.001
Да ти повторам пак.

Катарите во Франција за разлика од останатите биле многу либерални и спрема самоубиството (се зема во предвид дека светот е создаден од Демиург и колку побргу се напушти материјалното постоење толку подобро за духовниот развој) прво, второ за разлика од останатите имале премногу голема љубов кон животните и се определиле за вегетерјански живот и замисли, живееле како целибати, не фаќале попови како клецкаат невести во црква и немало такви нешта...
Што имаат врска Катарите со Христијаните? Препознаваш нешто од нивните верувања во учењето на Исус Христос и Апостолите?

http://www.cathar.info/cathar_beliefs.htm#tenets

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.277
Tие тврделе.
А некој друг тврди дека тие не биле во право :D
ко на пример шо христијани тврдат дека Исус е син божји а јудејците велат дека не е така?
ко шо муслимани тврдат дека Мухамед е пратеник божји кој му пренел реч божја на луѓето а христијаните тврдат дека не е така...

ко шо тврдат протестанти наспроти католици, католици наспроти православци, православци наспроти адвентисти, англикани наспроти католици ....

Член од
3 септември 2010
Мислења
6.395
Поени од реакции
9.001
А некој друг тврди дека тие не биле во право :D
ко на пример шо христијани тврдат дека Исус е син божји а јудејците велат дека не е така?
ко шо муслимани тврдат дека Мухамед е пратеник божји кој му пренел реч божја на луѓето а христијаните тврдат дека не е така...

ко шо тврдат протестанти наспроти католици католици наспроти православци адвентисти православци наспроти адвентисти....
Ахмедијците тврдат дека се Муслимани, но ако имаш макар и површно познавање на Исламот, ќе увидиш дека тие никако не можат да бидат Муслимани.

И ти тврдиш дека си експерт по теологија, а најосновни работи не знаеш, бидејќи ја бараш оригиналната книга на Библијата, иако Biblia е множинска форма од biblion и значи книги (но не книги во денешна смисла, туку збирка на свитоци), што еднаш ти го објаснував, но проблемот е со што ти да сфатиш.

Зборот βιβλία е множина од βιβλίον(свитоци).

Кога се пишувани книгите од Библијата, не постоеле книги во денешната смисла на зборот, туку сите списи се намотувале во ролни кои се нарекувани библион по градот Библос, каде било развиено производството на папирус, со значење книвче, книжуле односно мал свиток. Зборот Библија значи збирка на свитоци.

Дури во 3-oт или 4-от век, овие свитоци се подврзуваат во денешен облик кој се нарекува codex (книга), па на Библијата сè повеќе се гледа како на една книга.

S

SpaceTraveler

Гостин
Што имаат врска Катарите со Христијаните? Препознаваш нешто од нивните верувања во учењето на Исус Христос и Апостолите?

http://www.cathar.info/cathar_beliefs.htm#tenets
Имаат. За разлика од останатите чии што интереси се парите како МПЦ и моќта кај католиците - Катарите живееле скромно, Христијански во вистинска смисла на зборот, не ширеле омраза, ја почитувале жената давајќи и шанса да подучува и учевствува во ритуалите и крштевањата. Биле познати под поимот ДОБРИ ХРИСТИЈАНИ.

Катарите биле тоа што душосушци, очопии и клетници како останатите христијански деноминации вклучувајќи ја и вашата, никогаш нема да бидат. Ајде гитла, убав ден за црква.

Sent from my C2000 using Tapatalk

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.277
Ахмедијците тврдат дека се Муслимани, но ако имаш макар и површно познавање на Исламот, ќе увидиш дека тие никако не можат да бидат Муслимани.

И ти тврдиш дека си експерт по теологија, а најосновни работи не знаеш, бидејќи ја бараш оригиналната книга на Библијата, иако Biblia е множинска форма од biblion и значи книги (но не книги во денешна смисла, туку збирка на свитоци), што еднаш ти го објаснував, но проблемот е со што ти да сфатиш.

Кога се пишувани книгите од Библијата, не постоеле книги во денешната смисла на зборот, туку сите списи се намотувале во ролни кои се нарекувани библион по градот Библос, каде било развиено производството на папирус, со значење книвче, книжуле односно мал свиток. Зборот Библија значи збирка на свитоци.

Дури во 3-oт или 4-от век, овие свитоци се подврзуваат во денешен облик кој се нарекува codex (книга), па на Библијата сè повеќе се гледа како на една книга.
Тврдиш дека БиблијА или свето писмО пошто така пиши на сите шо ги имам дома (во еднина) не постоела како една книга пред 3-4 век (имаш 100 години плус минус) туку е компилација од разноразни свитоци кои луѓето седнале па собирале разни папири и пергаменти па ја составиле а многу папири и пергаменти кои исто така се евангелија откровенија посланија... не ги ставиле во таа компилација...

она шо ти го кажа сега е дека библијата е всушност човечко дело, составено од собрани некои од папири напишани од разни луѓе во разни периоди и од кој немаме ништо во оригинал

S

SpaceTraveler

Гостин

Не признава батко ниту βιβλίο ниту ικονα затоа што место за Гностичките евангелија нема, ај што нема та и уништени се од злоба. Од злобата на вашата црна εκκλεσια :)

Sent from my C2000 using Tapatalk[DOUBLEPOST=1468662809][/DOUBLEPOST]Катарите имаат директна врска со учењето на Христос и апостолите, затоа што живееја по принципот ,,ако те некој удари по едниот образ, сврти му го и другиот", затоа што одеа и истеруваа демони и имале актови на исцелувања во Госпотовото име! За истото не наплаќале како МПЦ затоа што пари не им требале, гледале што побргу да го куртулат Демиург т.е православниот Бок алчен за бројност на верници и пари! ;)

Последно уредено од модератор:
Член од
3 септември 2010
Мислења
6.395
Поени од реакции
9.001
Не признава батко ниту βιβλίο ниту ικονα затоа што место за Гностичките евангелија нема, ај што нема та и уништени се од злоба. Од злобата на вашата црна εκκλεσια :)

Sent from my C2000 using Tapatalk[DOUBLEPOST=1468662809][/DOUBLEPOST]Катарите имаат директна врска со учењето на Христос и апостолите, затоа што живееја по принципот ,,ако те некој удари по едниот образ, сврти му го и другиот", затоа што одеа и истеруваа демони и имале актови на исцелувања во Госпотовото име! За истото не наплаќале како МПЦ затоа што пари не им требале, гледале што побргу да го куртулат Демиург т.е православниот Бок алчен за бројност на верници и пари! ;)
Cathar beliefs:

Further, it was not plausible that the Good God would send anyone from his realm into the evil material world of the Bad God. Jesus must therefore have been a sort of phantom, looking like a man but in fact immaterial.

Прво соборно послание на Јован Богослов 4:

1. Возљубени, не верувајте му на секој дух, туку испитувајте ги духовите: дали се од Бога, бидејќи многу лажни пророци се јавија во светот.
2. По ова познавајте Го Божјиот Дух, и духот на лагата: секој дух, што признава дека Исус Христос дошол во плот, од Бога е.
3. А секој дух, што не признава дека во плот дошол Исус Христос, не е од Бога; тоа е духот на антихристот, за кого сте слушале дека иде, па и сега е веќе во светот.

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.277
Cathar beliefs:

Further, it was not plausible that the Good God would send anyone from his realm into the evil material world of the Bad God. Jesus must therefore have been a sort of phantom, looking like a man but in fact immaterial.

1. Возљубени, не верувајте му на секој дух, туку испитувајте ги духовите: дали се од Бога, бидејќи многу лажни пророци се јавија во светот.
2. По ова познавајте Го Божјиот Дух, и духот на лагата: секој дух, што признава дека Исус Христос дошол во плот, од Бога е.
3. А секој дух, што не признава дека во плот дошол Исус Христос, не е од Бога; тоа е духот на антихристот, за кого сте слушале дека иде, па и сега е веќе во светот.
имаш некој оригинален катарски текст каде Исус е наречен фантом?

S

SpaceTraveler

Гостин
Cathar beliefs:

,,по делата ќе ги познаете моите"

Шо убави духови доаѓаат од овој Христос... :)

Член од
3 септември 2010
Мислења
6.395
Поени од реакции
9.001
имаш некој оригинален катарски текст каде Исус е наречен фантом?
THE LESSON

The lesson is taken from the sacred texts of the Cathars:

Holy Father, Thou just God of all good souls, Thou who art never deceived, who dost
never lie or doubt, grant us to know what Thou knowest, to love what Thou dost love; for
we are not of this world, and this world is not of us, and we fear lest we meet death in this realm of an alien god. Pharisees, seducers, you who sit at the gates of the Kingdom; you who hold back others who would enter, yet will not go in yourselves; and because of this I pray to the Holy Father of all good souls, who has the power of salvation, and through the merit of the saved causes our souls to germinate and flourish, and for the sake of the virtuous grants life to those in iniquity; the Holy Father who will continue to do so as long as there are good men in the world, till none of my little children are left. For all those that acknowledged the mastery of Lucifer, and fell from Paradise, and come from the seven kingdoms, they rose up on a sky of glass, and for every one that rose aloft, another fell and was lost; and for this cause God came down from heaven with the twelve apostles and took a phantom shape in Holy Mary.

Here endeth the lesson.

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.277

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.277
Не знаеш да читаш.:(
..........................
знам да читам и имам дури и книги (тие ти се листови хартија со букви на нив вметнати во тврди корици)
Катарското видување за некаков Исус Фантом е исто така безбожно и еретички како за јудејците христијанското гледање на исус дека е некаков син божји и една третина од некво божество и исто толку скандалозно колку за муслиманите христијанското негирање на мухамед како пророк.
Се се тоа меѓусебни обвинувања отфрлање критикувања и нудења на разноразни текстови како “докази“

А шо ако Исус стварно бил .... фантом !!??

Последно уредено од модератор:

Kajgana Shop

На врв Bottom